Šta je novo?

Iskustva sa majstorima

Puno drvo orah miele uređaji radna ploča mermer podgradna sudopera franke sve mogući usporivaci svi oni dodatci za lakši pristup
Dužina kuhinje 5 m ...

Ama ne. Kuhinja je 8.5 metara radne povrsine sa ostrvom. Uredjaji srednje klase. Mdf frontovi. U mojoj izvedbi bila 5000 evra +1000 ruke a kolega je uradio u westu slicno za 17.000 + pdv. Evo slike

Prilozi

• 20240702_165239.jpg
    20240702_165239.jpg
    76,4 KB · Pregleda: 360
Odlična je kuhinja, barem tako izgleda na slikama. Svaka čast. Mada nove kuhinje sve izgledaju lepe, moja ima 5 godina kada je pogledaš super, ali male nepravilnosti i propusti se pojavljuju maltene svakdnevno. Za sada su to curenja koje mogu da se reše silikonom ali ono što me malo brine je što medijapan počinje da menja boju, negde da žuti, a gde ga hvata sunce da bledi, i tako... vidćemo koliko će da traje.

Da li znaš da radiš ovu tehniku suvi zid , (slika je sa sajta nisam video u živo):

suvi_zid_ugradjen.jpg

Bolje da se obratis profesionalcima u tom poslu. Takav zid moze da se dobije sa tri tehnike tj. materjala

Kod plocastog materjala bitan je podatak uv zastita finish povrsine. A to utice na cenu kvadrata.

Zeleo bih da napisem jedan komentar jer upravo na ovom sajtu sam pronasao stolara koji mi je uradio kuhinju, sank, tv wall. Zasto sam uzeo da pisem komentar? Jer sam procitao da je pomenuti majstor koji ovde pise napisao "Prvi put sam se susreo sa klijentom koji nije bio zadovoljan mojim radom, a moram priznati da i ja nisam bio ZADOVOLJAN NJIME?!" Ovo poslenje me je toliko razocaralo i razljutilo da sam prosto bio nateran da napisem komentar da i drugi ljudi mogu da vide. Sa pomenutim gospodinom sam se vrlo uljudno dogovorio oko posla. Predlozio je cenu prihvatio sam je. Da ne pominjem da je prilikom ugovaranja posla sve divno i sjajno. Sve moze, i sve je "besplatno" ispravke, popravke, zamene i sl. Molim Vas ljudi budi te vrlo oprezni. Ispao sam mnogo glup. Jer sam dao 150k vise od dogovorene cene. Da ne pominjem da je kuhinja koja je stara 6-7 meseci fioke vise ne rade, usporivaca negde ima, negde nema. Jako sam ljut i razocaran. A najvise od svega jer je doticni gospodin napisao da on nije zadovoljan sa mnom?! Ni jedan jedini racun mu nisam trazio na uvid. Radio je kad je hteo i kada je hteo. Bez ikakvih pritisaka i mesanja u posao. Na lepe oci sam mu dao unapred 30% novca od ugovorenog posla.inace mene je je sve to izaslo 750k! I taj covek ima obraza da napise da nije zadovoljan kupcem? Kao da kupci nalaze novac na grani. Budi te vrlo oprezni i pamet u glavu! Za te pare svaki stolar ce vam sve uraditi. Nista to nije povoljnije od drugih. Nego se sada ceka pa se ljudi odlucuju za opciju daj sta das. Ko je prvi slobodan i sl. Ne bih kacio slike da vidite o kakvim sitnim ustedama se pomenuti goapodin bavi. Fioke su se raspale pospe 6 meseci. Ne mogu da se zatvore, propale su. Sada trazim nekoga ko ce sve to da mi popravi. Sasivm slucajno sam dosao ponovo na forum. Da bih zatekao komentar. Neka mu je na cast. Moja obaveza je da bar ljude ovde koji se dvoume obavestim o mom iskustvu sa njim.

