Šta je novo?

Izbori 2024

20231027_213700.jpg
20231027_213709.jpg

😆😆😆😆
Едит: Сад видим да смо Игор и ја у исто време постовали исту ствар.

Moja mama, koja ima daleko preko 80 godina sada smatra datreba glasati i glasace za "Srbiju protiv nasilja".
Pokusao sam da joj objasnim da ce Djilas prvom prilikom da pravi sporazum sa Huljom, medjutim ona ce ipak da glasa.
Eto, da dam neki pozitivan primer utisaka te grupacije na glasace.

Medutim ona je pod uticajem N1.

Moja mama, koja ima daleko preko 80 godina sada smatra datreba glasati i glasace za "Srbiju protiv nasilja".
Pokusao sam da joj objasnim da ce Djilas prvom prilikom da pravi sporazum sa Huljom, medjutim ona ce ipak da glasa.
Нек је жива и здрава још 100 година! Такви старији су потребни Србији.

Medutim ona je pod uticajem N1.
Obicno su stariji ti koji su nerazumniji i naivniji kada odlucuju kome dati svoj glas, dok njihova deca teze piju gluposti.

Lepo je cuti da ima i obrnutih primera.

Mila Popović, koja je prva na listi za BG na izbore, je daleko aktivnija od ovog Obradovica, i generalno, a posebno kada je Beograd u pitanju.

Ukucati na jutjubu njeno ime i videti koliko toga ima.

Vladimira Obradovica nisam jos cuo da je negde nesto u vezi Beograda spomenuo.

Сад ће и њих Ђоле да построји у колону ;)
Bacen glas na Hanu i Ludog Raduleta. Pasce s 1% na 0.5%.
Ljudi umesto da uvide svoje greske, samo srljaju u propast. A obecavali su. Kao Ceda narkoman 2008.s vrlo uverljivom kampanjom "Dobar posao a ne dobra sema".

Они тренутно немају шансе да самостално пређу цензус, а мало је вероватно да ће се то променити до 17. децембра, првенствено због тога што нема више слободног простора на опозиционом парчету политичког неба Србије од парламентарних странака. Све су већ запосели много већи вукови. Теоретски, повећано интересовање широке популације за политику и изборе би отворило могућност за улазак неких нових опција на сцену, али шта је, ту је. Још једна ствар је нека афера десних листа која би им осетно нарушила кредибилитет код гласача, а ДЈБ-у или неким другим аутсајдерима обезбедила прелив.

Мени је Народна странка идеолошки најближа, али ћу гласати за њих само ако буду осигурали прелазак цензуса.
СРС јесте десница, али није опозиција. Не заборавите да та странка увек самостално излази на парламентарне изборе. Нећу ићи тако далеко и рећи да су се у потпуности подредили режиму, али воде рачуна да им се не укрсте копља.
Сад ће и њих Ђоле да построји у колону ;)
Не Ђоле, већ Џеремија Вулф.

П. С. Говоримо о укрупњавању левице и деснице, али нам је у овом тренутку итекако потребна њихова постизборна сарадња на техничком нивоу. Какви год резултати избора да буду, коалиција окупљена око СНС-а ће бити индивидуално најјача. Не свиђа ми се што не постоји барем неки оквир сарадње опозиције, ако не већ и заједничка листа. Опозиција себи не може да обезбеди тај луксуз да буде овако распарчана, говорећи о много ширем оквиру политичког деловање од изборних листи.
Икс.png

Za sve koji imaju problema sa spavanjem

Mozda su se i oni vodili idejom da nam treba novi Kostunica, ali su pogresno shvatili u kom smislu treba da bude kao Kostunica.

Državotvorna opozicija kako to gordo zvuči a zapravo je reč o Kosovocentričnim strankama, dovoljno je bilo pogledati gostovanje Boška Obradovića i Utisak nedelje od prošlog vikenda gde mu se sva priča svela na KiM.

