Šta je novo?

Izbori 2024

Nestalo je u 3 lepe zajedno sa nesposobnim manekenom Tadićem, koji predade vlast radikalskim hohštaplerima, prethodno im dozvolivši da se presvuku u jagnjeću kožu i pojave na izborima kao "proevropska opcija"..
Taj spot lepo je prikazao greske "zute" vlasti i njihovo potpuno nepoznavanje stanovnika Srbije.

Ne das Srbima da slusaju turbo folk, koris ih i ucis. Ne das im da se graficki izraze na spomeniku.
Ako im to zabranjujes, bez da te se plase, radice ti za inat mnogo gore stvari.

Sta ce Srbi raditi premijeru koji se ovako obraca gradjanima?

Capture.JPG

Taj spot lepo je prikazao greske "zute" vlasti i njihovo potpuno nepoznavanje stanovnika Srbije.

Ne das Srbima da slusaju turbo folk, koris ih i ucis. Ne das im da se graficki izraze na spomeniku.
Ako im to zabranjujes, bez da te se plase, radice ti za inat mnogo gore stvari.
Ne sviraj, pa za vreme Tadića su Grand i turbo folk cvetali na Pinku, Grand šou, Grand parada, Kursadžije, Lea Kiš, Jelena Bačić Alimpić i Bravo šou, Magazin in itd, itd...

Ne sviraj, pa za vreme Tadića su Grand i turbo folk cvetali na Pinku, Grand šou, Grand parada, Kursadžije, Lea Kiš, Jelena Bačić Alimpić i Bravo šou, Magazin in itd, itd...
da da, ali oficijalno, to nije bila muzika urbane i kulturne vlasti.

Hvatas se za gluposti, covek se nasalio u klipu i to jasno naznacio. Tacno sam znao da ce neko smarati sa tim, to uopste nije poenta i ima jos 42152532 klipova iz te serije i nigde se ne spominje nista slicno.

Ajde, bre, da se ne tupi više.

Pukli smo i izgubili sve to zato što nismo bili sa Zapadom i uz Zapad, nego uz Rusiju kad su svi pobegli od nje, a i ona sama se rešavala tog sistema koji smo mi ovde hteli da očuvamo.

To nikako da utuve u svojim tintarama ovi ložači na Istok.

I da, kad oni prestanu da zagađuju temu svojim fiks idejama, onda ćemo i mi prestati da im odgovaramo.

Stvari su jasne, skidaj diktatora kod nas, stvaraj institucije i slobodne medije, pravi slobodne izbore, smanjuj korupciju koliko god može, jačaj prava i slobode građana, jačaj civilno društvo..

Dakle, hoćemo sve ono čega nema na Istoku, a na Zapadu se još drži.

I zato valjda shvatate koliko je glupo na ovoj temi pomenuti i samo R od Rusije, kad je ona od svega što mi hoćemo da napravimo u ovoj zemlji sušta suprotnost..

Moje duboko uverenje je da nismo pukli prevashodno zbog toga "što nismo bili sa Zapadom i uz Zapad, nego uz Rusiju kad su svi pobegli od nje, a i ona sama se rešavala tog sistema koji smo mi ovde hteli da očuvamo." Danas je moguće teoretisati i tumačiti ovu tezu na veoma širokom planu, ali sužavam na naš sadašnji trenutak.

Pokušaću da pojednostavnim: potencijalnoj državi Srbiji, koja bi nastala na ruševinama jedne propadajuće federacije, nedostajao je tada, kao i danas kada se "svetski poredak" preozbiljno tumba, osnovni socio-istorijski temelj za utemeljenje državnosti u skladu sa poterbama stanovništva, pre svega. Mislim na princip državotvornosti koji se u formiranju evropskih država bazirao na nacionalnom principu, koji će u protoku vremena dalje da biva preoblikovan i manipulisan ideološkim intervencijama. Taj istorijski put je i omogućio pojavljivanje demokratije u jednom periodu, prevashodno zahvaljujući pat poziciji u ispoljavanju moći u svetskoj areni.

