Šta je novo?

IKEA Srbija i AVA shopping park

Pa sad, nije da je u Hrvatskoj standard baš toliko veći... (naravno da jeste).

Hm, za Francusku i da razumem da imaju konkurenciju, ali za Rumuniju ili Grčku, nije da mogu da se setim da su pronašli nešto što bi potkopalo "Bauhaus" do nivoa nerentabilnog poslovanja. Evo, i kod nas je stigao "Starbucks" (ako se ne varam, za sada samo u Beograd), pa nije da su nešto urnisali "Kafeterije", "Coffee Dream"-ove i sl.
Mada, onaj kanadski Ukrajinac što živi u Beogradu je bio jako kivan kada su ovde propali "Costa Coffee"... Pa eno, sada imaju samo da se kupe kapsule i tu i tamo negde služe njihovu kafu.

Okov je u Cg verovatno jedini lanac te vrste, a ovde ima za konkurenciju ima Uradi sam, od kojih je, cini mi se skuplji. Moj utisak je da je roba u Bauhausu ipak za klasu jaca nego ova koja se na nasem trzisu prodaje i da zato verovatno misle da nemaju racunicu, tj, da nismo dostigli taj nivo standarda. Ja cesto svracam u Zagrebu, kad sam u prolazu i stvarno mi ne izgleda realno da bi za taj asortiman bilo dovoljno musterija u Srbiji.
Бувљак је разлог, читаве стране привредне коморе су се тиме бавиле у Србији. Зато је пропао и Меркур и небројене мање радње. Све је јефтиније на бувљаку.

Нема мање пара у Београду него у Загребу (ако имамо у просеку мање, има нас доста више).

Okov je u Cg verovatno jedini lanac te vrste, a ovde ima za konkurenciju ima Uradi sam, od kojih je, cini mi se skuplji. Moj utisak je da je roba u Bauhausu ipak za klasu jaca nego ova koja se na nasem trzisu prodaje i da zato verovatno misle da nemaju racunicu, tj, da nismo dostigli taj nivo standarda. Ja cesto svracam u Zagrebu, kad sam u prolazu i stvarno mi ne izgleda realno da bi za taj asortiman bilo dovoljno musterija u Srbiji.
UradiSam je smece, bukvalno najgora kineska roba se nalazi u Uradi Sam, okov ima Crafter kao konkurenciju, ali cak su i oni daleko, mada je dobra posecenost Craftera. Ja uglavnom odem u Crafter kada mi je potrebna nabavka, veci asortiman. Cene su manje vise iste.

Mada, buvljak se prilično sprčio u odnosu na 90-e i 2000-e, valjda ga zato i šalju na Miljakovac (iako bi cinici rekli štogod).

Mada, buvljak se prilično sprčio u odnosu na 90-e i 2000-e, valjda ga zato i šalju na Miljakovac (iako bi cinici rekli štogod).
gledao neke sudopere, brat mi nudi sudoperu skuplju za 3000 nego u nekom izvikanijem lancu (poznata prodavnica na buvljaku) Kakav crni buvljak to treba ugasiti, jer je to trzni centar shit kategorije. Napraviti jos buvljaka poput Bubanj Potoka i Zemuna, po ugledu na Najlon i super. To su pravi buvljaci

То је пре свега извор легалне пљачке државе, а тиме и свих нас.
Такође, осим бувљака, свака пијаца има свој "непрехрамбени" део, где важи исти пропис.
Остаци деведесетих.

Prvo, mislim da OTC odavno nema isti status kao ti najlon buvljaci, ili ne daj bože onaj nedeljni Kandahar u Pančevu.
Većina radnji (u zatvorenom prostoru) su radnje kao i svake druge, koje su na tom mestu zbog privlačenja mušterija. Da, dobar deo trgovaca uvozi sumnjivim putem robu, ali avaj.

Има ту и домаће робе, директно из фабрике. Нема наплате пореза, пошто су регистровани као предузетници-паушалци и немају обавезу евиденције промета. Том систему је немогуће конкурисати.

Poslednja izmena:
Hm, za Francusku i da razumem da imaju konkurenciju, ali za Rumuniju ili Grčku, nije da mogu da se setim da su pronašli nešto što bi potkopalo "Bauhaus" do nivoa nerentabilnog poslovanja. Evo, i kod nas je stigao "Starbucks" (ako se ne varam, za sada samo u Beograd), pa nije da su nešto urnisali "Kafeterije", "Coffee Dream"-ove i sl.
Mada, onaj kanadski Ukrajinac što živi u Beogradu je bio jako kivan kada su ovde propali "Costa Coffee"... Pa eno, sada imaju samo da se kupe kapsule i tu i tamo negde služe njihovu kafu.

