Šta je novo?

IKEA Srbija i AVA shopping park

Ni jedan od ta tri nikada ne može otvoriti restoran veličine BK, Kfc ili Mc, na mestu poput Ava parka. Prosto, ti biznisi nemaju dovoljnu produktivnost da budu rentabilni u toj veličini. Npr. WALTER ima, tj deluje da ima i njemu se u Avi možda i možemo nadati.

Najbliže tvom ukusu, mada ne i po cenama, a da već postoji tamo je Balkan. Ima dovoljno mesta skoro uvek.

Најважније би, за наш фаст фуд роштиљ, било скратити време чекања на производ. Потребан је систем чувања већ испечених ћевапа и пљескавица такав да не изгубе свежину. У Призрену сам, пре петнаестак година видео занимљиву справу (код врхунског qebaptore-a), штета што нисам фотографисао. Углавном, стално су пекли ћевапе и онда их стављали у некакав грејани балон, где су поскакивали као да играју шоту :)

Или то, или да се осмисли начин анимирања гостију док чекају свеже испечен роштиљ (можда баш шотом, мори, шотом). Најгоре је оно петнаестоминутно чекање, док ти сокови за варење већ разграђују живце, а око тебе сви цупкају, пуше и пљују.

Zato je Šiš ćevap u dolini gladi uvek pun (iako je ukus iskreno ispod svakog standarda), jer ide ko na traci, i kad si 5. u redu brže ćes biti uslužen nego negde pored kad dodješ prvi.

Prvo što je (ako je uopšte moguće) birokratska noćna mora za kompaniju sa Kosova da posluje u centralnoj Srbiji i da ovde otvore restorane
Bucaj retail sarađuju sa našim Štarkom
(Distributer za KiM) i verujem da ne bi imali ikakvih problema ako bi hteli da otvaraju BK kod nas. Po meni je veći problem ako ciljaju tržišta bez drugih lanaca, u tom slučaju mala je šansa da dođu kod nas. Jedino da neka firma uzme od njih subfranšizu, samo za Srbiju, ukoliko ovi nemaju neki eksluzivni ugovor. Ne znamo šta je razlog zašto je AmRest izgubio franšizu za BK. Možda je upravo razlog neka eksluziva koju je Bucaj dobio.

Mogao bi i BK franšizer za Hrvatsku da pokrije naše tržište?

Proces donošenja odluka u korporacijama je kompleksan i dugotrajan. Svakako da prvo Burger Kingtreba da dozvolu jer on je taj koji ulazi na tržište sa svojim brendom, franšiza je samo tehnički nivo. Kad BK nađe interes da uđe na naše tržište lako će se naći franšizer. Niko nije gadljiv na pare, pitanje je koliko treba angažovati sredstava i posle koliko se uloženo vraća. Verovatnije je da BG vidi naše tržište kao isuviše konkurentno.

Jeo sam prosle nedelje u burger kingu i five guys u barseloni. Five guys bacon cizburger je najbolji koji sam jeo u zivotu iako skup (11 €). Takodje imaju foru da mozes da uzmes kolko hoces kikirikija u opni dok cekas. A burger king.....pa whopper je malo bolji od mekovog a chicken sandvich im je kao chicken nuggets. Kamo srece da dodje five guys ali nema sanse za to jer su prisutni samo po jakim zemljama. Austrija, Belgija, Nemacka, Holandija, Italija, UK, Francuska, Spanija.....

Ljudi, za početak, ni Mek nije nešto preterano prisutan kod nas, iako je najvidljiviji. 32 restorana, od toga 22 u Beogradu. Nema ih u brojnim iole većim gradovima (čak je famozni čačanski zatvoren početkom 2000-ih). Starbucks je prisutan samo u Beogradu. KFC 15, od toga 10 u Beogradu. Neka se prvo oni malo razvijaju, ima vremena za druge franšize.

Добро се, богме, развио Мек у Београду, вероватно је то један разлог зашто други оклевају да уђу на тржиште.

Унутрашњост земље је доста сиромашнија а Мек прилично скуп и то уопште није њихово тржиште (тачно је, постоје две Србије: Београд и ова друга). Можда Бор, и Лозница ако проради Рио Тинто.

Stvar je jednostavna. Svi od reda su skupi narodu. Van BG/NS čak i veoma skupi.

Znaš i sam koga gađa npr. Mek u ekonomskoj piramidi na većini tržišta gde posluje. Uglavnom je to ona široka osnova. Na tržištima poput našeg, to je pre onaj uski vrh. I tu se priča o reach-u završava... :D

Naravno, sve ovo je, u moru drugih posledica naše situacije, možda i najmanje bitno. Izbor naravno mora da postoji i uvek je dobar, no to što nema jednog od fast food lanaca (iako meni lično možda i najdražeg u toj bofl kategoriji) uopšte nije problem. Možda je čak i suprotno od problema, gledajući iz cipela nas generacije roditelja.

Kome trebaju Mek ili King u Ava parku,kada u samoj Ikei imate vege hot-dog, za 60 dinara.Ubise se ljudi u redu čekajući svoj hot-dog,pa trk gore na sprat, po free sok u boji na točenje,i još sednu za sto kao ljudi,a sve to ,dok su svoju Teslu od 60.000 evra,ostavili na punjaču.:ROFLMAO:

Добро се, богме, развио Мек у Београду, вероватно је то један разлог зашто други оклевају да уђу на тржиште.

