Ovde se retko javljam, ali ovo je ubedljivo najbolji komentar do sada i gađa glavni problem srpske politike. Mi nemamo pravu, građansku, intelektualnu stranku sa utvrđenim nacionalnim ciljevima. Ovde se većina ljudi verovatno ni ne seća ljudi poput pokojnih Desimira Tošića, Ivana Đurića, Nikole Miloševića, pa i kratkog Pekićevog angažmana u politici.
Kod dobrog dela populacije izraz "liberal" i "građanista" vuče neku negativnu konotaciju na krugodvojkaše, patkaše, razne po struci "pisače projekata za fondove", NVO i druge.
Jedina realna građanska stranka (po nastupu) je bila Liberalna stranka 90ih godina, ali je baš zbog činjenice da nije bila populistička, cirkulisala sa podrškom od 1%. Stari DS, kada je osnovan početkom devedesetih, je takođe imao tendenciju da preraste u takvu stranku, ali je zhvaljujući Mićunoviću postao "žuta kompanija".
Ovde je generalno uvek bio problem nedostatka građanske stranke sa definisanim nacionalnim ciljevima. To je prokletstvo koje nas prati od vremena kraljevine/kneževine Srbije. Pa Liberali (a i stari Naprednjaci, koju su imali kvalitetan kadar) nisu mogli da se porede sa populističkim, Pašićevim radikalima. Pa i 30ih je Stojadinović došao na vlast upravo na tom populističkom talasu.
Ali Srbija je zemlja paradoksa i populizma. "Nacionalizam" (lažni, Vučićev, ne onakav kakav štiti otadžbinu itd.) koji se protura kroz politiku je jeftin, pun laži, bez ikakvih realnih ciljeva i planova, čisto da se "pregura" preko ovih izbora, pa aj Jovo nanovo. Takav "nacionalizam" "štiti" Republiku Srpsku i KiM dokle god će neko odatle glasati za njih. Kad na to "građanisti" izjave kako nam ne treba Republika Srpska jer je "leglo glasača SNS" Vučiću je puno srce (okružen sam ljudima iz Bosne i Krajine i niko ne glasa za SNS, ali ih etiketiranje nazovi "građanista" teraju od SPN i sličnih), jer samo odvraćaju ljude od sebe.
I sve sam sigurniji da se ljudi poput gore pomenute trojice (mada ni oni nisu zajedno nastupali u politici) neće ponoviti, baš zbog činjenice da Vučiću takva nacionalna, intelektualna, građanska opozicija ne treba, a narod je pogubljen i sluđen, podeljene u neke paradoksalne tabore likova koji uzdižu istovremeno Regana i Tita, Čiču i Staljina itd. A na sve to Vučko pravi lažne kontraše različitih ideologija od MI, Zavetnika pa sve do stranke "Srbije na Zapadu" sastavljene od pulena Bebe Popovića. I dobro mu ide, nažalost.