Šta je novo?

Izbori 2024

Када се међусобно макроекономски пореде земље нашег региона, неколико ствари игра велику улогу у изгледу графикона: фиксни курс према ЕУР, туристичка специфичност, зависност од увоза фосилних горива, прилив страних инвестиција и дознака... Информационе технологије утичу на график, да не кажем - пиксел или два, и то можда тек у последњих пар година.

Но, мислим да би било плодоносније да се бавимо темом суштине протеста и начина да захтеви буду испуњени.

Sa druge strane u odnosu na zapadnjake nam nedostaje osećaja za razvijanje biznisa, ali mi se čini da za nekih 10-20 godina možemo značajnije da im se približimo na tom polju. I dalje ima dosta ljudi koji su mislima u SFRJ.
Pomoc drzave je takodje nedovoljna, nema jasnu strategiju za razvoj domacih investicija. Rade dobar posao sa privlacenjem stranih investicija ( cak i uz visoke subvencije) ali one imaju samo ogranicen efekat jer sa rastom privrede raste potreba za ulaganjima, nije isto kada je nasa privreda 32 milijarde evra ili kada bude 80-90 milijardi, neophodan je veliki investicioni ciklus domacih kompanija da bi se ostvario znacajan rast na duze staze. Za sada su domace investicije daleko ispod pozeljnih, drzava se fokusirala iskljucivo na strane investicije. Tako mi je bar objasnio jedan domaci privrednik.

Pa ok, ali ovde se i uporedjujemo sve sa slovenskim zemljama (sem Albanije i Rumunije, gde je opet Rum IT i matematicka velesila a Alb nigde nema). Komunisticki obrazovni sistem jeste postavljao dobre osnove za STEM i to se odrzalo i danas. Ali u tom istom sistemu su bile i BiH, Cro, Mne i Mkd. Srbija tu nema neku posebnu prirodnu ili istorijsku prednost.

Slazem se tica razvijanja biznisa, barem u IT delu. Mada se i tu dosta napredovalo za ovih 15-ak godina koliko sam u industriji. Ranije smo svi bili outsourceri, samo razlicitih velicina timova, danas je sve vise firmi sa sopstvenim proizvodima, plus dosta offshoring/nearshoring firmi koje su jace integrisane sa maticnim firmama preko. Zbog toga sada pored developera i dizajnera imamo i jacu bazu menadzera/biz dev/marketing ljudi, i to ce sigurno vremenom samo da raste.
MIslim da je IT industrija u Srbiji dozivela bubble.
I vreme je bilo.
IT sektor u Srbiji je okostao. Daleko je lakse bilo naci ljude do negde 2015. dok korporacije nisu pokupile sve.

Sada se po 30 ljudi javlja na oglas u roku od 10 sati od isticanja oglasa. (Moze se videti na linkedin-u)

🤮🤮🤮

1C6D0EE3-8614-4B7D-96B8-9D99580DB96A.jpeg

Очекиван корак. Сад ће и господа Хил и Екобар да похвале нашу добру вољу за нормализацијом и деескалацијом. А наши људи доле ће остати у апсани пошто су реметили јавни ред и мир.

...а на крају ће, за једно 150 година, у Србији на власти бити неко ко неће Шиптаре и Uсташе користити за манпипулацију приглупим гласачким масама.

Ко зна где су били 99. Мада обични прашинари, ни близу специјалцима.

Treba da vidis treci svet.. brazilce itd. Valjda lepo vreme, more i sunce cine da je nemoguce sedeti pred racunarom.
Osim tehnickog znanja ima jos nesto. Nasi ljudi (kao i svi Sloveni) su izuzetno poslusni.
U koroporacijama poslusnost se ceni vise i od tehnickog znanja.

Cudna, mracna, i netacna fraza dana izmisljena i te iste sekunde iskazana kao "istina":
*Quote* "Nasi ljudi (kao i svi Sloveni) su izuzetno poslusni. U koroporacijama poslusnost se ceni vise i od tehnickog znanja".

