To je dosta kasnije kad su Osmanlije odavno prosli svoj zenit, 200 godina nakon sto su pregazili te teritorije na kojima ce nastati Vojna Krajina (koju opet nismo osnovali mi vec smo u nju bezali). Cinjenica da su teritorije a kojima smo ziveli pre njihovog dolaska poturcene i postale pune dzamija i ne ide u prilog tezi da smo bili nekakav neprobojni bedem koji je branio Evropu.Pa i bejasmo. Vojna krajina. Unutar nje vecina pravoslavaca i manjina katolika. Sve ispod reke, gde su zemlje srbije i bosne, vecina njih otislo u poturice. Svi su oni bili srbi dok se nisu poturcili.
Beograd je imao sto i nesto dzamija, vecinski muslimanski grad, sve sa agama i begovima.
Sad ima samo jednu. Pevali su nasi tad pesme "kad se vojska u beograd vrati" kao sto sada pevamo Kosovu.
U zivotu nista nije vecno, sve je relativno s usponima i padovima, kao u filmu Daca Sulca
Ali napali su ga, i to nekoliko puta. Drugi put kad je Vojna Krajina vec uveliko postojala.Gde sam napisao da smo bili neprobojni bedem? Napisao sam prepreka što znači da nije bilo Srba ne bi bilo razloga da Osmanlije ne napadnu Beč..
Ovo nisam znao, mislio sam da je Beč ostao netaknut. Da li je Beč najzapadnija tačka u Evropi do koje su stigli?Ali napali su ga, i to nekoliko puta. Drugi put kad je Vojna Krajina vec uveliko postojala.
Ja sam po opredeljenju djavolji advokat i kontrasDefke, kad si visio na forum.hr jesi tad bio po ubedjenju levicar/desnicar/centrista ili cak pacifista/svetski orjentisan covek koji voli sve ljude bez obzira na boju koze i poreklo? i naravno jesu li lgbtiq ili ne
Po razmisljanjima sam mnogo blizi @vradovic, steta sto ne ucestvuje aktivno
Apsolutno. Promenilo se samo na gore. RAdikalski mentalni sklop je trijumfovao i on je sada svuda.Ja kad nekad uzmem da razmisljam o mogucoj buducnosti ove zemlje nijedna varijanta nije svetla. Da oteramo kolonizatore nema sanse, da sami napravimo normalnu drzavu, tesko jer je narod pokvaren, albanci ce vecito praviti problem i da ih priznamo ne samo nama nego po celom regionu......... Ko je stariji od 35 nek razmisli sta i koliko se zapravo promenilo od bombardovanja '99? Malo toga osim sto ljudi generalno imaju vise para za trosenje (i dalje nedovoljno). Skole katastrofa, institucije katastrofa, mobing normalna pojava, zdravstvo katastrofa, i dalje treba jaka veza za dobar posao (ako nije IT), otkaz se dobija kao dobar dan pa ne mozes da nadjes posao pola godine......... Po meni ako se hoce drzava moze da stane na noge kroz 10 godina a mi od 80ih plivamo u blatu. I posle se cude neki sto ljudi odlaze da rade losije poslove po svetu samo da bi otisli i vrhovni poglavica jos poziva "da se vrate" lol
Da.
Bravo.Pa nije cilj stavljanja americkih ljudi da srbija udje u nato i da se poveca ljubav prema americi, vec da se zemlja unisti i stavi u vazalni polozaj. Poenta je da postavljeni lideri srbuju i sticu domace poene a da rade sta im se kaze. U vezi bombardovnja ne znam ko veruje da je ono bilo zbog ugnjetavanja albanaca, jer da je tako danas bi “pravedni svet” prasio po izraelu svim i svacim, a tel aviv i haifa bi bili ravni kao tepsija. Umesto toga gledamo najveci zlocin posle drugog svetskog rata u reziji bozijeg naroda i pod pokroviteljstvom najvece demokratije sveta. Da se razumemo i arapi i rusi su okrenuli glavu. Brat erdo je malo pusten sa lanca, ali uz obecsnje da sme da laje ali ne i da ujeda
Većina naroda se loži i glasa za srbovanje, teranje inata i pišanje uz vetar, a posle kad dobijemo po p ‘eto postavili su ih da nas unište’.Pa nije cilj stavljanja americkih ljudi da srbija udje u nato i da se poveca ljubav prema americi, vec da se zemlja unisti i stavi u vazalni polozaj. Poenta je da postavljeni lideri srbuju i sticu domace poene a da rade sta im se kaze. U vezi bombardovnja ne znam ko veruje da je ono bilo zbog ugnjetavanja albanaca, jer da je tako danas bi “pravedni svet” prasio po izraelu svim i svacim, a tel aviv i haifa bi bili ravni kao tepsija. Umesto toga gledamo najveci zlocin posle drugog svetskog rata u reziji bozijeg naroda i pod pokroviteljstvom najvece demokratije sveta. Da se razumemo i arapi i rusi su okrenuli glavu. Brat erdo je malo pusten sa lanca, ali uz obecsnje da sme da laje ali ne i da ujeda