Šta je novo?

Izbori 2024

Није ми јасно зашто се поставља питање шта би смо радили са грађанима Албанцима на Косову, а већ живимо са Албанцима у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи.

Није ми јасно зашто се поставља питање шта би смо радили са грађанима Албанцима на Косову, а већ живимо са Албанцима у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи.
Možda zato što ovih ima 1.5 milion...

Мислим да је та цифра надувана. Опет, постоје успешни модели у свету уређења живота са националним мањинама.
Haha, pa mi smo to već probali. Izgubili smo rat protiv NATO pakta, onda smo ponudili ono što nismo hteli da im damo pre rata. Nisu oni pali sa Marsa, to priče mogu prođu samo u Srbiji.

Interesantno kako je građanistima problem suživot sa albancima. Kako ćemo živeti sa milion i koliko njih. Niti bi svi ostali, niti bi bilo nemoguće sa ostatkom (pogledati primer Severne Makedonije).

Dok će ti isti koji ne mogu u isti koš sa albancima sutra srbima objašanjavati kako moraju pod isti koš sa bošnjacima i hrvatima u BiH.

Ustav Kosovo i Metohiju prepoznaje kao autonomnu pokrajinu, znači zagarantovani su im sva prava i slobode. Nije potrebna nikakva revizija ili drugi status, kada već sve imamo propisano.

Мислим фактички сви сте донекле у праву. Ми нема шансе да икад више вратимо КиМ, али то не значи да сад треба да га признамо и дигнемо руке од свега као да тамо немамо гомилу различитих споменика културе и као да на КиМ не постоје општине са српском већином. Мада шта причам ја, о свему одлучује А.В. и његов лични интерес. Превише смо ми времена изгубили и много смо се уназадили под владавином црно-црвених.

Interesantno kako je građanistima problem suživot sa albancima. Kako ćemo živeti sa milion i koliko njih. Niti bi svi ostali, niti bi bilo nemoguće sa ostatkom (pogledati primer Severne Makedonije).

Dok će ti isti koji ne mogu u isti koš sa albancima sutra srbima objašanjavati kako moraju pod isti koš sa bošnjacima i hrvatima u BiH.
Prvo nisam građanista nego realista. Drugo, život sa Albancima je nemoguć, to je pokazala istorija. Treće, Srbi i Albanci ne pričaju istim jezikom, što je slučaj u BIH.

Kako ne razumeš... Srbi su remetilački faktor i jadnoj federaciji Republika Srpska masovno sabotira prava zagarantovana dejtonskim sporazumom.

Мислим фактички сви сте донекле у праву. Ми нема шансе да икад више вратимо КиМ, али то не значи да сад треба да га признамо и дигнемо руке од свега као да тамо немамо гомилу различитих споменика културе и као да на КиМ не постоје општине са српском већином. Мада шта причам ја, о свему одлучује А.В. и његов лични интерес. Превише смо ми времена изгубили и много смо се уназадили под владавином црно-црвених.
Dokle god narod u Srbiji želi kladionice, Zvezdu, Vošu i Partizan, skupe aute i dokle god je bitno mladim generacijama da ide gas, nacionalni interesi ove države će biti teško ostvareni.

Ljudi ne razumeju da ovako ne može. Srbije za 50 godina pitanje da li će biti. Uvek iste teme i gluposti. Kosovo nikada neće biti više Srbija i to je jasno kao dan. To zna SANU, to znaju političari, to zna narod. Problem je što narod neće da prizna, neće preko svog ponosa. Šatro bi živeli sa Albancima, a svakim danom bi ih nazivali kozo...ima, a oni bi takođe vređali Srbe. Mi nismo sposobni da živimo ni jedni pored drugih, a kamoli sa narodom koji priča sasvim drugim jezikom i koga baš briga da priča srpskim. Na Kosovu su odrasle generacije koje ne znaju reč srpskog. Ljudi žive u matriksu, to sam davno primetio. Svet ide napred, mi stojimo u mestu i vodimo izgubljene bitke.

