Šta je novo?

Hotel Jugoslavija [ Hotel ]

Porodice sa godišnjim prihodima od min. 500 hiljada eur neto pa naviše.
Не желим да поредим УАЕ и Србију АЛИ на луксузној понуди су Арапи изградили имиџ туристичке дестинације не на парадајз туризму. Београду фале квалитетни хотели и стамбено-пословни комплекси то је чињеница.

Не желим да поредим УАЕ и Србију АЛИ на луксузној понуди су Арапи изградили имиџ туристичке дестинације не на парадајз туризму. Београду фале квалитетни хотели и стамбено-пословни комплекси то је чињеница.
Apsolutno se slažem. I mislim da je to pravi put i za BG i generalno Srbiju. Za 10-15 godina i ovde će se dosta promeniti mindset, dosta više ljudi će osetiti benefite kapitalizma u odnosu na sada, iako je i sada iz godine u godinu veći broj ljudi koji bolje živi u odnosu na ranije.

Pored toga nestaće i dobar broj nostalgičara - neki će jednostavno prihvatiti okolnosti i utopiti se u šta je tu je priču, svesni da ne mogu ništa da urade tim povodom, neki će tiho tugovati za starim Beogradom, ali isto bez mogućnosti da išta promene, a neki će nestati zbog godina starosti.

Bg i Srbija su jako dugo bili isti, nisu se dešavale nikakve krupne promene. Pogledaj slike i stare snimke na Youtube Bg-a i Srbije iz 80ih i 90ih, pa čak i iz 70ih, i uporedi sa BG do 2015. Tu nema neke suštinske razlike i bitne promene. Sve je isto, iste zgrade, nikakva promena.

Jedine 2 velike promene od kad sam ja rođen 1988 godine do moje 24 godine su realno most na Adi i renovirana zgrada Ušće. Ako pogledaš moje fotografije kad sam bio beba sa Kalemegdana i moje fotografije sa Kalemegdana kad sam bio sam bio student tu nikakvih razlika nema u okruženju sem što je renovirana zgrada Ušće posle bombardovanja. Ali kada bi na istom mestu sada napravio fotografiju, ta panorama sada je bitno drugačija

I što je najjače do te panorame i tog izgleda Bg-a smo došli za manje od 6-7 godina. Probaj da zamisliš šta nas sve čeka za narednih 6-7 godina.

Do pre nekoliko godina sam se "plašio" šta će biti kad napunim 40u, a sada sa velikim uzbuđenjem se radujem što godine prolaze i nove stvari nam donose. I radujem se što gledam kako nam se grad i zemlja razvijaju iz pozicije nekog ko je sada u najboljim i najproduktivnijim godinama.

Srećan sam što mogu izistinski da uživam što se moj san o Beogradu koji sam imao kao malo dete i tinejdžer sada konačno ostvaruje.

Apsolutno se slažem. I mislim da je to pravi put i za BG i generalno Srbiju. Za 10-15 godina i ovde će se dosta promeniti mindset, dosta više ljudi će osetiti benefite kapitalizma u odnosu na sada, iako je i sada iz godine u godinu veći broj ljudi koji bolje živi u odnosu na ranije.​
Sa druge strane, kako se povećava broj tih dobrostojećih, tako se povećava i broj lošestojećih, a oni između polako nestaju. A i taj benefit koji nam se nudi, meni nije uopšte potreban. I nisam jedini koji tako misli.​

A i taj benefit koji nam se nudi, meni nije uopšte potreban. I nisam jedini koji tako misli.​
Bojim se da je to neminovnost. Jednostavno ljudi će morati da prihvate to, kao i svugde u svetu. Ljudi su period od 2000te do 2010te nazivali tranzicijom, ali mislim da prava tranzicija zapravo zapravo započela pre desetak godina, i mislim da se tek sada zapravo dešava prevođenje Srbije u red kapitalističkih zemalja na globalnom nivou, tj. postaje zemlja za koju u zainteresovani krupni igrači na globalnom nivou, a ne samo domaći i regionalni. To su nova pravila igre i što se pre ljudi adaptiraju na to, to će im i nova normalnost lakše pasti i moći će da žive sa tim, odnosno u tim okolnostima.

Ali slažem se da će za neke ljude biti veliki izazov da se adaptiraju na novu normalnost

Apsolutno se slažem. I mislim da je to pravi put i za BG i generalno Srbiju. Za 10-15 godina i ovde će se dosta promeniti mindset, dosta više ljudi će osetiti benefite kapitalizma u odnosu na sada, iako je i sada iz godine u godinu veći broj ljudi koji bolje živi u odnosu na ranije.

Pored toga nestaće i dobar broj nostalgičara - neki će jednostavno prihvatiti okolnosti i utopiti se u šta je tu je priču, svesni da ne mogu ništa da urade tim povodom, neki će tiho tugovati za starim Beogradom, ali isto bez mogućnosti da išta promene, a neki će nestati zbog godina starosti.

