Šta je novo?

Izbori 2024

Ono što je pak sreća u nesreći jeste što SNS glasači čine tek 25% glasačke mase.
Констатовасмо да је дефакто њихова подршка већа, зато што су многи уписани бирачи покојни или већ дуго ван земље. У мојој општини тренутно има више уписаних бирача него становника према последњем попису. Дакле, апстинената нема толико много као што нам суве бројке то сугеришу. Осим тога, неки апстиненти су јако тврди и лакше је тебе натерати да гласаш за Нелеченог него њих да изађу на изборе. Верујем да у бирачком телу СНС-а (значајно више него у СПС-у или СРС-у) има релативно доста пристојних људи које власт добија на неку од цака: да је опозиција смрдљива и неспособна, да је у кризним временима (a код нас је увек криза) боље не мењати власт, да нама колико-толико расте животни стандард... Кампања која се базира искључиво на буђењу апстинената је осуђена на пропаст.

Добијеш глас апстинента: Број твојих гласача + 1
Конвертујеш гласача власти: Број твојих гласача + 1
Број гласача власти - 1

Неко је овде написао да Нелеченом не требају нови гласачи, него да само брани приврженост својих. Без значајног (не нужно драматичног, али и даље значајног) продора у СНС бирачко тело само би нас излазак 80% дефакто апстинената извукао, а то је реално немогуће. Фрагментисаност опозиције представља велики проблем, јер би налажење тих слободних СНС „ниша” захтевало донекле централизовану и униформну предизборну кампању опозиције. То је у директној вези са укрупњавањем политичке сцене и подизањем цензуса.

Још једна ствар: Уместо да биралишта буду отворена од 07.00 до 20.00, боље би било нпр. од 10.00 до 22.00. Раније отварање биралишта поспешује излазност старијих, а касније затварање млађих.

tumblr_n6jjtsOadc1sh28k6o1_250.gifv

Vrlo dobar pregled situacije. Rekao bih da imamo veoma sličan stav. Moje mišljenje je ipak da treba podjednako raditi kako na pridobijanju "mekih" apstinenata kojih ima znatno više nego onih tvrdih, tako i na pridobijanje "mekih" SNS glasača (u prethodnoj poruci sam naveo 3 kategorije SNS glasača iz mog ugla).

To sve mora da se radi staloženo i isplanirano sa malo ili ni malo ostrašćenosti.

Minus izostanaka ostrašćenosti je što će to sigurno oslabiti podršku tvrdog opozicionog jezgra, ali mnogo veći plus je akvizicija dela SNS ovih glasača i apstinenata.

Tako da je taj pristup win win za sve. Ali zahteva hladnu glavu i izostanak bilo kakve ostrašćenosti.

Ali i dalje ne mogu da zamislim onog panja koji sanja Vučića ili babu koja mu pravi kolače, kako menjaju stavove i glasaju za njegove protivnike.

Mogu da zamislim npr ove u Mladenovcu koji kapiraju šta se dešava ali ćute da ne bi nadrljali. Mogu da zamislim one u Pančevu koje su držali kao stooku u toru pa se pobunili i naljutili.

Za takve ima nade jer znaju za bolje, i/ili im se SNS smučio iz bilo kog razloga, i/ili imaju pristup informacijama. Ali Srbija je opet puna malih zatucanih mesta gde od medija i servisa ima samo Lelekom i Deformer, a ta mesta su puna ljudi koji su prosto mentalno ograničeni. I to ne kažem zato što glasaju za Nelečenog, nego što nisu u stanju da koriguju stavove i menjaju se. Prosto mozgovi im nemaju potrebnu neuro-plastičnost. A na svaki pokušaj debate, rasprave, reaguju sa "ajde ne pričaj svašta" ili "to je strana propaganda".

