Šta je novo?

Hram Svetog Save

Код психичких болесника као и оних који то треба да постану су чисте линије потребне због два разлога:

Да се не преоптерећује психа формама
Да се не повреди немирни затвореник

Са друге стране, немојмо правити паралеле између православља и западних цркава. Запад је Богочовека одавно заменио човеком-богом. Тако како они граде храмове ја бих са задовољством волео да у Србији градимо концертне дворане и галерије. И ту ћу се сложити са свима који говоре, да украси не одузимају пажњу јер на концерту и у галерији предмет који заокупља пажњу треба да буде у фокусу.

Храм у православљу има функцију Богомоље, разговора са Богом а не будистичког само усавршавања.

Молитва није медитација.

Кад се већ покренуло питање "западних цркава", прво треба нагластити да не постоји само католичка и протестантска црква, већ и многе друге, настале управо као одговор на застрањивање католичке цркве. И на те цркве се гледа са великим стереотипом овде.

Лично сам присуствовао службама Пентакосталне цркве у Београду и могу пренети утиске са њихових служби. Сама црква се налази у Симиној улици на Дорћолу и сем натписа поред улазних врата, не може се ни наслутити да је објекат верске природе. То је обична зграда са нормалним уличним фронтом. Постоји улазни хол, као код сваког јавног објекта који служи за дружења пре и после службе. Сама сала за богослужење доста подсећа на ове постављене фотке а од декорације је на прочељу само велики крст са неким стихом и то је то.

Имају службе два или три пута недељно, траје око 2 сата и атмосфера је заиста пријатна. Састоји се од два блока проповедања који су пресечени музичким блоком. У првом блоку црквени пастор (парох у православљу) чита неки део Библије и након тога говори о смислу тог стиха у практичном животу. Након тога, иде тај музички блок где верници певају песме из песмарице, што доста подсећа на сцене из америчких филмова где црнци певају у хору на црквеним службама. Након тога, у другом блоку неко од верника, или гостујући пастор из неке регионалне, европске или чак америчке цркве прича о неком личном искуству са Богом а да је везано за тему из Библије која је покренута у првом блоку.

Све у свему, верници су заиста верници, и оне који познајем заиста живе морално исправним животима, далеко су библијски исправнији од 98% православаца које знам а који шатро иду у цркву фазон само пред своју Славу а не изађу још ни из Порте а већ одвале псовку. На жалост.

Сам концепт службе је приближен обичном човеку и потреби да се вернику заиста приближи Библија, односно божија реч, да му се објасни зашто се то тако десило у Библији и да све има смисао у животу. Да верник разуме Библију и све њене поруке.

То традиционалне цркве не раде. Службе у нашим црквама су на црквенословенском и верницима се заправо не приближава Реч Божија. Зато наши свештеници након службе која траје такође око 2 сата одрже говор на српском језику неку поруку да би верници макар шта разумели.

Што се тиче самих објеката, апсолутно је небитно за Веру како они изгледају и комуникација са Богом не зависи од њих претерано. Какви ће бити верници и да ли ће они живети морално или бити грешни, да ли ће разумети Реч Божију зависи само и искључиво од црквених лица и њихове способности да допру до духа својих парохијана а не од тога да ли црквени објекат има мозаик или је белих зидова.

На крају, што се тиче самог обликовања црквених објеката, апсолутно сам ЗА очување традиције јер Цркву не треба модернизовати на тај начин, већ модернизовати однос између црквених лица и верника.

Sekta.
Liturgija ne traje dva sata vec do sat i 10-15 minuta. svaki put je ista potpuno sem jevandjelja i apostola koji se citaju na srpskom (i torpara u zavisnosti od praznika)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794578#p794578:hpbxw9vd je napisao(la):
Elnamor » Сре Нов 18, 2020 9:38 pm[/url]":hpbxw9vd]
то је зато што не видиш харомнију и лепоту у овоме:
Ја је видим, али то не значе да ме простори какве сте представили духовно надахњују, у духу вере којој припадам. Где је хришћанство у свему овоме? Један крстић, омања статуета.. то је све. Ови објекти би подједнако могли послужити као исламске богомоље, и управо у томе и јесте проблем. У њима нема скоро ничега што их чини хришћанским.

