Šta je novo?

Izbori 2024

Ima li neko strucan da se oglasi oko tog zvucnog topa je*******o te?

Na ivici sam da postanem Defke i smuci mi se ljudsko preterivanje vise nego ono sto zlikovci na vlasti rade. Salim se naravno, nisam toliki deb..

Samo ne mogu reci da ne smara to insistiranje da je zvucni top i nikako drugacije. Otkud ja znam kako zvuci je*******eni zvucni top? I da li jeste ili nije.

Mozda je i nesto gore, mozda je i nesto blaze, mozda i nije nista... otkud znam jbt.

Bez institucija, javnog servisa, ozbiljnih medija... narod je opet prepusten sam sebi da vodi carsijske price.
Neki lik je na Reddit-u otvorio temu pre oko sat vremena, baš sa akcentom da to ne bude još jedna od 1000 tema u kojim se piše da 100% jeste, nego da ljudi iz materije razmene mišljenja šta jeste ili nije.
Evo linka ka toj temi:

A, tamo je i primer iz Amsterdama pre 15 godina:

Isto gomila ljudi na otvorenom, isto svi ćute tj. ne čuje se ništa jer su ljudi i tamo očigledno odavali počast minutom ćutanja (ili sl.).
Onda se tokom te tišine neko iz mase prodrao (isto kao što se sinoć neko iz mase prodrao ''pumpaj'' tokom tišine, pa se mislilo jedno vreme da je to bio signal od nekog ubačenog da se uključi uređaj), i isto posle kratkog vremena kreće panika kao sinoć.

Kao što je i napisano tamo na temi, to ne znači da vlast nije odgovorna jer je zbog nje i došlo toliko ljudi na ulicu...

Poslednja izmena:
Vratio sam danas live prenos N1 od sinoć i uz pomoć snimaka i izjave jednog svedoka sa tvitera pokušao da rekonstruišem šta se dogodilo.

19:09 na snimku N1 se vidi kako narod odjednom trči sa mesta na kom je do tada stajao. Mislim da se radi o raskrsnici kod pošte. Pretpostavljam da je to bio napad ćacija na redare i građane flašama i kamenicama, o kom pričaju studenti. Na žalost, kamere N1 brzo vraćaju kadar na Slaviju. To je ovo na slici.

19:10 Po svedočenju jednog lika na tviteru, stajao je u Kralja Milana pored dva redara dok je trajala tišina i odjednom su preko voki-tokija dobili obaveštenje da se protest prekida, da skinu prsluke i vrate se na fakultet. Naglašava da se to desilo pre zvučnog topa. Ovo se poklapa sa izjavama studenata da su završili protest čim su čuli da su ćaci napali.

19:11 Aktiviran zvučni top. Kadar kamere N1 na Slaviji. Čuje se zaglušujuća buka, ljudi se okreću, ne znaju o čemu se radi. Sa bine se čuje "Ljudi, i dalje traje 15 minuta tišine, molimo vas".

Zaključak: studenti su, verovatno po prethodnom dogovoru, momentalno prekinuli protest da ne bi došlo do sukoba, nakon kojeg bi njih i njihove profesore, po najavama Hulje, hapsili. Odlično odigrana partija od strane studenata.

Da, nešto se desilo kod skupstine i rečeno nam je da skidamo prsluke i da se povlacimo
Incident se desio dok smo skidali prsluke

Jedno sat vremena pre toga smo takodje dobili dojavu da ce da bude sranje i sklonili smo sve devojke koje su redarile, to je bila dobra odluka

Da, nešto se desilo kod skupstine i rečeno nam je da skidamo prsluke i da se povlacimo

Jedno sat vremena pre toga smo takodje dobili dojavu da ce da bude sranje i sklonili smo sve devojke koje su redarile, to je bila dobra odluka
Svaka, bre, vama cast!

Za sve ove sto kenjaju, ljudi su organizovali najveci protest u istoriji Srbije i to sami. Policija koja treba da pomaze, ona je odmagala.