1. Ne, ni blizu...nasi ljudi (i Slovene na koje potenciras), nisu toliko "poslusni" sta god to znacilo. Ako cemo praviti creepy listu poslusnih radnika onda generalno su Vijetnamci broj jedan, Japanci i Korejci blizu, i indijci/bagladezani pri samom vrhu.
  2. Radim u jednoj ogromnoj multinacionalnoj kompaniji. Arhitip svega sto mrzis, 40.000 zaposlenih i preko deset milijardi evra godisnja dobit. Evo iz prve ruke "korporativne" da ti kazem....dzaba poslunost ako nisi dobar kadar. Korporacije cene profit, a najveci profit i dodatnu vrednost donose oni sa tehnickim znanjem. To da "korporacije vise vrednuju poslusnost nego strucnost" je banalan argument. Da je to istina, ne bi kompanije ulagale milione u trening i usavrsavanje svog kadra.

Па добро, човек је живео по Европи, верујем да је добро упознао Европљанке :)

Cudna, mracna, i netacna fraza dana izmisljena i te iste sekunde iskazana kao "istina":
*Quote* "Nasi ljudi (kao i svi Sloveni) su izuzetno poslusni. U koroporacijama poslusnost se ceni vise i od tehnickog znanja".

1. Ne, ni blizu...nasi ljudi (i Slovene na koje potenciras), nisu toliko "poslusni" sta god to znacilo. Ako cemo praviti creepy listu poslusnih radnika onda generalno su Vijetnamci broj jedan, Japanci i Korejci blizu, i indijci/bagladezani pri samom vrhu.
  2. Radim u jednoj ogromnoj multinacionalnoj kompaniji. Arhitip svega sto mrzis, 40.000 zaposlenih i preko deset milijardi evra godisnja dobit. Evo iz prve ruke "korporativne" da ti kazem....dzaba poslunost ako nisi dobar kadar. Korporacije cene profit, a najveci profit i dodatnu vrednost donose oni sa tehnickim znanjem. To da "korporacije vise vrednuju poslusnost nego strucnost" je banalan argument. Da je to istina, ne bi kompanije ulagale milione u trening i usavrsavanje svog kadra.

Korporaciji ne trebaju genijalci. Korporaciji trebaju poslusnici koji otaljavaju posao.
Scrum sistem najbolje odslikava bedu korporativnog razmisljanja (na osnovu slicnih sistema osmisljenih u Japanu gde je u fabrikama korporativno roblje sklapalo automobile )
Ja sam takodje radio u takvoj (stranoj, ogromno) firmi, ali sam uspeo da se sklonim.
Zao mi je sto si u takvoj situaciji.

Opisao si 90% MCjevih postova

Do sada sam predvideo gomilu stvari. Moji postovi su 90% istina. Neskromno sam ukazao na osnovne poostavke radikalskog fasizma, na pljacku kao jedini motiv i kako tragom opljackanoog je moguce predvideti svaki njihov potez. neskromno i arogantno sam pokazao u kom smeru ide Srbija. Predvideo sam krizu protesta i nesposobnost onih koji ga vode.
Sada ukazujem na moguci slom IT sektora u Srbiji.

Samo zboh inhrentnog nacionalizma vecina ne moze da prihvati istinu.

Poslednja izmena:
Pa ok, ali ovde se i uporedjujemo sve sa slovenskim zemljama (sem Albanije i Rumunije, gde je opet Rum IT i matematicka velesila a Alb nigde nema). Komunisticki obrazovni sistem jeste postavljao dobre osnove za STEM i to se odrzalo i danas. Ali u tom istom sistemu su bile i BiH, Cro, Mne i Mkd. Srbija tu nema neku posebnu prirodnu ili istorijsku prednost.

Hrvatski IT sektor je razvijeniji od srpskog.

Crna Gora je mala država da bi mogla da se poredi sa ostalima. O Makedoniji ne znam puno iskreno.