Što se sve može videti i ovde:

Ovo je nešto što svako ko želi da se bavi politikom ili društvom u Srbiji mora da pogleda. Nažalost, iako sam ga kačio 400 puta na forum, malo ko se zapravo natera da ga pogleda. Jedni se vode mišlju "fak jor dokumentarac, pa ja znam šta Srbi misle i vole", drugi ga smatraju laži, treći ga smatraju Beogradskim snobizmom, četvrti opozicionim manifestom. Ali obrni okreni, to zapravo jeste prosek Srbije i Srba u malim mestima, i u mestima gde država drži sva sredstva informisanja.

Poslednja izmena:
dakle, nije bilo loše, al nije bilo ni sjajno - deža vi spram 1 od 5 miliona...

Ако опозиција жели да протести опстану имамо две опције за даље:
1. Сваке суботе блокирати саобраћајнице по целој Србији;
2. Радним данима организовати протесте у местима ван Београда, а онда се у суботу сви окупе у Београду и прошетају до Пинка или Хепија (ипак би шетња до тих приватних режимских телевизија био нови облик протеста).
Ако ни то не упали, свакодневно блокирати Председништво, Владу и РЕМ док се не испуне захтеви.

Nego, jel pao Vučić? Jel se trese od straha?
Nije još pao, nije nas dovoljno ostalo kod kuće i slalo mu negativne misli.
Ако опозиција жели да протести опстану имамо две опције за даље:
1. Сваке суботе блокирати саобраћајнице по целој Србији;
2. Радним данима организовати протесте у местима ван Београда, а онда се у суботу сви окупе у Београду и прошетају до Пинка или Хепија (ипак би шетња до тих приватних режимских телевизија био нови облик протеста).
Ако ни то не упали, свакодневно блокирати Председништво, Владу и РЕМ док се не испуне захтеви.
Ima i treća opcija. Neki ljudi oko mene smatraju da je bolje da se protesti zamrznu do septembra, jer će ljudi biti na odmorima a studenti (pa i radnici) u rodnim mestima i vidi se već sada da u narednim nedeljama (protesti) neće moći da budu brojni kao prvih nedelja. Zato umesto da gledamo kako se osipamo, možda je bolje pauzirati.

Александар Вучић: Није тачно да Американци мисле о Србији као деведесетих година, имају много бољи став.

Prica ovaklve bajke koje narod voli.

Naravno da protesti ne smetaju Hulji. Predvidljivi su, mirni, ogranicenog dometa i ogranicenog broja ljudi. Vodje protesta su takodje ograniceni ljudi.
Nema se namere da se ide ispred Pinka ili Ambasade.
Nece da se zamaere Ambasadi, a dr Zeksa svi vole.

Narod je izvagao i aposlutno nece promene i aposlutno ne da Pink sto pokazuju ankete.
Vecina se plasi da bi Srbija mogla da postane pravba drzava, pa ne bi moglo da se krade.
Dobro nam je ovako, nikad bolje.
Tu je i pomoc koju deli Predsednik. Pare, paketi s testeninama.

Spremni smo da prihvatimo jos zrtava i dalja ponizenja.
Idemo dalje. Jos nize, jos bednije, jos ljigavije.

Bilo bi jako lepo da gresim, ali dobro znam ovu st.ku. Postojao je jedan vremenski okvir, negde izmedju 2 i 5. protesta. Ali sansa je propustena.
Nezadovoljstvo u Srbiji je malo, ograniceno na do 5% Beogradjana. Vise od toga ne moze da se postigne, barem dok su mediji zatvoreni, a za to garantuje Ambasada i demokratska EU. Kad sam isao na protest (pretprosli, juce nisam bio) i video one likove sto iza skupstine sede i ugovaraju nekretnine i ispijaju kapucina, sve mi je bilo jasno. Nema revolucionarnog zanosa, nikog nije sramota ako je za SNS. Nema bojkota, nema ni blagog prekora.

Poslednja izmena:
За сад је добро што су се мањи градови пробудили. Ипак је повећи број људи на протестима ван Београда, мада и то ће да пропадне ако организација не буде боља.