Znate li sta znaci organizacija dogadjaja na kome je preko 500 000 ljudi? I da sve to prodje bez incidenta, dok oni koji bi trebali da obezbedjuju skup ga nisu izazvali. I onda kada su ga izazvali, organizatori su maksimalno ublazili posledice.

Bravo bre!

Možda nije zvučni top ali neko energetsko oružje jeste kako god se zvalo... Poigravaju se s nama, kao maaaa nije zvučni top...

Lepo je saznati kako se to sredstvo tačno zove ali šta god da je efekti upotrebljenog su isti, masovna panika, stampedo... Tako da je jasno izazvana opšta opasnost po neodređeni broj ljudi što je krivično delo i dobro je što se na tome insistira da bude procesuirano.

Odličan je onaj video gde se policija na vreme sklanja.

Biće teško otkriti šta je tačno i odakle je upotrebljeno, ako neko ne progovori iznutra, a oni svi kao što znamo imaju interes da ćute, dok sa onima koji progovore znamo kako se obračunavaju. Tako da me plaši da istinu nećemo saznati pre nečijih memoara... Ali treba insistirati, povećavati pritisak...

Neki lik je na Reddit-u otvorio temu pre oko sat vremena, baš sa akcentom da to ne bude još jedna od 1000 tema u kojim se piše da 100% jeste, nego da ljudi iz materije razmene mišljenja šta jeste ili nije.
Evo linka ka toj temi:
Ово је врло занимљиво јер је човек у праву.
Посебно ово за енергију која је потребна да би се произвели нискофреквентни тонови.
Када се организују типа концерти енергија која је потребна за рад озвучење мери се десетинама и стотинама киловата.
За субсоничне фреквенције потребна је огромна количина енергије.

Poslednja izmena:
Da li ste negde videli neki snimak sa Terazija? Ukoliko je sa Albanije onda bi moralo da se vidi na snimku sa Terazija da se ljudi okreću na tu stranu. Za sada nisam uspeo da nađem takav snimak.
Ја нисам, и нисам пуно читао о том звучном топу, али логично је да је у питању узак сноп, тј усмерена емисија, тако да ако је са неке веће висине испаљено могуће је да је "прескочило" Теразије.

Demantovan je video. Bajkeri kažu da su oni trčali u poziv za pomoć ka skupštini, verovatno jer je već počeo napad .
Da, ako se misli na one kod londona, to su bili bajkeri ne panduri. Vidi se i na snimku po odeci i kacigama
Pricam za ceo skup. Sto se tice konkretnog dogadjaja, sta bi uradio drugacije da si ti vodja? Kad bi postojale vodje.
Mislim da smo trebali da ostanemo i nakon kraja protesta. Ne da zaustavljamo narod od nasilja, već da se nađemo tu u slučaju da zandari krenu, ili ako bacaju suzavac.
Ali eto, ono je bila procedura koja je dogovorena na krovnoj grupi jos pre autokomande. Možda i jeste najbolja odluka, jer su kod skupstine bili redari filoloskog ako se ne varam. To su vecinom devojke
Jedan od nasih redara koordinatora je napustio radnu grupu jer se ne slaze vise sa nenasilnim protestom
Ja, iskreno, ne znam više šta da mislim. Ceo dan sam gledao kordon zandara i spremao se za nedajboze. Malo drugačije gledas na situaciju posle toga

Znači dobro sam pretpostavio tok događaja. Ovo mi liči na to da je neko bio besan što se povlačite i u tom besu odmah naredio aktiviranje topa.

Ја нисам, и нисам пуно читао о том звучном топу, али логично је да је у питању узак сноп, тј усмерена емисија, тако да ако је са неке веће висине испаљено могуће је да је "прескочило" Теразије.
Ja sam pročitao svedočenje zene koja je sedela na klupi u parku ispod Moskve. Kaže da su odjednom svi sa Terazija počeli da trče u taj park.

