Šta je novo?

Izbori 2024

Ne da su državne firme, nego su idealno tlo za manipulacije - ubaciš koliko hoćeš para (direktno donacijama, preko FSS-a, državnih firmi, itd.), a mogu da završe gde god hoćeš dalje, što se i dešava. Nikakve kontrole, obaveza - jedno veliko ništa. Savršeno!

Naravno. Tačno se imenom i prezimenom zna ko je napravio koji dug.

Prilozi

• SmartSelect_20241209_143632_Opera.jpg
    SmartSelect_20241209_143632_Opera.jpg
    63 KB · Pregleda: 19
Profesionalni menadžment i implementacija standarda korporativnog upravljanja. Rešenje koje nije primenjivo samo na sport već i na privredu i javni sektor.
Kao što sam svojevremeno pisao na nekim drugim temama, sve to pada u vodu ukoliko ne postoji efikasan sistem internih kontrola.

Drugim rečima, ne igra se Liga Šampiona sa timom dometa Beton lige.

Јави им то тамо у Баден-Виртенберг.

(Реално, напоран ми је много постао овахј форум, а верујем и ја њему, што је на обострану штету, па идем мало да се прочистим до Нове године, и после.)

Ode Asad. Greota da ne pomenete i njega.
Većina fakulteta u Srbiji je blokirana od strane studenata, a vi mlatite o gepolitici. Ne znam više da li ste zanesenjaci ili botovi. Nešto se dešava prvi put za ko zna koliko godina, a vi drvite o gepolitici dok vam se stvari pred nosom dešavaju-
Dobro, ali tada se i sam samoopredeli vezano za geopolitiku. Sirija nema nikakvu sličnost sa bilo čime na Balkanu osim količine gluposti da se od sugrađanina napravi neprijatelj, a za uzvrat podrđci protiv svog sugrađana za saveznike uzme bilo kakav belosvestki ološ.

Sada je jedina srećna okolnost u Srbiji da je deo ustaljenog geopolitičkog dogovora između, Zapadne Korporacijske Imperije, Arapa i Kineza, i da su svi zadovoljni kolonijalnim upravnikom. Ujedno je kolonijalni upravnik i jedini koji dobija pomoć, dok ostale eventualno proevropske struje dobijaju mnogo jedino tapšanja po ramenu. Izuzetak su jedino par prozapadnih medija, koji se održavaju da bi Zapadna Kolonijalna Imperija održavala neki statistički privid "pluralnog demokratskog sveta" u zoni svoje dominacije.

Odnosno, naša pitanja su bar ovaj put samo naša. @Delija i slični likovi sa svojim formalno desničarskim stavom bezveze napadaju onu drugu grupu likova iz filma tri karte za Holivud
Bilo bi lepo da na forumu imamo i one koji su 30+ godina proveli u Rusiji, pa da iz njihovih usta čujemo šta ne valja tamo.

Avaj, mnogo više Srba hrli na Zapad, uvek bilo i biće, uprkos svemu..a o Rusiji se mašta sa bezbedne udaljenosti..
To je zato što je Jugoslavija bila kulturološki deo Zapada sa istočnom (samo)cenzurom. Od jezika u Srbiji prisutan je pre svega engleski, a ostali, ako se nešto malo i nauče, zaborave se. Ako se gugla, gugla se na engleskom. Osim nešto malo na festu, i po neke simbolične inicijative nekih TV stanica, osim ruske u polju (ne)interesovanja nalazi se i indijska, nigerijska, iranska i mnoge druge produkcije koje stvaraju povremeno i prava remek dela. Srpska migracija ka istočnim slovenima se ograničava na neke naučnike, inženjere, umetnike, sportiste, građevince... Čak i od zemalja sa mnogodolarskim GDP/BDP, fokus je na Švedskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Kanadi i SAD kao nečemu što je zbog uticaja okoline odlazak u poznato. Čak i recimo Norveška, Danska, Holandija, Belgija, Irska, Češka recimo su u nekom drugom/trećem planu te neke masovne kulture.

