Šta je novo?

Izbori 2024

Mene je sramota od vas 7 koji ste to lajkovali i to samo pokazuje da najviše lajkova dobiju upravo popularne baljezgarije.
Gde su ti argumenti? Vidimo da se to ne poklapa sa tvojim stavovima ali ako nemaš nikakav argument onda se ne javljaj na tu temu jer sve što je napisano je istina. Ne moraš je prihvatiti, niko te ne tera, samo nemoj nazivati to "baljezgarijom".

Mene nije sramota tog lupetaranja o kreiranim nacijama od strane Beča.

Mene je sramota od vas 7 koji ste to lajkovali i to samo pokazuje da najviše lajkova dobiju upravo popularne baljezgarije. A ono što je smisleno i pogađa suštinu se većini i ne sviđa da čuje. Pa prolazi slabije zapaženo. Ponekad izignorisano ali najčešće izazove bes.

Ali još gore od toga što je taj isti lik kad se vratio iz Hrvatske pre 2, 3 nedelje bio u fazonu. Jaaaaaoj Beograd, ponovo se vratio iz uređenog društva u depresivnu jamu, ajme mene Beograda... i sad brate Hrvati kreirana nacija, Beč ih stvorio, iznad njih valjda konjušari, ovi dole paktoličeni Srbi nema sta da ih veže sem nekih veštačkih konstrukcija o nekakvoj naciji.. ali mi Srbi... mene baš veže sa tim likom pa ne znam šta... i sa svih vas 7 koji ste u stanju da ga lajkujete. Tuga.

"Kako se preziva prosečan Hrvat? Možda Horvat, ali njih ima veoma malo."

Bože sačuvaj kakve sve rečenice su u stanju ljudi da prevale preko svojih usta. Kao Šešelja da slušam. I na to se loži naš narod. I mi očekujemo promenu 17.12 🙂

Gde je goran123, gde je bunanub, gde je na kraju krajeva VaskrsliLenjin, gde su nestali normalni, nepopularni članovi?

Na kraju krajeva i Bender, nadam se da je dobro, mada se on držao nekih životnijih tema a ne (kvazi)nacionalnih...
На националност се може гледати и као социјални конструкт, исто као и на расу нпр, што не значи да имају и неких "правих" ствари које нас разликују.
Нпр разлика Срба и Француза није социјални конструкт, јер се не можемо споразумевати на нашем матерњем језику, док разлика између Срба и Хрвата (и осталих људи којима је матернњи српски, или како год да називају овај језик којим ја сада пишем) је социјални конструкт.
Као и код расе као социјалног конструкта тј. њеног појмљења током колонизовања Америке када су шпански попови одлучили да су црнци неспособни да прихвате учење Христово па тиме нашли оправдање зашто је ипак Хришћански имати робове тако су врв и аустријски/мађарски властелини одлучили који су јужни Словени добри, а који лоши за њих.

Мсм на то не мисле људи који причају како су Хрвате измислили неке тајне вечери у Бечу, али један другачији поглед на то.

Ne znam, pominju se i kod onog (istočnog) rimskog cara neki Hrvati - ko što se pominju i Srbi - a taj je pisao ima hiljadu godina...

Glede jezika... tu ima svega, ali ne znači da jedan narod ne može da preuzme jezik drugog naroda - jer ondak Irci npr. ne bi bili narod, što je malko pglu pretpostavka. A ni Škoti sa suknjicama. Znate li nekog govornika konzerviranog hrvatskog jezika iz 15. veka? Zamislite, ja znam - nije nikakva egzotika, žena se zove Marica, živi u Beču, iz Mjenova je (Kroatisch Minihof) - i kad bi rekla da je nešto 'zabila', ja preko ruskog znam da to znači da je zaboravila. Ne treba nam prevodilac samo zato što ja znam još jedan slovenski jezik.

To su poprilično poznate i istoriografski obrađene stvari. Možda se treba zapitati: 'Da li sam dovoljno obrazovan?' Jer nije ni ovaj forum najjači kod te 'sitnice'.

Rđave će onda biti i političke pretpostavke na ovoj temi, čini mi se.

Poslednja izmena:
Mislim, mi smo i Slovence nekako povezivali sa Bečom i sa Nemcima, a istina je da su za njih kroz istoriju Nemci bili što i nama Turci.

Neznanje je solidno veliko.

