Ja politiku pratim u smislu da gledam sta se desava oko mene, pratim vesti, forume, reddit,. tj. moze se reci da sam solidno upucen u politiku.
Ipak, slabo pratim televiziju i ostale mainsteram medije, pa nisam siguran da li je to razlog za ono sto cu sad pitati, a to je: "
Da li poslednjih godina stranke uopste nemaju nekakav konkretan program?".
Koliko vidim, sve stranke i grupacije se samo grupisu oko jedne ideje, i na tome im se zasniva politika:
SNS - Srbija ne sme da stane, za nasu decu, ujedinjeni mozemo sve,..., uglavnom, njima je propaganda da se mora nastaviti ovako kako jeste, sta god to znacilo i kako god to neko video, tumacio, shvatao i dozivljavao
Desnicari - Cela politika im se vrti oko Kosova
Gradjanska opcija - Cela politika im se vrti oko toga da trenutna vlast ne valja, i da je treba skinuti
Niko ne prica o nekim planovima i programima sta ce raditi ako bi dosao na vlast:
- Da li planira da Srbija ide ka EU i neki okvirni rok kad bi se to desilo, kao i sta ce raditi da bi do toga doslo? Koje zakone ce doneti, koje reforme...
- Da li planiraju da smanje poreze i doprinose na plate i nekako stimulisu domacu privredu, male privrednike?
- Na koji nacin planiraju da poboljsaju zdravstvo, skolstvo,... da li ce recimo povecati plate u zdravstvu kao i ulaganja i pokusati da vrate i dovedu neke strucnjake koji su otisli u inostranstvo? Da li ce reformisati skolstvo tako da bude modernije i vise odgovara privredi?
- Da li ce voditi racuna o regionalnom razvoju i na koji ce nacin pomoci razvoj ostalih regiona sem Beograda?
Naveo sam samo par nekih primera, uopste ne mora da znaci da su to sve bitne teme (ima i drugih bitnih), ne mora da znaci ni da su moji predlozi dobri, i pitanje je koliko su neki od njih realni u smislu da li se mogu ostvariti za 1 mandat i u situaciju u kakvoj je Srbija, ali kapirate poentu?
Kad je DOS dolazio na vlast pricali su da nas ceka 6 milijardi USD ako padne Milosevic i da ce krenuti da nas guraju ka Evropi. Tih 6 milijardi nismo videli, ali mislim da su svi osetili da smo imali vise demokratije, i da smo poceli da licimo na normalnu zemlju koja ide ka EU.
Sad vise ne vidim nijednu stranku koja nudi neki konkretan program i mislim da je to ogroman problem. Koliko god Kosovo bilo bitno, koliko god trenutna vlast bila losa, koliko god neko zeleo da sacuva Srbiju od onih koji bi da je ruse, mislim da stranke moraju imati ozbiljnije programe, a ne samo neke genericke ideje oko kojih im se vrti cela ideologija.
Da, moguce da stranke imaju te neke programe koji se mogu procitati na sajtu, ali nijedan od njih nije javno reklamiran da obican covek moze da cuje i uhvati se za tu ideju. I mislim da je to veliki problem. Ne kazem da treba da odustanu od osnovne ideje, ali da nemas nikakav program sta ces poboljsati u odnsou na trenutno stanje, mislim da je to losa politika.