Šta je novo?

Izbori 2024

'Čudo' je sasvim pogrešna reč za nemački privredni oporavak; nikakvog čuda nije bilo, već pljačke. Rajhsmarka je zamenjena građanima za dojčmarke u odnosu 1:15.000.000, a firmama 1:1. Svi Nemci su postali proleteri, a kapitalisti ostali bogati, čak nije ni vlasnička struktura promenjena posle takve 'sitnice' kakav je bio Drugi svetski rat. Proleteri su, onda, morali vredno da rade - kapitalisti su imali kapital, a menadžeri znanje. Ostalo je istorija.
Ovo jeste istina.
U Nemackoj nije bilo niakakve denacifikacije. Mnoge nacisticke sudije, policajci itd ostali su da rade posle rata.
O biznismenima da i ne govorimo.

Jedan od razloga za radjanje ekstremizma na levoj strani (Baader Meinhof) bilo je upravo to.

У Немачкој је 1960. дошло до екстремне реакције на нацистичку прошлост. Млади Немци су се питали зашто је генерација њихових родитеља учествовала у грозотама нацизма. Када су схватили да су многи бивши нацисти и даље део система и полиције која напада њихове демонстрације, понекад и са убилачком силом, многи су изгубили сваку веру у демократски потенцијал политичког поретка и окренули се оружаној борби да га збаце.

Kasnije se Nemacka prikacila na sisu jeftinog gasa iz Rusije.

Nadajmo se se da ce se sadasnji trend pada standarda nastaviti u Nemackoj.

Poslednja izmena:
Pa ne znam zašto su loši, niti primećujem da se kosi sa onim što ti pričaš..
To sažimanje ti je osnovna metoda manipulacije preko istoriografije. Jedan najkarikaturalniji primer: ja sam išao u OŠ V. I. Lenjin; tamo su me učili, dabome, da je kapitalizam zlo, i učili su me ruski, i još svašta - jedino me nisu učili da je Lenjin u Rusiji uveo kapitalizam... (a i sad vidim kako polovina ljudi koji ovo čitaju - ni krivi ni dužni - vrte glavom i čude se šta ovaj cinik piše, ali avaj, to je pravda, rus. - istina). Bile neke šture rečenice 'Nova ekonomska politika, skraćeno NEP... prelazni oblik blabla...' A ono berza, strane fabrike, privatno preduzetništvo. Socijalističku privredu uveo Staljin, a to baš nije bilo zgodno da nas uče, tako, direktno, posebno kad nam idiotski privredni sustav šlajfuje... nego moraš da čitaš '12 stolica', Ostapa Bendera, da ti nešto bude čudno, pa da izokola dođeš do istine. I onda velika većina ni ne dođe.

Isto i ovo. Pobednička strana, zašto da šire kako su sproveli oligarhijsku verziju nacionalizacije (imovine srednje klase i sirotinje, u korist vlasnika kapitala!), kad je loše stvari, dabome, radila samo druga strana, i tako, decenijama, izostavljaju najvažnije kroz šture tekstove.

Vučić, dabome, to sve zna, i on je ovdašnju reformu počeo smanjenjem plata i penzija, tj. pljačkom. A to se drugome (Tadiću npr.) ne bi tolerisalo (kao što su se nacisti 1944. uplašili Erhardovog predloga, da ne bi izgubili vlast na ulici!), i to je neophodna dopuna onoj priči o 'ekonomskom uspehu Srbije' od koje smo krenuli.

Poslednja izmena:
To sažimanje ti je osnovna metoda manipulacije preko istoriografije. Jedan najkarikaturalniji primer: ja sam išao u OŠ V. I. Lenjin; tamo su me učili, dabome, da je kapitalizam zlo, i učili su me ruski, i još svašta - jedino me nisu učili da je Lenjin u Rusiji uveo kapitalizam... (a i sad vidim kako polovina ljudi koji ovo čitaju - ni krivi ni dužni - vrte glavom i čude se šta ovaj cinik piše, ali avaj, to je pravda, rus. - istina). Bile neke šture rečenice 'Nova ekonomska politika, skraćeno NEP... prelazni oblik blabla...' A ono berza, strane fabrike, privatno preduzetništvo. Socijalističku privredu uveo Staljin, a to baš nije bilo zgodno da nas uče, tako, direktno, posebno kad pribreda šlajfuje... nego moraš da čitaš '12 stolica', Ostapa Bendera, da ti nešto bude čudno, pa da izokola dođeš do istine. I onda velika većina ni ne dođe.
Lenjin je NEP uveo iz nuzde, ne bas dragovoljno, shvatio je da se komunizam ne maze na hleb.
Medjutim boljsevici nisu nikada iskreno zeleli da imaju NEP.

