Šta je novo?

IKEA Srbija i AVA shopping park

Čudi me da su 85% odradili objekat i odustali...

Ono u Avi je definitivno Burger King restoran, baš se vidi po dizajnu.

Plus tu nikakve veze nema politika, bukvalno ko hoće, plati licencu i otvori restoran. Ne verujem da bi neko iz centrale rekao nećemo da vam prodamo licencu... Očito je neki drugi razlog za BK.

Tacno, restoran potpuno odgovara novim tipskim objektima Burger King-a.

I za mene je bilo iznenadjenje da se povlace, ali pouzdana je informacija iz Ava tima da su definitivno odustali.

Bila je neka nezvanična priča da je AmRest - koji je ovde zastupnik za KFC i Starbucks - zapravo izgubio licencu za Burger King, i da je tako zasad propao njihov ulazak na tržište Srbije.

U ovoj vesti na njihovom sajtu se Srbija ne pominje, ali se vremenski poklapa sa obustavom marketinške kampanje na društvenim mrežama.

Navodno postoji mogućnost da se uskoro pojavi novi franšizer.

Bila je neka nezvanična priča da je AmRest - koji je ovde zastupnik za KFC i Starbucks - zapravo izgubio licencu za Burger King, i da je tako zasad propao njihov ulazak na tržište Srbije.

U ovoj vesti na njihovom sajtu se Srbija ne pominje, ali se vremenski poklapa sa obustavom marketinške kampanje na društvenim mrežama.

To mi već ima logike, a ne da neće u Srbiju zbog lošeg kreditnog rejtinga i neuvođenja sankcija Rusiji.

Slaba je zainteresovanost iz EU za ulaganje. Delom zbog investicionog rejtinga, a i politicki zbog neusaglasavanja Srbije sa EU po pitanju sankcija.

Ovo mi je potpuni nonsens i dozvolićete da ne verujem da je tačno.
Zašto?
Ako iz zemlje koja je predmet sankcija ode svega 8% stranih investitora, što bi makar i jedan investitor odbio da posluje u Srbiji, koja ne želi da se bavi zemljom predmetom sankcija. A pritom je radna snaga u Srbiji jeftinija od one u Rusiji. A i dodatno, ako ste ispratili temu "ŽS Vukov Spomenik", mi smo se već donekle usaglasili sa sankcionom politikom.

Investitori nisu Crveni Krst, kako to neki politički genijalci prikazuju u medijima. Oni odavde gro te love što obrnu iznesu nazad, nama ostaje možda neki najčešće jednocifreni procenat.

Imam istu info, Amrest je u medjuvremenu izgubio licencu za BK. U Crnoj Gori su otvorena dva restorana, moguće da će nihov franšizer preuzeti posao.

To je bilo još prošle godine u februaru..generalno Burger King je u problemu još od 2019...pa su stopirali svu ekspanziju već žele da poprave profitabilnost postojećih franšiza. AmRest ima još dosta licenci Yum!-a možda bude sreće pa nam dođe Taco Bell ili Pizza Hut koji je već bio ovde.

Imam istu info, Amrest je u medjuvremenu izgubio licencu za BK. U Crnoj Gori su otvorena dva restorana, moguće da će nihov franšizer preuzeti posao.
Nadam se da neće, nigde gora organizacija i generalno ukus i kvalitet hrane nego Burger King u CG. Takođe im je prisustvo na društvenim mrežama ravno nuli.

Očigledno je kod nas peoblem.
Inače Srbija je zbog Rusije pod tihim sankcijama Zapada. Ne dolaze novi brendovi a stari se povlače (C&A) ili preprodaju svoje biznise lokalcima i regionalcima (bankarski sektor)

Ne spinuj. Nijedan brend se nije povukao zbog Rusije. C&A se povukao zbog lokalne korupcije, o čemu je bilo reči (lik potkradao firmu, kupio sebi stan u BnV). BK je preprodao franšizu u međuvremenu, šta će biti, ostaje da vidimo.

Ne spinuj. Nijedan brend se nije povukao zbog Rusije. C&A se povukao zbog lokalne korupcije, o čemu je bilo reči (lik potkradao firmu, kupio sebi stan u BnV). BK je preprodao franšizu u međuvremenu, šta će biti, ostaje da vidimo.
+ ima mali milion drugih franšiza koje ne samo da posluju dobro nego i još ekspandiraju. BK je samo jedan od mnogobrojnih lanaca brze hrane pa ne treba previše precenjivati uticaj istog.

TacoBell ima u Rumuniji, Kipru a nema u Nemačkoj. Taj fazon.

Lično, kada baš moram da jedem junk food, možda i najmanje ne volim BK. No, meriti snagu i perspektivu jedne ekonomije preko prisustva BK zaista je nonsens.

Da smo u kanalu na srednji rok, na žalost jesmo, ali ova situacijasa BK nema veze sa tim i normalna je igra između multinacionalki i njihovih lokalnih frašiza. Ringišpil koji se uvek vrti.

Jedini brend ciji nedolazak ovde objektivno govori o kanalu u kojem smo je Bauhaus

То ти је због бувљака и осталих пијаца и легалног неплаћања ПДВ-а на њима. И Оков овде ради лошије него у Црној Гори.

Можда се поправи конкурентност радњи кад се бувљак помери на Миљаковац...

Ni to nije neki indikator: Nema ih ni u Grčkoj, Rumuniji, a bome ni u Francuskoj. Ja sam, realno, do sada očekivao više Ikea kod nas, ali vidim da većina zemalja okolo ima 1-2 (izuzetak je Mađarska, ona ima 3).

То ти је због бувљака и осталих пијаца и легалног неплаћања ПДВ-а на њима. И Оков овде ради лошије него у Црној Гори.

Nemoj tako. Mi sa Kanarevog i Miljakovca jedva čekamo buvljak #danamsvane. :p:p:p

Okov je u Cg verovatno jedini lanac te vrste, a ovde ima za konkurenciju ima Uradi sam, od kojih je, cini mi se skuplji. Moj utisak je da je roba u Bauhausu ipak za klasu jaca nego ova koja se na nasem trzisu prodaje i da zato verovatno misle da nemaju racunicu, tj, da nismo dostigli taj nivo standarda. Ja cesto svracam u Zagrebu, kad sam u prolazu i stvarno mi ne izgleda realno da bi za taj asortiman bilo dovoljno musterija u Srbiji.

Ni to nije neki indikator: Nema ih ni u Grčkoj, Rumuniji, a bome ni u Francuskoj. Ja sam, realno, do sada očekivao više Ikea kod nas, ali vidim da većina zemalja okolo ima 1-2 (izuzetak je Mađarska, ona ima 3).

Pa nema ih iz drugog razloga - zato sto je konkurencija tamo prisutna i prejaka. Kod nas vec n-ti put pokusavaju da otvore i odustaju. Konkurencija je smesna, znaci nije to sigurno.

Vrh