Nije mi blizak lik u zatvoru, ali ovo je verovatno ona tačka kada termin autokratija može da se zameni terminom diktatura.
Uzgred, Lukašenko tvrdi da je stepen demokratije u Belorusiji, najveći u Evropi.
Poslednja izmena:
Nije mi blizak lik u zatvoru, ali ovo je verovatno ona tačka kada termin autokratija može da se zameni terminom diktatura.
A da, čuveni BRIKS gde ovaj iz Kremlja ne sme ni da ode na samit jer su mu iz J.Afrike poručili da ne dolazi jer bi morali da ga hapse i šalju u Hag.Zato juče odmah RTS napravio prilog za Dnevnik sa temom "Može li BRIKS da parira G7" a V92 danas izbacio svoj poduži tekst o BRIKSu. Naravno, ne pada mi na pamet da se posvećujem nijednom.
On okom, oni skokom. Prava mala despotija.
Wat? Vecina indijske vojne tehnike je ruska/razvijena u saradnji sa Rusijom.Plus Indija, deo američkog Quad-a (sa Japanom, Australijom i Amerima) koju naoružavaju do zuba da bude brana kineskoj ekspanziji u Aziji itd. itd.
Tu se ubrzano menja pogotovo nakon rata u Ukrajini, Indusi sve više kupuju američko, izraelsko i francusko naoružanje.Wat? Vecina indijske vojne tehnike je ruska/razvijena u saradnji sa Rusijom.
Kinesko-indijski rivalitet postoji ali daleko od toga da je to i jednima i drugima prioritet. Pogotovo ne neki koji ce izbrisati decenije zapadnog podrzavanja Pakistana i rusko-indijske saradnje. Plus anti-kolonijalisticki sentiment koji Modi voli da podgreva.Tu se ubrzano menja pogotovo nakon rata u Ukrajini, Indusi sve više kupuju američko, izraelsko i francusko naoružanje.
Why the US is selling India so many weapons
Prime Minister Modi visits the White House, and arms deals follow.www.vox.com
Pogledajte prilog 170445
Pogledajte prilog 170444
India buys French fighter jets, submarines as Modi visits Macron
Paris bids to pull New Delhi away from Russia’s orbit.www.politico.eu
Toliko o vajnom BRIKSu. Američko-induska antikineska osovina biće sve jača, Indusi mrze Kineze. Od Rusa će oružje kupovati samo oni koji moraju jer nemaju drugog izbora ili su već pod američkim sankcijama tipa Iran i podsaharska Afrika.
Pakistan je sve manje relevantan u indijskim kalkulacijama (osim Kašmira)-glavni rival Indije u XXI-om veku je Kina , za taj sukob se i spremaju uz obilatu američku pomoć. Ameri su ispravno procenili da će glavna kočnica kineskoj ekspanziji u Aziji biti Indija, zato su i napravili Quad uz Japan i Australiju. Plus u Indiju sele fabrike iz Kine da je ekonomski ojačaju i vežu za sebe.Kinesko-indijski rivalitet postoji ali daleko od toga da je to i jednima i drugima prioritet. Pogotovo ne neki koji ce izbrisati decenije zapadnog podrzavanja Pakistana i rusko-indijske saradnje. Plus anti-kolonijalisticki sentiment koji Modi voli da podgreva.
Situacija nije ni blizu tako jednostavna kako predstavljas, iako se na kraju slazem da je BRIKS daleko od nekog koherentnog saveza.
Izvini, ali sve to gore je vise onako, tvoje vidjenje, nego cinjenice.Pakistan je sve manje relevantan u indijskim kalkulacijama (osim Kašmira)-glavni rival Indije u XXI-om veku je Kina , za taj sukob se i spremaju uz obilatu američku pomoć. Ameri su ispravno procenili da će glavna kočnica kineskoj ekspanziji u Aziji biti Indija, zato su i napravili Quad uz Japan i Australiju.
Vijetnam, posle svega što su prošli, postaje američki saveznik , zbog straha i netrpeljivosti prema Kini, isto kao Indija (Filipini takođe) i sve više nabavljaju američko i izraelsko naoružanje.
Kinezi su glupavom agresivnom politikom okrenuli protiv sebe najvažnije igrače u Aziji: Japan, J.Koreju, Australiju, Indiju, Vijetnam, Filipine itd.
Sutra da dođe do nekog sukoba Indije i Kine taj BRIKS bi se i formalno raspao preko noći.
Indija i Vijetnam postaju polako ali sigurno američki saveznici , da. Jedan Vijetnam! I ne samo oni u Aziji. Eto, a sve to zbog Kineza. Slična priča kao što je svojevremeno cela istočna Evropa pobegla u NATO zbog Rusa koje mrze više od svega.Izvini, ali sve to gore je vise onako, tvoje vidjenje, nego cinjenice.
