Šta je novo?

IKEA Srbija i AVA shopping park

U jednom trenutku su otvorili seriju resstorana po većim gradovima i skoro sve su brzo zatvorili.
Da li se secas u kojim gradovima su otvorili, posto se ja ne secam te ekspanzije i moguće da to nisam ispratio pogotovo ako su kratko bili otvoreni.
Kako gledaju na Srbiju van Beograda govori broj restorana u NS i Nišu.
Slažem se i to najbolje vidim kada se vozim kroz Mađaraku ili neku drugu istocnu EU zemlju, da tamo tih globalnih fast food lanaca ima na svakom cosku, po celoj zemlji, sto pokazuje bolje od bilo koje statistike kakav je zaista standard stanovništva. Prisustvo globalnih fast food lanaca, poslovnih hotelskih lanaca, itd. po gradovima koji nisu glavni grad, dosta pokazuje kakav je realno standard u nekoj zemlji - bolje od bilo koje statistike.

Imam i jednu anegdotu tim povodom: pre par godina sam jednoj bivšoj devojci iz Čačka rekao "kada se u Čačku otvori neki hotel za poslovne putnike tipa Novotel/Holiday Inn znaces da je Cacak bogatiji grad od ostatka centralne Srbije". I zaista tako mislim, jer mislim da neprisustvo hotelskih lanaca za poslovne putnike pokazuje da ni tih poslovnih putnika nema nesto puno, samim tim da ni ti gradovi prosto nisu na nivou razvoja koji bi oznacavao da je standard dovoljno dobar.

Sve je ok kad je umereno. Ali da.....kod nas kazu Mek smece a rokaju dve kutije cigara dnevno i piju Jelen. Mek je dobar jer znas sta dobijas (u svakoj zemlji isti proizvodi) i brzo dobijas. To je to

• Sviđa mi se
Reagovanja: sev
Malo je drugacije sto se tice te hrane u Srbiji, gde vlada misljenje da je jako nezdrava i "americko" smece. Ne verujem da u Madjarskoj tako misle o Meku i KFC
Znam na sta aludiras, ali rekao bih da su mladje generacije po unutrasnjosti (ispod 45 god.) ipak dosta blize prosecnom posetiocu Meka ili KFC-a u BG/NS/Nisu nego tim generacijama koje se plase "americkog" smeca.

Da li se secas u kojim gradovima su otvorili, posto se ja ne secam te ekspanzije i moguće da to nisam ispratio pogotovo ako su kratko bili otvoreni.

Slažem se i to najbolje vidim kada se vozim kroz Mađaraku ili neku drugu istocnu EU zemlju, da tamo tih globalnih fast food lanaca ima na svakom cosku, po celoj zemlji, sto pokazuje bolje od bilo koje statistike kakav je zaista standard stanovništva. Prisustvo globalnih fast food lanaca, poslovnih hotelskih lanaca, itd. po gradovima koji nisu glavni grad, dosta pokazuje kakav je realno standard u nekoj zemlji - bolje od bilo koje statistike.

Imam i jednu anegdotu tim povodom: pre par godina sam jednoj bivšoj devojci iz Čačka rekao "kada se u Čačku otvori neki hotel za poslovne putnike tipa Novotel/Holiday Inn znaces da je Cacak bogatiji grad od ostatka centralne Srbije". I zaista tako mislim, jer mislim da neprisustvo hotelskih lanaca za poslovne putnike pokazuje da ni tih poslovnih putnika nema nesto puno, samim tim da ni ti gradovi prosto nisu na nivou razvoja koji bi oznacavao da je standard dovoljno dobar.
Aman ljudi ti hoteli su samo licence koju neko iz Čačka treba da plati... i eto postaće Čačak bogatiji grad😂😂 A poznajući naše biznismene u unutrašnjosti to je za njih bacanje para.. uostalom često je neki domaći hotel bolji od "Novotela" i sličnih

А вама ако се толико иде у Бургер кинг за којим кукате толико као да је не знам шта, увек можете до Приштине, али је ближе отићи до Сегедина.

Ја никада нисам јео у Бургер Кингу зато што сам био у градовима који га немају. Солун који је скоро исте величине као БГ и по површини и броју становника нема Бургер Кинг нигде осим на Аеродрому Македонија.

А вама ако се толико иде у Бургер кинг за којим кукате толико као да је не знам шта, увек можете до Приштине, али је ближе отићи до Сегедина.