Do novembra 2008 i ja sam imao mnogo loših predrasuda o Rusiji, ali sam bar toliko imao zdrave radoznalosti i hrabrosti da iskoristim priliku da tamo odem. Ni jedno drugo putovanje mi nije toliko promenilo život osim, onog dosta kasnije, opet u zonu hladnoratovskog istoka, kada sam upoznao sada već suprugu i majku moje dece. Dok se razne ložane po Srbiji utrkuju pro "propao zapad", "propao istok", još 2008. sam shvatio da je skoro cela bivša Jugoslavija rezervat kamenog doba u Evropi po mnogo čemu. Do sada je makar u Srbiji to kameno doba samo još kamenije. Ne kažem da je to tako loše, ima svoje lepote. Ono kresneš kamen o kamen, varnica upali suvo lišče, pa grančice, pa kada zapucketa u pećini milina. @Analitičar @Defke @Boža M @keks sede pored vatrice i pucaju od sreće što nisu u toj ozloglašenoj istočnoj hladnoratovskoj zoni. Neki drugi okrivljuju, realno, zapadnu upravo na makro nivou, niko od njih ne primećuje da se neki od kamenova deformišu pod uticajem vatre, odnosno da nakon zagrevanja kamena može da mu se promeni oblik, i od njega napravi nešto potpuno novo i bolje.

Не нападам ја никог а посебно не другу страну већ браним страну разума која ми налаже једно врло просто и необориво становиште:

Ако си за једне а против других, немаш право да прве неоправдано уздижеш а друге још више неоправдано посипаш го.нима само да би према себи и другима оправдао твоје опредељење. А где је само опредељење у условима скоро па директног ратног сукоба истока и запада најблаже речено, неопрезно.

Ваљда у себи имаш неке стандарде и вредносни систем. Они су први услов здравог, објективног погледа на свет. У противном избацујеш информер/данас флоскуле и вртиш исту причу у леру која води у ћорсокак.

Сад је популаран Асад и ликовање због његовог пада. Заболе мене/нас за Асада. Стало ми је до те древне цивилизације и очувања мултиетничког и мултукултуралног света а чији једини гарант тамо јесте био тај ауторитативни режим. А иначе и такав, Сирију је довео на завидан цивилизацијски и економски ниво све до кобне суше 2011е године када је наравно запад увидео прилику и улетео.
И питам се хоће ли масе овде икада престати да пројектују своје вредности на друге цивилизације и континенте? На блиском истоку демократски није владао нико никад, нити ће.

Ове главосече које су Турци инсталирали су се већ окомили на секуларне институције и хришћане. Дакле, очигледна цивилизацијска регресија. Те хорде неће моћи ни да добаце до корупције јер државни апарат неће ни имати. Као Либија.

А за то време НАТО и Израел ових дана неометано спроводе политику спржене земље у Сирији, али кога брига.

Niko ne likuje zbog sirijske nesreće, nego realno sagledavamo situaciju - kako prolaze ruski saveznici.

Pisao sam ovde odavno da sam neke 2010. god. gledao dokumentarac o Siriji, da je ta zemlja izgledala više nego dobro, a da su razni narodi i vere živeli u miru.

Asad je trebalo bolje da bira stranu..

Niko ne likuje zbog sirijske nesreće, nego realno sagledavamo situaciju - kako prolaze ruski saveznici.

Pisao sam ovde odavno da sam neke 2010. god. gledao dokumentarac o Siriji, da je ta zemlja izgledala više nego dobro, a da su razni narodi i vere živeli u miru.

Asad je trebalo bolje da bira stranu..
Moras malo vise da se uputis u modernu istoriju.
Asad je gurnut ka Rusima. Asad je bio deo ekipe "war on terror" 2001. - 2011. Asadova policija obavljala je mucenja zatvorenika koji su "crnim letovima" CIE dovodjeni u sirisjke zatvore.

Following the September 11 attacks and during the early stages of the US-led war on terror, "Syria had emerged as one of the CIA's most effective intelligence allies in the fight against al-Qaeda,"[72] with "the quality and quantity of information from Syria [having] exceeded the Agency's expectations."[72] Syria closely cooperated with the CIA's detention and interrogation program of people deemed "illegal enemy combatants"; Syrian prisons were a major site of extraordinary rendition by the CIA of alleged al-Qaeda members where they were tortured by Syrian interrogators on behalf of the CIA.[73][74][75] According to a 2013 report by the Open Society Foundations, Syria was one of the "most common destinations for rendered suspects" under the CIA's program.[76]

medjutim Assad kao i glupi Putin, Sadam Husein, Gadafi, MIlosevic (zvani faktor stabilnosti) itd nije razumeo kako funkcionise zapad, kako se igra igra.
Pomislio je da moze da trguje sa njima.
Pomislio je da moze da izvuce nesto za svoju zemlju.
Potcinjavanje mora biti potpuno, sve je u tome. Vucic to razume.
Moras da budes spreman da pobijes sopstveni narod.

