A na šta se "Ikea" žali? To je sve medijska interpretacija, začinjena čaršijskim tračevima. Ne gradi na famozni "Lidl" koji svake godine evo samo što nije - pa ništa. Ne grade ni "Delta", ni "Plaza", ni "Napred", ni "GTC", ni "Lamda", ni "Kempinski", ni "Airport city" - pa ništa. I taj "Hilton" najavljuju već skoro 30 godina u Beogradu, a nema ga na vidiku - pa ništa. Ne gradi se ni u Rajićevoj, ni na mestu BIP-a u Skadarskoj... Marina Dorćol je zarasla u korov, MPC propertiesa se više niko ni seća, čak je i državni EPS krenuo da gradi poslovnu zgradu, pa su stali - ma gomila investicija stoji, zamrznuta je, na čekanju je - i sve je to OK, i svi oni imaju "realne probleme" i razloge zbog kojih im investicije stoje, i za sve njih imamo razumevanje - samo nas ta "Ikea" svrbi i nervira :roll:
bojan87":2ni2n1im je napisao(la):
Sa druge strane ta konverzija zemljista mi je tako cudan razlog, zato sto na nasem trzistu posluje i Kika i LIDL i METRO i mnogo drugih kompanija koje normalno otvaraju svoje objekte i nikad se nisu neckali milion godina hoce li ili nece otvoriti neku radnju.
Nije čudan razlog uopšte. "Ikea" ne otvara robne kuće od 1.500 - 3.000 kvadrata (kao H&M ili Lidl). Jako je teško naći zemljište koje ispunjava zaheve za takav tip trgovine (blizu grada i uz auto-put). Oni imaju dogovor sa RK "Beograd" o zemljištu kod Kvantaša, ali za taj plac treba da se plati konverzija. Sve konverzije su praktično blokirane - znam da sam smorio sa tim podatkom - ali
od više od 1.000 zahteva u Beogradu, sprovedene su samo četiri konverzije, jer postoji "rupa" u zakonu koja se zloupotrebljava i zbog koje se postupci vode u nedogled.
Problem "Ikee" nije uopšte različit od problema koji ima "Delta" sa Autokomandom, samo što niko ne kaže: "Ma, eno gazda Mišku tol'ko praznih livada gde može da gradi taj svoj šoping centar, šta je zapeo za tu Autokomandu!?"
bojan87":2ni2n1im je napisao(la):
Moje misljenje je da je bolje reci ako zelite dodjite, ali dolazite zbog svog profita a ne nas. Nama se problemi nece magicno resiti dolaskom ikee tako da sve sto cemo dobiti je jeste veci izbor u kategoriji namestaja i opremanje kuce.
E ovde je upravo caka - "Ikea" ima baš takav stav (ljudi, mi smo samo prodavnica nameštaja) i čini mi se da ih polako smara svo to silno iščekivanje u vezi da otvaranjem njihove robne kuće u Beogradu i stalno zivkanje medija, a naročito to što političari, zarad ličnog rejtinga, u javnost iznose detalje u pregovorima (što je izuzetno neprofesionalno ponašanje).
Za ovu situaciju su prvenstveno krive dve osobe -
Dinkić Mlađan i Tadić Boris - koji su pokrenuli medijsku kampanju o dolasku "Ikee" kao jednog od spasilaca posrnule srpske ekonomije i lansirali nam fantazije o pet robnih kuća, fabrikama nameštaja i bar milijardu evra investicija. Od tada traje taj euforični talas koji se preokrenuo u neskriveni pritisak na "Ikeu" da mora da realizuje svoje investicije, pa čak i otvorenu netrpeljivost prema Švedskoj kompaniji.
I mislim da u ozbiljnoj diskusiji ne treba da podsećam na to da iza svake investicije mora da postoji određena ekonomska logika (možda nas je cela priča oko "Navodnog Beograda" naterala da počnemo da verujemo u suprotno, ali zapravao je i dalje tako).
Dakle, u trenutku kada "Ikea" otvara svoje predstavništvo u Srbiji BDP naše zemlje ima stabilan rast - od 2000. do 2008. samo je 2003. rast BDP-a bio ispod 3 odsto, i svi znamo zbog čega, već naredne, 2004. godine, rast BDP-a iznosio je neverovatnih 9,3%, od 2005. do 2009. rast je bio između 3,5 i 5,5%, da bismo 2009. imali groznu recesiju od -3,5 odsto. Od tada se maltretiramo - recesiju smo imali i 2012, a imaćemo je i ove godine zbog poplava. Vlada danas govori kako je rast BDP-a od 1,5 do 2% veliki uspeh, a to je daleko od stopa rasta koje su nam potrebne da bismo dostigli životni standard koji smo imali 1989!?
Čemu sva ta smorna statistika? Jednostavno - "Ikea" ne prodaje hleb, mleko i ostale stvari bez kojih (gotovo) da ne bismo mogli da preživimo. Kada nema love za novi krevet, i babin stari kauč će da posluži. Dakle, za prodavnicu nameštaja od 40.000 kvadrata potrebno ti je tržište, bato! Za dve takve robne kuće u jednom gradu, potrebno ti je nešto što mi Srbi volimo da zovemo "normalna država".
Npr. dobar indikator za dolazak "Ikee" biće rast prodaje nekretnina. Korelacija je jasna - više novih stanova - više potrebe za novim nameštajem i ostalim glupostima za stan.
Conclusio! - prva prepreka za "Ikeinu" investiciju (konverzija zemljišta) biće rešena najverovatnije do kraja ove godine, nakon donošenja novog Zakona o planiranju i izgradnji (gde, prema nezvaničnim najavama, konverzija ostaje de jure, ali se de facto ukida). Kada se to reši - drugo pitanje je da li se u ovom trenutku isplati graditi ili ne - verujem da "Ikea" ima tim ljudi koji već uveliko radi na odgovoru na to pitanje, i da ćemo vrlo uskoro svi saznati kakvi su njihovi dalji (zvanični planovi).