Šta je novo?

Izbori 2024

Varate se ako mislite da gradjanski protesti imaju neku snagu.
Varate se ako mislite da se vlast plasi istih.

Jer gradjani ne mogu profesionalno, 24 casa da se bave politikom. Oni mogu da se okupe, da pokusaju da spasu neki parkic ili slicno, ali posao upravljanja drzavom i drustvom je nesto drugo. Za to su ipak potrebni politicari. Zbog toga, svim drzavama ipak upravljaju politicari, a ne gradjanski pokreti i inicijative.

Na kraju krajeva, ako budete mnogo bezobrazni, oni ce doci s tenkovima.

Videli smo na kraju u Americi. Ogromna grupa gradjana, skoro 50% populacije smatra da su izbori tamo bili namesteni. Neke grupe usle su u kongres. Usledila je zestoka represija i to je tek pocetak represiej u USA.
Videli smo i Belorusiji. Gradjanski pokreti, podstaknuti i pomognuti od stranaca, takodje su pokusali da smene blast. Bez uspeha, primenjena je sila.
Nedavno u Holandiji, ljudi su se bunili protiv kovid mera. Neoliberalni rezim upotrebio je vodene topove u sred zime, kao i konjicu (ucili su od Vucica). I protest je skrsen.
Videli smo i u Srbiji, letos. Gradjani su protestovali zbog pretnje policijskim casom, jer su hteli da izlaze u kafice tokom leta, primenjena je sila, ubaceni su provokatori. Postignuto je nesto, nije bilo policijskog casa, na radost Vesica, kafedzija i gradjana.

Gradjanski pokreti mogu da imaju uspeha ako imaju podrsku iz inostranstva, a vlast je neodlucna/zaplasena ili su nizi esaloni potkupljeni.

MC druže ne potcenjuj moć bojkota, kada bi većina društva krenula bojkotuje kupovinu/prihode iz kojih se puni budzet, država bi se urusila bez borbe. Prosto nema para za plate policije, vojske, penzije... i to je to, kraj.

@_MC
Ne mora da znaci. Ima poprilican broj primera gde su nenasilni metodi demonstracija, gradjanske neposlusnosti i kontradelovanja dali rezultate, nevezano za politicare ili neke politicke vodje. Sto naravno ne znaci da iz takvih protesta ne mogu da se pojave nove politicke vodje.

Ako se za svaku odluku vlasti skupi gomila ljudi da tu odluku odbije - kao letos na primer, to salje sasvim jasnu sliku svima ostalima u zemlji, bilo da su u totalnom medijskom mraku ili ne. Bilo da su neopredeljeni ili ne. Da nesto nije u redu u zemlji blagostanja i ekonomskom tigru Balkana.
Zato je i vlasti toliko stalo da protestima brze bolje prisije politickog vodju/agendu ili ih svojim ubacenim ljudima naprave nasilnim. Toliko da su napravili politicke organizacije i specijalne jedinice policije.

Postaje polako sve teze da rade "sta im se prohte" - Rakita, Stara Planina, Kosutnjak kao primeri za sada.

Sad ce da dodju na red megaprojekti cukanja zidina Kalemegdana, Makis, most u parku, NS na vodi, seca ovoga ili onoga. Za svaki takav potez, izlazak na teren u sto vecem broju i ne dati im nista da rade. I toga ce sve vise biti, jer se plamen siri po celoj zemlji.

Apsolutno je nebitno ima li ili nema nekog vodje, politicara ili politicke organizacije - jer tu i ne treba da ih bude. Poenta je u pokretanju neglasaca, eliminisanju "svi su isti" dogme.
I da sto vise ljudi skonta da je Kosovo prestalo da bude bitna tema kao sto je i EU, nama se sada otimaju reke, sume i planine, a vazduh pretvara u otrov. I da se stvari moraju menjati, ako ne na izborima onda na druge nacine.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=815798#p815798:wzsz7o07 je napisao(la):
nex999 » Pet Jan 22, 2021 5:39 pm[/url]":wzsz7o07]@_MC
Ne mora da znaci. Ima poprilican broj primera gde su nenasilni metodi demonstracija, gradjanske neposlusnosti i kontradelovanja dali rezultate, nevezano za politicare ili neke politicke vodje. Sto naravno ne znaci da iz takvih protesta ne mogu da se pojave nove politicke vodje.