Унутрашњост земље је доста сиромашнија а Мек прилично скуп и то уопште није њихово тржиште (тачно је, постоје две Србије: Београд и ова друга). Можда Бор, и Лозница ако проради Рио Тинто.
Bor nije nešto prebogat, pre treba ciljati na Valjevo i Čačak/Užice.
A što se ovoga za Loznicu tiče: Bolje je da odu i Mek i svi strani brendovi, nego da proradi Rio Tinto. Takođe, izvesni "profesor rudarsko-geološkog fakulteta" zaslužuje da bude nabijen na kolac, obešen i streljan za izvesne "ograde" koje je dao po pitanju borbe protiv rudnika litijuma.

У Бору чистачица има већу плату него средњошколски наставник. Одлазак у Мек не финансира се, по правилу, из дедовине, него из текућих прихода.

@vladanet
Све, све... ал што продаваше неко време (и даље?) у самоуслузи само биљне ћуфте... Сто им Гретиних агенди.

Kad god sam bio na onim autoputnim "Mekovima", uvek je bila gužva nezamisliva čak i u većim molovima u Beogradu. Sad, ima i dosta stranaca, stoji.

Što se tiče tekućih prihoda, u Valjevu rade "Gorenje" i "Krušik", u Čačku i Užicu je (još uvek) solidna industrija, mislim da apsolutno ima dovoljno razloga da neki od tih lanaca bude i tamo prisutan. No, već mašimo temu.

Ono što želim da kažem je da sam na nedavnom putu na Krit video "Ikeu" kod Irakliona, koja je jedno 4-5 puta manja od beogradske. Apsolutno mi je zamislivo da Niš ili Novi Sad dobiju tako nešto.

Да, мања је и солунска доста.

Мислим да им је много боље да направе око Добановаца или Пазова, и тако покрију Нови Сад.

Po meni bi Ikea trebala da se smesti u okolini Niskog aerodroma. BG Ikea svakako pokriva NS. Ne znam da li postoji Ikea u Temisvaru/Aradu?

Mek je dosta mesta pokrio, sto po vecim gradovima sto po autoputevima. Cudi me da nisu ponovo otvorili u Cacku ili Zrenjaninu npr.
Ali realno skup je

Negde sam citao da Starbucks treba da otvori u Skyline kafe, na aerodromu i sl., vrv u Galeriji takodje.

Za unutrasnjost mislim da je iskljucivo sansa u okviru pumpi na autoputevima. Mislim da je mala sansa da neki grad npr. Vranje/Leskovac dobije McDonalds ili bilo sta drugo tog tipa (u ovom trenutku pri sadasnjim uslovima standarda) ali mogu da zamislim da na nekoj pumpi duz koridora 10 bude izgradjen Mek ma koja da je lokacija. Ista prica je i za A2 i druge autoputeve iz mog ugla.

Opcija B je da neki od tih fast food lanaca bude otvoren u nekom trznom centru/retail parku, i bas sam skoro bio u Stop Shop-u u Smederevu i skroz mi je bilo cudno da npr. McDonalds nije otvorio restoran tu.

Mislim da je velika sansa i da Zlatibor ili Kopaniku u nekom bliskom momentu dobiju McDonalds ili tako nesto, cak mislim da je veca sansa nego Uzice/Cacak, ili Kraljevo/Krusevac.
Kome trebaju Mek ili King u Ava parku,kada u samoj Ikei imate vege hot-dog, za 60 dinara.Ubise se ljudi u redu čekajući svoj hot-dog,pa trk gore na sprat, po free sok u boji na točenje,i još sednu za sto kao ljudi,a sve to ,dok su svoju Teslu od 60.000 evra,ostavili na punjaču.:ROFLMAO:
Sto se Ikee tice, slazem se donekle, jer i sam najvise volim da odem na cufte u Ikeu kada sam u tom kraju ;)

Тачно, Дејане. Нажалост, мудри пројектанти наших новијих аутоцеста су толико одаљили нову трасу аутопута од Врања и Лесковца - створивши места за полумилионске инкарнације тих градова - да концепт који је са огромним успехом примењен у Великој Плани (градско-еврокоридорски Мек, до којег се из вароши може и пешке, а може се и аутопутем из целе Европе, што даје синергију каква се обично тражи за озбиљнији бизнис), не може да буде примењен. Тако на том потезу нема ни нових пумпи, некмоли Мека, дајнера и штајошсвенема у Плани.

...

Mek je dosta mesta pokrio, sto po vecim gradovima sto po autoputevima. Cudi me da nisu ponovo otvorili u Cacku ili Zrenjaninu npr.
Ali realno skup je
Pa i nije. Van BG imaju 3 u NS, 2 u Nišu i po jedan u Kragujevacu, Subotici i Pančevu, kao i nekoliko na autoputevima. U jednom trenutku su otvorili seriju resstorana po većim gradovima i skoro sve su brzo zatvorili.
Kako gledaju na Srbiju van Beograda govori broj restorana u NS i Nišu.
Npr. u Nišu su imali jedan mali u centru, koji je dobro radio, ali su ga sada preselili u Deltu. Jednostavno, mnogo su im 3 za Niš.

Mek nije skup da užinaš, ali jeste za pravi obrok.

Vrh