Da li ima neka „dobra duša“ do pomogne, ali stvarno pomogne bez osuda ili podsmeha?
Tema o azbestu i hotelu Jugoslavija je mnogo ozbiljnija nego što je mnogi doživljavaju.
Neka deca su prestala da idu u školu pored, neki ljudi su se privremeno iselili u vikendice, kod rodbine, iznajmili stan u drugom delu grada.
Ono što je znam je da su N1, Radio slobodna Evropa, neki pojedinici, Eko straža postavljali pitanja različitim državnim organima na gradskom i republičkom nivou na ovu temu i da nisu dobili odgovor. Pisali su i povereniku za pristup informacijama od javnog značaja i ništa.
Znam i da je puno upita i zahteva prosledio i Savet OŠ Kralj Aleksandar o čemu sam redovno informisan kroz više kanala kao roditelj učenika te škole.
Savet škole je pisao na sledeće adrese:
- Inspekcija sa zaštitu životne sredine – sa zahtevom da ustanovi da li u vazduhu u i oko škole postoje opasne materije, posebno azbest u obliku i količini koji je opasan po zdravlje – odgovor: NISMO NADLEŽNI
- Gradski sekretarijat za urbanizam – zahtev da se javno objavi rešenje čiji je broj investitor istakao na oglasnoj tabli i da se proveri da li postoje sve potrebne dozvole za početak rušenja – odgovor NISMO NADLEŽNI
- Gradski sekretarijat za urbanizam sa zahtevom da se za ovaj slučaj objavi/dostavi elaborat, projekat ili šta već o upravljanju otpadom i o proveri da li postoje opasne materije, prvenstveno azbest . odgovor NISMO NADLEŽNI
- Građevinska inspekcija sa zahtevom da proveri da li postoje sve dozvole i da li se rušenje sprovodi u skladu sa svim propisima – odgovor NISMO NADLEŽNI
- Ministarstvo prosvete – sa zahtevom da traži reakciju gornjih organa – isto NISU NADLEŽNI
- Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Ministarstvo građevinarstva – NISU NADLEŽNI
- Jedino je Institut za javno zdravlje merio jedne subote (za subotu znam) PM10 i NO2
- Na vratim škole se pojavila fotokopija jednog lista u kome piše da nema azbesta (gde je uzet uzorak, kada je mereno, ko je uzorkovao ne piše, možda je i rezultat iz Niša pre 10 godina) uz napomenu da se IMS (institut koji je vršio anlaizu uzoraka) ograđuje od uzorkavanja ako ga oni nisu vršili.
Neki roditelji su došli do uzoraka šuta (ne postoji ništa što roditelj ne bi uradio kada mu je dete ugroženo) i pokušali su da to daju na analizu, ali dve laboratorije su odbile da izvrše merenja – kažu samo na zahtev investitora ili nekog državnog organa.
Roditelji su se organizovali i počeli merenja o svom trošku. Kako počne merenja staje rušenje (mada azbest ostaje u vazduho i do 72h), ili se prelazi na rušenje sa dunavske strane. Ljudi koji vrše merenje ne smeju da odu na kej i da mere.
REZULTATI „RODITELJSKOG MERENJA“ još uvek nisu stigli.
Pomoć koju tražim se odnosu na pretragu na ceop.apr – gde MORAJU da budu objavljeni svi zahtevi, rešenja i sve što prati jedan projekat od zahteva za lokacijske uslove do upotrebne dozvole. Pretragom po broju parcele, adresi, investitoru nisam našao ni jedno rešenje za ovaj projekat koji sadrži naziv „odobrenje“, osim da je i danas odbijen zahtev za lokacijske uslove.
Da li je moguće rušenje bez dozvole i da li postoji nešto oko propisa što ja ne znam?
Hvala unapred!