Šta je novo?

Izbori 2024

A rast posle 2012 se pripisuje spletu srecnih okolnosti:
jeftina radna snaga
niska pocetna vrednost
dobar polozaj
relativno kvalitetna radna snaga
razvoj IT-a
nedostatak radnika u EU

Mislim da bi bilo ko umesto AV ostvario slican rast.
Mada ja AV ne optuzujem zbog ekonomije, vec zbog pravne drzave, medija i primitivizacije drustva.

Pa i po ovom grafu je samo Hrvatska imala za dlaku veci pad od Srbije 2008-2012.

S tim sto je Srbija imala znatno veci rast posle. Svaka cast gospodinu predsedniku Vucicu.

Mislis da je taj rast posledica Njegove mudre politike?

A rast posle 2012 se pripisuje spletu srecnih okolnosti:
jeftina radna snaga
niska pocetna vrednost
dobar polozaj
relativno kvalitetna radna snaga
razvoj IT-a
nedostatak radnika u EU

Mislim da bi bilo ko umesto AV ostvario slican rast.
Mada ja AV ne optuzujem zbog ekonomije, vec zbog pravne drzave, medija i primitivizacije drustva.
Slazem se, ali sve to vazi i za okolne zemlje pa nisu rasle istim tempom. Sa druge strane imamo Bugarsku i Rumuniju koje su se za to vreme jos jace odvojile od nas, ali one imaju i pristup EU fondovima, laksi prodor na to trziste itd.

Generalno, SNS se najlakse brani ekonomskim temama, jer tu uopste nisu katastrofalni kao u nekim drugim poljima. Zato ce ova inflacija i eventualna recesija biti najveci udar na njihov rejting od 2012.

Mislis da je taj rast posledica Njegove mudre politike?
Nego cije, Solakove?

Slazem se, ali sve to vazi i za okolne zemlje pa nisu rasle istim tempom. Sa druge strane imamo Bugarsku i Rumuniju koje su se za to vreme jos jace odvojile od nas, ali one imaju i pristup EU fondovima, laksi prodor na to trziste itd.
Ne vazi, evo bar 2 tacke gde je Srbija dosta bolja:
polozaj
IT

Ne vazi, evo bar 2 tacke gde je Srbija dosta bolja:
polozaj
IT
U odnosu na koga? U odnosu na Hrvatsku svakako ne, u odnosu na Bosnu mozda ok.

Pri tom IT nije nesto bogom dano, kao taj polozaj ili prirodni resursi. Drzava je IT-u realno pomogla tako sto se dugo nije mnogo mesala u isti. A i kada su se umesali dali su dosta povlastica. Inace, sta sprecava Bosnu, Makedoniju ili Crnu Goru da imaju jak IT sektor?

Generalno, SNS se najlakse brani ekonomskim temama, jer tu uopste nisu katastrofalni kao u nekim drugim poljima. Zato ce ova inflacija i eventualna recesija biti najveci udar na njihov rejting od 2012.

Nego cije, Solakove?
Vidim imate lepo definisane neprijatelje.

period od 2008. je period najveceg stampanja novca u svetskoj istoriji i najeftinijih kredita.

U odnosu na koga? U odnosu na Hrvatsku svakako ne, u odnosu na Bosnu mozda ok.

Pri tom IT nije nesto bogom dano, kao taj polozaj ili prirodni resursi. Drzava je IT-u realno pomogla tako sto se dugo nije mnogo mesala u isti. A i kada su se umesali dali su dosta povlastica. Inace, sta sprecava Bosnu, Makedoniju ili Crnu Goru da imaju jak IT sektor?
Imamo bolji polozaj od Bosne, Makedonije, Albanije, CG.
U odnosu na Hrvatsku smo tu negde, oni su blize, ali mi smo u centru Balkana tj JI Evrope, na raskrsnici svih mogucih puteva.
Ali u odnosu na Hrvatsku ako i nemamo prednost u polozaju imamo u ceni i kolicini radne snage, tako da smo u konacnici bolji i od njih.