Ovaj nedostatak na istorijskom preseku mesta i vremena, sasvim je olakšao preotimanje državnih resursa od strane obične političke fukare, kojoj je bilo dovoljno korišćenje već postojećih poluga državne moći, da bi usmerila rasulo u svoju korist: radi bezobzirne pljačke, i ništa više. Nikakvo vrelo parolašenje odenuto u prigodne kostime onog vremena, niti izanđale polit-floskule kojima se štancuju paradigme za upravljanje masama danas, ne mogu da zabašure temeljnu slabost našeg društva - zapravo njegovo nepostojanje, te samim tim nemogućnost realnih izbora - kako za građanina, tako i za državu u svetskom okruženju. Iz tog vremena je ostala upamćena dosetka: "Želite kapitalizam? Dobro, onda ćemo mi biti kapitalisti". A vama toljage u ruke.

Zbog tog "previda", da u nas nije ni postojao neophodan unutrašnji potencijal, istorijski svaren i političko-sociološki-kulturno utemeljen, koji sada stvara iluziju da će on sada volšebno nastati (od strane koga? s čim? zbog čega?) da bi potrpao "ove" u zatvore, te da će 'stotina izabranih', lucidnih i sposobnih (patriota?) da nam prekonoć napravi valjanu državu - lepo se primilo i fino napreduje to rovovsko prepucavanje u društvu, i ovde na forumu. Po mom mišljenju, to je prejednostavna navlaka, koja sledi liniju manjeg otpora, u stilu: ako već znam ili osećam da od mog plemena ništa neće postati, da makar morališem nad pogrešnim uverenjima drugih, a nadasve nad spoljnim silama, kojima se tek doakati ne može, ali im se zato može prikloniti...

Jasno si mi stavio do znanja da ovo prepucavanje neće prestati, jer dokle oni, dotle ćemo i mi,
pa mi samo preostaje da se isključim iz ove "rasprave". Hvala na pažnji!

Citiraću i kolegu sa druge teme, da se ne bih osećao sasvim usamljen. ;)
Drugim rečima napraviti državu. Lakše reći nego uraditi. Da bi imao najobrazovanije i najuspešnije diplomate MIP ne bi smeo biti oaza nepotizma i stranačkog zapošljavanja. A jeste. Uostalom, isti princip treba primeniti na svaku državnu ustanovu, od vrtića do predsednika države, a mi za to nismo sposobni, čak ni na nivou vrtića.
Ne kažem da tvoj predlog nije ispravan, svakako jeste, samo ja ne vidim mogućnost da mi kao narod stvorimo državu u kojoj je tako nešto moguće.

Da, nećemo da se raspravljamo. Mnogo si mi draži na temi o jelu, tamo uživam u pogledu na tvoje đakonije i lepo sređeno dvorište.. (y)

Dakle, svi se slazemo da treba napraviti drzavu. Medjutim, onda se tvrdi da nismo sposobni sami. Pa sta cemo onda? Znaci, da moramo na nekog da se oslonimo ako je tako. Cekamo Ruse da se zalede reke i predju tenkovima i osvoje Rusiju, pa zatim Poljsku i Madjarsku? Ooookeeej.

I onda ce nam Rusi napraviti drzavu predivnu kao sto je njihova. Okeej.

Ili se mozda osloniti na nesto sto je u sustini prirodno i odakle mozemo zaista izvuci pozitivne primere o tome kako drzava treba da izgleda?

Moje duboko uverenje je da nismo pukli prevashodno zbog toga "što nismo bili sa Zapadom i uz Zapad, nego uz Rusiju kad su svi pobegli od nje, a i ona sama se rešavala tog sistema koji smo mi ovde hteli da očuvamo." Danas je moguće teoretisati i tumačiti ovu tezu na veoma širokom planu, ali sužavam na naš sadašnji trenutak.

Pokušaću da pojednostavnim: potencijalnoj državi Srbiji, koja bi nastala na ruševinama jedne propadajuće federacije, nedostajao je tada, kao i danas kada se "svetski poredak" preozbiljno tumba, osnovni socio-istorijski temelj za utemeljenje državnosti u skladu sa poterbama stanovništva, pre svega. Mislim na princip državotvornosti koji se u formiranju evropskih država bazirao na nacionalnom principu, koji će u protoku vremena dalje da biva preoblikovan i manipulisan ideološkim intervencijama. Taj istorijski put je i omogućio pojavljivanje demokratije u jednom periodu, prevashodno zahvaljujući pat poziciji u ispoljavanju moći u svetskoj areni.