Pa sad, stvarno ne znam kakva im je tacno poslovna politika, ali garantujem da je standard jedna od bitnijih varijabli. U Hrvatskoj imaju nekoliko centara, pa mogu da pretpostavim i da isto kao Lidl imaju obicaj da gruvaju vise lokacija odjednom, a ne samo jednu, sto podrazumeva znatno vecu investiciju, a samim tim i ocekivanja.
Ja sam jednom prilikom pokusao u Beogradu da kupim neki set alata i nisam uspeo da nadjem nista sto nije ili previse profesionalno (i preskupo) ili Kinesko sr...e i dosao sam do zakljucka da cim niko ne uvozi nista normalno u toj kategoriji (kvalitetniji hobi, da ga tako nazovemo), da jednostavno nema klijentele za to. Na kraju sam iz Zagrebackog Bauhausa dovukao koferce (i jos sam dva puta kupovao isto).

Бувљак је разлог, читаве стране привредне коморе су се тиме бавиле у Србији. Зато је пропао и Меркур и небројене мање радње. Све је јефтиније на бувљаку.

Нема мање пара у Београду него у Загребу (ако имамо у просеку мање, има нас доста више).

Izvini, ali stvarno ne mogu da prihvatim buvljak kao razlog, posto su izbor i roba sa buvljaka i Bauhaus nebo i zemlja. Potpuno razlicite ciljne grupe. Neko ko ima para, sigurno nece ici na buvljak kad mu zatreba nesto.
A, ako me secanje dobro sluzi, Merkur je bankrotirao u Sloveniji, nije ga Bgd buvljak dotukao. Srpski Merkur je prilicno dobro radio.

Није добро радио Меркур овде, ни близу. Ја сам иначе члан Словеначког пословног клуба у Србији.

Ретко тако функционише успешан бизнис, циљне групе као скупови који се не секу. Обично одрживост неког модела почиње тамо где почиње пресек скупова. У Србији, конкретно, "уради сам" радња да опстане ако професионални мајстори не улази никад... можда може, али је ја никад не бих отварао:) А мајсторима је све јефтиније - на бувљаку. Радије ће увек људи куповати шрафове, електроматеријал (ту бувљак убија) и сл. где је јефтиније. Исто тако, по горе изнетом принципу, да малопродаја ради добро тао што ће добро продавати неке сегменте своје понуде а друге никако... није лако. Може да се компензује делимично повећањем других цена - што и јесте често решење за Србију, али има лимите.

И то све кад се анализира, са тако нелојалном конкуренцијом која завлачи руку у џеп, бојим се да њихов бизнис модел ту постане неодржив.

Није добро радио Меркур овде, ни близу. Ја сам иначе члан Словеначког пословног клуба у Србији.

Ретко тако функционише успешан бизнис, циљне групе као скупови који се не секу. Обично одрживост неког модела почиње тамо где почиње пресек скупова. У Србији, конкретно, "уради сам" радња да опстане ако професионални мајстори не улази никад... можда може, али је ја никад не бих отварао:) А мајсторима је све јефтиније - на бувљаку. Радије ће увек људи куповати шрафове, електроматеријал (ту бувљак убија) и сл. где је јефтиније. Исто тако, по горе изнетом принципу, да малопродаја ради добро тао што ће добро продавати неке сегменте своје понуде а друге никако... није лако. Може да се компензује делимично повећањем других цена - што и јесте често решење за Србију, али има лимите.

И то све кад се анализира, са тако нелојалном конкуренцијом која завлачи руку у џеп, бојим се да њихов бизнис модел ту постане неодржив.
Ok, ne bih baš ulazio u to kako funkcioniše uspešan biznis, pošto za to stvarno ne postoji univerzalna formula...a sa druge strane, stvarno ne mogu da poverujem da je buvljak, ovako bedan kakav je, konkurencija ikome, a ne nekim velikim biznisima. Kolike promet onda ima taj buvljak? Morao bi da se meri u desetina, možda i stotinama miliona eura.
Svako od nas se kreće u nekim svojim krugovima u kojima stvari funkcionišu na jedan način, a što ne mora uopšte da ima dodirnih tačaka sa prosekom. Ja npr. ne znam nikog ko kupuje na buvljaku. Ni jedan majstor koji mi je ikada radio nije kupovao na buvljaku. Svi su imali neke svoje kombinacije, kod ljudi kod koji su imali rabat i tačno im se j...o gde je jeftinije, pošto ja plaćam materijal.

Buvljak ima enormno veliki promet, u poslednje 3-4 godine država se, preko inspekcija, trudila da makar spreči kriminal sa strane dobavljača i sl, pa je nešto verovatno i smanjeno. Ali evidencije ne može da bude, to je crna rupa. Na šteti su godinama posebno bili prodavci elektro-opreme (i dalje su, big time), ali i npr. Messer Tehnogas, jer se velika količina propan butana npr. prodavala preko buvljaka, bez plaćanja dažbina.