Ima jos jedna stavka, koju nisam pomenuo gore, to je velicina trzista, dosta je vece od svih ovih pomenutih zemalja, kao i da imamo jake veze sa CG i BIH.

Sto se tice IT-a bolji smo od okolnih zemalja, i po broju IT-vaca, i rekao bih po kvalitetu.
Zasto bi inace vise placali IT-evce u Srbiji nego u okolnim zemljama, ukljucujuci Hrvatsku.
Naravno tu mislim na zaposlene u firmama, oni su osnova IT-a, ne frilensere.

Imamo bolji polozaj od Bosne, Makedonije, Albanije, CG.
U odnosu na Hrvatsku smo tu negde, oni su blize, ali mi smo u centru Balkana tj JI Evrope, na raskrsnici svih mogucih puteva.
Ali u odnosu na Hrvatsku ako i nemamo prednost u polozaju imamo u ceni i kolicini radne snage, tako da smo u konacnici bolji i od njih.

Ima jos jedna stavka, koju nisam pomenuo gore, to je velicina trzista, dosta je vece od svih ovih pomenutih zemalja, kao i da imamo jake veze sa CG i BIH.

Sto se tice IT-a bolji smo od okolnih zemalja, i po broju IT-vaca, i rekao bih po kvalitetu.
Zasto bi inace vise placali IT-evce u Srbiji nego u okolnim zemljama, ukljucujuci Hrvatsku.
Naravno tu mislim na zaposlene u firmama, oni su osnova IT-a, ne frilensere.
Pa SNS je tu onda pametno resio da iskoristi tu prednost ulaganjem u puteve. Dzaba polozaj ako nema prohodnih puteva kroz isti. Ni BiH polozaj ne bi bio toliko losiji da je premrezena autoputevima, i oni i CG i Albanija imaju izlaz na more sto je isto prednost koju mi nemamo, ali dzaba kada nema pratece infrastrukture.

Sto se tice IT-a ponavljam, nije to bogom dana prednost da se uzima zdravo za gotovo. Ili smatras da smo mi Srbi genetski predisponirani za programere?

I takodje, nijedna od navedenih 'srecnih okolnosti' se nije odjednom pojavila 2012. pa da je lagano objasnjenje za rast. Sve je postojalo i 2008-2012 pa smo opet imali pad. SEKA se jeste dogodila ali kao sto smo videli Srbiju je jace pogodila nego zemlje oko nas (sem Hrvatske). Zasto, kad vec imamo toliko prednosti?

Poslednja izmena:
Pa SNS je tu onda pametno resio da iskoristi tu prednost ulaganjem u puteve. Dzaba polozaj ako nema prohodnih puteva kroz isti. Ni BiH polozaj ne bi bio toliko losiji da je premrezena autoputevima, i oni i CG i Albanija imaju izlaz na more sto je isto prednost koju mi nemamo, ali dzaba kada nema pratece infrastrukture.
BIH, Albanija i CG nikada ne mogu imati dobar polozaj kao Srbija, jer su uglavnom planinske zemlje, zabacene, nepristupacne, dzaba im more.
A i daleko su od centra Balkana.

Sto se tice IT-a ponavljam, nije to bogom dana prednost da se uzima zdravo za gotovo. Ili smatras da smo mi Srbi genetski predisponirani za programere?
Nije bogom dana, ali je realna, sada i ovde.
Mozda za 10 godina Albanija postane IT velesila, ali trenutno su daleko od toga.

I takodje, nijedna od navedenih 'srecnih okolnosti' se nije odjednom pojavila 2012. pa da je lagano objasnjenje za rast. Sve je postojalo i 2008-2012 pa smo opet imali pad. SEKA se jeste dogodila ali kao sto smo videli Srbiju je jace pogodila nego zemlje oko nas (sem Hrvatske). Zasto, kad vec imamo toliko prednosti?
Tu si u pravu, sve ovo je postojalo i 2008-2012, ali ima jedna bitna stvar.
Sve nabrojane stvari su nebitne ako nema kapitala tj likvidnosti.
E tu dolazimo do toga da je pocevsi od 2012 dosao cunami likvidnosti na svetskim trzistima i odjednom je Srbija pocela da napreduje, jer su se poklopile karte. Kao kada vetar dune u jedra, dzaba ti dobra jedra ako nema vetra.

