Šta je novo?

Iskustva sa majstorima

Komšinica od 70+ godina je uspela da ih izbaci iz stana, uz malu pomoć moje majke. Pisao sam već ovde https://beobuild.rs/forum/viewtopic.php ... 35#p771335
Jesu se manugupirali i pretili, ali na prvi spomen policije su odmah pobegli .
Naravno uopšte i ne trebate dozvoliti da dođete u takvu situaciju. Pre svega uvek insistirati na preciznoj ceni. Tamo gde to nije moguće proceniti preko telefona, nije problem da se i plati nešto majstoru za gorivo da pogleda. Cena od nema nikakvog značaja, ako ništa drugo bar tražiti maksimalnu cenu.
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=L-oWfEQP0_Q[/youtube]
 
Pozdrav svima,

Imam problem sa parketom i majstorima koji su ga radili i ne uspevam da ga resim pa se nadam nekom savetu. Sama firma odbija dalju saradnju i trebalo bi da se obratim drzavnim organima za zastitu potrosaca.Nadam se da je ovo odgovarajuci topic, ako nije moze da se prebaci.

Kupio sam starogradnju i renovirao kompletan stan. Kada je na red dosao parket po preporuci sam izabrao firmu iz Beograda koja je navodno profesinalna ali na moju zalost to itekako nije bio slucaj na toliko nivao. Na kraju sam ostao sa gomilom fuseraja oko samog parketa, a i bogami i po ostatku stana. Upitanju je d.o.o i imam racune za svaku fazu, kako prodaju samog drveta tako i postavljanje.

Problem:

Ubrzo nakon zavrsetka postavljanja i lakiranja parketa, kada sam usao u stan primetio sam da u jednom delu stana skripi parket. Nekoliko dascica skripi kada se zgazi na njih. Majstori na tom delu ocigledno nisu stavili dovoljno lepka posto je verovatno bilo neko ulegnuce. Kosuljica je tu bila zdrava i jaka, ali to sada vise i nije bitno. Sam parket je masivni hrast parket druge klase.

https://streamable.com/b2kyyn

Ja sam prijavio reklamaciju svega par dana nakon sto su izasli iz stana ali je gazda firme odbijao da prihvati to kao istinu, jer pobogu ja sam prvi i jedini kojem se to desilo za 20 godina. Nakon 2 nedelje poziva, poruka i vredjanja moje inteligencije gospoda su se udostojila da se pojave. Odbili su da podignu parket, saniraju podlogu i postave nove daske. Jedino sto su ponudili je busenje novog parketa na nekoliko mesta i nalivanje niskoekspandirjuceg poliuretanskog lepka u rupe. Nakon veoma neprijatnog razgovora i nakon sto je gospodin nastavio da me vredja kako ja nisam kvalifikovan da kazem sta je skripanje a sta ne, video sam da sa ovim osobama verovatno necu moci da resim problem kako treba. Kako ne bi sebi upropastio utisak useljenja u prvi stan i kako situacija ne bi eskalirala u vise od verbalne rasprave, resio sam da prihvatim da rese problem busenjem. Gospoda su izbusila par rupa i ubrizgala par spriceva lepka i otisla. Naravno to nije resilo problem i morao sam opet da ih jurim telefonom dve nedelje kako bi dosli opet. Nakon nekoliko dana lazi i prevare pojavljuju se i drugi put, izbusili jos 4 rupe i ubrizgali malo lepka ali video sam i ja da je to dole fina rupa posto lepak ulazi bez nekih poteskoca. Naravno, ni to nije resilo problem, parket skripi isto i dalje.. Gospoda mi se ne javalja, nastavlja da daje laznja obecanja da ce doci i naravno ne dolazi. Plasim se da bi ovo moglo da preraste u ozbiljan problem posto je to izlaz iz dnevne sobe ka terasi, i nalazi se blizu spoljnog zida i velikog radijatora, tako reci izlozeno je elementima i tokom godna moze da preraste u problem. Moram da napomenem da naravno nikakve havarije nije bilo u stanu niti poplava ni pre ni posle postavljanja parketa, i kao sto sam rekao sami majstori su rekli da je kosuljica bila ok.