Ljudi lajkuju takve gluposti pa posle naravno amerika kriva i mediji sto su jadnom narodu isprali mozak :)
Mozak im je uglavnom isprao internet i razni opskurni sajtovi, Balkaninfoi i ostali "prosvetitelji", a posto je internet izmislila Amerika, onda je ipak ona kriva :)

Naravno da ce Austrougari da podrzavaju Hrvate u odnosu na Srbe, jer su katolici, kao sto je normalno da Rusija protezira Srbe u odnosu na Hrvate ili muslimane.
Tj to je bilo u proslosti dok je religija igrala bitnu ulogu, mada i danas ima neki mali znacaj.

Један део јесте, један део није, мада упитно је колико су и срби били национално освешћени пре 18. века.
Иначе неки историчари тврде да су у међународним стручним круговима мађари оповргли већину тврдњи хрвата о њиховом средњевековном племству.
Мада није то ни битно, чудни су путеви етногенезе.

Kad smo već na političkim temama, istini za volju moram da spomenem da je način obležavanja nemilih događaja u Vukovaru bio sraman. Ono što sam ispratio, opet tolerisana ustaška ikonografija, grb sa prvim belim poljem i poklič za dom spremni da odjekuje uz aplauze je sramno i za osudu.

S druge strane to mi nikad nije opravdanje za moj neki nacionalizam, nego se zajedno sa normalnim Hrvatima borim kako protiv toga tako i protiv revizije istorije među Srbima.

nego se zajedno sa normalnim Hrvatima borim kako protiv toga tako i protiv revizije istorije među Srbima.
Bori se argumentima koje i dalje čekam. Hrvati nemaju istoriju, nemaju ništa sem zločina u svojoj dugačkoj istoriji od oko 150 godina. Očekujem od tebe da nam počneš pričati o hrvatskim kraljevima.
Kako Srbi znaju srpski jezik?
Vuk Karadžić?
Jel razumes jezik kojim je pisano Miroslavljevo Jevandjelje u originalu?
Ne.

E meni onda nije jasno kako znaju srpski jezik ti što nisu pokatoličeni. Koji je bio njihov jezik?
Ниси ме разумео. Један део хрвата су покатоличени срби, махом у Далмацији и Славонији, а један део су потомци хрвата из средњег века.
Kad smo već na političkim temama, istini za volju moram da spomenem da je način obležavanja nemilih događaja u Vukovaru bio sraman. Ono što sam ispratio, opet tolerisana ustaška ikonografija, grb sa prvim belim poljem i poklič za dom spremni da odjekuje uz aplauze je sramno i za osudu.

S druge strane to mi nikad nije opravdanje za moj neki nacionalizam, nego se zajedno sa normalnim Hrvatima borim kako protiv toga tako i protiv revizije istorije među Srbima.
Проблем је што њима та иконографија није спорна, пошто је иста била коришћена током рата. Ево један аутентичан снимак без монтаже и цензуре, где након размене заробљеника и мртвих хрватски војници, не ХОС паравојске, певају усташку песму у аутобусу, на 13:10. То је просто имиџ њихове борбе. На почетку снимка имаш и србочетнике за упоређивање.

певају усташку песму у аутобусу, на 13:10. То је просто имиџ њихове борбе

A šta je imidž naše borbe... kad škorpioni pobiju onu bespomoćnu decu na livadi? S leđa beše?

Ne mogu to da gledam, niti se to zlo deli po nacionalnoj osnovi. Ko peva, a ko ubija. Bilo je toga sa svih strana.

Mene zanima da li će hrvatska javnost i u kojoj meri da osudi ono od juče, kao debelo nazadovanje i nespremnost da na kraju krajeva poštuju svoje zakone i vrednosna stremljenja, koje načelno, tobože, prihvataju.

Istoričari, analitičari, novinari... ako stignem da ispratim, ali isto tako gledao sam i naslušao se i ovde mržnje, negiranja nečijeg postojanja, zločina i zločinaca. Pa je i to za osudu.

Hrvatska država u temeljima ima bljesak i oluju, to kaže njihova vlast. To bi bilo dovoljno da ih međunarodna zajednica sankcioniše ( što naravno neće, jer međunarodne institucije kontrolišu nacisti) i da ljudi ne pomišljaju da će iskreno nešto učiniti po pitanju ustaštva.

Све више се прича по круговима политичара 3. ешалона како ће Дачић и СПС сигурно на нивоу града да напусте напредњаке што може уздрмати и републичку коалицију.

Na Kurirovom sajtu je krenulo pljuvanje po SPS. Ima logike. Ko je bese vlasnik Kurira?

SNS paranoja, da im se slučajno ne odmeretne koalicioni partner. Mada od toga nema ništa, manje od mesec dana do izbora, a kampanja opozicije truba. Skroz očekivano.

Vrh