Da. Protesti u manjim gradovima ulivaju nadu.

Istakao bih primer Zrenjaninina. Taj grad vec 20 godina nema vodu za pice.
Dva puta je ulagano u rekonstrukciju vodovoda.
Dva puta su pare pokradene. Prvi put DS, drugi put radikali.

I kada je bio zakazan protest zbog toga, bilo je 14 ljudi.

Slabi, sebični i lenji ljudi 2014:
Nema poente da glasam protiv SNS, jer ionako su svi isti. SNS mora još mnogo da se potrudi da bi me ubedio da je gori od DSa

Slabi, sebični i lenji ljudi 2018:
Ok nisam mislio da neko može da bude ovoliko gori od DSa. I sad mi već smetaju. Ali jbg, nema poente glasati protiv SNSa jer ih sad ima 700.000

Slabi, sebični i lenji ljudi na svim izborima, protestima i događajima od 2018 do 2021:
Eto, 'sam lepo reko, sad im tek ne možemo ništa. Stoga, besmisleno je glasati. Odoh u plakar da se durim i plačem. To će ih povrediti!

Slabi, sebični i lenji ljudi avgusta 2020:
Hahaha jel se sećaš kako smo im j'li mamice onomad ispred Skupštine i Predsedništva? Kako je dobro bilooo
Šta, idu izbori sad za par nedelja? Ma šta ću da glasam, pa mene zabole za izbore, meni je samo bilo važno da prekinu policijske časove

Slabi, sebični i lenji ljudi decembra 2021:
Ne trebaju nam protesti i blokade, treba nam litijum. Nisam za SNS (Ljilje mi!) i dobro, biće malo zagađenja, ali zato ćemo imati para i sreće kao Afričke zemlje sa dijamantima

Slabi, sebični i lenji ljudi pred 1. protest 2023:
Neću da idem, džaba se protestuje, neće nas nikad biti dovoljno

Slabi, sebični i lenji ljudi pred 2. i 3. protest 2023:
U jbt koliko ljudi... ali džaba sve to, neću da idem zato što će pre ili kasnije početi da se osipa i slabi

Slabi, sebični i lenji ljudi pred 4. i 5. protest 2023:
Džaba, samo je pitanje trenutka kada će početi da se osipa

Slabi, sebični i lenji ljudi posle 5. protesta 2023:
Eto, 'sam lepo rekao da je sve džaba i da će da se ospe

Slabi, sebični i lenji ljudi posle 7. protesta 2023:
Evo vidite ovu anketu, ona kaže da ''svega'' 42% Srbije želi da se ukinu rijalitiji, a čak 48% (u stvarnosti 24%) želi da ostanu. Ja vam lepo kažem, džaba sve ovo. Propašćemo

Slabi, sebični i lenji ljudi posle 8. protesta 2023:
Eto, lepo sam rekao. Gotovo je. Propali smo. Nema više smisla živeti ovde. Ja demonstrativno odlazim u neku od 20 zemalja gde me očekuju! Ko izađe poslednji, neka ugasi svetlo!
(a opet ne mrdaju nigde, jer nemaju ni gde da odu, a i da istinski žele to da urade, uradili bi već odavno, nego je slađe ovako sedeti u Srbiji i glumiti mudrost kroz Nihilizam i letargiju)

Pametan čovek se bavi svojim životom, a ne glupostima. Ne vredi guliti o nečemu na šta nemaš uticaj. EU i SAD su odlučili da je AV najbolji za Srbiju. Opozicija je tiha jeza. Sve je namešteno da on vlada još dugo. Ko to ne razume...

Pa evo već nekoliko zadnjih decenija, ljudi širom sveta sve više preuzimaju taj mentalitet ''bavim se svojim životom, j'e mi se za druge i za kolektiv''.
I zato je svet danas uspešniji, uređeniji, srećniji i zdraviji nego ikad. Zar nije?