Indija i Vijetnam vode neku svoju pricu, svrstavati ih u saveznike USA je neozbiljno. I ako govorimo o BRIKS-u kao obicnoj brbljaonici, quad nije ni to.
Dug je put od neprijateljstva, preko tolerancije, do saveznistva.Indija i Vijetnam postaju polako ali sigurno američki saveznici , da. Jedan Vijetnam! I ne samo oni u Aziji. Eto, a sve to zbog Kineza. Slična priča kao što je svojevremeno cela istočna Evropa pobegla u NATO zbog Rusa koje mrze više od svega.
Vietnam shifts gears on arms trade as it loosens ties with Russia
Vietnam is eyeing a major defence shift as it seeks to reduce its reliance on Russian arms and launch a push to export locally made weapons, officials and analysts said, with possible buyers in Africa, Asia - and potentially even Moscow.www.reuters.com
Exclusive: U.S. defence companies in talks to sell Vietnam helicopters, drones
U.S. defence firms have discussed supplying military gear, including helicopters and drones, to Vietnam in talks with top government officials, two sources with knowledge of the dialogue told Reuters, a new sign the country may reduce its reliance on Russian arms.www.reuters.com
Vietnam ports may see increased U.S. Navy visits - Indo-Pacific Defense Forum
Joseph Hammond Vietnam’s growing concerns over tension in the South China Sea may soon result in incipdefenseforum.com
Apropo Quada: članovi Quad-a bar neće sutra da zarate jedni protiv drugih a za BRIKS se ne bih kladio.
Nije to mrznja. Ljudi su placeni da tako pisu.Odakle vama tolika mrznja prema svemu sto je Rusko? Jel zbog vere? Jel zbog toga sto se plasite da vas ne pozovu u rat kad se zarati ovde na balkanu? Ajmo malo da istrazimo odakle tolika mrznja koju citamo svaki dan.
Dug je put od neprijateljstva, preko tolerancije, do saveznistva.
Upravo tako. A što se tiče konkretno Vijetnama i Murike, razumem da je mnogima teško da veruju, i meni je bilo teško u početku, ali oni su popraivli odnose još pre 30 godina a već jedno 10ak se smatraju vojnim partnerima.Kinezi su glupavom agresivnom politikom okrenuli protiv sebe najvažnije igrače u Aziji: Japan, J.Koreju, Australiju, Indiju, Vijetnam, Filipine itd.
To će Putin i brat Si da nam završe. Ako ne oni, onda neki treći staratelj.Него хоће нам НАТО нормализовати цене намирница?
Sve se slažem od A do Š. Samo nama EU nema bez mnogo ispunjenih uslova od kojih je članstvo u NATO jedan od bitnijih.NATO članstvo neće. Članstvo u EU možda i bi, neke cene. Takođe, članstvo u EU bi omogućilo našim ljudima da bolje i lakše izvoze svoje usluge i proizvode, pa čak i sami sebe. Ne bismo bili Balkanska Severna Koreja u kojoj država čupa nokte i ljušti kožu prosečnom čoveku za 200 dolara frilensinga da se plati ''najjeftinija struja u regionu'' ili u kojoj ne možeš da poručiš neku lepu knjigu-slikovnicu kao poklon detetu jer neke platforme ne dostavljaju u ovaj deo sveta.
A čak i ako ne bi ni članstvo u EU uticalo na sve to, svakako ne bi ni partnerstvo sa Rusijom.
Evo npr ja ne vozim i stoga samo površno pratim cene i dešavanja oko goriva, pa sam juče pročitao komentare ljudi da ove rekordne cene goriva što su se desile u Hrvatskoj, ovo najveće poskupljenje koje su imali, je opet na kraju manje nego ono što mi ovde imamo sa ''bratskom cenom goriva iz Rusije''.
A mislim da su beše i ga gas rekli nešto slično.
I Zapad i Istok su ološi, svako na svoj način.
Ali postoji jedna suštinska razlika.
Zapad zna da koristi i štap ali i šargarepu. A istok zna samo štap. Zato svi i beže od njih.
Zašto što smo Srbi?Ja bih to prihvatio ali znam da bi nam posle ispostavili još 10 novih. Ona dva gmaza u Berlinu i Parizu, i još par drugih koji se ne ističu toliko, nas ne žele u EU.
Nema šta drugo onda. Jedino zato što smo Srbi.Otkud znam zašto, pitaj njih. I ja se pitam zašto već nekoliko godina.