2011. Postao je tiranain, zver, kasapin od Damaska......

Ostalo znas.

Новоизабрани потпредседник САД Џеј Ди Венс је реаговао на коментар "либералног" колумнисте "Вашингтон поста" Џоша Рогина који је поручио да је "Сирија слободна" "Сирија је слободна. Побуњеници су победили. Људи су се ослободили тираније. Слобода је победила. Русија, Иран, Хезболах и Асад су изгубили", навео је Рогин.
Оваква размишљања ме чине нервозним, поручио му је Венс. "Последњи пут када је овај тип славио дешавања у Сирији видели смо масовни покољ хришћана и избегличку кризу која је дестабилизовала Европу".

Nemam želju ali volim da saznam nešto novo, neke prednosti i mane ukratko iz tvog ugla, nešto što ne možeš da pročitaš na internetu.

Slažem se i ja, odličan tekst, otprilike sam već imao takvo mišljenje. Samo taj tekst neće pročitati oni trebaju, koji ne žele ništa da nauče o geopolitici ali zato umeju da govore drugima da su rusofili, da šire rusku propagandu i da se informišu sa Hepija 😊

Ljudi sakupljaju mrvice znanja i isečke stvarnosti da bi sačinili i negovali svoju sliku sveta. U skladu sa sopstvenim karakterom, potrebama, željama i nadama. Praćenje politike u svetu običnom čoveku nije primarna potreba, jer ima mnogo drugih važnih svakodnevnih zadataka, koji su neizbežni, na koje se troši vreme i energija. Tome treba dodati i tehnološko ubrzanje, koje ne samo da je trajno okupiralo ljudsku psihu, razorivši strukture građene tokom čitave evolucije, nego i svojim kinetičkim pomagalima (od igrački do oružja). To doslovce svakodnevno "menja percepciju" čoveka o svetu, u oba smera: šta se zapravo događa i kako to može da utiče na mene? Ovo su neizbežni, podsvesni procesi, koji donose neizvesnost i strah.

Samo se iz perspektive posebne struke može negovati objektivno posmatranje, ili proučavanje. Takođe i u laičkom smislu, svako bi mogao, da ukoliko ima dovoljno kompleksnih predznanja, kroz temeljno posmatranja sveta izvuče koristi za sebe. Na primer, kako da strateški i taktički upravlja svojim životom. Svet je postao prekomplikovan i suviše haotičan.

Sigurno je da prija u trenutku, kada s nekim o nečemu delimo mišljenje. Zbog toga i učestvujemo, kao društvena bića, u ovakvim razmenama, baš da bi sakupili što više takvih trenutaka. Sva očekivanja preko toga, verujem da su nerealna. U političkom smislu, kao laik, čovek je danas bespomoćno biće, isporučen na tacni tržištu, bez obzira gde se geografski nalazio. Naša 'prepucavanja' na forumu delom su i ispoljavanja te nemoći. Nemam ništa protiv toga, jer ventili moraju da se prazne i razgovori ne treba da se prekidaju.

Osim kad pređu granice dobrog ukusa i pristojnosti, pa kada to doživim, iskoristim opciju 'ignore'. :)

Ljudi sakupljaju mrvice znanja i isečke stvarnosti da bi sačinili i negovali svoju sliku sveta.
Primetio sam, sa takvim osobama izbegavam da diskutujem o geopolitici, ništa novo neću naučiti od njih.
Sigurno je da prija u trenutku, kada s nekim o nečemu delimo mišljenje. Zbog toga i učestvujemo, kao društvena bića, u ovakvim razmenama, baš da bi sakupili što više takvih trenutaka. Sva očekivanja preko toga, verujem da su nerealna.
Tačno da prija ali ja sam počeo pratiti geopolitiku sa ciljem da što bolje razumem svet, šta se dešava i kuda svet ide, znači samo istina i što realnija slika. Navijačka prepucavanja gde ljudi ne umeju da ostave ego po strani me ne zanimaju, iste priče se vrte. Ne bi mi verovao kakve stvari sam doživljavao po forumima 😂

Naslovi i vesti rezimskih medija postaju sve tuplji. Vesti su sve krace i tekst je takav kao da se obracaju idiotima, sto je i istina.