Toliko nam je dobro, svima širom sveta, da već treću godinu zaredom (odnosno petnaestu, ako računamo od 2008. kad je počela neprekidna serija veštački izazvanih kriza) slavimo svaki mesec koji prođe bez Trećeg svetskog rata ili bez globalnog socio-ekonomskog kolapsa. Kako je to lepo jbt! Koliko smo uznapredovali kao rasa! :bubanj:

Tako je, samo u se i u svoje kljuse. Ima ko da vodi računa o pravdi i da drži zlo na odstojanju.

Naravno kada je u tom periodu bila najveca posleratna svetska kriza. Sve zemlje su dozivele pad.
Ne kazem da i tadasnji vlastodrsci nisu imali mana, ali je neuporedivo sa ovim danas.

БДП у милијардама долара
2008​
2012​
% разлика​
апсолутна разлика​
Бугарска
54,48​
54,3​
-0,33%​
0,18​
Македонија
9,91​
9,745​
-1,66%​
0,16​
Албанија
12,88​
12,32​
-4,35%​
0,56​
Босна
19,11​
17,23​
-9,84%​
1,88​
Црна Гора
4,546​
4,088​
-10,07%​
0,458​
Србија
52,19​
43,31​
-17,01%​
8,88

Сада смо сведоци далеко дубље вишегодишње кризе која је и здравствена и економска и ратна и енергетска па се са економског аспекта држимо боље него тада. Тадић јесте био мања системска штеточина од Вучића али су обојица штеточине на исти начин, и са истом политиком. Једино што је Тадић много углађенији, за господу из круга двојке. Ја не желим ни једног ни другог на власти.

Једини разлог што се уопште Тадић помиње у иоле позитивном светлу је зато што је Вучић дошао после, па ретроактивно у поређењу са њим делује боље. Иначе, да је после Тадића дошао неко нормалан те четири године 2008.-2012. би сматрали изгубљеним годинама и мрачним периодом на политичкој сцени Србије 21. века

Mnogi vole da nemaju kontrolu nad svojim zivotom, to daje osecaj slobode jer su oslobodjeni odgovornosti za sve lose stvari u zivotu, jer je visa sila/ gazda na poslu/ sef drzave/ zle strane sile koje podrzavaju predsednika...krivac za sve. Mana je u tome sto u stvari i ne primete da su zivi ali da u stvari nemaju zivot.

Ali i dalje ne mogu da zamislim onog panja koji sanja Vučića ili babu koja mu pravi kolače, kako menjaju stavove i glasaju za njegove protivnike.
Ma nema šta da zamišljaš, ti će ostati takvi ceo život. To je stado koje čeka predvodnika i to je to. I za nekog drugog bi ta baba pravila kolače i taj drugi bi ga sanjao. Takvi neće doneti nikada i nikakvu promenu. Takve i ne treba da cilja opozicija iako ih je mnogo, pretpostavka polovina glasačkog tela sns. Opozicija treba da cilja drugu polovini, normalnije ljude, i da promeni retoriku i smanji ostrašćenost kako bi ih privukla
Pametan čovek se bavi svojim životom, a ne glupostima. Ne vredi guliti o nečemu na šta nemaš uticaj.
Apsolutno se slažem. Mislim da je jedna od glavnih mana našeg društva pored nesloge i taj kolektivizam, tj. mali procenat ljudi se bavi sobom i svojim životom, umesto toga energiju troše na nešto na šta nemaju nikakav uticaj i onda im je uvek neko drugi (sistem) kriv što su neostvareni.

Ne poznajem nikog ko je ostvaten u životu a ko se ne bavi pre svega sobom.
Pa evo već nekoliko zadnjih decenija, ljudi širom sveta sve više preuzimaju taj mentalitet ''bavim se svojim životom, j'e mi se za druge i za kolektiv''.
I zato je svet danas uspešniji, uređeniji, srećniji i zdraviji nego ikad. Zar nije?

