Šta je novo?

Izbori 2024

Uvek smo bili u boljim odnosima sa Amerikom nego sa evropskim silama, sa izuzetkom Francuske sa vremena na vreme. Po tome smo slični Poljacima, oni imaju tenzije sa svim svojim susedima, ali su najveći amerofili u Evropi (Šćipetari nisu, oni su zapravo turkofili). Amerikanci su nas uvek dobro razumeli dok su se Britanci i Nemci plašili da ne postanemo ruska tvrđava, čak i kad su sami potajno bili bliski sa Rusima.

Razlika izmedju nas i Albanaca je u stotinama miliona dolara koje su oni potrosili na lobiranje u Vasingtonu. I to se jedino racuna, mi to nismo skapirali za 30 godina, osim nekih smesnih pokusaja koji traju poslednjih godina, kao i Grenela koji se pita za spoljnu politiku u Americi koliko i Djuka Bizon. Prijateljstva ne postoje u politici i odnosima medju drzavama, samo odnosi moci i novca.

Има и до позиционирања. Албанци су своје емигранте гурали у САД политику, а ми смо на наше слали УДБине убице. Албанска фашистичка емиграција у Америци и Албанска комунистичка служба су се ујединиле 60их под окриљем ЦИА око тзв. 3. Призренске лиге.

Razlika izmedju nas i Albanaca je u stotinama miliona dolara koje su oni potrosili na lobiranje u Vasingtonu. I to se jedino racuna, mi to nismo skapirali za 30 godina, osim nekih smesnih pokusaja koji traju poslednjih godina, kao i Grenela koji se pita za spoljnu politiku u Americi koliko i Djuka Bizon. Prijateljstva ne postoje u politici i odnosima medju drzavama, samo odnosi moci i novca.
Jel to tvoj zec na profilnoj? 🙂

Albanci su imali dovoljno medjusobnog poverenja i znali da drze rec, tako da kad su davali pare za "njihovu stvar", mogli su biti sigurni da pare idu za "njihovu stvar", a ne za recimo, neciji gliser ili BMW.
To je ta mala razlika.

Mistifikujemo ih previše to njihovo navodno jedinstvo i slogu.
Inače su nezreli i ekstremni nacionalisti, mnogo gori i od nas, zapadne diplomate to dobro znaju, a i istočne... postoje teorije da nikome ne odgovara nezavisnost Kosova samo se niko ne slaže oko toga kako efikasno rešiti kosovski čvor.

Inače su nezreli i ekstremni nacionalisti, mnogo gori i od nas, zapadne diplomate to dobro znaju, a i istočne... postoje teorije da nikome ne odgovara nezavisnost Kosova samo se niko ne slaže oko toga kako efikasno rešiti kosovski čvor.
Da im ne odgovara, ne bi ga priznali.

Odgovara im samo zato što ima rudnih bogatstava i što su Albanci spremni da budu pešadija za američke interese. Ko zna šta spremaju ukoliko vlast u Beogradu ne dozvoli strancima da kopaju litijum.

Da im ne odgovara, ne bi ga priznali.
Priznanjem je završen proces koji se dogodio u vreme apsolutne hegemonije političkog Zapada u međunarodnoj politici, taj proces je počeo sa Rambujeom. Tada su mogli da rade sve što su hteli. Ovo je bio krajnje nesrećan trenutak po nas. Da se danas sve to dešava niko ne bi rešio kosovski problem na taj način. U međuvremenu je došlo do jačanja Rusije, Kine...svakako i Turske, koju smatram jedinom silom kojoj odgovara država Kosovo. Albanci ne žele državu Kosovo, i na popisu 2011. se nikoo nije izjasnio da je po nacionalnosti "Kosovar". Svi oni imaju samo jednu želju a to je ujedinjenje sa Albanijom. Bio sam dole, kosovske zastave stoje samo na institucijama, svuda stoji zastava susedne države, ponegde uz parolu - NJE KOMB - NJE FLAMUR (jedan narod pod jednom zastavom) što je jako indikativno za iredentističke aspiracije. A svi znamo da njihove aspiracije naginju i ka tri zemlje članice NATO. Poredovoga problem za Zapad je nejedinstvo u priznanju, i na kraju, da je priznanje jedino apsolutno rešenje ne bi se sad vodili nikakvi pregovori, bili bismo i mi dovedeni pred svršen čin - priznajte ili 30 divizija će vam ući i prepešačiti vas za par dana (mnogo veći Irak je pružao otpor 17 dana, manje nego mi u Aprilskom ratu), pa opet ništa od toga.