Ви овде говорите о архитектури, али верујућима су потребни Јеванђење, жртвеник, богослужбене књиге, мошти, иконе, кандила, мирис тамјана.. архитектонска форма је споредна у целој тој причи. Да, лепо је када храм изгледа лепо, када задовољава естетске критеријуме, и када се човек може подичити његовим изгледом, али оно што је важно верујућима јесте да задовољава оне духовне. А, неретко, омање и трошне манастирска црквице то чини боље од велелепних грандских храмова.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=792447#p792447:hpbxw9vd je napisao(la):
Sixto » Чет Нов 12, 2020 11:38 am[/url]":hpbxw9vd]Par komplementarnih boja? Da li si ti ikad bio u Vatikanu i ako jesi u sta si gledao?
Јасно је да није - бар не отворених очију.

Ренесансно и барокно грађевинарство Ватикана тешко да ико може окарактерисати као сведено што, наравно, не доводи у питање његову уметничку вредност.

Мада ово није теме, занимљиво је да посета Ватикана на мене није оставило никакав духовни утисак.. и сад, неко ће можда рећи, „па, да, ти си православац, ниси део те традицјие”, или чак, „то је последица твојих предрасуда”, и мада не претендујем на неку претерану непристрасност кад је реч о Ватикану, не бих рекао да је то посреди. Улазио сам и у друге инославне богомоље, од протестантских и римокатоличких, до будистичких и таоистичких, и рушевина бивших паганских храмова, и свуда сам осетио нешто. Просто, као верник, не могу да не осетим ништа на местима која отелотворују човеково стремљења као Божанском. Али масивна архитектура Ватикана, чини ми се, пре одише неком, помало стерилном, световном силом, у чијој се маси верски неутралних архитектонских и декоративних елемената губе сви хришћански елементи сачињени од сразмерно малих натписа, представа светитеља, обредних предмета итд.

Зато се усуђујем рећи да уметнички стилови неговани на Западу, без обзира на њихову уметничку вредност, неретко нису задовољавали реалне духовне потребе верујућих, јер је оно духовно неретко стављано у други план. Огољене лутеранске цркве су најдрастичнији пример тога у архитектури, а потпуно непримерене представе светитеља у сликарству. Мислим да се то данас види на примеру инославних хришћана који прибегавају употреби православних икона, или одређених аспектима сопствене традиције из ранијих епоха, чиме несвесно одговарају на унутрашњу духовну потребу.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794662#p794662:hpbxw9vd je napisao(la):
stf » Чет Нов 19, 2020 11:19 am[/url]":hpbxw9vd]Што се тиче самих објеката, апсолутно је небитно за Веру како они изгледају и комуникација са Богом не зависи од њих претерано. Какви ће бити верници и да ли ће они живети морално или бити грешни, да ли ће разумети Реч Божију зависи само и искључиво од црквених лица и њихове способности да допру до духа својих парохијана а не од тога да ли црквени објекат има мозаик или је белих зидова.

На крају, што се тиче самог обликовања црквених објеката, апсолутно сам ЗА очување традиције јер Цркву не треба модернизовати на тај начин, већ модернизовати однос између црквених лица и верника.
Рекли сте доста тога што свакако стоји. То што је наша света Црква истинска Црква Христова, не значи да је у оном световном аспекту савешена. Наша Црква, као световна инситуција, заиста мора да поради на доста тога - и то већ чини. Далек смо ми пут прешли, од мрака османског ропства, до оног под безбожничким режимом, и садашњем, у коме имамо веронауку у школама, црквене медије итд. Ипак, посао приближавања Бога човеку захтева стални напор, како црквеног клира, тако и свих верујућих.

Стоји и да су многи протестанти, и уопште, инославни хришћани, велики верници итд. Али, никако не стоји да форма није битна. Напротив. Не треба потцењивати значај визуалног. Није без разлога управо тамо где су цркве најогољеније, а где није било неког секуларног прогона цркве - дакле, скандинавске земље - понајмање верујућих. За то није одговорна само форма, разуме се, већ и садржина саме вере, с њеним акцентом на неким проблематичким, па и нехришћанским (у чима нас православних) учењима, али то је већ нека друга прича.

Posetila sam Hram u skorije vreme, i zaista me je oduševio! Odiše mirom, lepotom i elegancijom! Mozaici su fascinantni, ali ne bodu oči, zlatna boja je umirujuća, a akustika je fantastična... Čak i kritikovana prodavnica se uklopila, moderna je i nenametljiva.

Ono što mi se nije dopalo su spoljne nove kocke, jako su prljave. Nadam se da će ih održavati i da će to biti sve pristojno i čisto!

