Šta je novo?

Izbori 2024

Општине као организационе јединице треба мењати. Често су само тела за запошљавање ухлеба. Скоро ми рече другар који је из тог краја, да туристичка организација Бабушнице има око 20 запослених.

Молим све да не кликћу ову везу и тако смање приход информеру, хвала. :)
Слаба је њима зарада по клику, да нема дотација од државе (тачније из наших џепова), не би издржали ни недељу дана.

Znaci slazes se sa izjavom Sapica da je Franko isto kao i Tito? Da li je onda i pojedinacno Draza i Nedic sto kao Franko? Nije mi ideja da sada bude rasprave cetnici protiv partizana jer o tome svako ima svoj stav i ne treba druge da ubedjuje, ali gradonacelnik koji je aktuelan je pokrenuo pricu o Franku i Titu pa eto spada u aktuelnu politiku isto bih napisao da je aktuelni rezultat naslova teme rekao za Drazu i Franka.

Не знам шта да ти кажем, али тројица браће мог деде су побегли преко океана од Тита, а не од Франка.
Такође је, по свим параметрима, Франко успешнији државник.

Градоначелник је морон, али то не значи да кад некога убију "антифашисти" тај није умро.

Не треба да измишљамо топлу воду, већ имамо управне округе који су у рангу жупанија у Мађарској и Хрватској.
Потребно је само део надлежности са републичког, покрајинског и локалног нивоа пренети на округе.
Децентрализација на регионе у суштини и није децентрализација већ води у полицентризам.
Нешто другачија територијална организација округа и градови као центри округа су ствари које већ постоје и функционишу у другим државама.
Месна заједница - општина - град/управни округ - република.

Naši okruzi nisu oblik decentralizacije. Oni obavljaju poslove centralnih organa vlasti.
Ako bi se tu nešto menjalo, to bi bilo potpuno novo državno uređenje.

Управни окрузи имају само начелнике, немају своју администрацију, изворе финансирања итд.
Зато и кажем да би пренос дела надлежности са републике, покрајине и локала на округе могло да буде добро решење.
Преносом дела надложности са републике и покрајине постиже се децентрализација а преносом дела надлежности са општина смањује општинска администрација.
Ми већ свакако поред локалних и републичких имамо и покрајинске изборе тако да не видим зашто би био проблем да се одржавају и избори са веће, савет или како год га назвали управног округа.

Poslednja izmena:
Znaci slazes se sa izjavom Sapica da je Franko isto kao i Tito? Da li je onda i pojedinacno Draza i Nedic sto kao Franko? Nije mi ideja da sada bude rasprave cetnici protiv partizana jer o tome svako ima svoj stav i ne treba druge da ubedjuje, ali gradonacelnik koji je aktuelan je pokrenuo pricu o Franku i Titu pa eto spada u aktuelnu politiku isto bih napisao da je aktuelni rezultat naslova teme rekao za Drazu i Franka.

Франко није рушио Гаудијева архитектонска дела нити забранио градњу Саграде Фамилије, Тито и његови су порушили све што су могли Корунићево и блокирали градњу Храма Светог Саве (поред наравно рушења/уништавања других архитектонских и историјски значајних дела попут Његошеве капеле). Чак и на страну остали тоталитарни злочини и демоциди по којима се Тито не разликује од Франка, ако ћемо да критикујемо Шапића што је деструктивни балван који деградира Београд и његово наслеђе онда је критика Тита за исто сасвим на месту

Шапићева кампања против Тита је спин, и сигурно је није он осмислио, него неки СНС консултанти из Израела које сви ми масно плаћамо.
Ипак, иако је циљ спин, можемо дискутовати о томе. Тачније, требали бисмо да дискутујемо у једном цивилизованом тону, што је врло тешко за наш народ.

Тито је контроверзна личност. Одговоран је за победу над окупаторима који су вршили масовне злочине, али и за злочине над супарницима и неистомишљеницима током и после рата. Поставка у Музеју Југославије (Кући цвећа) би требала да прикаже обе те стране. Нема потребе за слањем земних остатака у неку другу државу. Проблем је што су запослени у Музеју Југославије крајње пристрасни у приказивању историје те земље (што је крајње неетично за људе који су историчари по струци). Такође, фокус им је на неким другим стварима попут организовања журки,концерата, матинеа, фестивала и осталих глупости које немају везе са њиховим послом.

Биће да су запослени их МИЈ одлучили да извуку што више могу из Титовог гроба са свим тим за музеје не баш уобичајеним догађањима.
Други музеји, са бољим локацијама, као и бољим фундусом нису успели то.
Свакако не треба неговати никакав култ личности као ни било какав култ уопште, и историјске личности треба посматрати објективно критички.

Биће да су запослени их МИЈ одлучили да извуку што више могу из Титовог гроба са свим тим за музеје не баш уобичајеним догађањима.
Други музеји, са бољим локацијама, као и бољим фундусом нису успели то.
Свакако не треба неговати никакав култ личности као ни било какав култ уопште, и историјске личности треба посматрати објективно критички.
Наравно, то је та историографско-музеолошка школа Дубравке Стојановић (јер се она у све разуме).

Тај новац који извуку од тих манифестација улажу у капацитете за следеће манифестације. Од музеја су направили своје игралиште. Правдају се да је то нови научни правац. Јесте, када гостује грогирани Владимир Арсенијевић и прича о својим летовањима у Далмацији осамдесетих година, то је сигурно велики допринос науци.

Poslednja izmena:
Po meni ova izjava o Franku i Titu je bas bas dno dna. Ne kazem da je Tito bio idealan, ali uporedjivati bilo koju nasu istorijsku licnost sa licnostu poput Franka koji je osvedoceni zlocinac u drzavi iz koje potice je bas grozno.

Несумњиво исправна изјава, без обзира на кловна који је даје. Најочигледнија паралела Тита са било којим страним државником је Франко, само што Шпанија за разлику од Југославије и даље постоји. Такође, Долина палих је нешто што би било незамисливо за Тита и СФРЈ.

Несумњиво исправна изјава, без обзира на кловна који је даје. Најочигледнија паралела Тита са било којим страним државником је Франко, само што Шпанија за разлику од Југославије и даље постоји. Такође, Долина палих је нешто што би било незамисливо за Тита и СФРЈ.

Ne razumem kako je paralela. Franko je bio fašista, Tito ne. Malo mi je nenormalno izjednačavati te dve pozicije.

Vrh