Šta je novo?

Iskustva sa majstorima

Pozdrav, ima li neko preporuku za dobrog vodoinstalatera?
Potrebno je da starijim ljudima zameni dva ventila u kupatilu i česmu na kadi a ne bih baš da zovu ove što im ubacuju one vizit karte u sandučiće.
Nije problem plaćanje, samo da se odradi kako treba i bez naknadnih popravki
Hvala.
 
Postovani ljudi,
Ima silan problem... Naime u stanu smo na jednom zidu zeleli da uradimo molerajsku tehniku Calce Cruda. Dogovorili sa covekom, kao radio je to...cak je poslao slike i ...
Videcete na slikama ispod sta smo dobili.
Avaj, treba mi pomoc sta sada ciniti...Sa cim ovo moze da se prekrije a da izgleda kulturno... Upomoc!
 

Prilozi

  • 1633513412712.jpg
    1633513412712.jpg
    429,6 KB · Pregleda: 2.595
Ja bih da ostavim jednu negativnu preporuku za vodoinstalatere u BG-u. Firma je Fontanero 011, Ljubisa Dabic PR.

Evo situacije - kvar na bojleru. U prvom dolasku su mi uzeli 4000 za dolazak i praznjenje bojlera, skidanje cevi sto idu do bojlera, pa posto bojleru nije bilo pomoci najavili su jos 6000 ukupno sa tim cevima (koje su inace oko 400din) i za demontazu i montazu bojlera kad ga nabavim.

U drugom dolasku su bili drugi majstori iz te firme i pozvali su one prve koji su im rekli da su uzeli 4000 i da uzmu jos 6000 (zeznuli su se sto su ih pustili na spikerfon). Na kraju su mi napisali fakturu na dodatnih 12500 sa nekim izmisljenim troskovima. Znaci sve u svemu zamena bojlera 16500? Nisam pristala da platim to i trazila sam fakturu na 6000 na koje sam vec pristala, nisu hteli da daju dok nisam insistirala da zovu redom gazdu i one majstore. Jedva sam na kraju dobila tu fakturu i platila 6000.

Znala sam da sam sa ovih 10 000 vec preplatila zbog svoje gluposti i jer sam zensko kom uvek majstori kazu duplu cenu, ali kad su rekli 16 500 ukupno, doslo mi je da ih izbacim naglavacke iz stana. Inace se oglasavaju i pod imenom vlasnika Ljubisa Dabic za slucaj da trazite iskustva sa njima konkretno. Bezobrazluk do koske.

Inace covek koji mi je doneo novi bojler mi je rekao da bi mi oni naplatili 3500 montazu i demontazu. (oni su ispali stvarno super - saglam, firma za servis i prodaju bojlera). Najgluplje je sto nisam otkazala lepo prethodne iako sam im vec dala odredjen novac, i lepo dala ovim ljudima da ugrade.
 
Srbija - zemlja gde kao neznalica možeš da naplaćuješ svoje neznanje i da za to nikome ne odgovaraš. Ali kada pogledate da ima i doktora, koji ne znaju svoj posao, zašto da nema i majstora istih u tom smislu?
 
Kao što ima nekorektnoh majstora, ima i nekorektnih ljudi.

Npr. ja neočekujem da me čovek pozove opet, ako mu zamenu plovka u vodoktoplicu naplatim 5000 dinara, zato što je npr. danas nedelja ili tako nešto. Majstor zarađuje od posla, za njega nema subote i nedelje. Pričam o sebi...Ako me neko zove, a nemam neke stvari koje sam isplanirao za taj dan, koje su neodložne...Zašto ne bi otišao da zaradim? Pa ja od toga živim...Isto tako, ne mogu da naplatim zamenu grejača bojlera 500 dinara, jer tu ima posla.

Niti cu na deo koji sam kupio da bi nekome ugradio, da uračunam svoju proviziju u cenu. Ako grejač od bojlera košta 2000 tamo gde ga kupim, mušteriju košta isto toliko + moje ruke. Niti cu da naplatim, što sam poneo stari deo koji sam zamenio, da bacim u kontejner i slično.

