Osvrnuo bih se i na sednicu SB UN o Kosovu koju sam gledao u celosti.
Potpuni fijasko Srbije, potpuno za unutrašnje prilike inicirana sednica, da bi se pričalo o Kosovu, eto borio se i sazvali sednicu, borili se da bude javna, bivši još ranije prebacili na EU vođen dijalog, grize usnu i...
Za 6 meseci prihvata euro lakše nego tablice, jer kao što je Kurti rekao i jeste lakše... Preko 25% Srba u CG i svi su na euro, Srbija će moći da nastavi da finansira i u čemu je problem.
Dakle doživeo je sednicu kao sudnicu, uz bespotrebno duga nabrajanja, detaljisanje, koje će svi brzo zaboraviti, a Kuriti je doživeo kao međunarodnu političku arenu, da ostavi utisak u međunarodnoj zajednici i uspeo u tome. I meni još od prekjuče odzvanjaju u glavi neka dva genocida, koja je povezao uz Srbiju... Genocidi obitavaju u međunarodnom diskursu a vezano za Srbiju... E to je sazvana sednica omogućila...
Na šta se naš mamlaz, bivši miloševićev ministar za propagandu (i danas vidimo da briljira u tome, al samo na unutrašnjem planu, usavršio posao iz mladih dana) nije ni osvrnuo u replici.
Neverovanto kakvu budalu imamo. Samo sa 2 rečenice da poklopi da ne ostane nedorečeno. Ko je odgovoran za genocid po presudi MSP i da nema ni govora o genocidu na Kosovu...
Inače ako se bavimo kozmetikom, hteo sam da postavim na forumskom kvizu, ali pošto smo tamo zašli u neke sportske vode
a i ja slabo dajem tačne odgovore...
Jedina država (i od stalnih i od nestalnih članica SB UN) koja nije ni pozdravila Kurtija ni kao gospodina Kurtija, a još manje premijera Kosova je bio Alžir. Znači nisu konstatovali prisustvo
mislim ne ide nam puno u prilog ali kažem kao trivia ili kozmetika same sednice. Ghostovao ga Alžir...
Uz to moglo bi se postaviti pitanje kojoj državi nije dato da uzme floor 3ći put uprkos želji. Srbiji. Oće on da priča naknadno i naknadno. Poklopio ga je Kurti političkim govorom.
E tu je efekat minoran. U SB farsa i politička predstava jer se dijalog tu suštinski ni ne vodi a i formalno je prebačen na EU.
A u rezoluciji EP iako one same nisu obavezujuće, imaju uticaja na odluke evropske komisije i vrlo je bitno da se sve zamerke opozicije vezano za izbore, institucionalno primete i time potvrdi da ne napredujemo na EU putu... Uz preporuku da novi Vučić-Kurti prihvaćeni sporazumi postane sastavni deo pregovora na kojem odveć zacementirano stojimo u mestu... E dobro je da se to zvanično konstatuje i da nam zvanično ukinu neke nove pare iz pretpristupnih fondova, za nove projekte i da Srbija stane.
Jer koga oni treba da finansiraju državu Srbiju i njene građane ili uzurpatore na vlasti i njihovu propagandu.
Naravno ovo je korak, pitanje je kakve će odluke Evropska komisija doneti. Ali valjda nam ide u prilog da se ne ćuti svuda i da je aktuelizovana tema i da pružamo otpor i u zemlji i van zemlje.
Manje finansiranja, manje projekata, manji standard, nezadoovljniji građani...
Pa će možda jedan, dvojica novih da se opamete na novim izborima.