Sto se tice placanja sve je bilo podeljeno fazno. Prvo placanje samog parketa i dostava, nakon toga placanje postavljanja i nakon toga placanje po zavrsnom hoblovanju i lakiranju. Ja sam problem primetio nakon sto sam dao novac, u vidu jedne dascice u cosku koja skripi da bi nakon nekoliko dana pocelo dda skripi nekoliko plocica u okolini ~ oko pola kvadrata mozda malo vise.

Ostali fuseraj ukljcuju krivo postavljen parket, ocigledno se libela nije ni gledala tako da sam za spavaci krevet morao da podvlacim gumice. Plocice i nova stolarija umazana lepkom, izgrebane nove kvake i cak razbijana plocica na spoju parketa i keramike koju su pokusali da sakriju tako sto su, pazi sada, zalepili komad keramike nazad lepkom za parket. Gospoda odbijaju refundaciju naravno, kako za sam parket koji skripi tako i za stetu koju su napravili (razbijena plocaica ogrebotine itd).

Kako dalje...
Da li je neko imao pozitivna iskustva sa zastitom potrosaca vezano za radove? Moram da napomenem da se d.o.o firma nije udostojila da isprati proces za reklamacije niti ih verovatno i vodi. Po zakonu su u obavezi da prihvate reklamaciju ma kako god je ja prijavio. Trebalo bi da su u obavezi ali valjda misle da cu odustati od ovoga, ili oni znaju nesto sto ja ne znam? To je clan zakona 56.
Vidim da na https://zastitapotrosaca.gov.rs/ savetuju da se obratim centru za zastitu potrosaca. Da li vredi baviti se ovim ili je pametnije slati prijave inspekciji (kojoj) direktno? Nije mi prvi put da reklamiram nesto, bilo to tehnica roba pa cak i samu pvc stolariju, ali ovo je prvi put da sam naisao na osobu koja ocigledno misli da je iznad zakona i da ja nemam prava da se zalim. Nikada ovako neprijatno iskustvo nisam imao sa nekom firmom i pojedincima koji rade u istoj.

Takodje
Da li mogu biti podlozan tuzbi doticne d.o.o firme ako u javnosti iznesem svoja negativna iskustva, snimke fuseraja i slicno na forumima i instagramu? Dok ja molim gospodu da dodju da mi poprave svinjac koji su ostavili za sobom, isti postuju slike na instagramu iz drugih stanova i poslovnih prostora i kazu da nemaju vremena da se bave samnom.

Hvala svima koji su iscitali, posebno onima koji ostave neki savet.
Pozdrav
 
jabre":pktr2dxl je napisao(la):
Ostali fuseraj ukljcuju krivo postavljen parket, ocigledno se libela nije ni gledala tako da sam za spavaci krevet morao da podvlacim gumice.

To je sigurno do košuljice, jer se parket stavlja prema podlozi i nije moguća bilo kakva nivelacija.
U ostatak problematike ne bih ulazio, jer je ovako teško oceniti.
 
Naravno, to nije sporno. Problem je sto su gospoda insistirala da je kosuljica ok, tj da je zdrava i da nema potrebe za olmo masom i slicno. Kako rekose, stavice koji milimetar vise lepka i poravnati. Naravno jedno je bila prica, drugo se desilo u praksi. To sto je krivo mi je najmanji problem, krevet i orman kada se opterete nece da rade, ali odlepljen deo je fundamentalan problem.
 
ih kad se ja setim mojih iskustava sa novogradnjom i parketom koji se 5 puta podizao jer košuljica nije bila dobro urađena...predložili su i meni bušenje na par mesta čisto da se parket slegne...
na kraju sam platio i 6 put jer nisam imao više živaca za te majstore...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Tržišna inspekcija je nadležna, prekršili su zakon ako ti nisu zaveli reklamaciju i odgovorili u roku od 8 ili 15, ne znam za tu vrstu usluge tačno koliko, a nije ni bitno za slučaj.