Ako se za svaku odluku vlasti skupi gomila ljudi da tu odluku odbije - kao letos na primer, to salje sasvim jasnu sliku svima ostalima u zemlji, bilo da su u totalnom medijskom mraku ili ne. Bilo da su neopredeljeni ili ne. Da nesto nije u redu u zemlji blagostanja i ekonomskom tigru Balkana.
Zato je i vlasti toliko stalo da protestima brze bolje prisije politickog vodju/agendu ili ih svojim ubacenim ljudima naprave nasilnim. Toliko da su napravili politicke organizacije i specijalne jedinice policije.

Postaje polako sve teze da rade "sta im se prohte" - Rakita, Stara Planina, Kosutnjak kao primeri za sada.

Sad ce da dodju na red megaprojekti cukanja zidina Kalemegdana, Makis, most u parku, NS na vodi, seca ovoga ili onoga. Za svaki takav potez, izlazak na teren u sto vecem broju i ne dati im nista da rade. I toga ce sve vise biti, jer se plamen siri po celoj zemlji.

Apsolutno je nebitno ima li ili nema nekog vodje, politicara ili politicke organizacije - jer tu i ne treba da ih bude. Poenta je u pokretanju neglasaca, eliminisanju "svi su isti" dogme.
I da sto vise ljudi skonta da je Kosovo prestalo da bude bitna tema kao sto je i EU, nama se sada otimaju reke, sume i planine, a vazduh pretvara u otrov. I da se stvari moraju menjati, ako ne na izborima onda na druge nacine.

iz tvojih usta u bozije usi. ALi ja vidim svaki dan sta rade sa rekonstrukcijama ulica, sa prodajom mokrog lignita itd.

POseban problem je to sto se Vucic nametnuo kao covek koji ce stititi interes ekorporativnog kapitala.
Tu je sada i Rio Tinto, cuven afirma po unistavanju okoline.
I oni ce podrzati SNS.

Вучић: Када будете видели цену вакцина, споменик ћете да ми дижете једног дана

tenor.gif

Грађански активизам, попут оне борбе против МХЕ на старој планини и те како боли власт. Само не требе очекивати да ће таки протести сами по себи да промене власт. То су капи које полако пуне чашу.
Опозиција не треба да стане иза тих протеста јер би то чак и одговарало власти која је више пута покушала да представи како Ђилас и Јеремић стоје иза било каквог протеста, како би дискредитовали исти. Те протесте искрено подржавају сви противници лудила у виду уништавања природних и друштвених вредности у Србији, без обзира да ли су традиционалисти или либерали, присталице неке опозиционе странке или они које не виде разлику између СНС-а или било које друге странке.... Кад би нека странка стала иза неког масовнијег активистичког покрета само би га разводнила. Међутим то не значи да опозиција не треба да искористи те протесте, да подрже њихове циљеве и удари на власт. А кад једног лепог дана скинемо ове паразите, ти исти покрети ће свакако имати посла и са новим паразитима, надам се ипак да ће им ови дати барем мало мање повода.
Не видим ништа лоше ни у томе да се ликови који испливају на овим протестима дају своју подршку за или против неке листе, или се сами појаве не неким листићима. Само онда свакако треба да очекују "топлог зеца" ако га већ само као активисти нису сачекали. На пример делује ми да су за овог Кавчића већ спремили сценарио, и сад полако тренутно преко издавачке куће "Клет" ударају по њему, а ако се још мало активира има да добије и правог зекоњу.