Pozdrav!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794793#p794793:d4c4wohi je napisao(la):
Аполон » Pet Nov 20, 2020 3:55 am[/url]":d4c4wohi]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794578#p794578:d4c4wohi je napisao(la):
Elnamor » Сре Нов 18, 2020 9:38 pm[/url]":d4c4wohi]
то је зато што не видиш харомнију и лепоту у овоме:
Ја је видим, али то не значе да ме простори какве сте представили духовно надахњују, у духу вере којој припадам. Где је хришћанство у свему овоме? Један крстић, омања статуета.. то је све. Ови објекти би подједнако могли послужити као исламске богомоље, и управо у томе и јесте проблем. У њима нема скоро ничега што их чини хришћанским.

Ви овде говорите о архитектури, али верујућима су потребни Јеванђење, жртвеник, богослужбене књиге, мошти, иконе, кандила, мирис тамјана.. архитектонска форма је споредна у целој тој причи. Да, лепо је када храм изгледа лепо, када задовољава естетске критеријуме, и када се човек може подичити његовим изгледом, али оно што је важно верујућима јесте да задовољава оне духовне. А, неретко, омање и трошне манастирска црквице то чини боље од велелепних грандских храмова.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=792447#p792447:d4c4wohi je napisao(la):
Sixto » Чет Нов 12, 2020 11:38 am[/url]":d4c4wohi]Par komplementarnih boja? Da li si ti ikad bio u Vatikanu i ako jesi u sta si gledao?
Јасно је да није - бар не отворених очију.

Ренесансно и барокно грађевинарство Ватикана тешко да ико може окарактерисати као сведено што, наравно, не доводи у питање његову уметничку вредност.

Мада ово није теме, занимљиво је да посета Ватикана на мене није оставило никакав духовни утисак.. и сад, неко ће можда рећи, „па, да, ти си православац, ниси део те традицјие”, или чак, „то је последица твојих предрасуда”, и мада не претендујем на неку претерану непристрасност кад је реч о Ватикану, не бих рекао да је то посреди. Улазио сам и у друге инославне богомоље, од протестантских и римокатоличких, до будистичких и таоистичких, и рушевина бивших паганских храмова, и свуда сам осетио нешто. Просто, као верник, не могу да не осетим ништа на местима која отелотворују човеково стремљења као Божанском. Али масивна архитектура Ватикана, чини ми се, пре одише неком, помало стерилном, световном силом, у чијој се маси верски неутралних архитектонских и декоративних елемената губе сви хришћански елементи сачињени од сразмерно малих натписа, представа светитеља, обредних предмета итд.

Зато се усуђујем рећи да уметнички стилови неговани на Западу, без обзира на њихову уметничку вредност, неретко нису задовољавали реалне духовне потребе верујућих, јер је оно духовно неретко стављано у други план. Огољене лутеранске цркве су најдрастичнији пример тога у архитектури, а потпуно непримерене представе светитеља у сликарству. Мислим да се то данас види на примеру инославних хришћана који прибегавају употреби православних икона, или одређених аспектима сопствене традиције из ранијих епоха, чиме несвесно одговарају на унутрашњу духовну потребу.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794662#p794662:d4c4wohi je napisao(la):
stf » Чет Нов 19, 2020 11:19 am[/url]":d4c4wohi]Што се тиче самих објеката, апсолутно је небитно за Веру како они изгледају и комуникација са Богом не зависи од њих претерано. Какви ће бити верници и да ли ће они живети морално или бити грешни, да ли ће разумети Реч Божију зависи само и искључиво од црквених лица и њихове способности да допру до духа својих парохијана а не од тога да ли црквени објекат има мозаик или је белих зидова.

Рекли сте доста тога што свакако стоји. То што је наша света Црква истинска Црква Христова, не значи да је у оном световном аспекту савешена. Наша Црква, као световна инситуција, заиста мора да поради на доста тога - и то већ чини. Далек смо ми пут прешли, од мрака османског ропства, до оног под безбожничким режимом, и садашњем, у коме имамо веронауку у школама, црквене медије итд. Ипак, посао приближавања Бога човеку захтева стални напор, како црквеног клира, тако и свих верујућих.

Стоји и да су многи протестанти, и уопште, инославни хришћани, велики верници итд. Али, никако не стоји да форма није битна. Напротив. Не треба потцењивати значај визуалног. Није без разлога управо тамо где су цркве најогољеније, а где није било неког секуларног прогона цркве - дакле, скандинавске земље - понајмање верујућих. За то није одговорна само форма, разуме се, већ и садржина саме вере, с њеним акцентом на неким проблематичким, па и нехришћанским (у чима нас православних) учењима, али то је већ нека друга прича.

Tvoj animozitet prema katolickoj crkvi je prilicno jasan iz tvojih postova tako da ni ne cudi ovaj post i mesto koje joj dodeljujes u licnom sistemu vrednosti.