Da su zaveli i odbili te ,npr pismenim putem, jedino što bi mogao je da ih tužiš a tu onda dolaze razni advokati, veštaci itd , što slabo ko ima novaca i živaca da isprati.

Tako da mislim da imaš šansu jer su prekršili taj zakon ,navedeni član 56, i da tržišni inspektor na osnovu toga mora da preda slučaj sudiji za prekršaje.
Rešenje da se ne ide na sud je izjava oštećenog da je slučaj rešen na njegovo zadovoljstvo.

Ovo sve pišem iz ličnog iskustva jer sam ja taj d.o.o., samo u drugoj branši :)
Nismo nikada išli na sud, uvek se slučaj završavao na zadovoljstvo kupca, tako da ti za dalje ne mogu pomoći.
 
Pogreši i doktor, pa naravno da moze i majstor. Doktorska greška se tesko ispravlja, majstorska i ne toliko. Posto je ovo tema o majstorima, u tom smeru cu nastaviti...

Majstor, koji naplacuje svoj rad, iza istog mora da stoji. Bar onoliko kako i koliko je placen. Mislim konkretno na to, da ne mozete zidara od 60-70 godina, dunđera, da terate da radi pod laserom, a placate mu dnevnicu 35 evra. On ce da radi sa viskom i kanapom, zid nece pasti, ako ima neku neravninu koja se ne vidi golim okom, nego samo kada stavite laser, to ne mozete da cepidlačite. Ako tako hocete, imate majstora zidara profesionalca, cija je dnevnica vise od duplo veca, koji ce vam i izidati vise blokova, pa i raditi pod laserom. Njemu vec svasta nesto mozete da zakerate, jer, placen je kao vrhunski stručnjak i tako ima i da radi...Ako vam je vazno da zid bude idealno prav, pored toga sto nece pasti, ima i ta varijanta. Dajem primer na osnovu zidara, kada su u pitanju građevinski radovi, ali da me razumete.

Oko, na primer vozila, stvari stoje drugacije. Ako auto odrzavate u ovlascenom servisu, zabluda je da tamo rade svi pedatni i vrhunski majstori, kao doktori. A cije usluge papreno placete. Nije iskljuceno da ce vam ,,komsija Pera", koji radi u svojoj garazi ispred zgrade, koju je preadaptirao u malu mehaničarsku radionicu, uraditi bolje i pedatnije, a naplatiti daleko manje.

O iskustvima sa majstorima raznim, bukvalno enciklopedija moze da se napise, od preko 1000, strana i da imate materijala za nastavak. Tu ima svasta, ali malo logičnog, definisanog i jasnog.
 
Da li neko ima majstora za Samsung klimu? U principu treba dopuna gasa i čišćenje. Hteo bi nekog poštenog a ne one prevarante koji zivkaju i maltretiraju ljude.
 
Šta će ti dopuna klime? To je najveća prevara koja postoji. Takođe i čišćenje klime.

Bukvalno se prvo usisa i obriše prašina sa vrha. Onda se digne onaj poklopac, skinu oni platični filteri (mreža), potope u nasapunjanu vodu, isperu i osuše. Dok se suše, usisaš još malo unutrašnjost klime. Onda isprskaš asepsol, pa pustiš samo ventilator. Tada ispskaš asepsol na gornju stranu klime da "uhvati" i prođe kroz uređaj.

Spoljnu jedinicu ne diraš.

Što se tiče dopune - da li se frižider dopunjuje? To je isti mehanizam.

Inače, imao sam zanimljiv problem sa jednom klimom u stanu. Naime, imam je dosta godina (čišćena samo na gore opisan način) i hladila je normalno, ali čim krene da hladi, kreće neka buka. Nije strašno, ali mislio sam da je to zbog neodržavanja, pa je nisam previše palio. I onda jednog dana se zagledam u creva koja su napolju i vidim da je izolacija potpuno nestala i da u stvari buka koja se čuje dolazi od bakarnih cevi koje su sada bile slepljene (jer su one obično u izolaciji). Kupio sam crevo i traku i popravio. Na drugoj klimi, koja je novija je isto izolacija krenula da se troši, pa sam i na njoj to zamenio.