Najmasovniji skupovi građana u Srbiji danas su redovi za besplatnu vakcinaciju :)
Samo ne znam da li ti skupovi pune ili prazne čašu...

Behu skupovi i u julu, mnogo masovniji od ovih za vakcinaciju. MUP i Vlast kadar nevera. Nisu znali gde su prva dva dana.

J te Đilas.

Prva dva dana protesta nisu imali veze sa Đilasom. Informiši se malo.

Gledao sam zabezeknute pandure kako sa zakašnjenjem stižu autobusima iz Niša. Murija nije znala šta ih je snašlo. Jer ništa od toga nije bilo planirano i predviđano.

Čak ni ovi tvoji nedeljama nisu znali koga da krive za te proteste. Prvo je bio kriv Nogo, pa Obradović, pa Trifunović, pa Jeremić, pa Tadić, Pa strani agenti, pa Miša Vacić (LOL :lol: ) ... nikako bre da se odlučite. Al nije ni bitno, dobili ste tad svoje pa ste malo spustili loptu. To je najbitnije.

"Pa za koga da glasam? Necu valjda za Djilasa"?
"A za koga si ti? Za Djilasa"?
itd.

Ovo su pitanja koja su mi postavljali mahom sredovecni ljudi kada se slucajno krene sa pricom o izborima ili generalno o politici u Srbiji. Znaci desilo se stvarno, i to meni koji ni ne raspravljam o politici cesto i sa bilo kim.

Ne znam da li prvo moram da se pravdam da ja uopste nisam za tog Djilasa i da u nikakvim okolnostima ne bih glasao za njegovu partiju - ili da pocnem da im zvucim kao da ga branim, jer se to ime koristi samo kao propagandna artiljerija od strane vlasti i da taj covek uopste nema toliku moc i bitnost kako se to kroz medije kreira..

Ima i obrnuto, cim kazes da nisi za Djilasa, odmah ti nalepe da si za Vucica.
Ne zna se koji su gori, ima ih i ovde na forumu.

Mislim da je sa novim paketima pomoci od 60 i 100 E pobeda SNS na sled. izborima zagarantovano.
Ta porodicnost, patrijarhalnost, ideja o organizaciji koja misli o svim i gde sve moze, i gde se ulizivanjem/trpljenjem moze mogo postici je ono sto je u srcu vecine gradjana Srbije.

Zadnjih dana sam dosta putovao i nekim poslom pričao sa seljacima. Svi do jednog su pljuvali Vučića iako sam ja izbegavao temu politike, i čak ćutao na njihove kritike njega. Ove što znam po Bgu sam ionako znao da su uglavnom protiv njega. Dakle, ne znam nikoga ko je za njega, tj znam možda 5-10% ljudi a posao mi je kontakt sa raznim ljudima. Dakle Izbori i Ankete su definitivno namešteni, čovek vlada krađom Izbora. Čak i penzosi koje znam uglavnom nisu za njega, nisu više to oni Slobini penzosi 90ih, oni su izumrli. Na mitingu koji je organizovao na Bulevaru kod mene pre koju godinu, pola su mu bili Romi ili neki plaćeni radnici. Čovek nema nikakvo uporište u narodu. Sem na televizijama, gde vlada crnom magijom, šupljom predstavom. Ako je neko još gleda. A na temi kovida vidim da ima još ljudi koji se pecaju na njegove teme. Međutim najgori su ovi koji nisu protiv njega, a zapravo podržavaju njegovu pro-evropsku, pro-okupatorsku politiku. Forum ih pun, kipti od prikrivenih proevropskih Vučićevaca. Koji takođe uglavnom ne glasaju za njega, ali mu služe kao dobar alat protiv rodoljuba.

Pa da, i ja često nailazim na te situacije da se čudim/čudimo kako toliko ljudi govori da je protiv Vučića, a on opet dobija.

