Šta je novo?

Izbori 2024

Ovo su prostori u NATO vlasništvu. Mi smo poraženi devedesetih i postali američka kolonija u najgoroj verziji. Sve okolne države su raspad, da se ne lažemo. Ovi jedni žive od turizma, a ljudi im pobegoše. Drugi Frankenštajn država, treći mala i bedna tržišta. Nemamo kvalitetne ljudi, mladi su sve gori. Zapadni Balkan, sve je to isto, isti problemi.

Prijatelj je tamo bio celo leto i obisao celu obalu? Isto tako i prosle godine, pa je u stanju da napravi komparativnu analizu?

U Slavoniji druga priča,cene divljaju a nema turista kao u Splitu da ostavljaju pare,ljudi otišli ili rade kao sezoni... HR bi odavno propala da nemaju izlaz na more. Npr. Danas sam kupovao hranu za mačke,izašlo me je 1.80e,znači više od 200 din.,u NS-u me to izađe 110 dinara.

Svi detalji prijave za 10.000 dinara: Potrebna su samo tri podatka, objasnio Mali na Instagramu​

Ovim jednostavnim potezom SNS je dobila sledece izbore na svim nivoima.
Ljudi se kod nas mogu kupiti i za mnogo manje od 10000 dinara, Hulja preplacuje.

Знам брдо људи који ће узети ове паре а неће гласати за СНс.
Капа доле за њих! Опште је познато да у ауторитарним режимима власт са народом успоставља однос који (треба да) личи на однос родитељ-дете. Власт је ту брине о народу, даје џепарац, чува га, штити итд.
Možda malim delom. Najvećim delom je preko interneta, mobilnih telefona i entertainment industrije koje stvaraju zavisnost (sport, igrice, filmovi, serije, muzika..). Ljude ove navedene stvari čine pasivnijim. Čak i ovaj forum donekle služi kao anestezija jer ljudi ga koriste kao izduvni ventil što odgovara ovima na vlasti jer je bolje za njih ako se nezadovoljstvo iskazuje na internetu nego na ulici. Da forum ima jak uticaj i moć da nešto promeni krupno bi ugašen odavno.
Ово је јако добар увод у неку ширу причу, али мислим да је @Koniljo у праву у односу на контекст који подразумева - политички слој пропаганде који Хуљу/Нелеченог треба да одржи ту где је.

Ни речи о председничким изборима. Мени је тешко да замислим кохабитацију неког озбиљног опозиционара са њим. У теорији, Србија је парламентарна демократија у којој председник сам по себи има церемонијалну улогу, а у стварности је (у најбољем случају) полупредседнички режим.

Треба разликовати универзалију од агрегације, свеприсутно од статистичког просека, целину од збира саставних делова.

Bravo za post u pogledu administrativne podele Srbije. Kao neko ko se puno bavi temom lepo si stavio činjenice na gomilu. Opštine Beograda su problematične zbog teritorijalne organizacije, Novi Sad nema ni opštine kao ni Kragujevac. Аli najveći problem je cetralizacija rada Beograda gde su opštine bukvalno obesmišljenje.
У наставку ове објаве покушаћу да рашчивијам неке ствари у вези са административном поделом драге нам Републике Србије.
Јединице локалне самоуправе у Србији су општине (њих 145) и градови (њих 29, укључујући и престоницу која има посебан статус). Према томе, Србију чине 174 јединице локалне самоуправе. Од тога, ван територије АП КиМ се налази 117 општина и 28 градова (са престоницом).

Међутим, ситуација се додатно компликује увођењем магловитог термина градска општина који одговара појму градске четврти. Градови могу, али и не морају бити подељени на градске општине. За разлику од општина, градске општине нису јединице локалне самоуправе, већ опциони вид територијалне организације града чије надлежности град одређује статутом. Раније су градови уставом били обавезани да своју територију поделе на градске општине, али то више не важи.

Тренутно, само је 5 од 29 градова подељено на градске општине. Подела Града Новог Сада на ГО Нови Сад и ГО Петроварадин укинута је новоусвојеним Статутом 2019. године. Град Београд чини 17 ГО, Град Ниш 5, док су градови Пожаревац, Врање и Ужице формално подељени на 2 градске општине. Према томе, укупан број градских општина у Србији је 28, на папиру.

Град Пожаревац чине ГО Пожаревац и ГО Костолац.
Град Врање чине ГО Врање и ГО Врањска бања.
Град Ужице чине ГО Ужице и ГО Севојно (од 2014).

Ова три града деле исти образац поделе по коме су јединствени у читавој републици. ГО Пожаревац, ГО Врање и ГО Ужице фактички не постоје, немају своје органе, јер њихове функције врше органи истоименених градова. ГО Костолац, ГО Врањска бања и ГО Севојно имају своје органе, иако им статутом одговарајућег града нису одређене идентичне надлежности. Овде би се пре могло говорити о субентитетима са посебном аутономијом/надлежностима него о реалној и свеобухватној подели неког ентитета на правно једнаке „парчиће”, како је књишки замишљена подела града на градске општине.

С тога, 25 од 28 градских општина има свог председника, скупштину општине, додатни ниво локалних избора итд.

Ако сам негде погрешио, изволите ме исправити. Захваљујем свима који ово буду прочитали, требало ми је доста времена да све спакујем у свој мали мозак.

Ovog stalno prikazuju na Aktuelnostima. To je Trampov potrčko.

Koliko su smešni neki ljudi u Srbiji koji se nadaju povratku Trampa koji će onda , valjda, da nam vrati KiM , daće Putinu Ukrajinu ili šta već...taj čovek Belu kuću više videti neće , završiće u zatvoru dogodine.

Па нису амбасаде уопште невине у целој игри.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Vrh