Naravno, ja sam laik što se tiče funkcionisanja, znam samo osnove, pa bi bilo lepo da neko ko se malo više razume napiše da li radim ispravno i da li je tačno ovo što sam napisao gore.
 
Za dopunu si u pravu, za ciscenje ne.
Jednom u par godina treba potpuno rasturiti klimu (unutrasnju jedinicu) i oprati sve delove i dezinfikovati.
Obavezno 2 koraka:
- oprati sa nekim sredstvom, neki koriste Axcel Sgrasso i kunu se da ne steti klimi, a ima i profi sredstava za ciscenje klime.
- dezinfikovati (asepsol, ili profi sredsto za dezinfekciju)

Ne razumem se ni ja u klime, ali su mi ovo radili majstori, a i malo sam trazio po internetu.
Doduse ovi moji majstori su preskocili drugi korak, naravno tvrdeci da Sgrasso radi i dezinfekciju, sto naravno nije tacno, pa sam kupio neki profi sprej za ciscenje klima i sam naspricao.
 
Baš ću da vidim da li ima neki tutorijal za rasturanje klime.

Meni je najvažnije da ne osećam neprijatan miris iz nje. Doduše ne palim je toliko često, verovatno 20-ak dana tokom leta i to nikad u kontinuitetu više od par sati.

Noću je programiram da se ugasi posle pola sata rada.
 
Dragi svi, prvi put pišem na ovom forumu. Skoro 4 meseca ima kako smo započeli renoviranje stana. Ideja nam je bila da angažujemo proverenog vodoinstalatera (koga smo već i ranije imali prilike da angažujemo). On je odmah pristao ali nam se tada ponudio i za poslove preduzimača i dao neku ponudu koja je bila poprilično pristojna i mi se odlučimo da ga unajmimo. Na početku je posao i išao ali kada se moj muž prvom prilikom pobunio kada su se videli i fušerajski pokušaji završavanja posla, onda je "preduzimač" počeo sa kašnjenjem i otaljavanjem i uglavnom, da skratim, mi smo mu dali nerealnu kaparu jer nismo mislili da ćemo imati probleme sa njim(a) na kakve smo kasnije naleteli. Naravno, svesni smo naše greške i sigurno sada ne bismo uleteli u istu grešku ali bih molila za savet kako da "povratimo" deo novca koji nam pripada. Čovek drži radnju sa vodomaterijalom ali se ne vodi na njega. Račune fiskalne nismo dobijali. Rekao je da ima mnogo faktura ali već 3 nedelje "ne može da sabere". Da li imamo ikakve šanse da isteramo pravdu na čistac? Hvala unapred na odgovorima
 
Mislim da nema tu ništa od pravde na legalan način :(

Imamo Vučka ( @vucko ) ovde iz bivšeg Potrošačkog savetnika pa će se sigurno oglasiti, ali nisam optimista.

Nema potrebe da vam svi zvocamo ovde, svi se opečemo nekada u ovakvim situacijama.

Imao sam problem sa neodgvornim molerom kod ženinih roditelja. Na početku, je naravno sve bilo divno, preporuka, ljubazan čovek. Sa vremenom se čovek opustio. Pustili ga jednom da se istušira, pa to počeo da praktikuje redovno, pa doveo neke svoje prijatelje po preporuci da urade pločice, a taj prijatelj srčani bolesnik, starac koji može da radi samo 2h dnevno. Pa onda na svoju ruku izabrao boju za jednu sobu i još počeo da se ljuti što se ukućanima nije svidela boja.

Sve u svemu, nije dobio sav novac (dobio je više nego što je uradio), ja sam završio neka lakiranja i shvatio da majstore ne treba nikada ostavljati same da rade (osim ako nemate baš dobrog preduzimača, tj, da mu baš verujete i da ga lično znate).