aBdOL8x_460swp.webp

Mada ja AV ne optuzujem zbog ekonomije, vec zbog pravne drzave, medija i primitivizacije drustva.

Generalno, SNS se najlakse brani ekonomskim temama, jer tu uopste nisu katastrofalni kao u nekim drugim poljima.
Slažem se sa ova 2 citirana posta i pitao bih ostale forumaše:

Da li je biste bili srećniji da je ekonomska situacija lošija, a sve ostalo da je na boljem nivou ili ipak se ne biste se vraćali na ekonomsku situaciju od pre 10 godina?

Ja smatram da je ekonomska situacija osnov svega. Svi drugi problemi su rešiviji ako ekonomska situacija napreduje. Drugim rečima džabe nama napredak u svim drugim stvarima ako standard nazaduje u odnosu na pre 10 godina.

Pa i ovi protesti su protesti ljudi mahom srednje i više srednje klase, za razliku od nekih davnih protesta kada se protestovalo zbog loše ekonomske situacije i kada je na ulice izlazila mahom niža srednja klasa i siromašniji slojevi.

Hajde da uzmemo da je prosečna plata učesnika protesta 1000-1500 eur. A onima drugima što su bili na kontramitingu je 250-350, s tim što među kontramitingašima ima i dosta nezaposlenih, socijale i penzionera, dok u ovoj građanskoj priči (opozicioni protesti) nema nezaposlenih (ima studenata ali njih ne računam), ima malo penzionera (i ti penzioneri nisu "oni" penzioneri koji su bili na kontramitingu) i nema uopšte socijalnih slučajeva i druge sirotinje, što samo ide u prilog mojoj tezi da je ekonomska situacija najbitnija pa je čak i proteste mnogo lakše napraviti i održati kada si ekonomski u solidnoj do dobroj situaciji i životni standard ti je viši nego pre 10 godina.

P.S. znam čoveka koji je redovan na ovim protestima a vozi novog Porše Kajena. Da li možete da zamislite tu situaciju pre 10 godina ili jače, da neki vlasnik tadašnje generacije Porše Kajena izađe na ulice i protestvuje po bilo kom pitanju. Ja ne mogu iskreno tu scenu da zamislim.

Da li je biste bili srećniji da je ekonomska situacija lošija, a sve ostalo da je na boljem nivou ili ipak se ne biste se vraćali na ekonomsku situaciju od pre 10 godina?
Samo pogledaj šta si mogao nekada sa platom od 40.000 a šta danas možeš sa 80.000.

Samo pogledaj šta si mogao nekada sa platom od 40.000 a šta danas možeš sa 80.000.
Nisi mogao ništa ni tada ni sada sa tom platom. To su realno male plate i sa tim platama ne postoji opcija kvalitetnog života. Te plate su plate ljudi u nižoj srednjoj klasi, porodice sa prihodima do 2000 eur mesecno, npr. 2 plate od 80.000 - to je lifestyle da kupuješ garderobu u H&M i Zari, da ideš na Halkidiki na letovanje i da voziš neki skromniji auto iz B ili C segmenta, kupljen ili polovan do 10 godina starosti ili nov na kredit. Tako da to nije baš reprezentativan primer jer svakako ne možeš ništa posebno da uradiš sa tim.

Normalan život kreće sa pripadanjem srednjoj klasi. Srednja klasa su porodice sa 2000-7000 eur mesecno (porodice sa 2 dobre plate ili jednom odličnom i jednom solidnom platom).