Bosna je zemlja o kojoj niko ne brine. Mladi iz RS mahom odlaze na studije u Beograd ili Novi Sad, hrvati u Zagreb i ostaje odredjen deo u Banja Luci i Mostaru. Naravno, Sarajevo je centar za sebe. Banjalučki univerzitet ima puno gostujućih profesora iz Beograda i Novog Sada, pretpostavljam da je isto i sa Mostarom. Hoću reći, pitanje je da li ti univerziteti mogu da se porede onim u Novom Sadu ili Beogradu.

Sa druge strane, političko Sarajevo je po mom mišljenju ostalo zarobljeno u prošlosti. Tamo su i dalje glavne teme kao da se rat završio pre 2-3 godine a ne pre 28 godina. Od Srbije i Hrvatske prave sebi najveće neprijatelje, a jedini narodi sa kojima su u direktnom kontaktu su upravo srbi i hrvati. Umesto da što više relaksiraju odnose i naprave mostove saradnje oni ih i metaforički i bukvalno ruše i usporavaju. Zbog toga nije ni čudno da je Bosna najsporija sa izgradnjom autoputeva, da jedina iz SFRJ nema olimpijsku medalju (čak i Kosovo* ima), da nema razvijen IT sektor....

Srbija ima potencijala da bude ozbiljna država, ali ima loše političare i loše ljude. Crna Gora je smešna državica, Makedonija ni sama ne zna ni ko je, ni šta je. Bosna je razorena ratom i podelama.

Ovi su pušteni na zahtev Vučića. Kakva je to policija i sud koji postupaju po naređenju političara? Ovo je još jedan pokazatelj urušavanja institucija. Ček, zar nisu teroristi, specijalci? U kojoj se to zemlji teroristi puštaju na slobodu? Hah, ponižavanje Srbije po više osnova.

Hrvatski IT sektor je razvijeniji od srpskog.
Razlog manje da se jaci srpski rast od 2012. u odnosu na Hrvatsku pravda nekakvim bogom danim jakim IT-em.
Crna Gora je mala država da bi mogla da se poredi sa ostalima. O Makedoniji ne znam puno iskreno.

Bosna je zemlja o kojoj niko ne brine. Mladi iz RS mahom odlaze na studije u Beograd ili Novi Sad, hrvati u Zagreb i ostaje odredjen deo u Banja Luci i Mostaru. Naravno, Sarajevo je centar za sebe. Banjalučki univerzitet ima puno gostujućih profesora iz Beograda i Novog Sada, pretpostavljam da je isto i sa Mostarom. Hoću reći, pitanje je da li ti univerziteti mogu da se porede onim u Novom Sadu ili Beogradu.

Sa druge strane, političko Sarajevo je po mom mišljenju ostalo zarobljeno u prošlosti. Tamo su i dalje glavne teme kao da se rat završio pre 2-3 godine a ne pre 28 godina. Od Srbije i Hrvatske prave sebi najveće neprijatelje, a jedini narodi sa kojima su u direktnom kontaktu su upravo srbi i hrvati. Umesto da što više relaksiraju odnose i naprave mostove saradnje oni ih i metaforički i bukvalno ruše i usporavaju. Zbog toga nije ni čudno da je Bosna najsporija sa izgradnjom autoputeva, da jedina iz SFRJ nema olimpijsku medalju (čak i Kosovo* ima), da nema razvijen IT sektor....
Jos manje razloga da se opravda jaci srpski pad u odnosu na njih u 2008.-2012 periodu.

Ovi su pušteni na zahtev Vučića. Kakva je to policija i sud koji postupaju po naređenju političara?
To je srpski sud i srpska policija.
Za 90% gradjana sasvim normalno stanje, lakse m je da razumeju sistem u kome ejdan covek o svemu odlucuje.
Takodje i za pravno obrazovane ljude u Srbiji je ovo normalno, dok drugde ne bi bilo.