Ovaj nedostatak na istorijskom preseku mesta i vremena, sasvim je olakšao preotimanje državnih resursa od strane obične političke fukare, kojoj je bilo dovoljno korišćenje već postojećih poluga državne moći, da bi usmerila rasulo u svoju korist: radi bezobzirne pljačke, i ništa više. Nikakvo vrelo parolašenje odenuto u prigodne kostime onog vremena, niti izanđale polit-floskule kojima se štancuju paradigme za upravljanje masama danas, ne mogu da zabašure temeljnu slabost našeg društva - zapravo njegovo nepostojanje, te samim tim nemogućnost realnih izbora - kako za građanina, tako i za državu u svetskom okruženju. Iz tog vremena je ostala upamćena dosetka: "Želite kapitalizam? Dobro, onda ćemo mi biti kapitalisti". A vama toljage u ruke.

Zbog tog "previda", da u nas nije ni postojao neophodan unutrašnji potencijal, istorijski svaren i političko-sociološki-kulturno utemeljen, koji sada stvara iluziju da će on sada volšebno nastati (od strane koga? s čim? zbog čega?) da bi potrpao "ove" u zatvore, te da će 'stotina izabranih', lucidnih i sposobnih (patriota?) da nam prekonoć napravi valjanu državu - lepo se primilo i fino napreduje to rovovsko prepucavanje u društvu, i ovde na forumu. Po mom mišljenju, to je prejednostavna navlaka, koja sledi liniju manjeg otpora, u stilu: ako već znam ili osećam da od mog plemena ništa neće postati, da makar morališem nad pogrešnim uverenjima drugih, a nadasve nad spoljnim silama, kojima se tek doakati ne može, ali im se zato može prikloniti...

Jasno si mi stavio do znanja da ovo prepucavanje neće prestati, jer dokle oni, dotle ćemo i mi,
pa mi samo preostaje da se isključim iz ove "rasprave". Hvala na pažnji!

Citiraću i kolegu sa druge teme, da se ne bih osećao sasvim usamljen. ;)
Bravo. To je to. Morao sam vise puta da procitam da bih shvatio ali opis je savrsen uz taj krlezijanski stil. Citava iluzija razbijena u kratkoj formi, a nevidljiva laz i kojoj se citav narod utapa, svako sa svojim izgovorom, biva prikazana. Trebalo bi da napises knjigu o propasti Srbije.

Dakle, svi se slazemo da treba napraviti drzavu. Medjutim, onda se tvrdi da nismo sposobni sami. Pa sta cemo onda? Znaci, da moramo na nekog da se oslonimo ako je tako. Cekamo Ruse da se zalede reke i predju tenkovima i osvoje Rusiju, pa zatim Poljsku i Madjarsku? Ooookeeej.

I onda ce nam Rusi napraviti drzavu predivnu kao sto je njihova. Okeej.

Ili se mozda osloniti na nesto sto je u sustini prirodno i odakle mozemo zaista izvuci pozitivne primere o tome kako drzava treba da izgleda?
Mozda mi ne zelimo da imamo drzavu.
Da li si razmisljao o tome.
Ideja da ce nam bilo ko drugi napraviti drzavu je samozavaravanje o kome je pisao @Duleja

Тачно тако, Гранд и Пинк достижу врхунац током прве деценије 2000их и у потпуности истискуну рок културу која је ишла уз бунт 90их. Медијски стручњаци са запада су после 5. октобра проценили да је довољно да рок иде само на студиу Б и РТС 202, а да се остатак медија комерцијализује.
У том периоду је настала већина медија који су данас СНС фаланге.

Са друге стране, стари Б92 је са Ољом Бећковић и Инсајдером највише допринео популаризацији радикалског наратива.

Inace, prosle je vise od 1000 dana od pocetka SVO koja je trebalo da traje 2 nedelje. Zaje*******ao se Putko za sve pare

Nego, vidim da ovde ima nekih koji su bili u Rusiji. Da li ste tada skapirali koliko oni ustvari nemaju predstavu da mi uopste postojimo? Ne svi, ali jedno 80% sigurno

Ovo nase lozenje na njih, a koje je turbo ubrzano poslednjih 35 godina, je posledica iskljucivo bombardovanja od strane bolida iz redova nato kamarile. Da nas nisu bombardovali, vezali bi nas za sebe laganica. Ovako su zaj*** sve, a najvise nas jer smo zbog neizivljenih indijanaca zeljnih krvi bas mi(znamo da izaberemo trenutak za sve pare) zgodno naleteli da budemo "agresirani". Citaj, zahebali smo sami sebe jer smo se namestili. Nije pomoglo ni to sto je Jovica osnovao radikale da svesno zatupljuju ovaj narod, dok se oni bogate za vreme i posle ratova. Ne zna se kome je vecu uslugu ucinio tim osnivanjem, USA ili Rusiji, mrtva trka