Jedino su im takvi ostali po svemu sudeci.
broj idiota u Srbiji je sasvim dovoljan da oni jos dugo vladaju.

Evo vesti koje intrigiraju prosecnog gradjanina i pokazuju cime se bave "novinari" Informera.

Mozda vam izgleda idiotski, ali to je nivo prosecnog Srbina i to dokazano pali.
Informer zna sta radi.

Poslednja izmena:
Ljudi sakupljaju mrvice znanja i isečke stvarnosti da bi sačinili i negovali svoju sliku sveta. U skladu sa sopstvenim karakterom, potrebama, željama i nadama. Praćenje politike u svetu običnom čoveku nije primarna potreba, jer ima mnogo drugih važnih svakodnevnih zadataka, koji su neizbežni, na koje se troši vreme i energija. Tome treba dodati i tehnološko ubrzanje, koje ne samo da je trajno okupiralo ljudsku psihu, razorivši strukture građene tokom čitave evolucije, nego i svojim kinetičkim pomagalima (od igrački do oružja). To doslovce svakodnevno "menja percepciju" čoveka o svetu, u oba smera: šta se zapravo događa i kako to može da utiče na mene? Ovo su neizbežni, podsvesni procesi, koji donose neizvesnost i strah.

:)
Odlicno!

Videh da ima ljudi koji su ljuti na Putina što sklapa dilove pa ga posle izdaju. Privremeni mir je gori od rata. Sa druge strane sam čuo od jednog Rusa da ima ljudi u Kremlju kojima ne želiš da daš moć ni na par minuta..
Putin izgleda jos masta o vremenu oko 2000. godine kada se nadao da ce Rusija postati deo NATO pakta.
Uostalmom, on je to i nudio Klintonu.
Ni on nije razumeo da trgovina sa akcionarima Back Rock-a nije moguca.

Putin je napravio od Rusije zemlju koju niko ne postuje. Imati nuklearno oruzje, a plasiti se njegove upotrebe, veliki je idiotizam.

Putin ima mnogo toga da nauci od Izraela ili USA. USA su cak dva puta upotrebili atomsku bombu iskljucivo u svrhu ubijanja civila, bacajuci ove bombe na civilne mete. Izrael je najavio da je spreman da ucini isto i sto puta gore. Izrael je pred ocima sveta izveo genocid. Izrael za mesec dana pobije vise civila nego sto obe strane u Ukrajini pobiju za godinu dana.
Ipak, sve evropske drzave podrzavaju Izrael. EU podrzava taj genocid kao sto i podrzava ljude koji grade zgrade koje posle ubijaju ljude.
Amerike i Izraela neprijatelji se plase, Rusiji se smeju. Putin ne bi morao da upotrebi to oruzje, ali on je sopstvenim neprijateljima stavio do znanja da ne zeli da ga upotrebi. Sta je on ? Ekstremi pacifista? Humanist?

U bolesnom, neoliberalnom paklu u kome zivimo, postuju se samo najludji i najgori.

Rusiju niko ne postuje upravo zbog putinove "obazrive" ili kukavicke politike.

Pa cak i Nepomenik pravi budalu od njega.

Poslednja izmena:
i u srpskoj "veselo"

Moras malo vise da se uputis u modernu istoriju.
Asad je gurnut ka Rusima. Asad je bio deo ekipe "war on terror" 2001. - 2011. Asadova policija obavljala je mucenja zatvorenika koji su "crnim letovima" CIE dovodjeni u sirisjke zatvore.

