Прво, и даље сам категорично против бојкота као (доказано) небулозног и бескорисног политичког чина који суштински одбацује демократију и законске процесе којим иста треба да функционише. Не сматрам да се учествовањем на било каквим изборима даје легитимитет условима под којим су одржани већ се даје легитимитет изборном процесу као демократском процесу. Људи који су гласали за Коштуницу да склоне Слобу нису на тај начин дали Слоби легитимитет нити би био лакше оборен после да су избори бојкотовани.
Ако постоји начин да се одржавање избора блокира онда то у потпуности подржавам пре него излазак на исте али ако ће се избори свеједно десити онда ми је сваки бојкот (опет, доказано) само подршка Вучићу јер ће његови свакако изаћи да гласају а бојкоташи немају ни оружја ни могућности да насилно оборе власт када победи на таквим, бојкотованим, изборима. Аргумент ту се своди на то да ће Вучић и стране агенције да маре за то што је доста бојкотовало што (опет, доказано) неће. Исто као што ми нисмо марили за Албанце на југу који су бојкотовали цензус. Живимо у време када Москва врши инвазију на Украјину, Вашингтон се спрема (или бар прети) да ће извршити инвазију на Данску а Немачка отворено подржава и финансира геноцид над Палестинцима. Очекивати да ће ико превидети формални легитимитет избора да би подржали бојкоташе у покушају да се дочепају власти је делузија
Но, мислим да је сад већ време да се пређе у офанзиву и скроји пут за превазилажење кризе уместо да се чека да режим испланира како је њему најбоље и спроведе изборе како њему одговара. Мислим да треба искористити ову енергију за масиван референдум у више питања, којим би се
1. извршила корекција политичког система у свему што се показало као лоше,
2. ослободили медији и РТС
3. створили фер изборни услови
4. Истрага и кажњавање криминала и корупције
5. изабрала прелазна влада од бар 2 године да испуни 1-3
Дакле, да студенти, професори и генерално стручњаци предложе 4 главне реформе
1. Корекција политичког система
Раздвајање избора за законодавну и извршну власт, лимит на број година дозвољених у извршној власти који би се применио и ретроактивно, укидање британског система премијера / министарстава француско-америчким системом председника и агенција који више погодује нашој култури, увођење бољих и конкретних механизама за развлашћење председника, увођења контролних функција (типа финансијски ревизор и сл.) које би смела да бира само парламентарна опозиција (која нема извршну власт) итд.
2. Ослобађање медија и РТС-а
Смена менаџмента РТС-а, довођење неког попут Шабића, ограничавање времена које један политичар може да проведе на њему, обавезне дебате пред сваке изборе на којима су кандидати за њих, орочена обавеза да се увече извештава о открићима о корупцији коју открију надлежни као и БИРН, инсајдер итд. итд.
3. Стварање фер изборних услова
Укидање могућности да се на листовима појављује ишта осим имена странке или кандидата ако се бира појединац, забрана да име странке носи име појединца, у случају ванредних избора онемогућење да се партија која их је изазвала кандидује на њима (јер сама признаје да није у стању да обавља свој посао у том тренутку), казна затвором за продају гласова итд. итд.
4. Истрага и кажњавање криминала и корупције
Формирање орочене агенције од стране неполитичних професионалаца којима би на располагању била војска и полиција и који би стога извршили испуњавање студентских захтева и кренули да одмотавају клупко корупције и криминала
Овако презентовано, да људи бирају на референдуму типа "Да ли сте за предложену реформу о корекцији политичког система? Да Не" и тако за свих 5, где би се примениле само оне тачке које су изабране.
То ми је некако најзаконитији излаз из ове кризе који заправо тежи да дугорочно исправи мане система и конструише нови, бољи, уместо да само руши и тера инат. Такође, овим се не би истог тренутка оборио Вучић јер има још времена до краја мандата али би због ограничења у виду година у извршној власти он спречио да дуже од тих пар година буде у опште на власти јер је набио себи каријеру у извршној власти довољну да не може више да се више кандидије. Што је још важније, овакве конкретне промене би спречиле да дође неки нови Вучић што је много важније од тога да се сада сруши актуелна партија на власти