DzonTravolta
Expert
- Učlanjen(a)
- 26.07.2015.
- Pohvaljen
- 7.661
Pa sad, nije da je u Hrvatskoj standard baš toliko veći... (naravno da jeste).
Бувљак је разлог, читаве стране привредне коморе су се тиме бавиле у Србији. Зато је пропао и Меркур и небројене мање радње. Све је јефтиније на бувљаку.Okov je u Cg verovatno jedini lanac te vrste, a ovde ima za konkurenciju ima Uradi sam, od kojih je, cini mi se skuplji. Moj utisak je da je roba u Bauhausu ipak za klasu jaca nego ova koja se na nasem trzisu prodaje i da zato verovatno misle da nemaju racunicu, tj, da nismo dostigli taj nivo standarda. Ja cesto svracam u Zagrebu, kad sam u prolazu i stvarno mi ne izgleda realno da bi za taj asortiman bilo dovoljno musterija u Srbiji.
UradiSam je smece, bukvalno najgora kineska roba se nalazi u Uradi Sam, okov ima Crafter kao konkurenciju, ali cak su i oni daleko, mada je dobra posecenost Craftera. Ja uglavnom odem u Crafter kada mi je potrebna nabavka, veci asortiman. Cene su manje vise iste.Okov je u Cg verovatno jedini lanac te vrste, a ovde ima za konkurenciju ima Uradi sam, od kojih je, cini mi se skuplji. Moj utisak je da je roba u Bauhausu ipak za klasu jaca nego ova koja se na nasem trzisu prodaje i da zato verovatno misle da nemaju racunicu, tj, da nismo dostigli taj nivo standarda. Ja cesto svracam u Zagrebu, kad sam u prolazu i stvarno mi ne izgleda realno da bi za taj asortiman bilo dovoljno musterija u Srbiji.
gledao neke sudopere, brat mi nudi sudoperu skuplju za 3000 nego u nekom izvikanijem lancu (poznata prodavnica na buvljaku) Kakav crni buvljak to treba ugasiti, jer je to trzni centar shit kategorije. Napraviti jos buvljaka poput Bubanj Potoka i Zemuna, po ugledu na Najlon i super. To su pravi buvljaciMada, buvljak se prilično sprčio u odnosu na 90-e i 2000-e, valjda ga zato i šalju na Miljakovac (iako bi cinici rekli štogod).
Hm, za Francusku i da razumem da imaju konkurenciju, ali za Rumuniju ili Grčku, nije da mogu da se setim da su pronašli nešto što bi potkopalo "Bauhaus" do nivoa nerentabilnog poslovanja. Evo, i kod nas je stigao "Starbucks" (ako se ne varam, za sada samo u Beograd), pa nije da su nešto urnisali "Kafeterije", "Coffee Dream"-ove i sl.
Mada, onaj kanadski Ukrajinac što živi u Beogradu je bio jako kivan kada su ovde propali "Costa Coffee"... Pa eno, sada imaju samo da se kupe kapsule i tu i tamo negde služe njihovu kafu.
Бувљак је разлог, читаве стране привредне коморе су се тиме бавиле у Србији. Зато је пропао и Меркур и небројене мање радње. Све је јефтиније на бувљаку.
Нема мање пара у Београду него у Загребу (ако имамо у просеку мање, има нас доста више).
Ok, ne bih baš ulazio u to kako funkcioniše uspešan biznis, pošto za to stvarno ne postoji univerzalna formula...a sa druge strane, stvarno ne mogu da poverujem da je buvljak, ovako bedan kakav je, konkurencija ikome, a ne nekim velikim biznisima. Kolike promet onda ima taj buvljak? Morao bi da se meri u desetina, možda i stotinama miliona eura.Није добро радио Меркур овде, ни близу. Ја сам иначе члан Словеначког пословног клуба у Србији.
Ретко тако функционише успешан бизнис, циљне групе као скупови који се не секу. Обично одрживост неког модела почиње тамо где почиње пресек скупова. У Србији, конкретно, "уради сам" радња да опстане ако професионални мајстори не улази никад... можда може, али је ја никад не бих отварао А мајсторима је све јефтиније - на бувљаку. Радије ће увек људи куповати шрафове, електроматеријал (ту бувљак убија) и сл. где је јефтиније. Исто тако, по горе изнетом принципу, да малопродаја ради добро тао што ће добро продавати неке сегменте своје понуде а друге никако... није лако. Може да се компензује делимично повећањем других цена - што и јесте често решење за Србију, али има лимите.
И то све кад се анализира, са тако нелојалном конкуренцијом која завлачи руку у џеп, бојим се да њихов бизнис модел ту постане неодржив.
Чекај сад, шта је то скупље 2 или 3 пута у радњама, него ван легалних токова?Dodaj tome zemunski buvljak, Najlon u NS, Pančevački, Subotički, i KupujemProdajem preprodavce od kuće koji imaju i veći promet od buvljaka.
Isto je i sa FMCG proizvodima. Lavazza Rossa kafa za espresso aparat 500 grama u legalnoj trgovini osetno skuplje nego kilo cele te kafe na pijaci (bilo kojoj) a prodaje se na Insta, FB itd. Isto tako dezodoransi. Postavlja se pitanje šta naduvava cene u zvaničnim radnjama, dakle ovi na pijacama svakako taje porez, ali ako jeu prodavnici ista stvar 100-200% skuplja tu postoji neki drugi problem...
Itekako hoće. Kupuju se stvari vrednosti 200, 300, 500 i više evra. Idu bajsevi, skije, zvučnici, hiltiji kao pleva... Npr. znam čoveka koji svaki vikend ostavi tamo bar 200e, a nije ni majstor, čak ni hobista, već jedan od onih što voli da imaju sve, a pritom ga pali cenjkanje, procenjivanje i slična rabota.Neko ko ima para, sigurno nece ici na buvljak kad mu zatreba nesto.
Pričam o proseku, ne o ljudima sa fetišom. Naravno da ima izuzetaka, ali prosečna osobe iz srednje klase, kad joj nešto zatreba, bi trebala pre da ode u prodavnicu gde je sigurna da će naći sve na jednom mestu i da neće morati da razmišlja, a ne da gubi vreme na odlazak do buvljaka i lutanje po tezgama tražeći šta joj treba, da bi na kraju kupila mačku u džaku.Itekako hoće. Kupuju se stvari vrednosti 200, 300, 500 i više evra. Idu bajsevi, skije, zvučnici, hiltiji kao pleva... Npr. znam čoveka koji svaki vikend ostavi tamo bar 200e, a nije ni majstor, čak ni hobista, već jedan od onih što voli da imaju sve, a pritom ga pali cenjkanje, procenjivanje i slična rabota.
Dezodorans u liniju 899 din isti taj na kalenicu 400 din kupljeno u prošlu subotu lili i dm su samo eventualno jeftiniji na akciji ali i to sve ređeЧекај сад, шта је то скупље 2 или 3 пута у радњама, него ван легалних токова?