Slično iskustvo sa vodoinstalaterom koji je iskoristio vikend kada smo bili na putu da uradi spoj WC šolje na glavnu cev. Posle 2 godine krenulo da curi komšijama ispod. Zašto - zato što nije lepo uradio spoj (cev u cev) nego je nešto isekao (bio je spoj pod 90 stepeni) i spolja popunio silikonom.
 
astrodule":1ccumjlu je napisao(la):
Šta će ti dopuna klime? To je najveća prevara koja postoji. Takođe i čišćenje klime.

Što se tiče dopune - da li se frižider dopunjuje? To je isti mehanizam.

Zatvorenom sistemu tehnički nije potrebna dopuna, ali kad majstor vari cevi na terenu nekom malom lemilicom i žuri da postavi petu klimu u jednom danu dešava se i da sistem vremenom pušta freon...
Naravno to ne treba raditi sve dok klima hladi/greje, ali znam ljude koji moraju i frižider dopunjavati...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=859290#p859290:3jd9hwk7 je napisao(la):
astrodule » Pon Jun 21, 2021 1:28 pm[/url]":3jd9hwk7]Baš ću da vidim da li ima neki tutorijal za rasturanje klime.

Meni je najvažnije da ne osećam neprijatan miris iz nje. Doduše ne palim je toliko često, verovatno 20-ak dana tokom leta i to nikad u kontinuitetu više od par sati.

Noću je programiram da se ugasi posle pola sata rada.

Oust sprej je keva protiv smrdljive klime, probao sam doduše samo u automobilu, al verujem da je isti efekat i kod kućnih klima.
 
Ima li neko nekog OK majstora za tuš kabine, treba na zidanu da se postave staklena vrata? Samo mi nemojte spominjati Interprom, njih sam zvao početkom juna i rekli su mi da će se neko javiti za dan ili dva, pošto smo u komšiluku... Prođe više od mesec, pa ništa... Slično je i sa Glass Solutions - oni su početkom juna bili nedostupni, dobio sam ih u ponedeljak i rekoše javljaju se u toku dana ili sutra. Danas prođe i četvrtak a od njih ni traga ni glasa...
 
Ja imam iskustva preko drugarice. Ona je nedavno postavljala tuš kabinu u kupatilu. Majstore su joj preporučile komšije. Nisu hteli da gledaju uputstvo koje je došlo uz tuš kabinu a posle se ispostavilo da nisu stavili da kabina može da se otvara i spolja i iznutra. Za ruke su joj naplatili 6000 dinara. Posle pogrešne montaže, nisu hteli da demontiraju pa montiraju ispravno. Inače, Lemit im je preporučivao neke majstore sa kojima oni sarađuju. Oni su tražili 10000 dinara. Danas je teško dobiti preporuku za majstora a još teže i dati posle posla sa njima, barem su takva moja iskustva. :-(
 
Pozdrav ljudi, da li neko može da preporuči neku ekipu koja se bavi izgradnjom kuća, kako grubih radova, tako i ključ u ruke. U suštini lokacija gradnje je u Ralji, na Avali.

Pozdrav
 
Postovani clanovi,

Da li neko moze da preporuci profesionalnog, proverenog parketara?
Treba da vidim sta cu sa mojim starim parketom.

Hvala,
Pozdrav!
 
Evo i ja da pitam - Ima li neko nekog krštenog keramičara i vodoinstalatera?


Potrebno mi je za kupatilo i kuhinju, komplet rušenje/bušenje :lol:
 
Ako ti se ne žuri, ja imam jednog koji mi trenutno radi kupatilo i kuhinju...bolji majstor mi nije ušao u kuću...uredan...preciyan...ima oko za detalje...kako uklapa pločice kao da je umetnim...gerovi..niše...ništa mu ne predstavlja problem.

Problem je što je bukiran do kraja oktobra.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Nigde mi se ne žuri, nisam računao da ću naći majstora do aprila.

Možeš mi napisati kontakt i eventualno cenu/m² u PM ili ovde kako želiš
 
Vrh