Bosna je teritorija izgubljena u vremenu i prostoru. Anomalija.

Ali dobro, ako ništa drugo, umeju da naprave j...čke parade kojima se ceo svet oduševljava

@Defke Moje mišljenje je da se u Srbiji bolje živi 2023. nego 2012. ili 2008. Ali ne mislim da je ova vlast nešto posebno zaslužna za to. Ili u najboljem slučaju, mogli smo i puno više da napredujemo. Pritom da naglasim, nisam glasao za SNS i verovatno nikada neću.

Bosna je do 2005. još uvek živela i napredovala zahvaljujući stranoj pomoći posle rata. Od tada potop, sa naglaskom na poslednjih 10 godina.

Srbija je kasnije imala rat u odnosu na njih i Hrvatsku, dodatno smo imali sankcije, jako lošu tranziciju i krizu koja nas je uhvatila kao i ostatak sveta. Tek posle 2010. smo mogli da krenemo u neki ozbiljniji rast. Zato i mislim da ovi rezultati nisu dovoljno dobri, da smo morali očekivanja da postavimo još više.

Pošto su tema izbori, za mene je jedna od glavnih tema ekonomija. Uopšte ne vidim da se bilo ko iz opozicije na ozbilja način bavi time. Bave se glupostima, ko je šta rekao, Vučić ono, Vučić ovo. Koga briga? Koji je opozicioni plan da poboljša ekonomsko stanje države i u čemu je taj plan bolji od onog koji sprovodi aktuelna Vlada?

U Srbiji se ekonomski bolje živelo sve do pre dve godine.

Ali:
1) stanje ekonomije ne znači automatski i bolji kvalitet života. Institucije, urbanizam, pravosuđe, nauka, kultura... to je sve uništeno. Apsolutno uništeno. Za javnog tužioca imamo debelu odvratnu kravetinu koja ne sme da izađe pred novinare. Skandale tipa helikopter, naplatna rampa, poplave, pucnjave, klanovi, Jovanjica... da ne pominjem. Za takve stvari se u nekim zemljama dižu revolucije.

2) sve to što je bilo bolje, je poništeno u zadnje dve godine. Jer su degenerici samo za saniranje bespotrebno učinjene štete na EPSu bacili milijardu evra (što sada mi nadoknađujemo kroz uvećane račune) a pre toga 600 miliona evra na prenos šutiranja lopte

4 koraka napred na polju ekonomije države, onda 6 koraka nazad na polju društva i kvaliteta života, pa još 2 koraka nazad na polju ekonomije. Na kraju, saberi oduzmi, kao da ništa nije ni učinjeno. A izvrteli su """ekonomskih stručnjaka""" više nego timovi fudbalera. A svim tim k'čevim stručnjacima vrhunac stručnosti i mera bilo bi "otmi pare od naroda", "povećaj račune da zakrpiš rupe" , "razvali akcize" i "zaduži se". Vau. Anblivabl. Sač brilijens, sač džinius. Niko drugi se nikad ne bi setio toga. Kakvi ekonomski magovi i geniji...

Poslednja izmena:
Босна је земља где није дошло до правог помирења међу народима и где су институције изграђене тако да раде једне против других.

@Defke Moje mišljenje je da se u Srbiji bolje živi 2023. nego 2012. ili 2008. Ali ne mislim da je ova vlast nešto posebno zaslužna za to. Ili u najboljem slučaju, mogli smo i puno više da napredujemo. Pritom da naglasim, nisam glasao za SNS i verovatno nikada neću.
Ja se potpuno slazem sa time. Moglo je bolje, ali bar nije katastrofalno kao sto je u nekim drugim sferama. Kazem, ekonomski SNS se najlakse brani, barem do sada (ova inflacija i recesija u Evropi mozda pokazu da je i ovaj rast do sada bio na khkim nogama, kao i onaj do 2008.).

I isto tako bi voleo da cujem sta se sa opozicione strane predlaze kao promena u ekonomskom smislu.

Vrh