Following the September 11 attacks and during the early stages of the US-led war on terror, "Syria had emerged as one of the CIA's most effective intelligence allies in the fight against al-Qaeda,"[72] with "the quality and quantity of information from Syria [having] exceeded the Agency's expectations."[72] Syria closely cooperated with the CIA's detention and interrogation program of people deemed "illegal enemy combatants"; Syrian prisons were a major site of extraordinary rendition by the CIA of alleged al-Qaeda members where they were tortured by Syrian interrogators on behalf of the CIA.[73][74][75] According to a 2013 report by the Open Society Foundations, Syria was one of the "most common destinations for rendered suspects" under the CIA's program.[76]

medjutim Assad kao i glupi Putin, Sadam Husein, Gadafi, MIlosevic (zvani faktor stabilnosti) itd nije razumeo kako funkcionise zapad, kako se igra igra.
Pomislio je da moze da trguje sa njima.
Pomislio je da moze da izvuce nesto za svoju zemlju.
Potcinjavanje mora biti potpuno, sve je u tome. Vucic to razume.
Moras da budes spreman da pobijes sopstveni narod.

2011. Postao je tiranain, zver, kasapin od Damaska......

Ostalo znas.

Новоизабрани потпредседник САД Џеј Ди Венс је реаговао на коментар "либералног" колумнисте "Вашингтон поста" Џоша Рогина који је поручио да је "Сирија слободна" "Сирија је слободна. Побуњеници су победили. Људи су се ослободили тираније. Слобода је победила. Русија, Иран, Хезболах и Асад су изгубили", навео је Рогин.
Оваква размишљања ме чине нервозним, поручио му је Венс. "Последњи пут када је овај тип славио дешавања у Сирији видели смо масовни покољ хришћана и избегличку кризу која је дестабилизовала Европу".

Ukrajina je savrsen primer kako Amerika stiti svoje saveznike, ne moramo da se vracamo u proslost. Poslali su im 25 tenkova, od 6-10 hiljada koje imaju, poslali su im tacno 0 aviona od 5000 koje imaju, tacno 0 krstarecih raketa, 0 sistema za odbranu od balistickih raketa ( THAAD, Patriot je decija igra u poredjenju sa tim) i da ne nabrajam dalje....Amerika je dala sve od sebe da Rusija ne moze da izgubi ovaj rat. Sve uz tapsanje Zelenskog po ramenu i lepe reci. Rusija je zlocinacka zemlja, ali Amerika je jos gora, jer neiskrenost i izdaja mnogo vise boli od cistog neprijateljstva. TE dve drzave su unistile Ukrajinu za sva vremena.

Ipak, sve evropske drzave podrzavaju Izrael. EU podrzava taj genocid kao sto i podrzava ljude koji grade zgrade koje posle ubijaju ljude.
Ovo bas i nije tacno. Mnoge evropske drzave javno osudjuju Izrael, spremaju se da ili su vec priznale Palestinu i pricaju sve vise o resenju dve drzave. Druga je stvar sto je Evropa vojni patuljak, pa ne moze da utice na situaciju na terenu.

Ovo bas i nije tacno. Mnoge evropske drzave javno osudjuju Izrael, spremaju se da ili su vec priznale Palestinu i pricaju sve vise o resenju dve drzave. Druga je stvar sto je Evropa vojni patuljak, pa ne moze da utice na situaciju na terenu.
Prica o dve drzave je zavrsena.
U Gazi Vucicev partner Jared Kusner gradice hotele (kad uklone ljude i leseve)

Кад шеф зове он мора да долети. Не пита се он ту ништа.

Иду да причају о литијуму, да, али конкретно о томе како да то спроведу у дело поред оволиког незадовољства народа. Швабама је овај наш литијум јако битан јер су у међувремену постали неконкуренти на "тржишту".

И немамо среће. Чак и кад нећемо, глобални помераји и нека вредност која овде постоји нас сврста опет у центар империјалне трговине. Мислио сам да смо издајом и признавањем Косова сишли са сцене и постали тешка периферија у сваком смислу међутим, Кинези идустријски, научно и технолошки експоненцијално нарасли, Швабо више нема конкурентан производ и оп, ето нас опет у процепу.

Овај ужас у новом Саду нам је на један чудан и трагичан начин пружио нову прилику да исправимо кичму и спасимо себе и ово што је преостало од друштва. На нама је.

И тек смо на почетку. Ово су све још најнижи нивои солидарности и побуне. Хоћу рећи, дизале су се оне друштвене структуре како су бивале нападане од стране режима. Сад су ударили на сељака и то им је, сигуран сам, највећа грешка.

Vrh