Ima mnogo toga što mi ne znamo i pokušavamo da uprostimo i svedemo na "albanski lobi" (DioGuardi je uz Tačija i ima krajnje negativan stav o Kurtiju, pritom on odavno ne lobira), "rudne rezerve" (vrlo je upitno da li u 21. veku nekome treba mnogo lignita, ostale rude nisu toliko bitne niti retke), "jedinstvo"(ovo će se tek videti jer mnogo toga u procesu gradnje nacije Albanci još nisu iskusili i nisu prošli sada se čude i snebivaju kad se uvedu mere protiv Kurtija jer su naučili da Zapad uvek za sve upire prstom u nas i pomislili su da je to konstanta i da će ih Zapad podržati u svakoj gluposti)... pritom kao što rekoh, oni su najekstremniji nacionalisti na Balkanu, u konkurenciji Srba i Bugara to nije bilo lako postići.

Odgovara im samo zato što ima rudnih bogatstava i što su Albanci spremni da budu pešadija za američke interese. Ko zna šta spremaju ukoliko vlast u Beogradu ne dozvoli strancima da kopaju litijum.
I oko tih rudnih bogatstava se stvorila mitologijabnenznam kakva. 23 godine od kako su nas isterali, 15 godina su ‘nezavisni’, gde je to silno iskopavanje rudnih bogatstava?

Ce da cekaju jos 20 godina da pocnu da vade taj cuveni lignit, od kog svi sad beze?

Najveći benefit koji su Albanci imali od svoje stvari je što su otišli u najbogatije zemlje Zapada da rade ili žive na socijali kao ratne izbeglice (poput Ukrajinaca danas)...dole se voze mnogo bolja kola nego ovde, a pune ulice u sred radnog dana, niko ne radi a imaju para jer im šalju, ko ne želi da bude izdržavano lice takođe ode napolje, oni imaju najgori migracioni saldo u Evropi od -3,5% koji poništava u potpunosti efekat najvećeg prirodnog rasta populacije (zbog još uvek mlade nacije, veoma niskog mortaliteta, dok im je stopa fertiliteta ista kao i kod nas ili neznatno veća). Današnje Kosovo ne privlači investicije osim od svojih gastarbajtera, industriju praktično nema, zato imaju najviše supermarketa po glavi stanovnika u Eropi i veoma su snabdeveni.

Ja ih licno poznajem.
Porodicni prijatelji.
Daleko su iznad nas, po slozi.
Mozda zatucani i primitivni, ali slozni.
Rec je rec kod njih.

Zna skako kazu u. "U Turcina tvrda vjera", sto je samo priznanje da kod nas nije.

nego, izgleda da ce glupi putin, cak i takav kakav jeste, na kraju da odnese neku Pirovu pobedu jer su lideri Zapada jos veci id***.