Sent from my Pixel 4a (5G) using Tapatalk

Postovana musterijo,slobodno recite da vas je prevario Brada. Ne zelim da dokazujem vase tvrdnje i ko je u pravu. Samo recite da sam se izvinio na odlasku. Reklamacije bi bile uvazene i otklonjene da ste me pozvali. A pozvali niste jer znate ko nije ispostovao dogovor. Hvala na negativnoj oceni ,iskreno, jer to ce pomoci i mojim musterijama i meni da ne dodje do razocaranja i nesporazuma.
Pomenite i da sam vam radio cipelarnik,ormar,vrata ,kupatilski ormar i doradu tudjeg ormara.

Pozdrav, da li moze neko da mi prosledi preporuku vodoinstalara, Novi Beograd je u pitanju/Bezanijska kosa. U pitanu je zamena slavina i ventila. Hvala unapred!

Pozdrav, da li moze neko da mi prosledi preporuku vodoinstalara, Novi Beograd je u pitanju/Bezanijska kosa. U pitanu je zamena slavina i ventila. Hvala unapred!

Poštovani,

Koliko slavina i ventila, ako je jedan od ventila glavni onda mora da se zatvara vertikala, a o tome moraju da se obaveste ostali stanari par dana ranije.

Pozdrav, sada sam saznao za ovu temu.
Da podelim i ja par slika poslednjeg mog projekta i sredjivanja stana.
Sa mojim(sada vec drugarom) stolarom saradjujem 7-8 godina i odradio mi je kompletnu izradu 2 stana i dosta stvari u stanu u kojem trenutno živim, kao i kancelarije u firmi itd... i par kuhinja i opremanja stanova za kolege i prijatelje...
Profesionalan, pedantan, pošten, vrhunski majstor... Prvi dodir sa njim je bilo kada sam totalno renovirao i rekonstruisao stan.
Arhitektica odradila sve detalje i specifikaciju kao i radionicke crteze i ja sam to poslao na 6-7 adresa firmi i majstora u NS-u. Bio je drugi sa najnižom cenom, ali kako mi se sam razgovor nije svideo sa majstorom sa najnizom ponudom, Vladu-stolara sam tada upoznao i evo imamo odlicnu saradnju sve od tada.
Evo slika poslednjeg projekta stana na Novom Beogradu(jedino što mu je možda mana je što će biti skuplji ili neće prihvatiti sve poslove ako su u Beogradu, ali na primer NBG mu nije problem).
IMG_2582.jpeg
IMG_2579.jpeg
IMG_2525.jpeg
IMG_2524.jpeg
IMG_2521.jpeg
IMG_2534.jpeg
IMG_2518.jpeg
IMG_2407.jpeg
IMG_5802.jpeg
IMG_6950.jpeg

I meni se svidja, bravo. Odlična je rasveta. Ja mnogo volim LED trake, postavio sam ih nekoliko i u mojoj kuhinji. Razmisšljam da stavim i u ormar, nešto slično kao na snimku

Ali nikako da se nateram

Jako pedantno izgleda. Svaka čast za majstora
Hvala, jeste njega baš preporučujem i svi su bili zadovoljni do sada.
Evo i cena za ovaj stan, nisam mu korigovao cenu jer sam ga zamolio da pomogne i sa nekim poslovima za koje se nismo prvobitno dogovorili, spajanjem uređaja, kačenjem ogledala, slika i još nekih sitnica po stanu.
Koliko se sećam dogovorili smo cene u prvoj polovini 2023god. Radovi krenuli u drugoj polovini 2023.god i da kažem komplet stan je bio završen za 3meseca. Najavio sam mu dosta ranije kako ne bi prihvatao ozbiljnije poslove i kako bi mogao da me ispoštuje. Rok nakon detaljne specifikacije nameštaja je bio 2 meseca, gde me je nazvao da kaže da li je problem da bude 15-20 dana kašnjenja da bi išao na godišnji.

Predsoblje 2450e,plakar u dnevnoj sobi 2000e, TV komoda sa maskom za radijator 700e,kuhinja 4700e, plakar spavaca soba 1850e, kupatilo 750e,dve maske za radijator 460e. Nisam racunao nista u vezi sa rasvetom i metalnu konstrukciju za sank.

Elektro izvođenje nije bilo uračunato u cenu, ali je on pripremio te kanale u dogovoru sa električarom i kasnije je električar to i sproveo u delo.