Neki pocetak vise srednje klase (ja to zovem niža viša srednja klasa) su porodice sa 7000-15000 mesecno i taj nivo prihoda omogućava komotan život u premium priči ali bez nepotrebnog luksuza - npr. nema Lui Vuitton i Gucci garderobe, niti Rolex satova, niti automobila u luxury klasi, već se ide na brendove koji su premium ali nisu luksuz (to su uglavnom porodice sa 2 korpo menadžerske plate ili 2 više IT plate ili kada su oboje dobro plaćeni nezavisni profesionalci, konsultanti, one man show preduzetnici i sl.).

Visa srednja klasa su porodice sa solidnim petocifrenim prihodima i tu već kreće neki nivo luksuza, ili kombinacija premiuma i luksuza (to su porodice gde su jedan ili oba supružnika vlasnici biznisa ili vrhunski plaćeni menadžeri sa dobrim bonusima. Mala je šansa da do ove socio ekonomske klase dogura neko ko radi od 9 do 5 jer su jako retke full time pozicije koje omogućavaju takav nivo prihoda osim za C level menadžerske pozicije).

I posle se dalje penjemo ka šestocifrenim mesečnim prihodima i tu ulazimo u visoku klasu, a tu već prestaje da bude bitno koja si podklasa visoke klase i tu pitanje troškova postaje irelevantno.

Poslednja izmena:
Што се тиче економије, довољно је погледати какву свињарија имамо у ЕПС, довољно је погледати како је угушена машинска индустрија у Србији, какве губитке прави железница поред невероватних потенцијала, колико је неискоришћен потенцијал речног транспорта што се види на примеру луке Београд коју ће четврти пут у историји за 100 година да селе. А где су по тим питањима друге државе са лошијим потенцијалом.

Srednja klasa su porodice sa 2000-7000 eur mesecno
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Kažem ja, ovo više nije forumm običnih građana, nego okupljalište buržujčina i Marija Antoaneta, opsednutih tovarenjem kvadrata i raskoši, iskompleksiranih mondijalizmom i površnim trendovima, i potpuno odsečenih od realnosti i drugih ljudi.

Inače, jankobeg je još jedan od vradovićevih/draganovih naloga. Change my mind. 😎

Poslednja izmena:

Н1: Жељко Митровић демантовао наводе Ане Брнабић да је „укинуо Задругу“ – најавио седму сезону овог ријалити програма

pravi odnos prema nama jer smo slabi, jer ne smemo da uradimo ono sto je trebalo

Милош Вучевић: Без јаке Српске напредне странке нема јаке Србије

eto, dobili smo i nove/stare botove na ovom forumu. Nista nije prepusteno slucaju

"Za Vucica za heroja, za viteza od Bugojna glasala je zemlja moja"

Poslednja izmena:
Смешно јесте али истинито. Смејем се и плачем у исто време његовом посту. Кад погледаш нама су цене исте као у западној европи а просечне плате 4 пута мање.

И ово спомињање гучи и луи витон торби јесте кринџ али и тако истинито јер тако размишља раја која догура примањима до тог средњег сталежа, мора да нагура на нос овима из нижег сталежа одакле су дошли. Веруј ми да смо у мањини ми који би са тим нивоом примања наставили да се облачимо у зари.

И ово спомињање гучи и луи витон торби јесте кринџ али и тако истинито јер тако размишља раја која догура примањима до тог средњег сталежа, мора да нагура на нос овима из нижег сталежа одакле су дошли. Веруј ми да смо у мањини ми који би са тим нивоом примања наставили да се облачимо у зари.

tako je. Srednja klasa se glorifikuje, ali srednja klasa je ono najstrasnije u svakom drustvu. Pohlepna, gladna, u strahu od onih gore, u strahu i od onih dole.
Srednja klasa je motor svake tiranije. E From je pokazao kako je srednja klasa u Nemackoj bila najveci sub nacizma.

Sto se tice odece. Tu je i Vaikiki, tu je pijaca.
Volim da se u drustvu perspektivne srednje klase pojavim u pijacnim stvarima, u novopazarskim farmerkama.
Volim da nemam nista firmirano.

