Šta je novo?

Hram Svetog Save

Zaboravio sam juče da prenesem da je Šapke na svojoj konferenciji rekao da Grad u potpunosti preuzima finansiranje rekonstrkucije platoa na sebe, da najesen ide tender, a da bi radovi, paralelno sa završetkom garaže u Skerlićevoj, trebalo da budu gotovi krajem 2026. godine.

Да ли је цео плато црквена порта или само део до фонтана?

Mislim da je Oplenac fasada odlično poređenje. Ispao je fascinantan pa su odlučili da isti stil srpsko-vizantijski iskoriste i za veću katedralsku crkvu. Samo hram više kao krasna i zlatna palata.

To je ta jednostavna belina ali sa prirodnom teksturom i ukrasima.

20250727_135037.jpg

To je puna fasada, na hramu su okačene mermerne ploče na metalnu podkostrukciju. Mogli su i alubond da okače :)

Uopšte je bizarno što se Branko Pešić kao (genijalan) moderan arhitekta zainteresovao za crkvogradnju ali sa inovacijom.

A u pravoslavnoj crkvogradnji je čitava poenta konzervativnost, kao i freske, muzike. Jer je realno davno "prevazidjena" ta vizantijska gradjevinska tehnologija ali se sentimentalno poštuje jer je iz doba pravih vrednosti.

Kako jedan genijalac može toooliko da promaši...

Veliki je problem ovde što imamo posla sa izuzetno zatucanom grupom ljudi. Rekao bih najzatucanijom, ali konkurencija je tolika u Srbiji da i nisu na prvom mestu.

Elem, umesto zajedno da napravimo da hram liči na nešto i popravimo šta ne valja, uvek će se nailaziti na otpor prema objektivnim kritikama i spinovati da se pljuje po crkvi.

Na konstataciju da je hram ružan ko k, što i jeste, dobićete odgovore - jesi ti neki mrzitelj crkve, srpstva i Srbije? 😁

Veliki je problem ovde što imamo posla sa izuzetno zatucanom grupom ljudi. Rekao bih najzatucanijom, ali konkurencija je tolika u Srbiji da i nisu na prvom mestu.

Elem, umesto zajedno da napravimo da hram liči na nešto i popravimo šta ne valja, uvek će se nailaziti na otpor prema objektivnim kritikama i spinovati da se pljuje po crkvi.

Na konstataciju da je hram ružan ko k, što i jeste, dobićete odgovore - jesi ti neki mrzitelj crkve, srpstva i Srbije? 😁
Branko Pesic ga je unistio, nije genijalac. Hram je ogroman i samo pravi znalac moze da sredi proporcije i fasadu pri takvoj impozantnosti.

Genijalac je u svom primarnom žanru, to sam mislio. Beogradjanka je solidan soliter.

Nije mogao ili hteo da se prilagodi drugom žanru.

Kao i u muzici ako si genijalac za bluz-rock ne znači da ćeš uopšte moći odsvirati flamenko. I obrnuto. Iz korena različiti pristupi istom instrumentu.

..
Pa Beki, sad šta očekuješ nego otpor kad se tako grubo izražavaš.
Hram je spolja lep proporcijama, fasadom prosečan 3- , iznutra skoro pa savršen 4+.
Veliki platno pa i veliki rizici.

Svakako je impozantan i spolja gabaritima i siluetom pa ljudi ne mogu da vizualizuju koliko je suptilno mnogo bolji bio original.

Poslednja izmena:
Pa ne trebaju meni da pružaju otpor 😀 Oni, u stvari, pre svega pružaju otpor sami sebi.

Vrh