Ja ipak necu da glasam, bez obzira sta ce moja familija i bez obzira sto govore da "moramo protiv SNS-a".
Moguce da je moja svest pomracena, moguce je da sam i lud i glup, ali meni su oni svi odvratni.
Naravno da mi je Hulja najodvratniji, ali ostale etablirane stranke su mi dovoljno odvratne da ne glasam za njih.
Da nisam upoznao V. Jeremica glasao bi verovatno za njih.
Na tom drugom stepenu odvratnosti jednako mi se gade lazni patrioti i "civilizovani i kulturni" levi liberali pod sapom Ambasade ( de fakto zuti).
I zar se niko ne seca da je Djilas posle svih onih uvreda koje mu je Hulja priredio isao da pregovara s njim posle proslih izbora.

U CG bapravljena je nestranacka vlada kad je srusen Milo.
Ovde nema ni naznake od toga.
Stranacke hijene hoce da kradu.

Pravi kandidati bi bili oni koji nisu na izborima: Jovo Bakic, M. Parovic i slicni ljudi koji zele beskompromisnu promenu sistema.

Добио сам неку вежбу пред изборе, задатак ми је био да установим на ком је бирачком месту на претходним изборима листа „Отете бебе Ана Пејић” остварила најбољи процентуални удео у гласовима. Реч је о гласачком месту бр. 20 у Голупцу.

Ja ipak necu da glasam, bez obzira sta ce moja familija i bez obzira sto govore da "moramo protiv SNS-a".
Moguce da je moja svest pomracena, moguce je da sam i lud i glup, ali meni su oni svi odvratni.
Naravno da mi je Hulja najodvratniji, ali ostale etablirane stranke su mi dovoljno odvratne da ne glasam za njih.
Da nisam upoznao V. Jeremica glasao bi verovatno za njih.
Na tom drugom stepenu odvratnosti jednako mi se gade lazni patrioti i "civilizovani i kulturni" levi liberali pod sapom Ambasade ( de fakto zuti).
I zar se niko ne seca da je Djilas posle svih onih uvreda koje mu je Hulja priredio isao da pregovara s njim posle proslih izbora.

U CG bapravljena je nestranacka vlada kad je srusen Milo.
Ovde nema ni naznake od toga.
Stranacke hijene hoce da kradu.

Pravi kandidati bi bili oni koji nisu na izborima: Jovo Bakic, M. Parovic i slicni ljudi koji zele beskompromisnu promenu sistema.
Nije tebi lako.

A ni nama sto citamo ovo.

Kako na izbore? Jedan pokret, dve kolone…
Piše: Aleksandar Baucal

1698449098633.png

"Već sada su vidljivi pokazatelji da je postojeća vlast ušla u ciklus kada više ne uspeva da dodatnim zaduživanjem i medijskom kontrolom sakrije probleme koji se gomilaju.

Ekonomska situacija je veoma loša i postaje sve lošija. I pre najnovijih ekonomskih teškoća, Srbija je bila zemlja sa velikim brojem ljudi koji su živeli ispod linije siromaštva (ako se to može nazvati životom) ili koji su tik iznad te linije. Kako bude dolazila na naplatu cena pogrešne ekonomske politike i preteranog zaduživanja, taj broj će biti sve veći.

Oni koji su ranije živeli u bezbednoj zoni iznad donje granice siromaštva već duže vreme ne uspevaju da izdrže trku sa rastom cena i inflacijom. I oni su počeli da kalkulišu i štede gde god mogu, pri čemu imaju osećaj da neće još dugo držati “glavu iznad vode”.

Socijalna nejednakost i društvena nepravda dostigle su nivo koji kod velikog broja građana stvara osećaj da njihov život u ovakvoj državi i postojećem društvu nema perspektivu. Iz tog razloga veliki broj mladih napušta zemlju. Oni ne odlaze, već beže iz ovakvog društva.

Nasilje je postalo sveprisutno u životu građana. Nekada je većina građana imala osećaj da se nasilje dešava u nekim zatvorenim nišama društva i da je njihov život daleko od toga. Međutim, nakon majskih tragedija postalo je jasno da niko više nije bezbedan.