Dokle god narod u Srbiji želi kladionice, Zvezdu, Vošu i Partizan, skupe aute i dokle god je bitno mladim generacijama da ide gas, država neće postojati.
Time si sve rekao. Narod upravo to voli, kao što voli da mrzi sve oko sebe. To su upravo uveli tvoji radikali, Srbende. Takvi se lože ne kladionice, dilere, Legiju, Ratka i naravno Kosovo. Sutra da krene mobilizacija, sakrili bi se u šumu.

Moram da primetim da niko ovde ne spominje najvazniju stvar, nas narod na Kosovu. Lako je da se napise sta ce nam Kosovo, to je seljanija, sirotinja, Albanci nece sa nama, gotova prica...sto i dalje ne menja stvar da su to nasi ljudi, rodjeni u Srbiji, nasi drzavljani, i nasi gradjani kazu briga me za njih. To je isto kao da ja kazem briga me za Grocku, Mirijevo, Smederevo itd....samo da je meni ok pa cemo lako. Jel imate predlog ili neka se snadju ko ih sisa?

P.S. Vezano za pricu o trajno izgubljenim stvarima, moja porodica je dvostruka zrtva nacionalizacije, sa oceve i majcine strane, ocevi nisu potpisali nikakve dokumente za gubitak imovine i deo nam je vracem posle skoro 80 godina a majcini su prodali kuce i imanja za prosecne plate u to vreme i sada nisu imali pravo da traze tj agencija za restituciju ih je odbila. Imovina se ne gubi osim ako je se dobrovoljno odreknete. A nasa zemlja ima milijarde investicija na Kosovu. Za pocetak moze da pocne da se pregovara o tom novcu sa Albancima ako zele nezavisnost a onda mozemo da upotrebimo deo tog novca da preselimo nase gradjane koji ne zele da zive u albanskoj drzavi.

Moram da primetim da niko ovde ne spominje najvazniju stvar, nas narod na Kosovu. Lako je da se napise sta ce nam Kosovo, to je seljanija, sirotinja, Albanci nece sa nama, gotova prica...sto i dalje ne menja stvar da su to nasi ljudi, rodjeni u Srbiji, nasi drzavljani, i nasi gradjani kazu briga me za njih. To je isto kao da ja kazem briga me za Grocku, Mirijevo, Smederevo itd....samo da je meni ok pa cemo lako. Jel imate predlog ili neka se snadju ko ih sisa?

P.S. Vezano za pricu o trajno izgubljenim stvarima, moja porodica je dvostruka zrtva nacionalizacije, sa oceve i majcine strane, ocevi nisu potpisali nikakve dokumente za gubitak imovine i deo nam je vracem posle skoro 80 godina a majcini su prodali kuce i imanja za prosecne plate u to vreme i sada nisu imali pravo da traze tj agencija za restituciju ih je odbila. Imovina se ne gubi osim ako je se dobrovoljno odreknete. A nasa zemlja ima milijarde investicija na Kosovu. Za pocetak moze da pocne da se pregovara o tom novcu sa Albancima ako zele nezavisnost a onda mozemo da upotrebimo deo tog novca da preselimo nase gradjane koji ne zele da zive u albanskoj drzavi.
Ma mi ništa dobiti nećemo. Ljudi ne razumeju da nema pravde i prava u svetu, samo sila jačeg. Pobedila nas je najveća sila na svetu i to je to. Nije prvi put u istoriji da se neki narod tera skroz u ćošak i da kasnije nestane. Radikali su nas doveli do toga, da nas prikrivene ustaše nazivaju genocidašima. Srbi su od junačkog i antifašistički orjentisanog naroda, došli u situaciju da ga neko izglasa kao genocidnog. To će stalno ponavljati komšije iz okruženja, a zapadnjaci će nas ubaciti u udžbenike. To je ogroman poraz. U Srbiji se i dalje neguju takve ideje, id*** se proglašaju herojima nacije. Tačno se vidi da klizimo ka nestanku, više nego jasno.

Albanska nacionalna strategija poslednjih više od sto godina je da da dobiju Kosovo i proteraju Srbe. Toliko su ozbiljno to shvatili da su sve svetske sile pridobili na svoju stranu dok smo mi čekali na kosmičku pravdu.
O kakvim sad pregovorima da pričamo, kao hajde da sad uđete ponovo pod Srbiju i da živimo lepo??? Ne treba nikad da ga priznamo i da pokušamo što više da izdejstvujemo za naš narod dole, ali te neke priče o oslobođenji...možda za 200 godina ako ne nestanemo kao nacija.

