Šta je novo?

Izbori 2024

Gadno grešiš, veoma im smetaju ove blokade. Ne smetaju im masovne šetnje opozicije vikendom koje ništa ne urade. Ono što je neplanirano i nenajavljeno ih boli, pogotovu kada se mladi bune.
Na koji nacin im smetaju?
Nesrecni su sto studenti ne uce?

Ko organizuje blokade?
Blokade zaista organizuju studenti.
Imaju podrsku profesora za to.
Informacija iz prve ruke.

Vrlo demokratski se radi. Imaju upitnik o tome da li se slazu s nacinom protesta, demokratski de odlucuje.

Tuzno je jedino sto sumnjam u efikasnost takvih akcija i o tome moram da cutim pred sopstvenom cerkom.

Onda verujem da im smetaju blokade. Takve blokade će biti efikasnije od bilo kakvih protesta koje organizuju Ristić, Bjelić, Pogačar i slični.

@Vox91

Za mene je opsednutost "Putinovom Rusijom" samo puka racionalizacija, kojom se (između ostalog) potiskuje činjenica da hrljenje Srba na Zapad nije podstaknuto verom u demokratske tekovine, ma koliko se ovi upinjali da ostatku sveta tu priču prodaju. Tom hrljenju od vajkada je kod nas glavni uzrok bio i ostao neuspostavljanje moderne države (iza čega opet stoje pra-uzroci, da ne širimo), kao i politička represija koja je oduvek izvirala iz te činjenice; te ekonomska ugroženost koja sve to prati.

Dakle, truba je da se na ovoj temi koja bi trebalo da se bavi "našim izborima u našoj državi", koja je dostigla (za sada, a može i gore) najgoru inkarnaciju "antidržave" od kada postoji, neprekidno i papagajski ponavlja kako je tamo negde zlo veće nego negde tamo... kako bi nam ta misaona gimnastika valda olakšala truljenje u sopstvenoj kući. Pa po toj logici treba dići ruke i lepo sačekati da nam kuću do kraja preotmu lažovi i prevaranti, a ne ubice i totalitarci. Manje zlo!
I sve to, da podvučem, dok ti domaći zlikovci čupaju srce i dušu "na živo"!

Što se tiče 'hrljenja na Zapad' u istoriji moje porodice, to je tužna priča još od kraja II svetskog rata. Porodica se rasula od Australije (deda oficir Kraljevske vojske), Nemačke (tetka i teča, ona profesorka klavira na FMU, on doktor anesteziolog, jerbo nisu bili ljudi po meri Partije),
zatim odlazak omiljenog ujaka u SAD, koji kao vrhunski dizajner nije mogao da istrpi sivilo i besperspektivnost, pa onda bežanija jevrejskog dela porodice u Izrael početkom devedesetih, zbog YU rata. I najzad moja malenkost, koja se da bi izbegla metak 1991. uputila u voljenu Grčku "dok se ludilo ne smiri", ali pošto nas oni na grani nisu pustili (bio sam sa drugarom u društvu, imali smo love i vize) provalivši da nismo turisti, bejah primoran da odletim na taj Zapad, o kome sam imao samo nekakva gruba predubeđenja. I niko se od nas nije dobro proveo u emigraciji, verovatno zbog toga što smo od sorte koja je imala veća očekivanja i ambicije, od pukog punog tanjira i džepova punih love.

Izvolite, dohrlite na Zapad, jer ovde ne ubijaju po zatvorima. A vi koji ostajete, samo neka vam se gnev i psovke upućene zlim istočnjacima ne skidaju sa usana, mada sumnjam da će to biti delotvorna anestezija na duže staze, zbog bolova izazvanih nečinjenjem u sopstvenoj kući.

@Vox91

Za mene je opsednutost "Putinovom Rusijom" samo puka racionalizacija, kojom se (između ostalog) potiskuje činjenica da hrljenje Srba na Zapad nije podstaknuto verom u demokratske tekovine, ma koliko se ovi upinjali da ostatku sveta tu priču prodaju. Tom hrljenju od vajkada je kod nas glavni uzrok bio i ostao neuspostavljanje moderne države (iza čega opet stoje pra-uzroci, da ne širimo), kao i politička represija koja je oduvek izvirala iz te činjenice; te ekonomska ugroženost koja sve to prati.

Dakle, truba je da se na ovoj temi koja bi trebalo da se bavi "našim izborima u našoj državi", koja je dostigla (za sada, a može i gore) najgoru inkarnaciju "antidržave" od kada postoji, neprekidno i papagajski ponavlja kako je tamo negde zlo veće nego negde tamo... kako bi nam ta misaona gimnastika valda olakšala truljenje u sopstvenoj kući. Pa po toj logici treba dići ruke i lepo sačekati da nam kuću do kraja preotmu lažovi i prevaranti, a ne ubice i totalitarci. Manje zlo!

