Šta je novo?

Izbori 2024

Jagodina - Cuprija - Paracin trenutno ima autobusku liniju, ali tu je pruga skoro bila rekonstruisana. Paraćin a posebno Jagodina ima železničku stanicu na odličnoj lokaciji, za Ćupriju šteta što je na obodu naselja. Da je stanica u nekoj lokaciji blizu centra (koliko se sećam treba otp 20-30 min od stanice do centra, uzasna situacija za starije stanovnike). Da je na srecnijoj lokaciji autobuski prevoz bi bio suvisan
Poenta celog sistema je da se napravi mera prevoza koja zadovoljava socijalne kriterijume, pri čemu su pre svega ugroženija manja mesta i siromašnije opštine. Ovakva mreža nije potpuna, ali ipak omogućava da se pokrije međugradski prevoz, koji osim (manje nego što treba) subvencionisanih železnica niko nije pokrivao u socijalnom smislu. U konceptu nisam ulazio u unutaropštinski i gradski prevoz, koji se pokriva tek i samo ukoliko neka od ovih linija ima usputnu stanicu ili stajalište. Ako autobus Jagodina - Ćuprija - Paraćin dobro pokriva smene, funkcioniše kao da je sve to jedan grad, i ima socijalno oorijentisanu saobraćajnu politiku, to je dobro. Ali to je lokalna inicijativa, a ne državna politika.

Naravno da treba da ima amandmana na obaj generalni plan. Ako železnica loše pokriva Ćupriju, može se namerno regionalni autobus R26 Zaječar - Boljevac - Paraćin produžiti do Jagodine, polasci vezati za polaske vozova, smene u srednjim školama i važnijim fabrikama. A može se to rešiti i preko nekog gradskog prevoza tri grada koji ispunjava socijalne kriterijume, kriterijume presedačkih veza i veza sa smenama.
Zasto ne pruga?
Takodje pitanje, da li bi imalo smisla pruga Jagodina - Despotovac?
Isto pitanje za Despotovac - Bor?
Grubo orijentaciono da objasnim, pruga se isplati tamo gde imaš neki jaki izvor tražnje: veliki grad, rudnik, luku, industrijski centar, elektranu, i tada se biraju povoljnije trase. "Slepa" pruga za Resavicu ide lakom trasom dolinom reke, i takva je opravdana zbog termoelektrane Svilajnac, kamenoloma Despotovac i rudnika uglja Resavica. Tu putnički prevoz dolazi kao dodatna usluga, a dalje ka Boru je neisplativo. (Bor već ima drugu prugu). Eventualno, Paraćin - Boljavac - Zaječar može da se razmotri, gde prevoj nije previsok, ali ako i samo ako je to deo tranzitne veze za Rumuniju i Bugarsku. Tuda je inače išla najstarija veza Istočne Srbije sa glavnim prugama. Ta vrsta projekata se tiče međunarodne politike, koja za izbore u Srbiji ne treba da bude fokus.

A opozicija trenutno izgleda ovako:

SSP (Đilas)
NPS (Aleksić)
ZLF (Lazović-Ðorđević)
SRCE (Ponoš)
DS (Milivojević)
Ekološki ustanak (Ćuta)
PSG (Grbović)
NLS (Parandilović)
Zajedno (Zelenović/Stojković)
NDSS (Jovanović)
POKS (Mihailović)
Dveri (Kostić)
SDS (Tadić)
DJB (Radulović)
Kreni-Promeni (Manojlović)
ProGlas (?)
Nacionalna snaga (Štimac)
SviĆe (Bjelić/Ristić)
Solidarnost (Ješić)
BRAVO (Pogačar)
Stav (Đorđević)
LSV (Kostreš)
Budi heroj (Bačulov)
Lokalni front (Voštinić)
PODES (Milić)
Ne damo Jadar (Petković/Kokanović)
Marš sa Drine (Novaković)
Eko straža (Simišić)

...

+

eventualno neki studentski pokret i možda i profesori sa njima.

Šta uraditi sa svim ovim, kako ujediniti, ko sa kim, koga istaći...? Programi, ljudi itd. Ogroman posao.
Promena stanja, Zajedno i DS se ujedinili u Veliko okupljanje i pozivaju ostale.

Lepo.