Tako je, samo u se i u svoje kljuse. Ima ko da vodi računa o pravdi i da drži zlo na odstojanju.
Tako je, to je trend svuda u razvijenom svetu i zato u prethodnih 10-20 godina imamo neverovatan ekonomski i tehnološki razvoj uprkos krizama i objektivnim problemima.

U konačnici ipak je u se i u svoje kljuse najbolji pristup dugoročno i za sve.

БДП у милијардама долара
2008​
2012​
% разлика​
апсолутна разлика​
Бугарска
54,48​
54,3​
-0,33%​
0,18​
Македонија
9,91​
9,745​
-1,66%​
0,16​
Албанија
12,88​
12,32​
-4,35%​
0,56​
Босна
19,11​
17,23​
-9,84%​
1,88​
Црна Гора
4,546​
4,088​
-10,07%​
0,458​
Србија
52,19​
43,31​
-17,01%​
8,88

Сада смо сведоци далеко дубље вишегодишње кризе која је и здравствена и економска и ратна и енергетска па се са економског аспекта држимо боље него тада. Тадић јесте био мања системска штеточина од Вучића али су обојица штеточине на исти начин, и са истом политиком. Једино што је Тадић много углађенији, за господу из круга двојке. Ја не желим ни једног ни другог на власти.

Једини разлог што се уопште Тадић помиње у иоле позитивном светлу је зато што је Вучић дошао после, па ретроактивно у поређењу са њим делује боље. Иначе, да је после Тадића дошао неко нормалан те четири године 2008.-2012. би сматрали изгубљеним годинама и мрачним периодом на политичкој сцени Србије 21. века
Grcka je mozda jedina zemlja koja je losije prosla od nas 2008., oni su sada na nivou GDP iz 2003, znaci da su izgubili 20 godina razvoja. 2008. su imali ekonomiju vecu za 50% od sadasnje.

Pametan čovek se bavi svojim životom, a ne glupostima. Ne vredi guliti o nečemu na šta nemaš uticaj. EU i SAD su odlučili da je AV najbolji za Srbiju. Opozicija je tiha jeza. Sve je namešteno da on vlada još dugo. Ko to ne razume...
Pametan čovek se bavi svojim životom, koji živi u Srbiji i na koji svakodnevno utiče politika, ekonomija, zdravstvo, obrazovanje i mediji.
I ne, nije on namešten od strane nekoga. Evo u EU stalno izveštavaju od protestima, a juče sam video (doduše malo stariji) televizijski izveštaj o njegovom kontramitingu i posle protestima - gde je jasno rečeno da su protesti ipak bili daleko brojniji od kontramitinga. Uz to o kriminalnim vezama Vučića, plaćene podrške, autobusima za kontramiting, nezadovoljstvo, nasilje, itd.

Ako nastaviš da misliš da je on postavljen od strane nekoga, onda naravno da nećeš nikada uspeti da ga smeniš, pa ni sledećeg, jer ćeš stalno misliti da neko van Srbije radi protiv tebe. Mani se te paranoje. Vučić se može skinuti na milion različitih načina, neki su brži, neki sporiji. Mi smo odlučili za malo sporiji i rezultati se već polako vide.
Ako ti nije stalo da se boriš za promene i bolje sutra, okej, ne moraš. Ali nije lepo da tako mračiš i projektuješ svoje paranoje i nezadovoljstvo.

Tako je, to je trend svuda u razvijenom svetu i zato u prethodnih 10-20 godina imamo neverovatan ekonomski i tehnološki razvoj uprkos krizama i objektivnim problemima.

U konačnici ipak je u se i u svoje kljuse najbolji pristup dugoročno i za sve.
To ti kažem brate, nikad bolje nije bilo. 👌

Čovečanstvo je trenutno na odličnom putu.

Vrh