BIH, Albanija i CG nikada ne mogu imati dobar polozaj kao Srbija, jer su uglavnom planinske zemlje, zabacene, nepristupacne, dzaba im more.
A i daleko su od centra Balkana.

Nije bogom dana, ali je realna, sada i ovde.
Mozda za 10 godina Albanija postane IT velesila, ali trenutno su daleko od toga.

Tu si u pravu, sve ovo je postojalo i 2008-2012, ali ima jedna bitna stvar.
Sve nabrojane stvari su nebitne ako nema kapitala tj likvidnosti.
E tu dolazimo do toga da je pocevsi od 2012 dosao cunami likvidnosti na svetskim trzistima i odjednom je Srbija pocela da napreduje, jer su se poklopile karte. Kao kada vetar dune u jedra, dzaba ti dobra jedra ako nema vetra.
Ali likvidnosti nije bilo ni za te okolne drzave pa su manje potonule od nas?

Nejasna je ta metodologija gde kada padamo vise od drugih to je zato sto nema kapitala, a kada rastemo to je zato sto imamo ‘srecne okolnosti’.

Ne znam ni kako je to nas polozaj bog zna koliki multiplier za kapital a more i turizam koji ono nosi sa sobom nisu.

Nadam se da shvatas do sad i da se za svaku drzavu sveta moze napraviti takva lista ‘srecnih okolnosti’ gde bi svako napravio neki rast.

I Svajcarska onda ima ‘srecnu okolnost’ da ima izuzetno kvalitetnu radnu snagu i odbrambeni polozaj koji joj garantuje neutralnost.

I Ukrajina ima ‘srecnu okolnost’ da je ogromna zemlja sa velikim trzistem, brdo obradive zemlje, izuzetno jakim IT sektorom.

Pa je opet jedna u tom cunamiju likvidnosti eksplodirala a druga stagnirala (i to jos pre ovog rata).

Takvo cherry pickovanje je besmisleno i to je upravo ono sto i Vucic radi samo u obrnutom smeru (kada su vesti negativne, sta ces takve su okolnosti, kada su pozitivne, sve je to zbog njega licno).

Рекао бих баш супротно, паметан човек се не препушта ситуацији, и паметан човек ће итекако трошити своју енергију на ствари на које би морао имати утицај.
Све је политика, на велику жалост.
Политика је када ујутру кренеш на посао градским превозом који баш сад гледамо како се уништава. Или се одлучиш да одеш колима, па плаћаш убедљиво најскупље гориво у околини, ако наравно можеш да возиш, ако те не ухвати још једна промена техничког прегледа па ти трећи зуб на ручни не хвата баш најбоље.
Политика је исто тако када пожелиш рецимо да чујеш родитеље који су цео живот радили и на крају добили пензију која једино може да им донесе шећер и дубоку депресију.
Или када дете пошаљеш у школу где слуша наставнике који раде за таман толике паре да могу без икакве жеље да ту исту наставе држе. Трагедију не бих помињао и самим тим је банализовао.
Могу да поменем и квалитет ваздуха, или стогодишње поплаве због адекватног одржавања канализације. Здравство можда.

Све те ствари утичу на квалитет живота. Ако не вама, онда људима у вашој околини, до којих вам је ваљда стало, и који можда мање контролишу ситуацију од вас.
Na politiku kao pojedinac nemas APSOLUTNO nikakav uticaj i sto vise mislis o politici toliko je veca sansa da zavrsis na lekovima za smirenje. Politiku treba gledati kao na nuzno zlo, a apsolutno najbitniji skill koji svako treba da ima (i da prenosi na svoju decu) je nauci da se prilagodjavas okolnostima i da plivas u sistemu. To je osnovna vestina koju bi svako trebao da ima. To se nazalost u skolama ne uci, pa imamo puno obrazovanih, a ne snadjenih ljudi.