Ja sad ne mogu da se setim trenutka, a nemam opciju da vratim prenos unazad, ali se u prenosu N1, sa kamere koja gleda sa ugla BKA i Kneza Miloša na Skupštinu, u donjem desnom uglu videla upaljena plava baklja. Novinari nisu ništa komentarisali, niti iz uključenja. Da li je neko slično video, ili možda ima negde snimak prenosa ili eventualno da li @razbibriga imaš ti informacije da li je bila upaljena ijedna plava baklja? Čini mi se da je to bilo neposredno pre 19h, ali opet ne mogu da tvrdim jer sam gledao sve od početka pa do kraja i više nisam znao koliko je sati 😅

Da, ako se misli na one kod londona, to su bili bajkeri ne panduri. Vidi se i na snimku po odeci i kacigama

Mislim da smo trebali da ostanemo i nakon kraja protesta. Ne da zaustavljamo narod od nasilja, već da se nađemo tu u slučaju da zandari krenu, ili ako bacaju suzavac.
Ali eto, ono je bila procedura koja je dogovorena na krovnoj grupi jos pre autokomande. Možda i jeste najbolja odluka, jer su kod skupstine bili redari filoloskog ako se ne varam. To su vecinom devojke
Jedan od nasih redara koordinatora je napustio radnu grupu jer se ne slaze vise sa nenasilnim protestom
Ja, iskreno, ne znam više šta da mislim. Ceo dan sam gledao kordon zandara i spremao se za nedajboze. Malo drugačije gledas na situaciju posle toga
Poštovani kolega, sve što je studentski protest do sada uradio je bez greške. Nemojte imati nedoumice. Najvažnije je da ste ujedinjeni.
Znam da nije lako raditi u obezbeđenju. Studentsko obezbeđenje odradilo vrhunski posao. Svi vaši postupci su promišljeni i sa bezbednosne strane ispravni.
Fizički sukob sa naše strane je bio nemoguć zato što nismo imali 10000 ljudi u koordinisanoj akciji. Oni su prethodno pripremili polje bitke prema svojim potrebama i raspoređenom ljudstvu.
Juče nije bio dan za boj.
Držite se i samo napred!

Neko novo oružje je upotrebljeno.

Da li je samo zvučni top, ili nešto drugo, ne znam, ali se na onom jednom snimku lepo vidi kako se grane drveća u Kralja Milana povijaju.. to nije moguće samo od zvuka, nego od nekog udarnog talasa, energije, koja je toliko jaka da povija i drveće..