Evo i ovde ovaj stan pre nekih 7-8 godina kada sam totalno rekonstruisao, renderi i izveden stan.
Pomenuti stolar je kompletno odradio stolariju.
I evo našao sam i tadašnju dogovorenu cenu sa njim.
Za komplet stan je tada bilo 3850eur

K.3.jpg

1.png

KUP2.jpg

radni deo.jpg

Prilozi

• 3.png
    3.png
    1,3 MB · Pregleda: 163
  • 2.png
    2.png
    1,2 MB · Pregleda: 215
Ako se radi temeljno renoviranje stana, da li je bolje da se pogađaju poslovi sa različitim majstorima zasebno ili naći firmu koja radi sve? Pretpostavljam da je druga varijanta značajno skuplja?

Takođe, skoro mi je neko rekao da je pri renoviranju stana angažovao nadzornika koji je kontrolisao majstore, da li imate iskustva sa tim?

Posto znam da si razuman, obe opcije su ok. Jeftinije je ipak traziti pojeddinacne majstore. A nadzornik ti ne treba. Prosto je, dogovoris posao a platis na kraju. Tako te nece niko prevariti. I sve u pisanoj varjanti a pare preko racuna

Ako se radi temeljno renoviranje stana, da li je bolje da se pogađaju poslovi sa različitim majstorima zasebno ili naći firmu koja radi sve? Pretpostavljam da je druga varijanta značajno skuplja?

Takođe, skoro mi je neko rekao da je pri renoviranju stana angažovao nadzornika koji je kontrolisao majstore, da li imate iskustva sa tim?

pa ako si noob za te stvari (kao sto sam ja bio), najbolje je da nadjes nekoga da kontrolise kome verujes ili da platis masno, jer ce majstori da zabusavaju gde stignu. ja sam se opeko jako, kada pogledas koliko sitnih stvari su zaj***, a ja zelen

Prvo unajmiš arhitektu, da ti odradi projekat enterijera, kao i predmer radova i neka odradi i predračun/proračun koštanja. On treba i radioničke crteže da ti odradi zbog ponuda stolara(ima arhitekata kojima je čak posao enterijer radova, da ne radi to).
Po meni on bi trebao da ti u toku renoviranja obidje par puta stan.

Ima čak i opcija da ti taj arhitekta sa majstorima odradi posle ključ u ruke komplet stan sa opremanjem i on je prisutan tu kao nadzor tokom radova.

Sa dobijenim predmerom radova traži od Glavnih izvodjača ponude najbolje od više njih, jeste skuplje nego da tražiš svakog pojedinačno ali on ti je za sve odgovoran i siguran sam da vredi(ušteda vremena nema toliko komplikacija on kordiniše sa majstorima i brže se odradi).
Kada dobiješ više ponuda od Izvodjača gledaj po stavkama da li je neki odvalio cemu za neku pojedinačnu stavku naspram drugih i njihovu dinamiku radova( treba biti realan sa rokom, ali ti na svakih mesec dana gubiš ozbiljne novce ako oni zabušavaju)
Tu ti je važan arhitekta da je dobro sve definisao u rekonstruciji i naveo tačne materijale i kvalitet kojim ćeš renovirati zbog tih ponuda koje dobijaš.
Neka ti jedan čovek to jest glavni izvodjač bude odgovoran za sve gradjevinske radove u toku kompletnog renoviranja, rušenje, postavljanje struje, pločice dok ne dovedeš stan u stanje za opremanje sa stolarijom...

Sa detaljnim radioničkim crtežima(gde ti je arhitekta definisao materijal, usporivače, okove )traži takodje ponude kod više stolara.

Evo ja ću sada kada mi bude gotov moj porodični stan unajmiti arhitekticu koja ima svoje majstore i radi po principu ključ u ruke da mi opreme stan(žena mi je prošla već par projekata i ona će sa njom sve definisati itd, a ja se bavim ekonomijom u ovim slučajevima).
Ja sam samo rekao arhitektici da imam na primer mog stolara sa kojim sam prezadovoljan i da mi da ponudu od njenog i da ću jedino oko toga razmisliti i verovatno tu stavku ću ja sam odraditi, to jest nametnuti, jer sam video da se ponude razlikuju i do 2x u prošlosti kod toga.

