@Vox91
Za mene je opsednutost "Putinovom Rusijom" samo puka racionalizacija, kojom se (između ostalog) potiskuje činjenica da hrljenje Srba na Zapad nije podstaknuto verom u demokratske tekovine, ma koliko se ovi upinjali da ostatku sveta tu priču prodaju. Tom hrljenju od vajkada je kod nas glavni uzrok bio i ostao neuspostavljanje moderne države (iza čega opet stoje pra-uzroci, da ne širimo), kao i politička represija koja je oduvek izvirala iz te činjenice; te ekonomska ugroženost koja sve to prati.
Dakle, truba je da se na ovoj temi koja bi trebalo da se bavi "našim izborima u našoj državi", koja je dostigla (za sada, a može i gore) najgoru inkarnaciju "antidržave" od kada postoji, neprekidno i papagajski ponavlja kako je
tamo negde zlo veće nego
negde tamo... kako bi nam ta misaona gimnastika valda olakšala truljenje u sopstvenoj kući. Pa po toj logici treba dići ruke i lepo sačekati da nam kuću do kraja preotmu lažovi i prevaranti, a ne ubice i totalitarci. Manje zlo!
I sve to, da podvučem, dok ti domaći zlikovci čupaju srce i dušu "na živo"!
Što se tiče 'hrljenja na Zapad' u istoriji moje porodice, to je tužna priča još od kraja II svetskog rata. Porodica se rasula od Australije (deda oficir Kraljevske vojske), Nemačke (tetka i teča, ona profesorka klavira na FMU, on doktor anesteziolog, jerbo nisu bili ljudi po meri Partije),
zatim odlazak omiljenog ujaka u SAD, koji kao vrhunski dizajner nije mogao da istrpi sivilo i besperspektivnost, pa onda bežanija jevrejskog dela porodice u Izrael početkom devedesetih, zbog YU rata. I najzad moja malenkost, koja se da bi izbegla metak 1991. uputila u voljenu Grčku "dok se ludilo ne smiri", ali pošto nas oni na grani nisu pustili (bio sam sa drugarom u društvu, imali smo love i vize) provalivši da nismo turisti, bejah primoran da odletim na taj Zapad, o kome sam imao samo nekakva gruba predubeđenja. I niko se od nas nije dobro proveo u emigraciji, verovatno zbog toga što smo od sorte koja je imala veća očekivanja i ambicije, od pukog punog tanjira i džepova punih love.
Izvolite, dohrlite na Zapad, jer ovde ne ubijaju po zatvorima. A vi koji ostajete, samo neka vam se gnev i psovke upućene
zlim istočnjacima ne skidaju sa usana, mada sumnjam da će to biti delotvorna anestezija na duže staze, zbog bolova izazvanih nečinjenjem u sopstvenoj kući.