Nemojte uzimati preševsku dolinu i Makedoniju kao dobar primer jer nisu. U Preševskoj malo malo pa bojkotuji institucije a takođe im je plan da se pripoje Velikoj Albaniji, što su i pokušali 2000.
Makedonija samo što se nije raspala sama od sebe, tamo gde su Albanci većina tu se Makedonija kao država ne priznaje. A i sa njima su ratovali.

Polako sa tim defetizmom. Bili smo i vekovima bez države, pa se većina nije odrekla ni srpske države, ni teritorija, ni naroda (doduše mali broj vere jeste). Da, svestan sam da je verovatno mnogo teže nego tada, jer tada nije bilo te meke moći kao danas, koja je svuda okolo i koja relativizuje sve. Najviše u medijima, obrazovanju. Ispiranje mozga. Takođe nikada nismo imali ovakvu demografiju, što dodatno otežava sve. Bilo je gore u apsolutnom smislu, bilo je stravičnih gubitaka u nekim periodima, ali nikada ovakav negativan trend nije postojao, pogotovo u mirnodopskim uslovima! To je najveća katastrofa! Dok se to ne okrene, bilo kakvo razmišljanje o konkretnim akcijama je kontraproduktivno, glupo i samoubistveno! Sada je svakako samoubistveno zbog trenutke geopolitike, ali to se promeni ta dve, 3 decenije, vek, 2 ili 3.

Bitno je samo mentalno se ne odreći, ali ni pravno i čekati šansu i prenositi ideju! Ne radi se tu samo o srednjovekovnom kulturnom i duhovnom nasleđu, nego i prirodnim materijalnim bogatstvima!

Taj ugalj bi valjda zauvek trebao da ostane pod zemljom, nadam se da ga niko neće kopati i spaliti.

Ma mi ništa dobiti nećemo. Ljudi ne razumeju da nema pravde i prava u svetu, samo sila jačeg. Pobedila nas je najveća sila na svetu i to je to. Nije prvi put u istoriji da se neki narod tera skroz u ćošak i da kasnije nestane. Radikali su nas doveli do toga, da nas prikrivene ustaše nazivaju genocidašima. Srbi su od junačkog i antifašistički orjentisanog naroda, došli u situaciju da ga neko izglasa kao genocidnog. To će stalno ponavljati komšije iz okruženja, a zapadnjaci će nas ubaciti u udžbenike. To je ogroman poraz. U Srbiji se i dalje neguju takve ideje, id*** se proglašaju herojima nacije. Tačno se vidi da klizimo ka nestanku, više nego jasno.
Neka nas zovu kako hoce, ne vazi se dok mi to ne prihvatimo. I mozemo uvek da ignorisemo ljude koji tako govore. Kao sto mi ne spominjemo Jasenovac umesto dobar dan nece ni oni, ako to urade lako je da okrenemo glavu i ne pricamo sa njima. Normalne ljude to ne zanima. Samo da radimo pametno i necemo propasti a vlasti dodju i prodju pa ce i ova, samo polako. Imali smo kralja megalomana i lopova pa je otisao, pa Tita koji je mrzeo bogatase a ziveo u najvecoj kuci u zemlji, pa i ostale i svi su bivsi. Bice bolje ;)

Партизан ће, по свему судећи, доживети исту судбину као Звезда 2014. Све је указивало на то да ће кад-тад дефинитивно поклекнути, али је фрапантна отвореност уцене која им је упућена.

П. С.
Обраћање извесне персоне је прва ствар која је потисла вести о несталој девојчици.

Мени није јасан страх од 1,5 милиона Албанаца, а са друге стране жеља да заједно са њима сутра будемо део ЕУ.

Kako ti nije jasno? U raspaloj i podeljenoj državi će petina organizovanog stanovništva napraviti sve što hoće. Pa 2 miliona prodatog biračkog tela kroji sudbinu Srbije. Je li rekao Stamatović, ko ima para… Albanci imaju para.

Vrh