Ја никада нисам јео у Бургер Кингу зато што сам био у градовима који га немају. Солун који је скоро исте величине као БГ и по површини и броју становника нема Бургер Кинг нигде осим на Аеродрому Македонија.
Ma ljudi ce uvek zeleti ono sto nemaju o tome se radi. Ne postoji grad niti zemlja na svetu u kojoj imas sve. Sve je regionalno

Pa ne baš, davno je bilo, ali prema ovom tekstu https://ilovezrenjanin.com/vesti-zrenjanin/zasto-je-mekdonalds-otisao-iz-zrenjanina/ Mekdonalds je otišao i iz Zrenjanina, Jagodine, Čačka, Šapca i Kragujevca (gde se vratio u Big/exPlazu).
Brzom pretragom sam našao i ove fotografije iz Jagodine:
1.jpg
2.jpg

Pa ne baš, davno je bilo, ali prema ovom tekstu https://ilovezrenjanin.com/vesti-zrenjanin/zasto-je-mekdonalds-otisao-iz-zrenjanina/ Mekdonalds je otišao i iz Zrenjanina, Jagodine, Čačka, Šapca i Kragujevca (gde se vratio u Big/exPlazu).
Brzom pretragom sam našao i ove fotografije iz Jagodine:
Pogledajte prilog 176769Pogledajte prilog 176770
Ja sam čuo za Čačak, ali za Jagodinu i Zrenjanin nisam. Od kada su ove slike: kasne 90-e, rane 2000-e?
Ispada da je "Mek" u ono biblijsko vreme ovde prepoznavao više interesa nego danas...

Sa podebljanim delom se uopšte ne slazem. Dovoditi u vezu broj restorana brze hrane sa standardom nema baš neke logike. Koliko vas jede po MC, BK… i ostalim kada ode u Italiju i Španiju? Koliko vas bi otišlo u Sarajevo i otišlo u mek pre nego na ćevape… Mislim da mi imamo drugačiji odnos prema hrani i obrocima od drugih regija Evrope i potpuno je normalno i očekivano da nemamo toliko tih nazovi restorana.

Za drugi deo posta o hotelima se slazem, isko sam stava da nas sve ta globalizacija uništava, tj da uništava posebnosti. Pogledajte većinu evropskih gradova, iste prodavnice, isti hoteli, isti ff restorani… Nisam nešto oduševljen time.

1697512414325.jpeg

Drugi su razozi za to, izgubili su franšizu zbog bahatosti lokalnog menadžementa franšizera (ukratko). Pre toga radio je sasvim solidno.

Ako ništa, bio je jedno od retkih mesta u SA gde ljudi mogu da odvedu decu, a da se ne puši. Zimi je to veliki problem u Sarajevu.

Sa podebljanim delom se uopšte ne slazem. Dovoditi u vezu broj restorana brze hrane sa standardom nema baš neke logike. Koliko vas jede po MC, BK… i ostalim kada ode u Italiju i Španiju? Koliko vas bi otišlo u Sarajevo i otišlo u mek pre nego na ćevape… Mislim da mi imamo drugačiji odnos prema hrani i obrocima od drugih regija Evrope i potpuno je normalno i očekivano da nemamo toliko tih nazovi restorana.

Za drugi deo posta o hotelima se slazem, isko sam stava da nas sve ta globalizacija uništava, tj da uništava posebnosti. Pogledajte većinu evropskih gradova, iste prodavnice, isti hoteli, isti ff restorani… Nisam nešto oduševljen time.

Pogledajte prilog 176827
Tebi je dobro, ti imaš Turke na svakom ćošku, i zaista lepo to spreme, ko voli naravno. I jeftino je kod njih, ne bi me iznenadilo da se pozatvara većina američkih lanaca u Berlinu zbog njih.

Држе и у Долини глади Турци донер и одскора пекару. Креће то освајање полако, али сигурно.

Ja sam čuo za Čačak, ali za Jagodinu i Zrenjanin nisam. Od kada su ove slike: kasne 90-e, rane 2000-e?
Ispada da je "Mek" u ono biblijsko vreme ovde prepoznavao više interesa nego danas...
U to vreme Mek je bio nekakav luksuz i prestiž. Ljudi su išli porodično u mek kao u restoran. A i izbor brze hrane je bio nikakav. Imao si pice i pljeskavice u raspalim kioscima. Danas Beograd ima stotine brzih hrana.

Danas svaki iole veći grad u Srbiji ima i Wolt i Glovo i bezbroj raznih restorana brze i ne toliko brze hrane.
Ja "Mek" iz 90-ih pamtim po dečjim rođendanima (oni ti naprave žurku i podele igračke, ti sam donosiš tortu), te "incidentu" kad smo otišli na žurku sa Ronaldom Mekdonaldom, a nisu nas počastili ničim, dok nismo svi skandirali "Hoćemo hranu" (dobili smo Koka-Kolu, lepo). Valjao je i izbor šejkova.
Izuzev toga, ponuda nije bila naročita.

Poslednja izmena:
Vrh