I jos jednom podvlacim - u se i u svoje kljuse. Mislite o problemima na koje imate zaista uticaj. I ne gubite energiju na stvari na koje nemate NIKAKAV uticaj, ako ne zelite da zavriste na lekovima za smirenje.

Nije lepo da stavljas podatke koji samo tebi odgovaraju, sta kazes na ovo:
Pogledajte prilog 165570
Кажем да и Словенију и Хрватску воде слични југословенски болиди који настављају са погрешном економском политиком али смо ми слабо упоредиви са обе земље по економској структури, величини и адутима. Чак ни Црна Гора нам није баш упоредива али ајде они су нам културно најближи па сам их убацио

Na politiku kao pojedinac nemas APSOLUTNO nikakav uticaj i sto vise mislis o politici toliko je veca sansa da zavrsis na lekovima za smirenje. Politiku treba gledati kao na nuzno zlo, a apsolutno najbitniji skill koji svako treba da ima (i da prenosi na svoju decu) je nauci da se prilagodjavas okolnostima i da plivas u sistemu. To je osnovna vestina koju bi svako trebao da ima. To se nazalost u skolama ne uci, pa imamo puno obrazovanih, a ne snadjenih ljudi.

I jos jednom podvlacim - u se i u svoje kljuse. Mislite o problemima na koje imate zaista uticaj. I ne gubite energiju na stvari na koje nemate NIKAKAV uticaj, ako ne zelite da zavriste na lekovima za smirenje.
Прво, хвала што бринеш о мом менталном здраљу, али нема потребе.
И то што неке речи пишеш великим словима, НЕ ЗНАЧИ да си више у праву.

И даље не могу да провалим да ли само ботујеш, или имаш изузетно чудне ставове, па ћеш тако за пола месеца да набијеш 150 постова. Још од Беобанке, и оног да је битније да се нешто гради неквалитетно само да би се завршило, па до Експа и изненадног прилива туриста и пара у џепове.

Могао би овај, а и доста других постова, да опет прочиташ пре него што их пустиш у етар. Ево издвојићу ово:

..... (i da prenosi na svoju decu) je nauci da se prilagodjavas okolnostima i da plivas u sistemu ..... pa imamo puno obrazovanih, a ne snadjenih ljudi

Видиш ли овде шта лоше? Један неснађен и образован човек је проблем појединца, много таквих је последица нечег другог. Тако дођемо до огромног броја људи који беже преко, не зато што су неснађени овде, или их нису родитељи научили да пливају у мутном, него иду негде где се знање мало више цени. Па тако овде остану људи који мало више пливају у муљу. Ваљда је битније да решимо некако узрок тога, па тек онда последицу?
Најлакше је предати се и остати себичан јер си се мало боље снашао и запливао, па то своје искуство преносиш даље на млађе. И то је скроз океј, али онда немој да мрачиш на овој теми, не идем ни ја на тему некретнина и говорим људима да су луди што то прате, јер много веће главе утичу на пад и раст.

И на крају, можда си само један много добар трол, а ја се понедељком ујутру на то лепим као млад мајмун.

Reci da je SNS uradio nesto pametno je uvreda zdravog razuma.

Ali likvidnosti nije bilo ni za te okolne drzave pa su manje potonule od nas?

Nejasna je ta metodologija gde kada padamo vise od drugih to je zato sto nema kapitala, a kada rastemo to je zato sto imamo ‘srecne okolnosti’.

Ne znam ni kako je to nas polozaj bog zna koliki multiplier za kapital a more i turizam koji ono nosi sa sobom nisu.

Nadam se da shvatas do sad i da se za svaku drzavu sveta moze napraviti takva lista ‘srecnih okolnosti’ gde bi svako napravio neki rast.

