Pozdrav svima,
Imam problem sa parketom i majstorima koji su ga radili i ne uspevam da ga resim pa se nadam nekom savetu. Sama firma odbija dalju saradnju i trebalo bi da se obratim drzavnim organima za zastitu potrosaca.Nadam se da je ovo odgovarajuci topic, ako nije moze da se prebaci.
Kupio sam starogradnju i renovirao kompletan stan. Kada je na red dosao parket po preporuci sam izabrao firmu iz Beograda koja je navodno profesinalna ali na moju zalost to itekako nije bio slucaj na toliko nivao. Na kraju sam ostao sa gomilom fuseraja oko samog parketa, a i bogami i po ostatku stana. Upitanju je d.o.o i imam racune za svaku fazu, kako prodaju samog drveta tako i postavljanje.
Problem:
Ubrzo nakon zavrsetka postavljanja i lakiranja parketa, kada sam usao u stan primetio sam da u jednom delu stana skripi parket. Nekoliko dascica skripi kada se zgazi na njih. Majstori na tom delu ocigledno nisu stavili dovoljno lepka posto je verovatno bilo neko ulegnuce. Kosuljica je tu bila zdrava i jaka, ali to sada vise i nije bitno. Sam parket je masivni hrast parket druge klase.
https://streamable.com/b2kyyn
Ja sam prijavio reklamaciju svega par dana nakon sto su izasli iz stana ali je gazda firme odbijao da prihvati to kao istinu, jer pobogu ja sam prvi i jedini kojem se to desilo za 20 godina. Nakon 2 nedelje poziva, poruka i vredjanja moje inteligencije gospoda su se udostojila da se pojave. Odbili su da podignu parket, saniraju podlogu i postave nove daske. Jedino sto su ponudili je busenje novog parketa na nekoliko mesta i nalivanje niskoekspandirjuceg poliuretanskog lepka u rupe. Nakon veoma neprijatnog razgovora i nakon sto je gospodin nastavio da me vredja kako ja nisam kvalifikovan da kazem sta je skripanje a sta ne, video sam da sa ovim osobama verovatno necu moci da resim problem kako treba. Kako ne bi sebi upropastio utisak useljenja u prvi stan i kako situacija ne bi eskalirala u vise od verbalne rasprave, resio sam da prihvatim da rese problem busenjem. Gospoda su izbusila par rupa i ubrizgala par spriceva lepka i otisla. Naravno to nije resilo problem i morao sam opet da ih jurim telefonom dve nedelje kako bi dosli opet. Nakon nekoliko dana lazi i prevare pojavljuju se i drugi put, izbusili jos 4 rupe i ubrizgali malo lepka ali video sam i ja da je to dole fina rupa posto lepak ulazi bez nekih poteskoca. Naravno, ni to nije resilo problem, parket skripi isto i dalje.. Gospoda mi se ne javalja, nastavlja da daje laznja obecanja da ce doci i naravno ne dolazi. Plasim se da bi ovo moglo da preraste u ozbiljan problem posto je to izlaz iz dnevne sobe ka terasi, i nalazi se blizu spoljnog zida i velikog radijatora, tako reci izlozeno je elementima i tokom godna moze da preraste u problem. Moram da napomenem da naravno nikakve havarije nije bilo u stanu niti poplava ni pre ni posle postavljanja parketa, i kao sto sam rekao sami majstori su rekli da je kosuljica bila ok.
Sto se tice placanja sve je bilo podeljeno fazno. Prvo placanje samog parketa i dostava, nakon toga placanje postavljanja i nakon toga placanje po zavrsnom hoblovanju i lakiranju. Ja sam problem primetio nakon sto sam dao novac, u vidu jedne dascice u cosku koja skripi da bi nakon nekoliko dana pocelo dda skripi nekoliko plocica u okolini ~ oko pola kvadrata mozda malo vise.
Ostali fuseraj ukljcuju krivo postavljen parket, ocigledno se libela nije ni gledala tako da sam za spavaci krevet morao da podvlacim gumice. Plocice i nova stolarija umazana lepkom, izgrebane nove kvake i cak razbijana plocica na spoju parketa i keramike koju su pokusali da sakriju tako sto su, pazi sada, zalepili komad keramike nazad lepkom za parket. Gospoda odbijaju refundaciju naravno, kako za sam parket koji skripi tako i za stetu koju su napravili (razbijena plocaica ogrebotine itd).
Kako dalje...
Da li je neko imao pozitivna iskustva sa zastitom potrosaca vezano za radove? Moram da napomenem da se d.o.o firma nije udostojila da isprati proces za reklamacije niti ih verovatno i vodi. Po zakonu su u obavezi da prihvate reklamaciju ma kako god je ja prijavio. Trebalo bi da su u obavezi ali valjda misle da cu odustati od ovoga, ili oni znaju nesto sto ja ne znam? To je clan zakona 56.
Vidim da na
https://zastitapotrosaca.gov.rs/ savetuju da se obratim centru za zastitu potrosaca. Da li vredi baviti se ovim ili je pametnije slati prijave inspekciji (kojoj) direktno? Nije mi prvi put da reklamiram nesto, bilo to tehnica roba pa cak i samu pvc stolariju, ali ovo je prvi put da sam naisao na osobu koja ocigledno misli da je iznad zakona i da ja nemam prava da se zalim. Nikada ovako neprijatno iskustvo nisam imao sa nekom firmom i pojedincima koji rade u istoj.
Takodje
Da li mogu biti podlozan tuzbi doticne d.o.o firme ako u javnosti iznesem svoja negativna iskustva, snimke fuseraja i slicno na forumima i instagramu? Dok ja molim gospodu da dodju da mi poprave svinjac koji su ostavili za sobom, isti postuju slike na instagramu iz drugih stanova i poslovnih prostora i kazu da nemaju vremena da se bave samnom.
Hvala svima koji su iscitali, posebno onima koji ostave neki savet.
Pozdrav