Barokna umetnost je napravila iskorak i u izgledima unutrasnjosti crkvi, ne samo spolja. Ja recimo kada sam posetio crkvu Sv. Petra, zaista odmah mi je zapalo za oko bogata raskosna unutrasnjost i sklad tamnih boja. Ogroman Baldakin kod oltara i svod Sikstinske kapele su mi najvise interesantni, jer deluju nadljudsko, umetnicki savrseno, dok je spoljasnost sa trgom doista kitnjasta i izolovana od ostatka grada, u najmanju ruku izgleda kao neki dvorac ili muzejska zgrada. Naravno crkva je na neki nacin prototip onoga sto mi danas zovemo marketing, najbolji umetnici tadasnjeg vremena su napravili remek dela sakralne arhitekture ne bi li to zaintrigiralo vernike kako je crkva(Bog) savrsena i potom probudulio ono duhovno u njima. Kad je rec o spoljasnosti postoje daleko lepse i malo svedenije crkve tog stila sirom Evrope.

Nas hram i generalno istocno pravoslavlje opet ima na neki svoj nacin nenametljiv efekat kroz ikonopisanje i slikarstvo nego kroz velelepnu i masivnu arhitekturu (sa izuzecima). Hram je zaista i spolja i iznutra umetnicki sjajan ali ostaje pitanje novog platoa i kako ce sve to izgledati kao jedna celina.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794950#p794950:eb3sy042 je napisao(la):
Sixto » Пет Нов 20, 2020 12:20 pm[/url]":eb3sy042]
Tvoj animozitet prema katolickoj crkvi je prilicno jasan iz tvojih postova tako da ni ne cudi ovaj post i mesto koje joj dodeljujes u licnom sistemu vrednosti.
Мој став о Римокатоличкој цркви (за православне је само наша Црква католич(анс)ка, ако Вам то ишта значи) је заснован на историјским чињеницама и учењу Цркве. У њема има трезвености, знања, опреза, али не и анимозитета - још мање мржње.

Но, то нема баш никакве везе с мојим доживљајем Базилике Светог Петра (на коју сам изнад конкретно и мислио), јер као што сам у свом коментару већ навео, мој утисак других римокатоличких богомоља (посебно оних на југу Европе, које сам доживео као далеко топлије) био је другачији. Дакле, овде је ипак пресудила архитектура саме базилике, од њених размера, до унутрашњег распореда простора и природе садржаја који је испуњују.

Не спорим да је реч о врхунском грађевинском остварењу, испуњеном врхунским уметничким делима, али остајем при ставу да унутрашњост храма, бар у датим габаритима, не одговара потребама Цркве, јер - бар по мом субјективном осећају - не пружа оптималну атмосферу за богослужење и верски живот уопште. Не ускраћујем никоме право да мисли другачије; ово је просто питање лично доживљаја, јер ја нисам рекао да је базилика ружна, нескладна или шта већ (мада, нисам једини који сматра да би спољашност базилике добила на изгледу да су се држали основе у облику грчког крста), па да ми сад неко замера.

У Храму су стали сви радови, скидају се скеле, сав грађевински материјал се износи, полузавршени под се чисти. Дакле, ипак ће у самој унутрашњости Храма бити церемоније поводом сахране.

Година препуна искушења..

Да, раније су објавили:

Поводом упокојења блаженопочившег Патријарха српског Иринеја, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одржао је седницу 20. новембра 2020. године у Патријаршији српској у Београду и донео одлуке које су Уставом Српске Православне Цркве предвиђене у оваквим ситуацијама.

Донета је одлука да патријарашке дужности преузима Свети Архијерејски Синод у складу са чланом 62 Устава Српске Православне Цркве, а да Светом Синоду до избора новог Патријаха српског председава Митрополит дабробосански г. Хризостом.

За администратора упражњене Архиепископије београдско-карловачке Свети Архијерејски Синод је изабрао Његово Преосвештенство Епископа шумадијског г. Јована у складу са чланом 70 Устава Српске Православне Цркве.

Тело блаженопочившег Патријарха српског Иринеја биће изложено у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду током свете Литургије на дан славе Саборног храма, 21. новембра 2020. године, а после тога пренето у храм Светог Саве на Врачару, где ће верници имати прилику да се опросте са блаженопочившим Патријархом.