Mušterija prema meni nema nijednu drugu obavezu, osim da mi plati onako kako smo se dogovorili, ako je zadovoljna obavljenim. Ne tražim od nje da mi bude drustvo za razgovor, da mi toči rakiju i kuva kafu. To ce da pije sa svojim prijateljem, a ja sam došao iz drugog razloga. Cene govorim unapred, barem okvirno. Nema videćemo i dogovorićemo se. Mogu da kazem da će nesto biti 2500-3000 dinara. Ali nikad necu reci da moze da bude 500, a može i 5000.
 
Majstor treba da mi napravi nadstresnicu na terasi.
Da li treba da sklopim formalni ugovor sa njim?
(Terasa je mala, ne zahteva dozvolu za stavljanje nadstresnice)
 
Da li neko ima savet čime je najbolje napraviti pregradni zid u garaži, a da se ne remeti PPZ. Koji materijal je najbolje koristiti?

Za sad mi pada na pamet alu profil + protivpožarne gipsane ploče. Ne znam da li postoji neka bolja varijanta.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=901994#p901994:swqv58fv je napisao(la):
MC_ » 54 minutes ago[/url]":swqv58fv]Majstor treba da mi napravi nadstresnicu na terasi.
Da li treba da sklopim formalni ugovor sa njim?
(Terasa je mala, ne zahteva dozvolu za stavljanje nadstresnice)

Što ideš legalnije, to ti je skuplje :(
 
Sendvi
Da li neko ima savet čime je najbolje napraviti pregradni zid u garaži, a da se ne remeti PPZ. Koji materijal je najbolje koristiti?

Za sad mi pada na pamet alu profil + protivpožarne gipsane ploče. Ne znam da li postoji neka bolja varijanta.panel sa ispunom

Da li neko ima savet čime je najbolje napraviti pregradni zid u garaži, a da se ne remeti PPZ. Koji materijal je najbolje koristiti?

Za sad mi pada na pamet alu profil + protivpožarne gipsane ploče. Ne znam da li postoji neka bolja varijanta.
Ne postoji bolja stvar, znaci sendvic panel sa ispunom kamene vune
 
Samo da dodam da sam napokon sa nekim majstorima imao pozitivna iskustva. Renovirali samo stan i odlucili se za elasticne plafone. Ispalo je top btw, ali majstori su stvarno za preporuku. Pa eto ako neko bude hteo da radi nesto slicno neka ih cima... Ostavicu i link da se ne mucite da ih nadjete.
 
Hej Igore, pa stvarno dobra opcija ukoliko zelis malo moderniji plafon. Ja i zena smo za sad stavili jedan u dnevnu, ali nam se bas dopalo pa razmisljamo i u spavacu sobu da stavimo jedan kad budemo mogli. Iskreno ni mi nismo znali sta je dok nismo dobili preporuku. Imas vise opcija a mi smo izabrali foto stampu sa neko nasom slikom. Proces je vrlo lagan u sustini. Izaberes sliku koju zelis da imas na plafonu, oni su prenesu na neko platno koje se zagreva i siri tako da na kraju prekrije ceo plafon. Najbolja stvar je u svemu tome sto su momci dosli i za bukvalno jedno popodne sve namestili bez bilo kakvog krsa i loma, bukvalno nista. Nisam bas previse strucan, a i sve imas kod ovih momaka na staju pa pogledaj, mi smo prezadovoljni njima, a i tip sa kojim smo sklapali posao je maksimalno bio profesionalan. cisto da znas da pored ove opcije sa foto stampom imas i jos dosta drugih opcija i mi smo se dvoumili direktno izmedju dve, jer je i ta druga top. Eto toliko. :)
 
Au bre Perice, kad već reklamiraš svoj biznis, mogao si da smisliš bolju situaciju od toga da si preko celog plafona u dnevnoj sobi razvukao fotografiju tebe i tvoje žene. :ROFLMAO:
 
Da li je neko radio sa plicicama velikog formata (240 cm). Kako ste zafovoljni koliko je kostalo postavljanje?
 
Sam svoj majstor. Radio sa 120. Jako tesko za rad bez adekvatnog pomocnog alata. Rizik ogroman kod pravljenja otvora i postavljanja od loma. Cak i kad sve uradis dobro uvek je rizik kasnije od pucanja i ostecenja. Popravka je skupa. Savet je izbegavati ukoliko nemas neki bas veliki razlog za tim velikim dimenzijama. Umeju da puknu i zbog termickog sirenja ako ne izolujes instalacije ispod ili ne koristis adekvatan lepak. Znam za skupe keramicare koje sam najurio i samo jednog dobrog koji radi samo sebi.🤔 Srecno
 
Iskreno nikad nisam video plocice tog formata. Tako velike formate sam vidjao samo secene iz prirodnog materjala za radne ploce ili stolove.
 