Drzava nam se na nase oci raspada, a mi razmisljamo da l ce fundamentalisti iz Idliba da udare na Meku i Medinu. Medijska masinerija nas ubija u pojam decenijama stvarajuci nam iluziju da smo mi kao nesto bitni u geopolitickim odnosima dok u stvarnosti nas predsednik sedi kod Trampa na hoklici, a u Rusiju ne sme da ode x godina jer je, jedini put kad je bio, Putin njemu na oci davio psa u nekom eksperimentu, verovatno da mu pokaze sta ga ceka ako ne bude slusao i njega...

Mlatimo praznu slamu umesto da se okrenemo trenutnim problemima kojih je milion

Bravo. To je to. Morao sam vise puta da procitam da bih shvatio ali opis je savrsen uz taj krlezijanski stil. Citava iluzija razbijena u kratkoj formi, a nevidljiva laz i kojoj se citav narod utapa, svako sa svojim izgovorom, biva prikazana. Trebalo bi da napises knjigu o propasti Srbije.
Hvala za komplimente kolega, ali precenjuješ moje mogućnosti i ambicije. Ne bih ja govorio o propasti Srbije, jerbo se kod nas rado troše i gotive doskočice tipa "spasa nam nema, propasti nećemo"! Znači, dok bude stajala i poslednja grupica umotana u krpe od zastava, bivaćemo! Generalno, ljudi ne vole loše vesti i mračne priče. ;)

Osim toga, već postoji dovoljno literature koja, onako kako ja to vidim, dobro opisuje pomenuto neuspostavljanje države u nas. Može se to razumevati kao propast države, ili samo propast ličnih i kolektivnih nada i iluzija... Svakome je dato da istražuje, uči, spoznaje i donosi zaključke skrojene po sopstvenim potrebama. I u skladu s tim, da upravlja sopstvenim životom, kako zna in ume.

@Duleja Voleo bih da čujem šta imaš da kažeš o Zapadu. Znam da nije nigde idealno, niti da svi imaju ista iskustva.
Kolega, tema je preširoka, ako me ovo pitaš ćaskanja radi. Ukoliko te moje mišljenje zanima zbog eventualne želje da se iseljavaš u tom smeru, mogao bih možda da doprinesem analazom i iskustvima iz prizemlja, govoreći o praktičnim stvarima života među ljudima. I to ograničavajući se prevashodno na Nemačku, u kojoj stanujem. Ako te pak interesuje moje viđenje šire slike, evo teksta jednog autora, čiju analizu držim za valjanu i s kojom se slažem.

The European Union is in the trap

Hvala za komplimente kolega, ali precenjuješ moje mogućnosti i ambicije. Ne bih ja govorio o propasti Srbije, jerbo se kod nas rado troše i gotive doskočice tipa "spasa nam nema, propasti nećemo"! Znači, dok bude stajala i poslednja grupica umotana u krpe od zastava, bivaćemo! Generalno, ljudi ne vole loše vesti i mračne priče. ;)

Osim toga, već postoji dovoljno literature koja, onako kako ja to vidim, dobro opisuje pomenuto neuspostavljanje države u nas. Može se to razumevati kao propast države, ili samo propast ličnih i kolektivnih nada i iluzija... Svakome je dato da istražuje, uči, spoznaje i donosi zaključke skrojene po sopstvenim potrebama. I u skladu s tim, da upravlja sopstvenim životom, kako zna in ume.

Ovaj deo dole cini mi se originalnim doprinosom. Jer mi imamo dve narikacke skola.
Prva je ova koja tvrdi da se sve ovako desilo jer se na vreme nismo okrenuli/potcinili... Imali smo neverovatan potencijal koji nam je uskracen.
Druga tvrdi da je u pitanju kosmicka zavera protiv nas, da smo imali neverovatnu proslost koja nam je sukracena.