Što se tiče 'hrljenja na Zapad' u istoriji moje porodice, to je tužna priča još od kraja II svetskog rata. Porodica se rasula od Australije (deda oficir Kraljevske vojske), Nemačke (tetka i teča, ona profesorka klavira na FMU, on doktor anesteziolog, jerbo nisu bili ljudi po meri Partije),
zatim odlazak omiljenog ujaka u SAD, koji kao vrhunski dizajner nije mogao da istrpi sivilo i besperspektivnost, pa onda bežanija jevrejskog dela porodice u Izrael početkom devedesetih, zbog YU rata. I najzad moja malenkost, koja se da bi izbegla metak 1991. uputila u voljenu Grčku "dok se ludilo ne smiri", ali pošto nas oni na grani nisu pustili (bio sam sa drugarom u društvu, imali smo love i vize) provalivši da nismo turisti, bejah primoran da odletim na taj Zapad, o kome sam imao samo nekakva gruba predubeđenja. I niko se od nas nije dobro proveo u emigraciji, verovatno zbog toga što smo od sorte koja je imala veća očekivanja i ambicije, od pukog punog tanjira i džepova punih love.

Izvolite, dohrlite na Zapad, jer ovde ne ubijaju po zatvorima. A vi koji ostajete, samo neka vam se gnev i psovke upućene zlim istočnjacima ne skidaju sa usana, mada sumnjam da će to biti delotvorna anestezija na duže staze, zbog bolova izazvanih nečinjenjem u sopstvenoj kući.
Bravo. Vidi se da u potpunosti razumes stvar.

Onda verujem da im smetaju blokade. Takve blokade će biti efikasnije od bilo kakvih protesta koje organizuju Ristić, Bjelić, Pogačar i slični.
Ja ne verujem da im smetaju. Uzmimo vest sa N1

"Više od 1.100 članova akademske i naučne zajednice potpisalo peticiju podrške zahtevima studenata".

Sta znaci jednom radikalu to?

Milija Koldžić
Aleksandar Jokić
Dušan Kostić
Milena Aleksić
Ivan Stanišić.

Блокаде имају ефекта, али само краткорочног. Још недељу, две. После ће доћи до замора на већини факултета. Режим ће то искористити за минималне уступке и ствар лако може бити завршена.
Следећи корак мора бити блокада иституција. Али студентска, без уштви из опозиције, и без Јунајтед Медија "студентских вођа".

Poslednja izmena:
@Vox91

Ko je ovde rekao da se na Zapad hrli zbog demokratije?

Na Zapad se oduvek hrlilo zbog:
1. boljeg školovanja nego ovde, ili na Istoku,
2. veće mogućnosti da radiš, zaradiš i od toga možeš pristojno da živiš u odnosu na ovde, ili na Istoku,
3. sistema koji tamo postoji, a koji čoveku omogućuje da živi u zemljama gde se uživa solidan nivo prava i sloboda, zakonom zaštićenih, gde se pravila poštuju, a institucije rade svoj posao i ne zavise od raznih diktatora i diktatorčića koji hoće da ih uzurpiraju i vladaju apsolutistički.

Niko ovde nije rekao da je na Zapadu sjajno i da tamo cveta demokratija i teku med i mleko.. Klasičan spin i pravljenje bu**** od nas, odnosno bezobrazluk.. U fazonu, eto, mi smo neke naivne budale koje se lože na Zapad, a mrze Rusiju.

Prvi ja sam ranije pisao da je zlatno doba "demokratije" na Zapadu prošlo sa padom Berlinskog zida.

Isto tako, prenosim ovde svaku moguću vest o protestima i studentskim blokadama, tako da su mi bzv ovi neki prekori da se kao držimo teme i manemo se geopolitike.

Ovde imamo borce protiv diktatora Vučića, poput Delije i ovih njegovih podržavalaca u vidu (y) na kraju postova, koji su, teške li ironije, naloženi na Rusiju.. sad kao, ne na Putina, ali na Rusiju.. Koju, bre, Rusiju? Je l' ikad postojala Rusija, a da nije bila diktatura? Onih Jeljcinovih par godina haosa i da ne računam.

Opsednuti našom slavnom istorijom, pa mrze Zapad što nam oteo Kosovo i nije nam dozvolio granicu pred Zagrebom, pa se ložimo na Rusiju, koja će nam sve to vratiti kad zavlada svetom.

Ajde, bre, da se ne tupi više.

Pukli smo i izgubili sve to zato što nismo bili sa Zapadom i uz Zapad, nego uz Rusiju kad su svi pobegli od nje, a i ona sama se rešavala tog sistema koji smo mi ovde hteli da očuvamo.

To nikako da utuve u svojim tintarama ovi ložači na Istok.