I Svajcarska onda ima ‘srecnu okolnost’ da ima izuzetno kvalitetnu radnu snagu i odbrambeni polozaj koji joj garantuje neutralnost.

I Ukrajina ima ‘srecnu okolnost’ da je ogromna zemlja sa velikim trzistem, brdo obradive zemlje, izuzetno jakim IT sektorom.

Pa je opet jedna u tom cunamiju likvidnosti eksplodirala a druga stagnirala (i to jos pre ovog rata).

Takvo cherry pickovanje je besmisleno i to je upravo ono sto i Vucic radi samo u obrnutom smeru (kada su vesti negativne, sta ces takve su okolnosti, kada su pozitivne, sve je to zbog njega licno).
Sjajna odbrana SNS-a.
Zaposlavaju sve inteligentnije botove.

Kad se priča o IT-u i poredjenju sa drugim zemljama moj neki zaključak je da predstavlja kombinaciju više stvari.

Prvo, moje iskustvo je da slovenski narodi stoje dosta dobro kada je u pitanju programiranje, matematika... Da li je to do sistema obrazovanja ili nekih drugih stvari, ili oba ne znam.
Recimo do sada nisam upoznao programera iz Madjarske a radim u internacionalnim timovima jako dugo. Jako malo iz Grčke, iz Turske jesam ali prosečan kvalitet je ispod našeg (uz to dodati da u proseku mnogo bolje govorimo engleski, i generalno komunikacija nam je mnogo bolja)...
Sa druge strane u odnosu na zapadnjake nam nedostaje osećaja za razvijanje biznisa, ali mi se čini da za nekih 10-20 godina možemo značajnije da im se približimo na tom polju. I dalje ima dosta ljudi koji su mislima u SFRJ.

Kad se priča o IT-u i poredjenju sa drugim zemljama moj neki zaključak je da predstavlja kombinaciju više stvari.

Prvo, moje iskustvo je da slovenski narodi stoje dosta dobro kada je u pitanju programiranje, matematika... Da li je to do sistema obrazovanja ili nekih drugih stvari, ili oba ne znam.
Recimo do sada nisam upoznao programera iz Madjarske a radim u internacionalnim timovima jako dugo. Jako malo iz Grčke, iz Turske jesam ali prosečan kvalitet je ispod našeg (uz to dodati da u proseku mnogo bolje govorimo engleski, i generalno komunikacija nam je mnogo bolja)...
Sa druge strane u odnosu na zapadnjake nam nedostaje osećaja za razvijanje biznisa, ali mi se čini da za nekih 10-20 godina možemo značajnije da im se približimo na tom polju. I dalje ima dosta ljudi koji su mislima u SFRJ.

Treba da vidis treci svet.. brazilce itd. Valjda lepo vreme, more i sunce cine da je nemoguce sedeti pred racunarom.
Osim tehnickog znanja ima jos nesto. Nasi ljudi (kao i svi Sloveni) su izuzetno poslusni.
U koroporacijama poslusnost se ceni vise i od tehnickog znanja.

Pa ok, ali ovde se i uporedjujemo sve sa slovenskim zemljama (sem Albanije i Rumunije, gde je opet Rum IT i matematicka velesila a Alb nigde nema). Komunisticki obrazovni sistem jeste postavljao dobre osnove za STEM i to se odrzalo i danas. Ali u tom istom sistemu su bile i BiH, Cro, Mne i Mkd. Srbija tu nema neku posebnu prirodnu ili istorijsku prednost.

Slazem se tica razvijanja biznisa, barem u IT delu. Mada se i tu dosta napredovalo za ovih 15-ak godina koliko sam u industriji. Ranije smo svi bili outsourceri, samo razlicitih velicina timova, danas je sve vise firmi sa sopstvenim proizvodima, plus dosta offshoring/nearshoring firmi koje su jace integrisane sa maticnim firmama preko. Zbog toga sada pored developera i dizajnera imamo i jacu bazu menadzera/biz dev/marketing ljudi, i to ce sigurno vremenom samo da raste.

Vrh