Света заупокојена Литургија биће служена у недељу, 22. новембра 2020. године, у храму Светог Саве на Врачару са почеткокм у 9 часова. У наставку свете Литургије биће служено опело а тело Патријархово биће сахрањено у крипти храма Светог Саве.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=793714#p793714:2t5gol4t je napisao(la):
vranac » 16 Nov 2020 02:59 pm[/url]":2t5gol4t]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=792548#p792548:2t5gol4t je napisao(la):
dragisha » 12 Nov 2020 05:23 pm[/url]":2t5gol4t]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=792113#p792113:2t5gol4t je napisao(la):
Kailan » Sre Nov 11, 2020 12:25 pm[/url]":2t5gol4t]
П.С. каже човек у коментарима о Храму на твитеру, да није нигде видео толико руског, шаренила, претеривања и кичераја него у Храму Христа Спаситеља у Москви..
Што би рекли наша браћа Американци, руски малигни утицај :lol:

Мада ја покушавам да нађем то шаренило и тешко ми иде :?

4085_orig.jpg

Илустрација управо то и доказује. Нацифрано, претерано по принципу “додај још ово”.
Али од њих се после осамдесетогодишњег цивилизацијског прекида и хибернације боље не може ни очекивати.

За вашу информацију, обновљени Храм Христа Спаситеља представља (скоро до најситнијих детаља) верну копију предреволуцијске цркве, освештане 1883. Толико о „цивилизацијском прекиду и хибернацији”.

О укусима не вреди расправљати, али ако вам је ово „нацифрано”, онда су „нацифрана” сва знатнија здања старије европске - па и шире - архитектуре.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795012#p795012:1xbqgnoy je napisao(la):
Аполон » Пет Нов 20, 2020 3:26 pm[/url]":1xbqgnoy]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794950#p794950:1xbqgnoy je napisao(la):
Sixto » Пет Нов 20, 2020 12:20 pm[/url]":1xbqgnoy]
Мој став о Римокатоличкој цркви (за православне је само наша Црква католич(анс)ка, ако Вам то ишта значи) је заснован на историјским чињеницама и учењу Цркве. У њема има трезвености, знања, опреза, али не и анимозитета - још мање мржње.

Но, то нема баш никакве везе с мојим доживљајем Базилике Светог Петра (на коју сам изнад конкретно и мислио), јер као што сам у свом коментару већ навео, мој утисак других римокатоличких богомоља (посебно оних на југу Европе, које сам доживео као далеко топлије) био је другачији. Дакле, овде је ипак пресудила архитектура саме базилике, од њених размера, до унутрашњег распореда простора и природе садржаја који је испуњују.

Не спорим да је реч о врхунском грађевинском остварењу, испуњеном врхунским уметничким делима, али остајем при ставу да унутрашњост храма, бар у датим габаритима, не одговара потребама Цркве, јер - бар по мом субјективном осећају - не пружа оптималну атмосферу за богослужење и верски живот уопште. Не ускраћујем никоме право да мисли другачије; ово је просто питање лично доживљаја, јер ја нисам рекао да је базилика ружна, нескладна или шта већ (мада, нисам једини који сматра да би спољашност базилике добила на изгледу да су се држали основе у облику грчког крста), па да ми сад неко замера.

Slazem se tu po pitanju crkve Svetog Petra u Vatikanu, glavni cilj je bio pokazivanje pre svega svetovne snage, moci i bogatstva papske drzave. Neosporno da su radili na njoj genijalni ljudi, i najbolji umetnici koje je svet video. Ali sve ovo i zelja sa pukom megalomanijom je potpuno zanemarila osnovnu namenu crkve, i danas ta crkva vise izgleda kao sto je korisnik gore naveo kao nekakav muzej ili dvorac. A i nije funkcionalna. Takodje nisam fan toliko tog baroknog "preuksrasavanja". Sto se tice latinskog ili grckog krsta, licno mi je mnogo lepse da vidim u obliku grckog krsta pre svega zbog neke proporcije i simetrije, i tog centralnog prostora, ali vidjao sam i pored toga neke divne bazilike.
Elem za mene je Aja Sofija i dalje najlepsa crkva na svetu, lepsa i od naseg Hrama Svetog Save koji je bez obzira na sve jedan veoma veoma divan hram. Ono sto je u 6. veku bilo potpuno revolucionarno jeste kombinacija 2 stvari koje ce kasnije da postanu osnova zapadne i istocne crkve u arhitekturi, a to je bazikalna osnova u katolicizmu sa dugackim glavnim brodom i kvadratna osnova sa centralnom kupolom iznad koja ce postati uglavnom standard u pravosljavlju.

Ne znam koliko su to ljudi primetili u Aja Sofiji ali ona jeste kombinacija bazilike i kupole na sredini. I ako osnova crkve nije bas pravi kvadrat ona ima te elemente bazilike odnosno jednog izduzenog glavnog broda i prelepe kupole na sredini.

