Šta je novo?

Izbori 2024

Odličan Utisak nedelje večeras, obavezno odgledati.

Kako su nam pametni klinci, bistri, hrabri, mnogo su bolji nego mi pre 10 godina... a tek oni gimnazijalci u NS i u S. Karlovcima.. milina ih slušati.

Tragično je samo zbog povoda, inače im treba skinuti kapu.. Bravo deco!

@Vox91

Za mene je opsednutost "Putinovom Rusijom" samo puka racionalizacija, kojom se (između ostalog) potiskuje činjenica da hrljenje Srba na Zapad nije podstaknuto verom u demokratske tekovine, ma koliko se ovi upinjali da ostatku sveta tu priču prodaju. Tom hrljenju od vajkada je kod nas glavni uzrok bio i ostao neuspostavljanje moderne države (iza čega opet stoje pra-uzroci, da ne širimo), kao i politička represija koja je oduvek izvirala iz te činjenice; te ekonomska ugroženost koja sve to prati.

Dakle, truba je da se na ovoj temi koja bi trebalo da se bavi "našim izborima u našoj državi", koja je dostigla (za sada, a može i gore) najgoru inkarnaciju "antidržave" od kada postoji, neprekidno i papagajski ponavlja kako je tamo negde zlo veće nego negde tamo... kako bi nam ta misaona gimnastika valda olakšala truljenje u sopstvenoj kući. Pa po toj logici treba dići ruke i lepo sačekati da nam kuću do kraja preotmu lažovi i prevaranti, a ne ubice i totalitarci. Manje zlo!
I sve to, da podvučem, dok ti domaći zlikovci čupaju srce i dušu "na živo"!

Što se tiče 'hrljenja na Zapad' u istoriji moje porodice, to je tužna priča još od kraja II svetskog rata. Porodica se rasula od Australije (deda oficir Kraljevske vojske), Nemačke (tetka i teča, ona profesorka klavira na FMU, on doktor anesteziolog, jerbo nisu bili ljudi po meri Partije),
zatim odlazak omiljenog ujaka u SAD, koji kao vrhunski dizajner nije mogao da istrpi sivilo i besperspektivnost, pa onda bežanija jevrejskog dela porodice u Izrael početkom devedesetih, zbog YU rata. I najzad moja malenkost, koja se da bi izbegla metak 1991. uputila u voljenu Grčku "dok se ludilo ne smiri", ali pošto nas oni na grani nisu pustili (bio sam sa drugarom u društvu, imali smo love i vize) provalivši da nismo turisti, bejah primoran da odletim na taj Zapad, o kome sam imao samo nekakva gruba predubeđenja. I niko se od nas nije dobro proveo u emigraciji, verovatno zbog toga što smo od sorte koja je imala veća očekivanja i ambicije, od pukog punog tanjira i džepova punih love.

Izvolite, dohrlite na Zapad, jer ovde ne ubijaju po zatvorima. A vi koji ostajete, samo neka vam se gnev i psovke upućene zlim istočnjacima ne skidaju sa usana, mada sumnjam da će to biti delotvorna anestezija na duže staze, zbog bolova izazvanih nečinjenjem u sopstvenoj kući.
Па да. Кад год наиђем на неког сличних ставова на крају се испостави да делимо и слично акумулирано страдање генерација породице и ту наслеђену свест о вредности живота, љубави према ближњем и борбе за добробит истих. И радо би то проследили даље али - зид. А та објективна слика о силама које утичу на све нас се ретко среће код оних који нису искусили што смо ми и наши.

С тим што си ти далеко толерантнији и пристојнији од мене. Ја живаца да се расправљам са овом комформистима и квислинзима одавно немам.

А ко није био у Русији скоро да је не коментарише. Да, Москва и Санкт Петерсбург одскачу превише од остатка убоге Русије али та два града су тренутно цивилизацијски искорак недостижан за савремене европске престонице у којима на улицу не смеш после 21ч а што јесте њихов нови стандард. Тај ниво реда и организације, промешан са општом културом и пристојношћу, посебно у Москви, је нешто што урбани центри запада заправо никада и нигде нису достигли.

Ако га негде на западу и има са стране државе (нпр Холандија), пада у воду поплавом миграната, дијаболичним растом цена, порастом криминала и нивоом декаденције који је одавно изнад свачијег прага толеранције.

Poslednja izmena:
Корен проблема је само поимање слободе по моделу запада које је и довело до овога што живе у својим све тускавијим, све скупљим, декадентнијим и небезбеднијим градовима. На жалост, пратимо их у стопу а по неким стварима из тог домена и предводимо.

"Потпуна слобода" је апсолутно ропство. А то је ствар коју верујем да овде могу само неколицини да објасним па нећу ни покушавати, нити имам потребу да ико ово мишљење узме за озбиљно.