Na onom reddit linku gde je tehnička diskusija ( Link ) spominju i mogućnost je to prosto bio talas panike a ne nešto drugo. Međutim činjenice to ne potvrđuju, pre svega istovremenost reagovanja i jednak način reagovanja svih (i vreme i način), a zatim i ogroman broj svedočenja gde svi opisuju neki poseban zvuk i neobičan osećaj. Isto tako postoje snimci gde se čuje neki zvuk koji ne liči na nešto što mogu da proizvedu ljudi. A jedina dva agrumenta tamo izneta u prilog teoriji da je to bila spontana panika a ne oružije, jeste tvrdnja o tobože velikoj zvučnoj snazi potrebnoj za takav efekat, kao i utisak nekih ljudi da se na snimcima ne čuje neki zvuk koji bi baš očigledno zvučao veštački. Međutim oni ispuštaju iz vida dve činjenice koje govore protiv takvog obrazloženja. Kad je u pitanju zvučna energija zaboravlja se da je ulica Kralja Milana neka vrsta zvučnog kanjona sa zgradama na obe strane. Zvuk se odbija od zgrada i nastavlja dalje niz zvučni kanjon, tj on je usmeren samim zgradama, ne širi se (što bi bio osnovni uzrok slabljenja), pa zato sa razdaljinom ne gubi previše na snazi. Tako otpada argument o velikoj potrebnoj snazi za toliko daleko prostiranje zvuka. Zatim, poznata je činjenica da niske frekvencije izazivaju osećaj uznemirenosti jer to polako prestaje da se oseća kao zvuk, pa postaje sve više nešto što se oseća čitavim telom, da celo telo vibrira. Ako ste stajali pored zvučnika na velikim koncertima znate za taj osećaj. Ako se ide na baš niske frekvencije, one se sve manje čuju a sve više deluju upravo tako, fizički. I još neće biti zabeležene na snimcima običnih uređaja zbog filtera koji propušta samo uži audio opseg. Alternativno, to i ne moraju biti baš niske frekvencije, tj infra-zvuk. Dovoljno je snimiti običan zvuk nečega što vam se velikom brzinom približava, pa to pojačati i usmeriti. Takav zvuk je skoro isključivo neka vrsta šuma, huka vetra i pomeranja vazduha, nema nekih istaknutih tonova koji bi uhu bili lako prepoznatljivi, više je neka vrsta amorfnog i bezobličnog, skoro belog šuma. Međutim mi instiktivno veoma dobro prepoznajemo taj zvuk neke opasnosti koja nam se toliko brzo približava da bukvalno "razmiče vazduh" ispred sebe (recimo brzi automobil ili neka ptica grabljivica u obrušavanju). To takođe ne bilo lako razaznati na video snimku koji nije urađen na profesionalnoj opremi zato što nema nikakve posebne i istaknute tonove, tj širokog je spektra. Zbog toga mi njihova teorija o spontanoj panici koja se prenosi kroz masu ne deluje nimalo ubedljivo.

Ovo je mapa lokacija svedoka iz istraživanja časopisa Vreme:

mapa3-scaled.webp

Poslednja izmena:
Svaka čast Zuma. Vaša analiza, od svih od juče pročitanih, mi se čini najispravnijom.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Da li je samo zvučni top, ili nešto drugo, ne znam, ali se na onom jednom snimku lepo vidi kako se grane drveća u Kralja Milana povijaju..
Zato što su ljudi pali na njih ili se pridržali.

Upotrebljen je LRAD, 99%. Sve drugo - talasi panike, energetski snopovi iz džepne puške, vorteks prangije... su čista naklapanja koja više banalizuju i skreću pažnju sa događaja nego što pomažu da se otkrije istina i makar polovično dokaže. Jer ova upotreba LRADa sa Palate Albanije se neće nikad dokazati skroz, to je više nego jasno. Ali je bitno da se nakupi što više činjenica i dokaznih elemenata. I proširi svest o tome.

I da, bukvalno postoje snimci gde se čuje zvuk škripe i brundanja, tako da nema tu nikakvog talasa panike nego prosto namerno usmeren i pušten zvuk sa specijalnog zvučnika dometa 2.000m.

Poslednja izmena:

Ne verujem da ce imati veliki uticaj, ali barem se pravi pritisak dodatni

Zato što su ljudi pali na njih ili se pridržali.

Upotrebljen je LRAD, 99%. Sve drugo - talasi panike, energetski snopovi iz džepne puške, vorteks prangije... su čista naklapanja koja više banalizuju i skreću pažnju sa događaja nego što pomažu da se otkrije istina i makar polovično dokaže. Jer ova upotreba LRADa sa Palate Albanije se neće nikad dokazati skroz, to je više nego jasno. Ali je bitno da se nakupi što više činjenica i dokaznih elemenata. I proširi svest o tome.

I da, bukvalno postoje snimci gde se čuje zvuk škripe i brundanja, tako da nema tu nikakvog talasa panike nego prosto namerno usmeren i pušten zvuk sa specijalnog zvučnika dometa 2.000m.
Ma drveće u K. Milana je prilično iznad nivoa ljudske visine, krošnje su se povile i videlo se lepo strujanje vazduha, nalet nečega.. kao da je dunuo jak vetar..

Vrh