Kako se olako "obrušavamo" na katedralu Sv. Petra u Rimu, a zaboravljamo recimo na Isakijevski sabor u Sankt Peterburgu koji isto tako izgleda - megalomanski, unutra veoma šareno, prepun vrhunskih umetničkih dela a ipak nekako deluje hladno i kao da nije za bogosluženje.

Ili Kazanski sabor u istom gradu. Doduše unutar njega nisam bio pa ne znam kako je, ali spolja je za uzor imao upravo kolonade na Trgu Sv. Petra u Rimu. Samo nikad nije završen...

Пре неки дан.

Prilozi

• 01_АГ_Храм Светог Саве_2020.jpg
    01_АГ_Храм Светог Саве_2020.jpg
    376,2 KB · Pregleda: 2.791
Имам једно питање.

Да ли има више информација о нивелацији терена и плановима са главне степенице. Постоји разлика која није мала, па ми није јасно о чему се ради...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795155#p795155:24nnzrvs je napisao(la):
Uroš985 » Пет Нов 20, 2020 10:46 pm[/url]":24nnzrvs]Kako se olako "obrušavamo" na katedralu Sv. Petra u Rimu, a zaboravljamo recimo na Isakijevski sabor u Sankt Peterburgu koji isto tako izgleda - megalomanski, unutra veoma šareno, prepun vrhunskih umetničkih dela a ipak nekako deluje hladno i kao da nije za bogosluženje.

То ти се чини или си био на Богослужењу?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795155#p795155:24nnzrvs je napisao(la):
Uroš985 » Пет Нов 20, 2020 10:46 pm[/url]":24nnzrvs]
Ili Kazanski sabor u istom gradu. Doduše unutar njega nisam bio pa ne znam kako je, ali spolja je za uzor imao upravo kolonade na Trgu Sv. Petra u Rimu. Samo nikad nije završen...

Ту колонаду нису измислили римокатолици, била је позната из античког периода.

А читав град је био политички пројекат европеизације Руса, који је на срећу прекинут, али плаћен је врло високом ценом.
Сигурно неће да руше те храмове, али да су атипични - јесу.

Па ипак, оно што функционише то је православна служба, која ипак, одврати од атипичне естетике...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795155#p795155:2nujylum je napisao(la):
Uroš985 » Пет Нов 20, 2020 9:46 pm[/url]":2nujylum]Kako se olako "obrušavamo" na katedralu Sv. Petra u Rimu, a zaboravljamo recimo na Isakijevski sabor u Sankt Peterburgu koji isto tako izgleda - megalomanski, unutra veoma šareno, prepun vrhunskih umetničkih dela a ipak nekako deluje hladno i kao da nije za bogosluženje.

Ne obrusavam se ni na sta, samo govorim svoje misljenje. Komentarisao sam crkvu cisto jer se vec pricalo o njoj, sto se tice katedrale svetog Isaka u Petrogradu, velikim delom se mogu sloziti sa tobom, nisam ostrascen tu da sad moram ne znam zasto "braniti bracu Ruse". Rusi su i sami postali velika carevina i imperija i logicno su i oni imali svoje "magalomanske" namere i projekte. Cela ta crkva i jeste gradjena u jednom neo klasicistickom stilu, cak mislim i da je arhitekta bio francuz. S tim sto mi jeste lepsa malo osnova u kojoj je grcki krst i sa spoljne strane crkva je "pristojna" i dominira okolinom, ali daleko mi je to i od top10 crkvi koje bi mi pale na pamet kada bih morao da nabrojim nabrzaka 10 meni najlepsih crkava.
Generalno nisam odusevljen previse ni izvornim "ruskim stilom" crkava kakve mozemo videti po moskvi ili petrogradu. Npr. hram Vasilija Blazenog u Moskvi koji je apsolutni simbol Rusije i Moskve, i koji je maltene na svakoj razglednici Moskve. Nisam odusevljen tom crkvom prosto. Vidim odredjenu lepotu i nameru i umem to da cenim, ali sto bi se reklo "not my cup fo tea".

Ako bih morao da napomenem neku rusku crkvu onda bi bila mozda katedrala u Krondstatu, mada opet i kod nje postoji mnogo kitnjastih delova koji mi ni misu najlepsi, i te zlatne kupole, i unutrasnje uredjenje ali opet eto to je crkva koja mi prva padne na pamet iz Rusije. I ako nije najpoznatija.