Путинофилија у нашем народу је из жеље за контрирањем Нато пакту. За то је у лепој мери крив сам Нато. Није урадио баш ништа да придобије симпатије нашег народа након 1999. И зато смо ту где смо. И зато су на власти ти који су.

Posle ovolike propasti, ne da će morati da se zabrani bavljenje politikom za sve iz sps-srs-sns sekte, nego će svima morati da bude suđeno.. dok će "novinarima" i sličnim trovačima uma morati da bude zabranjeno bavljenje javnim poslom.

Ceo RTS, ceo Pink i derivati, svima njima ne sme više biti dopušteno da se bave medijima.

Ona plavuša voditeljka RTS koja je pre neki dan pročitala ono sramno saopštenje u Dnevniku, da je imala savesti, morala je da odbije da to javno pročita.

Nije odbila? Ok, seko, nemaš pravo više da budeš na tv-u, radi nešto drugo.
Али зашто ће МОРАТИ? Ко прописује то морање? Спс је наставио са радом након петог октобра. Дс исто након пада са власти. А ко је више штете нанео је тешко утврдити.

Новинари су само продужена рука крупног капитала. Плаћа им се да формирају мишљење широких народних маса. У целом свету је тако. То су практично плаћеници без сопствених мисли, и великим јавним утицајем.

Ти влажни снови да ће неко доћи и исправити неправду ће остати само то. Свако је на продају, и само му треба пронаћи цену. А народ је глуп и не памти, тако да све може да прође.

Cesto se o naprednjacima pise kao o masi od 700000 "polupismenih", "krezubih" i slicno. Neki kazu da u Srbiji ima dva miliona ili cak cetri milona simpatizera SNS.

Moze li se ovakva ili slicna grupa pronaci u drugim zemljama. Jesu li glasaci Donalda trampa slicni nasim radikalima?

I da, jednog dana kada srušimo ovo zlo sa vlasti, treba osmisliti mehanizme da nikada više radikalska opcija ne dođe na vlast u Srbiji... Da cela zemlja nikada više ne bude talac 2 miliona nepismenih debila koji nas svojim "glasanjem" na izborima ukanaljuju 30 godina.

Da li neki oblik lustracije za sps-radikalsko-naprednjačku kamarilu, da li kroz uvođenje obaveznog glasanja kao u Grčkoj, uglavnom crveno-crno zlo nas ni u ludilu ne sme ponovo zajahati.
Mozda je potrebna neka vrsta edukacije stanovnistva putem televizije. Recimo o posledicama partijskog zaposljavanja ili lozenja djubreta.

Путинофилија у нашем народу је из жеље за контрирањем Нато пакту. За то је у лепој мери крив сам Нато. Није урадио баш ништа да придобије симпатије нашег народа након 1999. И зато смо ту где смо. И зато су на власти ти који су.

Не само због тога. Многи од нaс немају никакве симпатије ка источним режимима, али такође примећујемо како се Запад претвара у Совјетски савез. Бар ово што у мом неком домену видим, Исток постаје отворенији, спремнији да се бори на отвореним тржишту. Цела та западна, либерална мантра се урушава оног тренутка кад им не одговара! То се најбоље види у економији са овим сад баријерама када се појавио неко ко их шури у игри са њиховим правилима, али и не само ту. Једноставно макијавелистички приступ, није битно какав си, него какве ми бенфити доносиш (ево сад Сирија, Румунија), а истовремено те држим у шаци ако ти падну сутра неке луде идеје (Арабија, петро-долари нпр). Имам најближе и тамо и онамо, а и пропутовао сам, могу да упоредим. Ta Борељова башта има одређене културолошке романтичарске заслуге, доста тога је отишло и у словенске земље, али се исто тако заснивала на колонијализму и експлоатацији.

Чак и на личном нивоу, потпуно је Делија у праву, слобода носи одговорност коју сам себи мораш да наметнеш. Ја не знам много у младости либералнијих ликова од мене, али кад видиш да то прелази у декаденцију, мораш да поставиш границе које су некоме конзервативне можда. А и даље сам спреман да се пошибам и крварим за слободарске принципе, то никакав потенцијални опортунизам неће променити.

Препоручујем свима да погледају ово. Без обзира што је фиктивна прича у Русији и што је у ствари рађено због корупције у US, али желећи да се представи стање у Русији, ja буквално овако доживљавам ове наше, пресвучене, лажне патриоте, бивше комуњаре... https://www.imdb.com/title/tt2802154/

ljubin post je dosta dobar

ubaci bakica koji poentira
ali divergira sa rusijom i ekonomijom

u jednom recju nasa slika :D

Али зашто ће МОРАТИ? Ко прописује то морање? Спс је наставио са радом након петог октобра. Дс исто након пада са власти. А ко је више штете нанео је тешко утврдити.