Srednja klasa je pokrenula skoro svaku revoluciju u poslednjih 200 godina, plus je njeno jacanje najvise doprinelo sirenju ljudskih prava i demorkatije.

I na trenutnim protestima u Srbiji dominira srednja klasa.

Mora mali disclaimer da se ubaci posle svake MC-eve ‘cinjenice’

Srednja klasa je pokrenula skoro svaku revoluciju u poslednjih 200 godina, plus je njeno jacanje najvise doprinelo sirenju ljudskih prava i demorkatije.

I na trenutnim protestima u Srbiji dominira srednja klasa.

Mora mali disclaimer da se ubaci posle svake MC-eve ‘cinjenice’
Некада је средња класа сачињавала много већи проценат становништва него данас.

класе су се одређивале стандардом живота, стандард је остао исти само је износ примања који је данас потребан да би се постигао тај стандард много много већи и самим тим већи део некадашње порције средњег сталежа је гурнуто у нижи.

Inače, jankobeg je još jedan od vradovićevih/draganovih naloga. Change my mind. 😎
Veze nemam sa članom Vradović, ali sam čitao njegove postove i sviđaju mi se njegovi stavovi. Ok, momak možda nije "poltički korektan", ali je realan i bez dlake na jeziku (direktan) što ja jako cenim kod ljudi. Slično mišljenje imam i za Dragana i za još par ljudi ovde - rekoh već dosta dugo ĉitam forum ako nisam bio registrovana.

Tako da ti ti je ono svaka ptica svome jatu leti. ;) Bez ljutnje naravno ko tako ne misli.
Смешно јесте али истинито.
Istinito je i to ne samo u Srbiji, već je tako svugde u svetu, decenijama u nazad, ali pošto je kod nas "to" došlo tek nedavno, a pošto smo mi veoma konzervativno a istovremeno i kolektivno emotivno društvo, onda se prosto lakše stvara jaz između klasa - pogdniji smo materijal za to neko neka druga društva.

Pogotovo imajući u vidu da gomila ljudi to što neko iz "njihove" priče pređe u višu klasu doživljavaju kao sopstveni neuspeh umesto da ih to gura napred.

Imam nažalost nekoliko starih drugara (sa faksa, iz bivšeg kraja) koji su vremenom prestajali sa se druže sa mnom i više nismo u kontaktu, a žao mi je zbog toga jer vidim prosto da im je bilo teško da se pomire da sam svojim trudom i zalaganjem napredovao i došao do ove srednje klase koju sam gore naveo i kvantifikovao kao klasu sa porodičnim prihodima između 2 i 7K eur.

Dakle, ja čak nisam ni nešto mnogo odskočio na društvenoj lestvici, imam samo dobar posao sa lepom platom, i dalje radim za drugog (na dobroj sam poziciji, ali imam ljude iznad sebe), ne vozim ništa pretrano posebno (BMW 330 2018. godište), ne oblačim se u Lui Vuitton ili Guči već nosim brendove tipa Hugo Boss, Diesel, Replay. Karl Lagerfield, dakle ponovo ništa lux, putujem relativno često i poslovno i privatno, izlazim često u noćne izlaske, i živim život korektno, ali sve je to i dalje ništa posebno i daleko od luksuza, a ponovo neki moji stari drugari koji su u istoj priči već 10 godina to vide očigledno kao problem i kočnicu čim više ne žele blizak odnos sa mnom.
Pohlepna, gladna, u strahu od onih gore, u strahu i od onih dole.
Gladna možda jeste, ali kod zdravih (u glavi) pripadnika srednje klase nema tih strahova, jer te zapravo više klase vuku i motivišu da jednog dana svojim uspehom dođeš do toga.
Volim da nemam nista firmirano.
Nisam ni očekivao drugačije, ako ćeš iskreno. :)

Некада је средња класа сачињавала много већи проценат становништва него данас.
Druga su bila tada vremena. Drugačije su bile i cifre kao i lifestyle, npr. 80ih (90te ne računam zbog ratova i sankcija).

Prosto drugačiji je koncept tadašnje srednje klase i tadašnjeg društva i sadašnje srednje klase.