I da, kad oni prestanu da zagađuju temu svojim fiks idejama, onda ćemo i mi prestati da im odgovaramo.

Stvari su jasne, skidaj diktatora kod nas, stvaraj institucije i slobodne medije, pravi slobodne izbore, smanjuj korupciju koliko god može, jačaj prava i slobode građana, jačaj civilno društvo..

Dakle, hoćemo sve ono čega nema na Istoku, a na Zapadu se još drži.

I zato valjda shvatate koliko je glupo na ovoj temi pomenuti i samo R od Rusije, kad je ona od svega što mi hoćemo da napravimo u ovoj zemlji sušta suprotnost..

Ko je ovde rekao da se na Zapad hrli zbog demokratije?

Na Zapad se oduvek hrlilo zbog:
1. boljeg školovanja nego ovde, ili na Istoku,
2. veće mogućnosti da radiš, zaradiš i od toga možeš pristojno da živiš u odnosu na ovde, ili na Istoku,
3. sistema koji tamo postoji, a koji čoveku omogućuje da živi u zemljama gde se uživa solidan nivo prava i sloboda, zakonom zaštićenih, gde se pravila poštuju, a institucije rade svoj posao i ne zavise od raznih diktatora i diktatorčića koji hoće da ih uzurpiraju i vladaju apsolutistički.

Niko ovde nije rekao da je na Zapadu sjajno i da tamo cveta demokratija i teku med i mleko.. Klasičan spin i pravljenje bu**** od nas, odnosno bezobrazluk.. U fazonu, eto, mi smo neke naivne budale koje se lože na Zapad, a mrze Rusiju.

Prvi ja sam ranije pisao da je zlatno doba "demokratije" na Zapadu prošlo sa padom Berlinskog zida.

Isto tako, prenosim ovde svaku moguću vest o protestima i studentskim blokadama, tako da su mi bzv ovi neki prekori da se kao držimo teme i manemo se geopolitike.

Ovde imamo borce protiv diktatora Vučića, poput Delije i ovih njegovih podržavalaca u vidu (y) na kraju postova, koji su, teške li ironije, naloženi na Rusiju.. sad kao, ne na Putina, ali na Rusiju.. Koju, bre, Rusiju? Je l' ikad postojala Rusija, a da nije bila diktatura? Onih Jeljcinovih par godina haosa i da ne računam.

Opsednuti našom slavnom istorijom, pa mrze Zapad što nam oteo Kosovo i nije nam dozvolio granicu pred Zagrebom, pa se ložimo na Rusiju, koja će nam sve to vratiti kad zavlada svetom.

Ajde, bre, da se ne tupi više.

Pukli smo i izgubili sve to zato što nismo bili sa Zapadom i uz Zapad, nego uz Rusiju kad su svi pobegli od nje, a i ona sama se rešavala tog sistema koji smo mi ovde hteli da očuvamo.

To nikako da utuve u svojim tintarama ovi ložači na Istok.

I da, kad oni prestanu da zagađuju temu svojim fiks idejama, onda ćemo i mi prestati da im odgovaramo.

Stvari su jasne, skidaj diktatora kod nas, stvaraj institucije i slobodne medije, pravi slobodne izbore, smanjuj korupciju koliko god može, jačaj prava i
Predrag Vasiljevic:
Одлука Уставног суда Румуније да поништи први круг председничких избора јер је у други круг ушао кандидат који није по вољи НАТО империје, представља званични крај бајке о европским стандардима и коначну смрт демократског поретка на Западу.

Vi nikako da shvatite da vise nema razlike o kojoj ste mastali. Nepomenik ovde vlada jer treba stranom faktoru. Zato jjegove kradje izbora i drugi zlocini ostaju neprimeceni. Tuzilastvo i RTS kontrolise neko drugi? a ne SNS. Oni samo stite svog coveka.
"Our man in Havana. Our man in Belgrade."

@Duleja je potpuno u pravu u vezi razloga srpske fascinacije zapadom. Pa provozajte se beckim metroom. Poslusajte o cemu Srbi pricaju. To je samo Mali Mokri Lug na Praterstern-u.

Ljudi su kod nas prilicno jeftini.
Nemaju principe.
Na zalost ispalo je da su desnicari jeftiniji, a po pravilu terbalo bi da budu skuplji kad je odbrana nacije u pitanju.
Zavetnica, Jeremic, Palma i citava plejada politicara s desne strane se tako lako prodala.
Mozda zato sto ne mogu da nadju izvor prihoda kod zap. ambasada prodali su se prvom kupcu - SNS-u.