I premda i ja verujem da tu ima nameštanja izbora i stranih pipaka (jer ipak je on sad pion zapada, i njima je u interesu da on vlada dokle god ih sluša), treba samo videti brojke na izborima. Njegova koalicija, koju čini splačina raznoraznih stranaka, je dobila 1,9 miliona glasova. To je 1/3 do 1/4 ukupnog stanovništva. Nije malo ali nije ni puno. Svakako pola nacije nije za njega. Ali avaj, njegova glasačka MASA poslušno radi šta joj se kaže, i pošto su dobro uvezani i pod kontrolom, ima ih. Malo državna služba (koja je užasno velika i brojna), malo lokalni šerifi (Jagodina, Pazar, Brus i slično), malo jaka kampanja, malo propaganda i ispiranje mozga medijima, malo prezir ljudi prema drugim strankama i prethodnim vlastima... i malo po malo, nakupi se.

A mislim da ima i dosta ljudi koji pričaju da ga ne vole, a možda ga zaista istinski i ne vole. ALI, kad dođu izbori, usled raznih okolnosti, zaokružuju njega. Neki iz interesa, neki iz bojazni od lokalnih šerifa i SNS komesara, neki zbog ucene... Ima tu svega i svačega.

To sto ga pljuju, to je ono nase porodicno gudjanje i ogovaranje.
Svi na kraju glasaju za tatu.

Проблем је што је ових 70% који су мање или више против садашњег маршал-краљ-председника толико разбијено, да не само да неможе да изађе у 2-3 колоне што би било идеално (као у ЦГ) већ не може ни у 50 колона.

Kad nema protivkandidata dovoljno je i da imas 10%.
To je jednostavna strategija, ali pali.
Dokle god Zapad bude nesto dobijao od Vladara, podrzavace ga (subvencije stranim firmama, previsok kurs dinara, Kosovo...).

Ako dođemo do toga da 90% ljudi bojkotuje Izbore i sistem, a bližimo se, to je za vlast opasna situacija jer nikad ne zna kad i gde će onih 90% da pukne. Da bi to sprečio i održao kontrolu, sistem državnog ropstva drži Opoziciju, ali sad to nešto ne funkcioniše. To što će na kraju Vučić biti predsednik samo na tv-u je kula od karata.

Sto je veca sirotinja to je ljude lakse uceniti.
Narod dozivljava osnovne funkcije drzave, kao sto je zastita zdravlja, kao dar od Gospodara.
Nema tu ideje o pravu, mego o poklonu od Vladara.
O volji vladara koji brine.
Tako su ljdi sada jako zahvalni zbog penzije, vakcinacije, ako su operisani ytrosku osiguranja opkoje sami placaju ili ako im dete zavrsi skolu koju opet oni placaju.
Ljudi osecaju nemu i duboku, skoro neizmernu, zahvalnost Vladaru.
Slusam kako penzioneri aktivisti s punim ustima hvale pricaju o "Predsedniku", o pozivu koji su dobili za vakcinaciju itd.

S druge strane EU nece dozvoliti novi bojkot. Oni zele da njihov covek moze neometano da radi u njihovu korist i da odluke donete u njihovu korist budu legitimne
.
Владимир Билчик: Европски парламент спреман за другу фазу дијалога власти и опозиције, који је од изузетне је важности за њих, Европску комисију и државе чланице ЕУ

Ovo sto se nama desava nije nikakva posebna stvar. Iz sociologije je poznato da propala, slaba drustva pocinju sebe da posmatraju kao "herojska" drustva, sa jasnim okretanjem vrhovnom kralju-ratniku.
Kralj ratnik je fiktivna figura koja on ume dobro da drzi govore i da se hvali i da s vremena na vreme daje poklone svima u plemenu. Govornistvo je glavna osobina koje ljudi cene. Za propalo pleme ovaj nad-junak izmislja nove i nove mitove u kome su oni nepobedivo i snazno pleme.

Ovo srecemo kod Maora pre invazije Evropljana, kod drugih polinezijskih naroda, kod nekih Indijanaca itd.

Vrh