Imam nažalost nekoliko starih drugara (sa faksa, iz bivšeg kraja) koji su vremenom prestajali sa se druže sa mnom i više nismo u kontaktu, a žao mi je zbog toga jer vidim prosto da im je bilo teško da se pomire da sam svojim trudom i zalaganjem napredovao i došao do ove srednje klase koju sam gore naveo i kvantifikovao kao klasu sa porodičnim prihodima između 2 i 7K eur.

Dakle, ja čak nisam ni nešto mnogo odskočio na društvenoj lestvici, imam samo dobar posao sa lepom platom, i dalje radim za drugog (na dobroj sam poziciji, ali imam ljude iznad sebe), ne vozim ništa pretrano posebno (BMW 330 2018. godište), ne oblačim se u Lui Vuitton ili Guči već nosim brendove tipa Hugo Boss, Diesel, Replay. Karl Lagerfield, dakle ponovo ništa lux, putujem relativno često i poslovno i privatno, izlazim često u noćne izlaske, i živim život korektno, ali sve je to i dalje ništa posebno i daleko od luksuza, a ponovo neki moji stari drugari koji su u istoj priči već 10 godina to vide očigledno kao problem i kočnicu čim više ne žele blizak odnos sa mnom.
:ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Ajde sad reci da se šališ sve vreme i troluješ i ne pišeš ozbiljno ovakve stvari na forumu :ROFLMAO:

Zavisi u kojoj zemlji i u kom periodu, ali ne znam kako se to kosi sa gore izrecenim.

Не коси се само хоћу да надодам зашто је некада средња класа имала много већи утицај на друштва него данас.

Један од разлога зашто сматрам протесте и побуне данас доста слабијим и мекшим него пре.

Не коси се само хоћу да надодам зашто је некада средња класа имала много већи утицај на друштва него данас.

Један од разлога зашто сматрам протесте и побуне данас доста слабијим и мекшим него пре.
Sta je to ‘nekada’ i koja je zemlja o kojoj se govori?

Amerika 60ih i Amerika danas, da, srednja klasa je manja. Industrijalizovani Zapad slicno.

Kina 60ih i Kina danas, srednja klasa je daleko veca. A postoji dosta zemalja koje su sada na pocetku te eksplozije srednje klase u kojij je Kina bila pre 20 godina.

Srbija, imamo dosta oscilacija, ali generalno poslednjih 20 godina srednja klasa je u porastu. Kao i u ostatku Balkana/Istocne Evrope.

Ideje o srednjoj klasi su uglavnom poremecene.

Postoji ideja o klasicnoj srednjoj klasi 19. veka. Npr vi ste sitni trgovac, obrazujete se, skupljate predmete iz starine. Kuca vam je puna cigala i opeka za koje tvrdite da "su rimske". CItate nedeljom novine, ispijate sprivere ili kvalitetna piva, imate etabliranu ljubavnicu ili posecujete bolje prostitutke. Kao u drami "Gospoda Glembajevi" koju vecina generacija obrazovanih u neoliberalizmu nije u stanju da shvati.

Danasnja srednja klasa se identifikuje sa ovim pojomom putem poznavanja i obozavanja robnih marki, i ritualnih oblika potrosnje (trzni centri, letovanja/zimovanja, koncerti). Mentalno se raspadate izmedju posla sa velikim P, porodice sa malim p i raznih ambicija. Usesnik ste u velikom kapitalistickom spektaklu sa milionima drugih koji veruju da su klasicna srednja klasa, u stvari su korporativno roblje. Da, danasnji "pripadnik srednje klase" radi kao crnac u smrdljivim firmama, kao crnac koga su oni stari pripadnici srednje klase prodavali kao roblje. Ironija sudbine.

Svi zele da budu srednja klasa pod A. Milijarde kulija iz Indije, Kine i Nigerije, takodje. Planeta ne moze da izdrzi da kuliji dobiju meso da jedu svaki dan ili da imaju klima uredjaje.
Nadam se da cu doziveti slom ove civilizacije kad pitanje resursa postane jos alarmantnije i dovede do kolapsa srednje klase.

In every town on the way
The people looked grey, the buildings looked healthy

Poslednja izmena:
Vrh