Oltar u hilandaru je poklon rusije iza se nalaz stari oltar iz kojeg su povadjene ikone koje su u riznici manastiroskoj....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795164#p795164:pvm12atl je napisao(la):
Прле » Pet Nov 20, 2020 9:03 pm[/url]":pvm12atl]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795155#p795155:pvm12atl je napisao(la):
Uroš985 » Пет Нов 20, 2020 10:46 pm[/url]":pvm12atl]Kako se olako "obrušavamo" na katedralu Sv. Petra u Rimu, a zaboravljamo recimo na Isakijevski sabor u Sankt Peterburgu koji isto tako izgleda - megalomanski, unutra veoma šareno, prepun vrhunskih umetničkih dela a ipak nekako deluje hladno i kao da nije za bogosluženje.

То ти се чини или си био на Богослужењу?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795155#p795155:pvm12atl je napisao(la):
Uroš985 » Пет Нов 20, 2020 10:46 pm[/url]":pvm12atl]

Ту колонаду нису измислили римокатолици, била је позната из античког периода.

А читав град је био политички пројекат европеизације Руса, који је на срећу прекинут, али плаћен је врло високом ценом.
Сигурно неће да руше те храмове, али да су атипични - јесу.

Па ипак, оно што функционише то је православна служба, која ипак, одврати од атипичне естетике...

Isakijevski sabor je muzej...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795174#p795174:lsesdu3u je napisao(la):
Duleban97 » Pet Nov 20, 2020 9:43 pm[/url]":lsesdu3u]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795155#p795155:lsesdu3u je napisao(la):
Uroš985 » Пет Нов 20, 2020 9:46 pm[/url]":lsesdu3u]Kako se olako "obrušavamo" na katedralu Sv. Petra u Rimu, a zaboravljamo recimo na Isakijevski sabor u Sankt Peterburgu koji isto tako izgleda - megalomanski, unutra veoma šareno, prepun vrhunskih umetničkih dela a ipak nekako deluje hladno i kao da nije za bogosluženje.

Ne obrusavam se ni na sta, samo govorim svoje misljenje. Komentarisao sam crkvu cisto jer se vec pricalo o njoj, sto se tice katedrale svetog Isaka u Petrogradu, velikim delom se mogu sloziti sa tobom, nisam ostrascen tu da sad moram ne znam zasto "braniti bracu Ruse". Rusi su i sami postali velika carevina i imperija i logicno su i oni imali svoje "magalomanske" namere i projekte. Cela ta crkva i jeste gradjena u jednom neo klasicistickom stilu, cak mislim i da je arhitekta bio francuz. S tim sto mi jeste lepsa malo osnova u kojoj je grcki krst i sa spoljne strane crkva je "pristojna" i dominira okolinom, ali daleko mi je to i od top10 crkvi koje bi mi pale na pamet kada bih morao da nabrojim nabrzaka 10 meni najlepsih crkava.
Generalno nisam odusevljen previse ni izvornim "ruskim stilom" crkava kakve mozemo videti po moskvi ili petrogradu. Npr. hram Vasilija Blazenog u Moskvi koji je apsolutni simbol Rusije i Moskve, i koji je maltene na svakoj razglednici Moskve. Nisam odusevljen tom crkvom prosto. Vidim odredjenu lepotu i nameru i umem to da cenim, ali sto bi se reklo "not my cup fo tea".

Ako bih morao da napomenem neku rusku crkvu onda bi bila mozda katedrala u Krondstatu, mada opet i kod nje postoji mnogo kitnjastih delova koji mi ni misu najlepsi, i te zlatne kupole, i unutrasnje uredjenje ali opet eto to je crkva koja mi prva padne na pamet iz Rusije. I ako nije najpoznatija.

Apsolutno se sve slažem - i za spoljašnjost Sv. Isaka, i za hram Vasilija Blaženog (koji je ustvari Bogorodičina crkva; ona je glavna u toj složenoj građevini); a i ja prosto obožavam sabornu crkvu u Kronštatu :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795227#p795227:51yaaj2f je napisao(la):
Uroš985 » Суб Нов 21, 2020 2:02 am[/url]":51yaaj2f]

Службе у храму су се обновиле 1990 године. Значи већ 30 година се служи. Дуго времена су службе вршене у пределу јер је све остало било под музеј.
Од 2017 храм се цео користи у Богослужбене сврхе до 11ч. После тога као музеј.

Дакле на службу бесплатно.