Na to se nadovezuje i sve veća bahatost predstavnika vlasti na svim nivoima, kao i onih koji su bliski njima. Za njih ne važe nikakvi zakoni i oni mogu nesmetano da maltretiraju sve građane koji im se nađu na putu. To se dešava svakodnevno i to izaziva sve veće nezadovoljstvo kod građana.

Kriminal koji je povezan sa predstavnicima vlasti je u toj meri postao raširen i moćan da država više ne garantuje sigurnost ni tužiocima i policajcima koji se bore protiv kriminala. Ako vlast svoju moć koristi da zaštiti kriminal od države u toj meri da je spremna da ugrozi tužioce i policajce, onda ni građani ne mogu da imaju osećaj sigurnosti.

Korupcija je sve vidljivija i veća. Međutim, očekivani prihodi i aspiracije onih koji profitiraju od korupcije rastu mnogo brže od ukupne količine sredstava koja se generišu kroz koruptivne aranžmane. Zbog toga raste nezadovoljstvo i nesigurnost čak i onih koji su do sada bili dobitnici u lancu visoke državne korupcije.

Katastrofalno stanje u medijima, nezdrav zdravstveni sistem, obesmišljeno obrazovanje mladih, urušavanje institucija, nepostojanje pravne države i drugi sistemski problemi u društvu ostaju u senci svih gorenavedenih problema koje građani osećaju na svojoj koži neposredno i svakodnevno.

Vlast vidi da se ljuljaju svi stubovi koji su im omogućavali da upravljaju društvom i da amortizuju rastuće nezadovoljstvo. Iz tog razloga oni žure sa izborima dok problemi koji su direktna posledica njihovog načina upravljanja društvom nisu postali još vidljiviji.

Ako je gornja analiza samo delimično tačna, onda su ovo izbori na kojima neće biti najvažnije šta će da uradi vlast, već šta će da urade građani i opozicione partije. Drugim rečima, samo apatija nezadovoljnih građana i posvađane opozicione stranke mogu da sačuvaju vlast na narednim izborima.

To prepoznaje i vlast. Zato će učiniti sve da ubedi nezadovoljne građane da nemaju za koga da glasaju. Zato će, takođe, učiniti sve da zavede opozicione partije da se fokusiraju na ideološke razlike umesto na navedene društvene problemima koji su neprihvatljivi iz bilo koje ideološke perspektive.

Postoji nekoliko grupa građana koji su nezadovoljni postojećom situacijom u državi i društvu. Najveći broj građana je, pre svega, nezadovoljan pretećim siromaštvom, sveprisutnim nasiljem i nepravdom, stalnim osećanjem nesigurnosti, odsustvom perspektive i nade da njihov život i život njihove dece uskoro biti bolji. Njima nije prihvatljivo da žive u društvu koje više liči na onu poslovičnu džunglu u kojoj ne postoji ni bazična pristojnost. Želja da žive u pristojnom i uređenom društvu je ono što ujedinjuje veliki broj glasača bez obzira na njihove ideološke ili vrednosne preferencije.

Pored ovog nezadovoljstva koje ujedinjuje veliki broj građana, postoje i neka pitanja koja polarizuju opoziciono opredeljene građane. Neki bi želeli da Srbija bude građansko društvo, dok bi drugi građani želeli da Srbija bude nacionalna država. Neki žele da Srbija bude demokratsko društvo, a neki bi više voleli da žive u autoritarnom sistemu. Neki svoje nade vide u pridruživanju EU, a neki bi voleli da se Srbija pridruži Rusiji i Kini. Ova pitanja su važna za građane, ali su svesni da u postojećim uslovima u kojima je vlast zarobila državu i sve institucije ne postoji mogućnost da se o njima vodi bilo kakva javna debata.

