Moje duboko uverenje je da nismo pukli prevashodno zbog toga "što nismo bili sa Zapadom i uz Zapad, nego uz Rusiju kad su svi pobegli od nje, a i ona sama se rešavala tog sistema koji smo mi ovde hteli da očuvamo." Danas je moguće teoretisati i tumačiti ovu tezu na veoma širokom planu, ali sužavam na naš sadašnji trenutak.
Pokušaću da pojednostavnim: potencijalnoj državi Srbiji, koja bi nastala na ruševinama jedne propadajuće federacije, nedostajao je tada, kao i danas kada se "svetski poredak" preozbiljno tumba, osnovni socio-istorijski temelj za utemeljenje državnosti u skladu sa poterbama stanovništva, pre svega. Mislim na princip državotvornosti koji se u formiranju evropskih država bazirao na nacionalnom principu, koji će u protoku vremena dalje da biva preoblikovan i manipulisan ideološkim intervencijama. Taj istorijski put je i omogućio pojavljivanje demokratije u jednom periodu, prevashodno zahvaljujući pat poziciji u ispoljavanju moći u svetskoj areni.
Ovaj nedostatak na istorijskom preseku mesta i vremena, sasvim je olakšao preotimanje državnih resursa od strane obične političke fukare, kojoj je bilo dovoljno korišćenje već postojećih poluga državne moći, da bi usmerila rasulo u svoju korist: radi bezobzirne pljačke, i ništa više. Nikakvo vrelo parolašenje odenuto u prigodne kostime onog vremena, niti izanđale polit-floskule kojima se štancuju paradigme za upravljanje masama danas, ne mogu da zabašure temeljnu slabost našeg društva - zapravo njegovo nepostojanje, te samim tim nemogućnost realnih izbora - kako za građanina, tako i za državu u svetskom okruženju. Iz tog vremena je ostala upamćena dosetka: "Želite kapitalizam? Dobro, onda ćemo mi biti kapitalisti". A vama toljage u ruke.
Zbog tog "previda", da u nas nije ni postojao neophodan unutrašnji potencijal, istorijski svaren i političko-sociološki-kulturno utemeljen, koji sada stvara iluziju da će on sada volšebno nastati (od strane koga? s čim? zbog čega?) da bi potrpao "ove" u zatvore, te da će 'stotina izabranih', lucidnih i sposobnih (patriota?) da nam prekonoć napravi valjanu državu - lepo se primilo i fino napreduje to rovovsko prepucavanje u društvu, i ovde na forumu. Po mom mišljenju, to je prejednostavna navlaka, koja sledi liniju manjeg otpora, u stilu: ako već znam ili osećam da od mog plemena ništa neće postati, da makar morališem nad pogrešnim uverenjima drugih, a nadasve nad spoljnim silama, kojima se tek doakati ne može, ali im se zato može prikloniti...
Jasno si mi stavio do znanja da ovo prepucavanje neće prestati,
jer dokle oni, dotle ćemo i mi,
pa mi samo preostaje da se isključim iz ove "rasprave". Hvala na pažnji!
Citiraću i kolegu sa druge teme, da se ne bih osećao sasvim usamljen.