Бела кућа: Имамо за још два месеца војних залиха за Украјину. Кијеву остало од 6 до 8 недеља за контраофанзиву након чега се очекује знатно погоршање временских услова

Zapadu nestalo para.
Voleo bih da Rusi koji su ovde ekspresno napuste Srbiju.
To bi smanjilo prihode stanodavcima i oborilo cenu kvadrata i mozda nastetilo investitorima.
Ali najbolji bi bio bankrot Srbije, da se spase Beograd, sto nije samo pusta zelja, postoje sanse za to.

i mi smo bili složni kao mlada nacija, pritom, mi smo svoj cilj nacionalne države postigli krvavo ali smo ga uglavnom postigli, njima je manje od pola naroda u matičnoj državi, otprilike kao da je Srbija samo na teritorijama iz Hatišerifa 1833. a pored je Vojvodina kao druga "srpska" država koja ne sme da se ujedini sa nama, e takva je albanska nacija. Nije ni čudo što su nacionalno svesni pošto im efektivna aspiracija nikad nije zadovoljena, a da li je to dobro - pa ne uvek.

Putin će pobediti jer Rusi uvek dobijaju duge ratove, zato je Hitler sve što je postigao u operaciji Barbarosa postigao za prvih osam meseci, posle druge neuspele ofanzive na Moskvu mu se najviše isplatilo da pregovara sa Staljinom pa je mnogo bolje prošao nego Napoleon. Sa Rusima ne može na dug rat, u pravu ida su na Zapadu kompletni id***, ali to ne znači da treba da se briksujemo i živimo u iluziji. Mi treba da se okrenemo Zapadu a tu mislim naZapadne Vrednosti, ne na Ursulu, Violu, Blinkena itd...

i mi smo bili složni kao mlada nacija
ipak bi morao malo vise da procitas istoriju, istorija Srbije (ne svih Srba, ali Srbije) je sitorija pljacke i mdjusobne izdaje
Vrlo je zanimljiva prica o srpskim ustancima.

1696405408597.png

Poslednja izmena:
Putin će pobediti jer Rusi uvek dobijaju duge ratove, zato je Hitler sve što je postigao u operaciji Barbarosa postigao za prvih osam meseci, posle druge neuspele ofanzive na Moskvu mu se najviše isplatilo da pregovara sa Staljinom pa je mnogo bolje prošao nego Napoleon. Sa Rusima ne može na dug rat, u pravu ida su na Zapadu kompletni id***, ali to ne znači da treba da se briksujemo i živimo u iluziji. Mi treba da se okrenemo Zapadu a tu mislim naZapadne Vrednosti, ne na Ursulu, Violu, Blinkena itd...
Neke proklamovane zapadne vrednosti su zaista dobre.
Recimo pravna drzava ili (vestfalski) suverenitet drzava.
Cak i neke wokisticke ideje, recimo tolerancija.

Samo i zapad sve vise odstupa od svojih ideala ili one postaju obrnute i izopaceno izvrnute. (Recimo cancel kultura i agresivni feminizam)

Treba saradjivati sa svima i uciti od svih.

Field Marshal Montgomery:
"rule one on page one of the book of war, is: 'Do not march on Moscow'”

Putin ce da pobedi i zato sto Zapad ne zeli da Rusija izgubi, ima mnogo analiza o tome, salju Ukrajini dovoljno oruzja tek da izbegne trenutni poraz, a ne da pokusa da ozbiljno unisti ruski vojni potencijal. Sve to jako ruzna igra, ciji kraj ce da bude odvratan.

Zapad želi Rusiju na svooj strani, ali uz demontažu KGB režima i kremljanske duboke države. Jer alternativa tome je da Rusija padne pod kineski uticaj, a Kinezi su u perspektivi mnogo veći problem nego Rusi, čak i više nego što je SSSR ikad bio. Zapad želi da sutra Rusija bude deo njegovog sveta, da koristi ruske resurse jer ih u suprotnom prepušta Kinezima.

Tok rata u Ukrajini će biti određen tek posle izbora uAmerici, tako da očekujem njegov kraj u leto ili jesen 2025, čime se ispunjava zlatni standard ratova u Evropi da najčešće traju 3-5 godina.

И овај режим у Русији, и режим у Кини су последица уплитања запада у те две државе.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Rusija ne može da izgubi na bojnom polju. Možete navijati za koga god želite, protiv njih nemate šanse. Rusima je rat nacionalni "sport" broj jedan.

Vrh