Žena me ubedjuje da renoviramo stan, dok još kriza nije nastupila i dok možemo to da priuštimo. Kontaktirali smo neku firmu koaj radi renoviranja, pšto majstora sami ne možemo da nadjemo! svi zauzeti. Ne treba ni pročati da su cene nabildane do neba, to smo i očekivali. Iz te firme poslali nam predlog da nam pomognu da dignemo kredit.
Sa njihvog sajta:


Pogledajte okvirni primer proračuna troškova i rate kredita za kompletnu adaptaciju stana od 50m2. Konačnu procenu obavljamo nakon konsultacija sa klijentom i izlaska na teren.

Kompletna adaptacija uključuje:

  • Osnovni građevinski radovi (rušenje, odvoženje šuta, itd.)
  • Zamena fasadne stolarije PVC profilima poslednje generacije
  • Kompletna zamena elektroinstalacija
  • Izrada nove vodovodne i kanalizacione instalacije
  • Nabavka i ugradnja novih keramičkih pločica i sanitarih elemenata
  • Nabavka i postavljanje novih podnih obloga – parketa ili laminata
  • Sanacija zidova – gletovanje i krečenje
  • Zamena unutrašnje stolarije – sobna vrata i slično

Mesečna rata:137 EUR
Iznos kredita:12.000 EUR
Rok otplate:120 meseci
Učešće:10%
Kamatna stopa (EKS):9%

Ovih 9 % kamate mi izgleda mnogo, ali ne postoji jefitnije . Stan nam je 62 kvadrata tako da koštaće malo vieš ali mesečna suma do 150 evra nam odgovara. MOžda damo malo veće učešće kako bi smanjili kamatu. Da li postoje bolje varijante?
 
Vezano za ponudu koju ste dobili ako je fiksna kamata to je onda manje više ok. Dobra stvar što kod celog perioda otplate ne postoji mogućnost promene rate. ALi imate određeno učešće kao što ste i naveli.

Druga jeftinija varijana:
Ima dosta banaka koje daju kredite za adaptaciju i to bez učešća ali troškovi obrade kredita su oko 500 EUR (upis hipoteke, notar, osiguranje) mada to zavisi od banke do banke.
Tu je kredit izražen u EUR fiksna marža + 6 m EURIBOR (on je trenutno u minusu) i tu bi vam rata bila manja jer je i manja kamata. Na sajtu banke ima kalkulator na iznos od 12.000 EUR rata bi bila oko 113,00 EUR i to bez učešća. Loša strana takvog kredita je da ukoliko EURIBOR ode gore tipa na 5 toliko vam se povećava i kamata a samim tim i rata kredita. U poslednje nekoliko godina on miruje mada niko ne zna kako će se kretati u narednom periodu kriza u Ukrajini, korona...
Jedna od opcija je i uzimanje ovakvog kredita i ukoliko za par godina dodje do skoka EURIBORA kredit refinansirati u fiksnu kamatu i izbeći dalje skokove rata.

U svakom slučaju ja bih se raspitao na nekoliko mesta i u nekoliko banaka.
 
Da li ima neko preporuku za stolara, ili radnju stolarsku, potrebni su mi neki plakari po mjeri da se urade jer je malo specifican prostor kao i neki dio za sjedenje, nista kompleksno ili ekstravagantno, iverica i tako to.
Jedan me ispalio, izmjerio i kao javlja se, pitam ga jedan dan posle 7 dana za ponudu nista, pitam opet i kaze ne moze jbg. Drugi mi rece ima posla 3 mjeseca pa tek nakon lol. Ovi sto su mi radili kuhinju i ormar rekose javice se i nista, poslah poruku sefu i iskulira...
 
Samo da podelim sa svima lose iskustvo sa firmom Coloseum enterijeri iz Kaludjerice. Pored neprofesionalnog iskustva na sred ugovorenog posla, Dragan (vlasnik firme) je retroaktivno trazio isplatu dodatnih troskova u visini 30% vec isplacenog iznosa.

Stojim na raspolaganju za dodatne informacije
 
Vrh