Imajući u vidu takvo stanje u društvu i među građanima, čini se da je optimalna opcija za opozicione stranke da formiraju dve izborne liste (“dve kolone”) koje bi zatim formirale zajednički pokret oko tema koje su zajedničke svim nezadovoljnim građanima. Prva kolona bi okupljala sve partije koje se zalažu za građansku demokratiju, dok bi drugu kolonu činile partije koje se zalažu za nacionalno demokratsko društvo. Pri tome bi bilo dobro da se sve opozicione stranke, parlamentarne i vanparlamentarne, pridruže jednoj ili drugoj koloni u zavisnosti od toga kojoj su ideološki bliži.

To bi praktično značilo da bi obe kolone u svojim kampanjama u prvi plan stavile društvene probleme koje prepoznaju potencijalni glasači i jedne i druge kolone. Zajedničko potenciranje ovih problema i formiranje pokreta bi bili garancija da će dve kolone sarađivati u zajedničkom formiranju vlasti na svim nivoima gde to bude bilo moguće. To bi dalo nadu građanima da su političke promene moguće i dostižne. Pored toga, bilo bi dobro ako bi obe kolone mogle da se usaglase da će nakon promene na čelo svih važnih javnih institucija biti postavljeni stručnjaci i profesionalci koji su tokom vlasti naprednjaka pokazali da imaju integritet. Na taj način će obe kolone pokazati građanima da ima smisla da izađu iz apatije i da glasaju za promenu vlasti pošto će nova vlast biti drugačija od ove sadašnje.

Kada je reč o ideološkim razlikama, svaka kolona bi tokom kampanje promovisala svoje ideje o tome kakvo društvo bi trebalo da se gradi nakon promene vlasti uz uvažavanje da druga kolona po tim pitanjima ima drugačije viđenje. Ključni test saradnje biće volja obeju kolona da u kampanji ne koriste političke razlike za međusobno kritikovanje i napade, već da svoje političke ideje koriste za kritiku vlasti. Na taj način bi obe kolone poslale poruku građanima da bez promene vlasti i stanja u društvu nijedna od ovih vizija budućnosti Srbije neće imati nikakvu šansu. Iz tog razloga, zajednički interes obeju kolona je da se promeni vlast i da se zajedničkim naporima stvore uslovi za demokratski politički život koji jedini garantuje da se ove ideološke razlike razreše na način kao u svim normalnim društvima.

Vlast će uraditi sve što je u njenoj moći da spreči uspostavljanje saradnje između opozicionih kolona i da ih okrene jedne protiv drugih, i da ubedi nezadovoljne građane da nemaju za koga da glasaju. Da li će uspeti? Ovog puta to najviše zavisi od građana i opozicionih partija.
"

Да ли нека странка има у програму план за кажњавање вандала?
Какав је план странака опозиције за градску железницу, осим оног Добричиног плана да се купе још две гарнитуре и да тако ,,реши'' проблем?
Да ли постоји нека странка која ће спречавати покушаје градње објеката који могу да нанесу штету наслеђу попут К дистрикта, узевши у обзир да је за време прозападне опције на власти планиран онај Захин пројекат на истом месту?
Да ли у програму било које странке постоји решење за бесправно паркирање?
Да ли постоји нека опција која има намеру да изгради железничку обилазницу у потпуности?
Хоће ли ико прописати начин за постављање реклама?
Да ли има нека партија намеру да кажњавају бахате власнике кафића?
Да ли ће сви наставити да толеришу лепљење огласа по стајалиштима, бандерама, стубовима и семафорима?
Да ли ће ико кажњавати вандале који ломе канте и клупе?
Да ли ће прозападна опозиција обележавати достојно дан ослобођења града или почетак НАТО агресије?
Да ли ико у програму има решење како ће регулисати киоске?
Да нека странка има намеру да сруши стакленац без обзира када планирају, и да ли уопште планирају да граде метро?
Да ли постоји нека странка у програму има план да се изгради нова инфраструктура и да се направе услове за нормалну градњу како се квадрати не би натрпавали у већ изграђене делове града?

Vrh