Niko do sada nije objasnio da su obe teorije izgovori. Recimo postoej autosovinisti koij spocitavaju Srbima neki poseban fasizam i slicno, ali i oni tvrde da mi imamo nekakav temelj, pa makar fasisticki. Medjutim ova ideja, da smo mi samo senke, glumci u pozoristu senki da je citava dilema odglumljena, da nikad nismo nikakav temelj je nesto novo. Ova teorija mozda razbija dihtiomiju koja postoji kod nas u duelu pobornika slobode (zapad) i pobornika nacije (rusofili ili patrioti). Zapravo, citav ovaj dualizam je po tebi lazan, mi nemamo oko cega da se svadjamo jer ni jedna ni druag strana nije sposobna (ili ne zeli) da stvor i ono sto nazivas "temelj za utemeljene drzavnosti u skladu sa potrebamn stanovnistva".

Ima li veceg dokaza za to od nacina upravljanja u Beogradu?

"nedostajao je tada, kao i danas kada se "svetski poredak" preozbiljno tumba, osnovni socio-istorijski temelj za utemeljenje državnosti u skladu sa poterbama stanovništva, pre svega. Mislim na princip državotvornosti koji se u formiranju evropskih država bazirao na nacionalnom principu, koji će u protoku vremena dalje da biva preoblikovan i manipulisan ideološkim intervencijama. Taj istorijski put je i omogućio pojavljivanje demokratije u jednom periodu, prevashodno zahvaljujući pat poziciji u ispoljavanju moći u svetskoj areni. Ovaj nedostatak na istorijskom preseku mesta i vremena, sasvim je olakšao preotimanje državnih resursa od strane obične političke fukare, kojoj je bilo dovoljno korišćenje već postojećih poluga državne moći, da bi usmerila rasulo u svoju korist: radi bezobzirne pljačke, i ništa više. Nikakvo vrelo parolašenje odenuto u prigodne kostime onog vremena, niti izanđale polit-floskule kojima se štancuju paradigme za upravljanje masama danas, ne mogu da zabašure temeljnu slabost našeg društva - zapravo njegovo nepostojanje, te samim tim nemogućnost realnih izbora - kako za građanina, tako i za državu u svetskom okruženju. Iz tog vremena je ostala upamćena dosetka: "Želite kapitalizam? Dobro, onda ćemo mi biti kapitalisti". A vama toljage u ruke."

Са друге стране, стари Б92 је са Ољом Бећковић и Инсајдером највише допринео популаризацији радикалског наратива.
Tako je. Secam se kako je Olja sa prezirom pricala o "seljacima".
Eto ga sad.

Ali Olja je ikona urbane Srbije, ona zna sta urbanitet voli.

Medijska masinerija nas ubija u pojam decenijama stvarajuci nam iluziju da smo mi kao nesto bitni u geopolitickim odnosima dok u stvarnosti nas predsednik sedi kod Trampa na hoklici, a u Rusiju ne sme da ode x godina jer je, jedini put kad je bio, Putin njemu na oci davio psa u nekom eksperimentu, verovatno da mu pokaze sta ga ceka ako ne bude slusao i njega...

Da li moze neka konkretna informacija vezana za davljenje? Nisam informisan. Ovo za hoklicu je nazalost tuzno... cak bolji tretman imaju takmicari u TV seriji "Segrt".

Ukoliko te moje mišljenje zanima zbog eventualne želje da se iseljavaš u tom smeru, mogao bih možda da doprinesem analazom i iskustvima iz prizemlja, govoreći o praktičnim stvarima života među ljudima.
Nemam želju ali volim da saznam nešto novo, neke prednosti i mane ukratko iz tvog ugla, nešto što ne možeš da pročitaš na internetu.
Ako te pak interesuje moje viđenje šire slike, evo teksta jednog autora, čiju analizu držim za valjanu i s kojom se slažem.
Slažem se i ja, odličan tekst, otprilike sam već imao takvo mišljenje. Samo taj tekst neće pročitati oni trebaju, koji ne žele ništa da nauče o geopolitici ali zato umeju da govore drugima da su rusofili, da šire rusku propagandu i da se informišu sa Hepija 😊

Da li moze neka konkretna informacija vezana za davljenje? Nisam informisan. Ovo za hoklicu je nazalost tuzno... cak bolji tretman imaju takmicari u TV seriji "Segrt".

@mc

Batali, tvoje pisanije je sve ono sto je seselj hteo da postigne, ti si prototip, pojava

Vrh