Evo ti na primer ako sam sve možeš da iskordinišeš i nalaziš jeftinije majstore, moraš tačno da ih tempiraš koji kada dolazi, a to je nemoguće imaćeš zazor u renoviranju.
Pri tome neki će smisliti razne razloge zašto ne mogu sada da ti dodju itd...
Realno je i čudno da bolji majstrori ti budu na raspolaganju baš tada kada ti trebaju(imaju oni ugovoreno dosta posla unapred)...
Sračunaj koliko kirija ćeš platiti više zbog toga.
Ovako kada ti je jedan odgovoran i on rekao rok(i ako je pouzdan 😉) biće brže, tako da si tu nulirao da kažem tu kao možda veću cenu.
Oni uglavnom imaju više električara, fizikalaca, keramičara pa ne zavise od jednog majstora i njegove nemogućnosti da radi.
I da treba i ti da planiraš sve na vreme, daješ rok i okvir arhitekti da ti odradi sve.
Potom si već otprilike našao par Izvodjača i njih kontaktirao da li su slobodni za taj posao koji bi krenuo za mesec dana(jer čekaš gotove projekte od arhitekte).
Dobiješ projekte tražiš 2-3 ponude od Izvodjača i nakon odabira oni kreću da rade sa nekim rokom ajde neka je 2 meseca.
U tih 2 meseca dogovoriš sa stolarom i kažeš mu da krene izradu i da nakon 2 meseca treba sve da izradi i onda samo odradi montažu.
On dok montira stolariju ti si kupio i ostavio u stanu krevet kauč i kupio si i dostavljeni su ti uredjaji bele tehnike.
Pred kraj kompletnog ugradjivanja stolarije došao ti je i električar da zajedno sa stolarom odrade i rasvetu i spajanje tvojih uredjaja.
U toku toga ti treba na jedan dan vodoinstalater da ti poveze ves masinu, namesti slavinu.
Pred kraj radova otišao si na primer u Ikeu da pokupuješ stvari za opremanje stana i dok se nameštaju led svetla ili završni neki radovi sa stolarom i električarom namontiraš i te stvari poput slika i stolica itd...
Ostaje ti još da unajmiš 2 spremačice posle tih radova i da se ili useliš ili da izdaš taj stan već nakon 2 dana.
Naravno pred kraj radova mesec dana otprilike kreneš da oglašavaš taj stan za izdavanje prema renderima koje si dobio od arhitekte.
Ili ako se useljavaš trebaš tempirati kada da stanodavcu kažeš da izlaziš iz stana.
Srećno useljenje 😉

Treba da saniram spoljno stepenište na zgradi, popucao na nekim mestima gornji sloj, treba to sve lepo iznivelisati da se ljudi ne sapliću itd
Ima li neko preporuku za nekog zidara, koji može to da mi odradi?

Tri ulaza, svaki je zasebna stambena zajednica, jedan se raspada i oni neće ništa i nemaju pare tj fond, naterah komšiju da smeni prošlog upravnika i on da preuzme ali se to tek desilo.
Drugi ulaz sam naterao drugara da preuzme pre nekih godinu dana, oni tek krenuli da sređuju i skupljaju novce, moj je sad upeglan i komšije podržavaju akcije i imamo novce, ali nemamo mogućnosrt da naplatimo sanaciju stepeništa od druga dva ulaza, pošto su oni u fazonu ček da prvo sredimo naš ulaz, imamo prečih stvari ili jednostavno nećemo i tako....Sizifov posao već tri godine oko moje zgrade :LOL: Da bar hoće da donesu odluku da mi finansiramo, a da nam oni plaćaju u ratama, da ja pokrijem sebe što sam dao pare, nego ni to neće,
Zato se sad traži rešenje koje je jeftinije, pa da bar mogu da im izvučem 200-300e po ulazu za to, a onda ozbiljniji radovi kad se dozovu pameti i krenu da brinu o mestu gde žive.

Prijateljici je na mirjevu radila stepenice do 10 stepenika sa obijanjem starih izlomljenih plocica novom hidtolizolacijom farbanjem ograde i novim pločicama izašlo ih je to oko 800 evra pre mozda 2 god
Nzm zašto ne uradiš stepenice ispred svog ulaza a oni posle samo da urade isto

Vrh