Новинари су само продужена рука крупног капитала. Плаћа им се да формирају мишљење широких народних маса. У целом свету је тако. То су практично плаћеници без сопствених мисли, и великим јавним утицајем.

Ти влажни снови да ће неко доћи и исправити неправду ће остати само то. Свако је на продају, и само му треба пронаћи цену. А народ је глуп и не памти, тако да све може да прође.
Pa moraće baš zato što to 6.oktobra nije urađeno, pa smo zbog toga ovde gde smo...

Ja bojkotujem Zvezdu vec neko vreme. Siguran sam da se Terza mnogo potresao, ali stvarno ne mogu da navijam za ovakvu Zvezdu.
Наравно. Од страственог навијача има 5 година како сам постао највећи мрзитељ те криминалне организације. И још 4 године пре тога како бојкотујем издајнички север.

Посебна је тема како се људима овде прљањем и отуђењем свега одузимају једноставна задовољства и лепе животне рутине на које људи имају право свуда осим овде.

Poslednja izmena:

Чак и на личном нивоу, потпуно је Делија у праву, слобода носи одговорност коју сам себи мораш да наметнеш. Ја не знам много у младости либералнијих ликова од мене, али кад видиш да то прелази у декаденцију, мораш да поставиш границе које су некоме конзервативне можда. А и даље сам спреман да се пошибам и крварим за слободарске принципе, то никакав потенцијални опортунизам неће променити.
Sloboda, apsolutna sloboda je donekle i infantilna ideja.
Ona je moguca samo u apstraktnom smsilu.
Cak i sama priroda ogranicava homo sapiensa, a kamoli interesi drugih ljudi.

Ipak, prica o slobodi je postala jako popularna. Na to jako padaju ambiciozni ljudi sa univerziteta, kapitalisti i zabavljaci.
Prvi zbog zlostavljanja koje su po pravilu dozivili tokom obrazovanja.
Drugi jer veruju da su nadljudi.
Treci zbog popularnosti u masovnim medijama.

Taj odvratni trio zabavlja se infantilnom idejom o slobodi.
I to je na zalost elita. Likovi kao gospodin Hariri ponovo citaju Kanta i Hegela.

Pa moraće baš zato što to 6.oktobra nije urađeno, pa smo zbog toga ovde gde smo...
То није довољан разлог. Народ се не пита. Једна елита смењује другу, док је пучанство у каљузи. Тако систем функционише. Нигде се ништа из корена није променило већ неко време.

Понекад неко улети да размрда масу (нпр Афд у Немачкој) и само у таквом случају ће се елита потпомогнута дубоком државом да се запраћка и уради нешто. Грешка у систему се мора отклонити, све остало иде у рок службе.

Samo jos da dodam za Zvezdu, ako se secate sada oko litijuma kada je bilo sve ovo i Delije izadju sa transparentom: “Svima su usta puna jadarita, a za Kosovo niko ni da pita”
Ubrzo nakon toga je drzava Srbija na Kosovu izgubila i poslednja uporista, dok je Vucic pekao palacinke i pravio se da je sve u redu, glasno cuteci.
Delije ga ne pitase za Kosovo tada.

Neko ce reci da mesam babe i zabe (Zvezdu i navijace), ali cu ja ipak sacekati neka bolja vremena.
I sto lepo rece Delija, oduzimaju jednostavna zadovoljstva, eto, bilo mi je stvarno svejedno kada sam video u vestima da je 5 golova dala Stutgartu.

Корен проблема је само поимање слободе по моделу запада које је и довело до овога што живе у својим све тускавијим, све скупљим, декадентнијим и небезбеднијим градовима. На жалост, пратимо их у стопу а по неким стварима из тог домена и предводимо.

"Потпуна слобода" је апсолутно ропство. А то је ствар коју верујем да овде могу само неколицини да објасним па нећу ни покушавати, нити имам потребу да ико ово мишљење узме за озбиљно.

Screenshot_20241209_113750_com.instagram.android.jpg

Не знам. Мислим да је укупан друштвено-спортски учинак ЦЗВ и ПАР изразито негативан и да би то ваљало ликвидирати. Мада, сигуран сам да би имплементирањем тржишних услова и једни и други били капут кроз пар година.

Хвала Звезди што нам је преко њих дошла кошарка на ове просторе и то је то - Све остало што су икад урадили прожето је негативним околностима и/или последицама.
А то што збирно имају монопол над целокупним спортом у држави је једна од већих спортских неправди и трагедија на светском нивоу.

Vrh