Levica, kakva je sada ne moze da izvrsi promenu u Srbiji, dok god je desna strana utopljena u SNS.
Nacionalisti i dalje mastaju o tome kako ce "Vucic na kraju da sve zah...be"
Zato su sadasnji protesti osudjeni na neuspeh, ako to ostanu protesti obrazovanijeg i urbanijeg dela stanovnistva, kao i 2023.
Sansa za neuspeh je i ponasanje leve opozicije koja je ocigledno preko americkih posrednika u dosluhu s rezimom.
Pogotovo zato sto je medijski i repersivni aparat apsolutno na strani radikala, bez pukotina, spreman da izvrsi najstrasnije zlocine bez razmisljanja.
Na RTS-u nema ostavki, nema nezadovoljstva, nema sumnji. Da ne govorimo o Pinku ili Politici.

Srbija je jedna od retkih drzava koja nema nikakvu elitu sa principima.
Narod se divi voiditeljkama sportistima koji su samo bedni zabavljaci (Djokovic)
Nema licnosti od ugleda i casti koje bi mogle da uticu na nesto i cija rec bi pokrenula stvari.
Crkva koja bi mogla da utice na neke ljude apsolutno je uz rezim slicno kao sto je RKC u Hrvatskoj skoro apsolutno bila ustaska 1941. - 1945.

hotel?
Протести против рушења хотела Југославија.

Blokade ce mnogo da zavise od profesora
Dosta nas je vec podrzalo, ali za sad ako se ne varam jedino su na filozofskom sva nastavno-naucna veća odlucila da podrže studente
Čuvene reči Miloša Đurića
Od sutra se organizuju naučno-nastavna veća, kako na mom tako verujem i na drugim fakultetima. Bedna država ako oni nemaju kičmu
Studentski protest može nešto da uradi, ali protest cele naše akademske zajednice - to je već nešto drugo.
Ja mislim da je u tom slučaju čak nebitan rezultat jer se svakako pokazuje bar minimum dostojanstva, obraza u ovoj državi.

1733653852619.png

Rumuni mogu da skaču 3 metra u vis od sreće zbog svega što su postigli od kako su se rešili Čaušeskua i Rusije, a vezali se uz Zapad.

Bolje neka ćute i slušaju "zatvor EU", da ne bi završili u "logoru novog SSSR" iz kog su se jedva iščupali.

Није баш Чаушеску био пион СССР, имао је сарадњу са Француском.
Да је Тито поживео до 1989. и он би имао исти судбину.

Jeste, i kvin Elizabet ga vozila kočijom kroz London, dok su mase klicale...

To ipak ne menja činjenicu da je ispao iz moskovskog... i da je uništavao svoj narod.

Rumuni mogu da skaču 3 metra u vis od sreće zbog svega što su postigli od kako su se rešili Čaušeskua i Rusije, a vezali se uz Zapad.

Bolje neka ćute i slušaju "zatvor EU", da ne bi završili u "logoru novog SSSR" iz kog su se jedva iščupali.

Možda su rumuni nešto znali 89. pa su se rešili Čaušeskog kako su se rešili?
Ne sumnjam da je i tada bilo nekih Voxova koji su se čudili šta je rumunima i da im je bolje da ćute i slušaju SSSR.

Jbt, koliko je vajnim borcima za demokratiju, institucije, "zapadne vrednosti" potrebno da pređu od boraca za istinu i pravdu do "ćuti i slušaj".
Avaj, rumuni će se za sebe izboriti, a kad naš "demokratski izabrani predsednik" bude upotrebio tu "ćuti i slušaj, jel znaš kolike su plate bile 2012. a kolike su danas" bićeš prvi koji će lučiti žuč na forumu (i kriviti ruse, naravno).

Koliko to država u svetu može da vodi svoju, a ne politiku "ćuti i slušaj"?

Rumuni svoj veliki napredak od devedesetih do danas duguju Zapadu, ne nezavisnoj, nego politici koja je u skladu sa interesima Zapada.

Za male zemlje nezavisna politika ne postoji.. možeš samo da "odabereš" saveznika kom ćeš se prikloniti.

I da, jednog dana kada srušimo ovo zlo sa vlasti, treba osmisliti mehanizme da nikada više radikalska opcija ne dođe na vlast u Srbiji... Da cela zemlja nikada više ne bude talac 2 miliona nepismenih debila koji nas svojim "glasanjem" na izborima ukanaljuju 30 godina.

Da li neki oblik lustracije za sps-radikalsko-naprednjačku kamarilu, da li kroz uvođenje obaveznog glasanja kao u Grčkoj, uglavnom crveno-crno zlo nas ni u ludilu ne sme ponovo zajahati.

Суманута је и идиоткска расправа исток вс запад која се темељи на постојању некаквих избора, и да је запад "слободнији". Избори на западу имају исту улогу као и на истоку, прерасподелу утицаја крупног капитала. Свако ко мисли да се на изборима у ЕУ државама изражава некаква воља грађана није баш сав свој.

Vrh