1000016277.jpg

Simpatično mi je da na ETF-u fale električni uređaji :)

Imam mali frižider sa Peltier elementom pa da brucoši nešto i nauče ako nisu upoznati ili da zovu društvo sa Mašinca.

Naddušek takođe spreman samo čekam da se neko javi za prevoz sa Ceraka pošto @Markonato vrda.

Edit:
I da im se održi predavanje o ishrani da "konkretna hrana" ne može biti pecivo i sl. već sarma itd. :)

Poslednja izmena:
@Igor
Ne vrdam nego im nadusek nije potreban.
Nisam ja firma za transport ako imas zelju uradices,ako nemas naci ces izgovor.
Prosetaj preko puta imas market pokupujes odneses im kao sto sam ja uradio.

Poslednja izmena:
Ja to zajedništva radi a i da me ne banuju iz mikro 52-ke.

Izvini, ali ko to i kakva je to rečenica? Ko te pravi budalom? Studenti? Blago tebi.

Studenti se tek zagrevaju, tu su svaki dan na barikadama, izuzetno su organizovani i mogu za sat vremena da skupe minimum 10 000 ljudi za akciju.

Opozicija nešto organizuje i posle ode na letovanje/zimovanje.

Ovi poljoprivrednici, ekolozi... moraju ljudi da se vrate u svoja rodna mesta.

Studenti su tu i ne idu nigde i tek su počeli.

Inače, što se tiče zahteva, evo i Bakiću je jasno:

Mada ja više smatram da bi se to brže desilo hapšenjem batinaša pa ispitivanjem ko ih je poslao, odnosno da tužilaštvo radi posao, što je zahtev, ali nije ni bitno.
Polako Beki mnogo si nervozan, uzmi Snikers.

Ne mislim na studente ne znam da li ti uopšte čutaš postove i ovo što pišeš. Sa studentima sam 100% ali će nas opozicija i žvalavi opet napraviti budalama. Ako misliš da iza ivih blokada stoje iskljivo stidenti i da se to ne orkestrira malo od onih koji imaju interes veruj mi da si naivan. Moja je poenta samo da ovo treba brže da se rešava i da konstantna okupljanja i izvoðenje na ulice samo demolariše ljude jer je ovaj već naučio kako da sa nekim drugim stvarima zbaci fokus sa toga.

Dobra stvar je ovo sa Lastom i GSPom ..ako i oni blokiraju sve ima nade..izgleda da će mu ovaj Gamgula doći glave... Kada bi još medicinari skupili muda i izašli na ulice to bi bila totalna blokada države iz kojeg ga ni Mosad ekipa ne bi izvukla. Pošto u familiji imam i par njih koji su zaposleni u zdravstvu oni čak imaju i dodatni razlog jer su im zarade za Novembar "greškom" novog software-a umanjene za solidan iznos.

Samo totalna blokada ovo rešava ..nažalost ni da nas je svake nedelje po dva miliona na Slaviji neće ovo rešiti...

Polako Beki mnogo si nervozan, uzmi Snikers.

Ne mislim na studente ne znam da li ti uopšte čutaš postove i ovo što pišeš. Sa studentima sam 100% ali će nas opozicija i žvalavi opet napraviti budalama. Ako misliš da iza ivih blokada stoje iskljivo stidenti i da se to ne orkestrira malo od onih koji imaju interes veruj mi da si naivan. Moja je poenta samo da ovo treba brže da se rešava i da konstantna okupljanja i izvoðenje na ulice samo demolariše ljude jer je ovaj već naučio kako da sa nekim drugim stvarima zbaci fokus sa toga.

Dobra stvar je ovo sa Lastom i GSPom ..ako i oni blokiraju sve ima nade..izgleda da će mu ovaj Gamgula doći glave... Kada bi još medicinari skupili muda i izašli na ulice to bi bila totalna blokada države iz kojeg ga ni Mosad ekipa ne bi izvukla. Pošto u familiji imam i par njih koji su zaposleni u zdravstvu oni čak imaju i dodatni razlog jer su im zarade za Novembar "greškom" novog software-a umanjene za solidan iznos.

Samo totalna blokada ovo rešava ..nažalost ni da nas je svake nedelje po dva miliona na Slaviji neće ovo rešiti...
Lasta obustavila strajk od 17h rade normalno.

Vrh