172477.jpg

Овде ми ромбоиди уопште не сметају.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795227#p795227:11jjiqw9 je napisao(la):
Uroš985 » Суб Нов 21, 2020 1:02 am[/url]":11jjiqw9]
Заправо, није; враћен је Цркви пре неке три године, а као што је колега поменуо, и пре тога је обновљено богослужење.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795146#p795146:11jjiqw9 je napisao(la):
Duleban97 » Пет Нов 20, 2020 9:28 pm[/url]":11jjiqw9]Slazem se tu po pitanju crkve Svetog Petra u Vatikanu, glavni cilj je bio pokazivanje pre svega svetovne snage, moci i bogatstva papske drzave.
То се управо и осећа, али има и других богомоља које су грађене с истим циљем, па опет не остављају такав утисак.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795155#p795155:11jjiqw9 je napisao(la):
Uroš985 » Пет Нов 20, 2020 9:46 pm[/url]":11jjiqw9]Kako se olako "obrušavamo" na katedralu Sv. Petra u Rimu, a zaboravljamo recimo na Isakijevski sabor u Sankt Peterburgu koji isto tako izgleda - megalomanski, unutra veoma šareno, prepun vrhunskih umetničkih dela a ipak nekako deluje hladno i kao da nije za bogosluženje.
А, ко је рекао да нам се Исакијевски сабор више допада? И на основу чега уопште закључујете да је критика изгледа граћевине А, аутоматски похвала изгледа грађевине Б?

За мој лични укус, читав тај стил (од барока надаље, али посебно неокласицизам) неретко не пружа најсрећнија решења, бар кад је реч о хришћанским богомољама, и то посебно оних већих размера. Православље, захваљујући елементима попут иконостаса, има ту предност да и такве просторе може донекле припитомити и одуховити (наши барокни храмови су добар пример, мада они имају предност мањих размера, а и ту има проблематичних решења), али као што се види на примеру Исакијевског сабора, ипак се осети разлика у атмосфери.

Ово није критика било ког стила у целини; барок је изнедрио и здања које карактерише задовољавајућа атмосфера, посебно у земљама попут Италије, а затим Шпанији, Португалији и њиховим бившим колонијама. Мада, код шпанаца ми ужасно богу очи прилично сабласна лутколика изображења Богородице, али то је већ засбна тема.

Neosporno da su radili na njoj genijalni ljudi, i najbolji umetnici koje je svet video. Ali sve ovo i zelja sa pukom megalomanijom je potpuno zanemarila osnovnu namenu crkve, i danas ta crkva vise izgleda kao sto je korisnik gore naveo kao nekakav muzej ili dvorac. A i nije funkcionalna. Takodje nisam fan toliko tog baroknog "preuksrasavanja". Sto se tice latinskog ili grckog krsta, licno mi je mnogo lepse da vidim u obliku grckog krsta pre svega zbog neke proporcije i simetrije, i tog centralnog prostora, ali vidjao sam i pored toga neke divne bazilike.
Elem za mene je Aja Sofija i dalje najlepsa crkva na svetu, lepsa i od naseg Hrama Svetog Save koji je bez obzira na sve jedan veoma veoma divan hram. Ono sto je u 6. veku bilo potpuno revolucionarno jeste kombinacija 2 stvari koje ce kasnije da postanu osnova zapadne i istocne crkve u arhitekturi, a to je bazikalna osnova u katolicizmu sa dugackim glavnim brodom i kvadratna osnova sa centralnom kupolom iznad koja ce postati uglavnom standard u pravosljavlju.

Ne znam koliko su to ljudi primetili u Aja Sofiji ali ona jeste kombinacija bazilike i kupole na sredini. I ako osnova crkve nije bas pravi kvadrat ona ima te elemente bazilike odnosno jednog izduzenog glavnog broda i prelepe kupole na sredini.
Мислим да је основни проблем дела монументалних римокатоличких богомоља ренесансног и постренесансног периода, кад је реч о атмосфери, то што су архитектура и уметност на првом месту, а они хришћански елементи неретко помало скрајнути.

Што се тиче основе, мени је главни проблем Базилике Св. Петра то што се купола (скоро) уопште не види са Трва Св. Петра, па ни када се човек мало више одмакне, што даје помало незграпан утисак; то је став и многих историчара уметности са Запада. То не значи да је код нас аутоматски све савршено, нити умањује значај и уметничку вредност ватиканске базилике.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795061#p795061:2pbpwjy0 je napisao(la):
svrca » 20 Nov 2020 04:23 pm[/url]":2pbpwjy0]
Илустрација управо то и доказује. Нацифрано, претерано по принципу “додај још ово”.
Али од њих се после осамдесетогодишњег цивилизацијског прекида и хибернације боље не може ни очекивати.

Ентеријер храма је реконструисан по сачуваним сликама и цртежима пре рушења... Сасвим је у реду ако не волиш руску православну црквену традицију... али да овде гураш некакве комунисте и хибернацију је смешно...

Vrh