Popeh se
gore do galerije - oko glavne kupole uz vodica (rezervise se, placa se i nije bas tako jeftino ali rekoh da vidim i to cudo - 3k RSD)
Jako jako interesantno, hodnici, mozaici, tek kad prodjete svim ovim stepenicama i hodnicima shvatite velicinu ovog objekta, pogled odozgo je naravno fantastican, do samog krsta nije moguce popeti se.
Hram ima:
1) najveci mozaik na svetu (to vec znamo).
2) najveci "luster" (polijelej) na svetu, oprostite za moju terminologiju, nisam upoznat sa tim crkvenim terminima.
3) najveci aktivna pravoslavna crkva na svetu.
4) 6 crkava se nalazi u okviru hrama.
5) dobio sam malo parce mozaika (zlatno naravno) za uspomenu kao poklon (kaze samo specijalni gosti dobijaju
).
6) kao sto je svima vidljivo, kad se pridje mozaiku, vidi se da nije ravnomerno postavljeno - to je namerno tako, zbog svetlosti i tako nekih stvari.
7) visina je 79m (ukupno) - krst je oko 10m.
8) gore - vrata se automatski otvaraju preko kartice (za izlazak na terasu) xd.
9) lift je kul, ima nekoliko liftova, koliko sam primetio (mozda i gresim).
10) deo puta do vrha se moze preci samo stepenicama, jako interesantno, milion nekih malih vrata, ulaza, zatvorenih, pitaj boga, hram je stvarno ogroman.
11) nakon svih ovih iskustava sam jos vise odusevljen hramom i ovo je svakako primarna turisticka atrakcija u Beogradu.
12) mozaici su stvarno neverovatni, svidja mi se taj stil, taj miks novog i starog i sto nema pros**** vec je lepo ispisano na cistom i jasnom srpskom jeziku.
Vodic je jedna apsolutno simpaticna devojka
Pusticu slike neki dan.