Šta je novo?

Hram Svetog Save

Koliko god da je uloženo, Hram će to zasigurno vratiti. Što na duhovnom, što na materijalnom nivou. Mnogi zaborave da je Hram većinom izgradjen dobrovoljnim prilozima, što znači da ga niko nije podigao na silu, i sebi za ličnu slavu.
A zanima me samo taj period istorije kada mi nismo bili "siromašni" :D
 
Jeste paradoksalno to sto je ovaj raskosni hram podignut u doba najveceg siromastva. Ni bogatije zemlje ne bi krenule u slican poduhvat, sa izuzetkom Sagrada Familije, koja je ipak jedan poseban slucaj.
Граде неку цркву, а деца се лече СМС порукама...
све сам ближи мишљењу да на овом форуму треба само гледати слике.
 
Граде неку цркву, а деца се лече СМС порукама...
све сам ближи мишљењу да на овом форуму треба само гледати слике.
Deca se ne leče porukama ,već u medicinskim ustanovama,u kojima rade lekari,i to besplatno...
Prestanite više da zloupotrebljavate decu!

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока
 
На оном сигурно, а можда и на овом.
 
Deca se ne leče porukama ,već u medicinskim ustanovama,u kojima rade lekari,i to besplatno...
Prestanite više da zloupotrebljavate decu!

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока
Прочитај још једном шта сам написао и размисли мало шта сам хтео да кажем или морам да цртам.
 
Прочитај још једном шта сам написао и размисли мало шта сам хтео да кажем или морам да цртам.
Bojim se da moraš da crtaš,možda bolje crtaš ,nego što pišeš.

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока
 
Ja sam uredno platio porez državi, i dao prilog za izgradju hrama. Od crkve sam za svoje pare dobio velelepni Hram, a od države muški polni organ.
Vrati ce, sve trci. Mozda na onom svetu.
Pa šta to prosečni turista može da vidi u BG, a da nije Hram, Kalemegdan, tri "kafane" u Skadarskoj i silikon sise na splavu. Hram je dosta zanimljiv zapadnjacima, jer imaju vrlo malo kontakta sa neovizantijskom arhitekturom. I prosto daje određeni nivo ponudi Bg, koji je uglavnom poznat kao "party capital of europe", tj. čitaj "lake žene slabe na strance". Pored toga, koliko radnih mesta i slično. To je samo jedna dobit, koja je u ovom slučaju vezana za turizam. O ostalim ne bih da davim ljude.
Mislim ja razumem tebe, al kao smeta Hram, a ne smeta 95% korumpiranog državnog aparata, koji je zapravo odgovoran za tu decu, i koji je prouzrokovao nedaće ovom narodu u zadnjih 30g.
 
Hram je projektovan da bude nova Aja Sofija na Balkanu, srecom, u vreme kada smo imali smisla za arhitekturu, tako da nije "ispao" ruzna gradjevina.
Moja kritika je sira od od ovog preambicoznog poduhvata, ali o tome nekom drugom prilikom.

Ajde objasni to malo.
80ih je Jugoslavija bila u velikoj ekonomskoj krizi, 90ih je bilo jos gore.
 
Аха Софија је више била неки лајтмотив и начелни узор суштински зграде се јако разликују. Аја Софија је базилика а ХСС је ранокраки крст у основи. Аја Софија је императорски пројекат у главном граду тада најмоћније државе света, ХСС је само саборни храм једног малог народа. Само времена су се променила и нас Срба је сад скоро па половина колико је било становника империје (процене су 35 милиона и 6ом веку и 14 милиона данас у целом свету) али је новца далеко више. Уосталом ХСС је данас само један у низу крупних религиозних објеката. А колико јер његова градња оправдана види се по великим празницима.
 
Cena izgradnje hrama je trivijalna, AV toliko placa gazdama reket po projektu da ga neometaju u svojoj vladavini.
 
Не прокишњава, још није зазелено до краја... За једно 100тинак година
 
Bas je nekako bela sa braon i zelenim losa kombinacija osim ako nije neko zasticeno drvo iz vocnjaka
 
Ovo nije tačno. Ne postoje karte za ulazak u Aja Sofiju ni plavu džamiju. Postoje karte koje su sa vodičem...to je sasvim druga stvar.
Karta se plaćala do 2020. godine dok je još Aja Sofija imala status muzeja. Kao argument za pretvaranje Aja Sofije u dzamiju, Erdogan je naveo da se ulaz ni u jednu dzamiju u Turskoj ne naplaćuje.
 
Nadjoh na netu :)
hss.png
 
Neki deo u Hramu. Van konteksta, al reko da podelim sa vama :D
Pogledajte prilog 124586

Већ сам говорио на форуму, ово ми је најпроблематичнији део Храма. На ивици је нападности, а коначан суд ћу моћи да дам тек кад се попнем горе, надам се што пре.

Кад то рекох, има ли иједан инсајдер међу нама? Нико ни да гукне када ће коначно бити пуштена горња галерија и видиковац за посетиоце.
 
Vrh