[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897863#p897863:2xmzmnd0 je napisao(la):
Алтаир » Thu Nov 11, 2021 4:42 pm[/url]":2xmzmnd0]Нашао сам ово на википедију, колико је тачно не знам.
As of May 2021, a total of 831.3 kilometers of motorways are in service.
Otprilike je tako... Završeno:
A1 - Sofija - Burgas 360/360
A2 - Sofija - Varna 175/418
A3 - Sofija - Kulata 138/172
A4 - Orizovo (plovdiv) - granica sa Turskom 117/117
A5 - Varna - Burgas 8/103
A6 - Kalotina - Sofija (A2/A1) 32/68
A7 - Veliko Trnovo (A2) - Ruse 0/133
U/C iliti u izgradnji je:
A2 - 68, s tim što će 16,3 biti pušteno do kraja godine (opravljaju još samo prilaz mostu, kao ovde kod Proseka, ostalo je full).
Tu ima i avansiranih deonica, koje čekaju građevinsku dozvolu, lot 4 (26,8km) bi trebalo da je dobije do kraja godine, lot 5 (23,2km) početkom, a lot 6 (32,6km) sredinom naredne 2022. godine. Paradoks je da je na te 3 deonice već poprilično odrađeno trasiranje bez GD.
A3 - 5 i 5 je gotovo, al nije pušteno, čeka tunel.
A5 - to im nije ni u drugoj petoljetki u planu, naročito jer su isforsirali šnelštrase od Burgasa do Nesebra i SB.
A6 - 14,5km, to je ovo kod mene i plus hoš 16 što GBS čeka ugovor.
A7 - oće oni to i radi se na tome, ali nema kinti (tako je i na bugarskom, sofijski hiphoperi imaju i takvu pesmu)
Bugarska ima dosta ozbiljnu mrežu brzih puteva, nisam baš toliko zaludan da ih sve pobrojim i izmerim, a i zaboravio bih neki sigurno.
Važniji i oni koje ja znam su:
Burgas-Nesebar i Burgas-Sozopol, obe oko 30km, mada ovo potonje mu dođe ko bulevar. Gradi se i severna obilaznica Burgasa, biće pre leta vrv i skratiće put do Nesebra za par km i barem 15-20 minuta jer se sada uđe u grad pa na kružni kod Metroa, 2 semafora i na kružni kod pumpe.
Od Varne do Zlatnih Pjasaka je isto nešto nalik Podgorica-Danilovgrad.
Zapadna obilaznica Sofije je praktično autoput, što bi bila i istočna da nije glupog pešačkog semafora kod Kazičena, južna ispod Vitoše je malo u gradu, ali većim delom ima elemente brzog puta, ovo što su sad skoro pustili od A1 je baš nalik AP.
Gradi se Botevgrad - Vidin, 63km je trenutno U/C, bogme je više AP u nekim delovima, koji se grade. Obilaznica Montane je izgrađena u profilu BP.
Brzi put Plovdiv-Asenovgrad je pri kraju izgradnje, možda je i završen, to i ne pratim, niti sam skoro bio.
Haskovo-Dimitrovgrad na jugoistoku imaju šneltrase još iz doba komunizma.
Novoizgrađena obilaznica Gabrova je u profilu brzog puta.
Sofija - Pernik je delom BP, ali ništa tu nije brzo, posebno na ulazu u Sofiju.
Sofija - Slivnica je put sa 4 trake, da nije gomila naseljenih mesta bila bi top, nju će za ozbiljan tranzit zameniti lot 3 na A6.
Sumnjam da sam se setio baš svih, ali otprilke je to to.