To ti je najveći ritejl lanac u Srbiji, objedinjeni 'zanatski' delovi pijaca, plus buvljak kao 'hipermarket'.

To je rezultat loših politika jer je u fiskalizovanim radnjama sve skuplje nego u franšizama istih firmi bilo gde u Evropi. Siguran sam da su se za nas raspitivali i Bauhaus i OBI i Leroy Merlin ali kad Srbinu zafali okasti ključ 13 on instinktivno zapali na pijac. Da li je do carina, transporta, monopola tu i tamo, teško je reći.

Pa raspitivali su se, Bauhaus je trebalo da dođe tamo kod kvantaša. Doduše, opet su, ne tako davno, najavili dolazak...

Потцењује се и моћ чудесног бувљака код Бубањ потока. Он има застрашујућ промет. Већина мајстора купује сав свој алат тамо. Суботом буквално хиљаде људи одлази са стотинама евра у џепу.

Dodaj tome zemunski buvljak, Najlon u NS, Pančevački, Subotički, i KupujemProdajem preprodavce od kuće koji imaju i veći promet od buvljaka.
Isto je i sa FMCG proizvodima. Lavazza Rossa kafa za espresso aparat 500 grama u legalnoj trgovini osetno skuplje nego kilo cele te kafe na pijaci (bilo kojoj) a prodaje se na Insta, FB itd. Isto tako dezodoransi. Postavlja se pitanje šta naduvava cene u zvaničnim radnjama, dakle ovi na pijacama svakako taje porez, ali ako jeu prodavnici ista stvar 100-200% skuplja tu postoji neki drugi problem...

Seca li se neko
logo.png

Dodaj tome zemunski buvljak, Najlon u NS, Pančevački, Subotički, i KupujemProdajem preprodavce od kuće koji imaju i veći promet od buvljaka.
Isto je i sa FMCG proizvodima. Lavazza Rossa kafa za espresso aparat 500 grama u legalnoj trgovini osetno skuplje nego kilo cele te kafe na pijaci (bilo kojoj) a prodaje se na Insta, FB itd. Isto tako dezodoransi. Postavlja se pitanje šta naduvava cene u zvaničnim radnjama, dakle ovi na pijacama svakako taje porez, ali ako jeu prodavnici ista stvar 100-200% skuplja tu postoji neki drugi problem...
Чекај сад, шта је то скупље 2 или 3 пута у радњама, него ван легалних токова?

Neko ko ima para, sigurno nece ici na buvljak kad mu zatreba nesto.
Itekako hoće. Kupuju se stvari vrednosti 200, 300, 500 i više evra. Idu bajsevi, skije, zvučnici, hiltiji kao pleva... Npr. znam čoveka koji svaki vikend ostavi tamo bar 200e, a nije ni majstor, čak ni hobista, već jedan od onih što voli da imaju sve, a pritom ga pali cenjkanje, procenjivanje i slična rabota. 😁

Itekako hoće. Kupuju se stvari vrednosti 200, 300, 500 i više evra. Idu bajsevi, skije, zvučnici, hiltiji kao pleva... Npr. znam čoveka koji svaki vikend ostavi tamo bar 200e, a nije ni majstor, čak ni hobista, već jedan od onih što voli da imaju sve, a pritom ga pali cenjkanje, procenjivanje i slična rabota. 😁
Pričam o proseku, ne o ljudima sa fetišom. Naravno da ima izuzetaka, ali prosečna osobe iz srednje klase, kad joj nešto zatreba, bi trebala pre da ode u prodavnicu gde je sigurna da će naći sve na jednom mestu i da neće morati da razmišlja, a ne da gubi vreme na odlazak do buvljaka i lutanje po tezgama tražeći šta joj treba, da bi na kraju kupila mačku u džaku.
Koliko isti artikal (ako nije kraden ili fejk) može uopšte biti jeftiniji na buvljaku nego u regularnoj radnji? U normalnoj računica sigurno nije za ceo pdv, pošto onda prodavac nema marže uopšte. Jedino ako je razlika u originalnoj nabavnoj ceni i i maloprodajna cena u Srbiji velika (ogromne prodajne marže kod nas), a onda stvarno ko je... uvoznike kad su alavi.

Чекај сад, шта је то скупље 2 или 3 пута у радњама, него ван легалних токова?
Dezodorans u liniju 899 din isti taj na kalenicu 400 din kupljeno u prošlu subotu lili i dm su samo eventualno jeftiniji na akciji ali i to sve ređe

Da li su sve stvari na pijacama original? Tipa kafe i sve to.

Vrh