Bg i Srbija su jako dugo bili isti, nisu se dešavale nikakve krupne promene. Pogledaj slike i stare snimke na Youtube Bg-a i Srbije iz 80ih i 90ih, pa čak i iz 70ih, i uporedi sa BG do 2015. Tu nema neke suštinske razlike i bitne promene. Sve je isto, iste zgrade, nikakva promena.

Jedine 2 velike promene od kad sam ja rođen 1988 godine do moje 24 godine su realno most na Adi i renovirana zgrada Ušće. Ako pogledaš moje fotografije kad sam bio beba sa Kalemegdana i moje fotografije sa Kalemegdana kad sam bio sam bio student tu nikakvih razlika nema u okruženju sem što je renovirana zgrada Ušće posle bombardovanja. Ali kada bi na istom mestu sada napravio fotografiju, ta panorama sada je bitno drugačija

I što je najjače do te panorame i tog izgleda Bg-a smo došli za manje od 6-7 godina. Probaj da zamisliš šta nas sve čeka za narednih 6-7 godina.

Do pre nekoliko godina sam se "plašio" šta će biti kad napunim 40u, a sada sa velikim uzbuđenjem se radujem što godine prolaze i nove stvari nam donose. I radujem se što gledam kako nam se grad i zemlja razvijaju iz pozicije nekog ko je sada u najboljim i najproduktivnijim godinama.

Srećan sam što mogu izistinski da uživam što se moj san o Beogradu koji sam imao kao malo dete i tinejdžer sada konačno ostvaruje.

Čitam prethodnu poruku i ne mogu da verujem. Pa da li shvataš da je opšti, i ustvari jedini princip iza tog SNS "razvoja" Beograda ideja da se unovči SVAKI prostor koji u gradu vredi, što znači da NAMERNO, PO DIZAJNU vredni prostori više ne smeju biti lako pristupačni masi, onima koji neće moći da plate ogromne cene za ulazak u elitni klub klase bogataša. Jer ako običan narod tu lako može da uđe, onda to sa tačke gledišta bogatih nije elitno i ne vredi tolike pare. Cena je toliko velika upravo zato što ih ona odvaja od mase. Znak da oni nisu obični. To je čitava suština elitizma, tj "posebnosti". Ne može sve određivati slepo tržište kapitala gde je kompletan selekcioni mehanizam inače fantastično složene strukture modernog društva sveden samo na samo jednu od mnogih komponenti, na novac.

Sem manje važnih izuzetaka kao što je Dedinje, sve je dakle suprotno dosadašnjoj tradiciji i urbanističkim idejama: da najbolji prostori u Beogradu treba da služe najvećem broju ljudi. A ne najmanjem broju ljudi. Samo smo zbog toga prošli bedu, ratove i bombardovanje bez većih socijalnih posledica. Ljudi nisu imali ništa, ali su dalje imali svoj grad, onaj njegov divni deo koji pripada svima. Dakle nije bilo prevelikog raslojavanja bar u onom delu koji je javan, a ne privatan, dakle u korišćenju gradskog prostora. Ako SNS nastavi ovako, zaista ćemo se pretvoriti u Latinsku Ameriku i geto delove Američkih gradova. Bande haraju i iz principa uništavaju sve što lepo jer od toga ONI sasvim sigurno nemaju baš nikakve koristi. Raslojeno društvo, razbojništva i ubistva. To nema veze sa bogatstvom države, jer USA je najbogatija na svetu, nego sa što ravnomernijom raspodelom bogatstva i pristupa gradskim resursima. Ovo što SNS sada radi sa Beogradom je destrukcija socijalne strukture i relativne homogenosti Srpskog društva, nešto što će tek imati užasne posledice.

figure-e3.png

Poslednja izmena:
Čitam prethodnu poruku i ne mogu da verujem. Pa da li shvataš da je opšti, i ustvari jedini princip iza tog SNS "razvoja" Beograda ideja da se unovči SVAKI prostor koji u gradu vredi, što znači da NAMERNO, PO DIZAJNU vredni prostori više ne smeju biti lako pristupačni masi, onima koji neće moći da plate ogromne cene za ulazak u elitni klub klase bogataša. Jer ako običan narod tu lako može da uđe, onda to sa tačke gledišta bogatih nije elitno i ne vredi tolike pare. Cena je toliko velika upravo zato što ih ona odvaja od mase. Znak da oni nisu obični. To je čitava suština elitizma, tj "posebnosti".
Ruku na srce, hotel Jugoslavija do gašenja 1999 godine, takođe je bio pozicioniran tako da nije bio namenjen masama. To je bio luksuzan hotel, i u biti sada će biti namenjen istoj ciljnoj grupi kojoj je bio namenjen i svojim najboljim godinama. Tada je bio namenjen dobrostojećim ljudima tog vremena, a sada će biti namenjen dobrostojećim ljudima ovog vremena. U slučaju kupaca stanova, to su odokativno ljudi sa neto prihodima preko 500K eur godišnje, mada možda do nekog manjeg stana u kuli dobace i porodice sa neto prihodima 200-500K eur/godišnje, ali mislim da porodica sa prihodima ispod 200K eur neto godišnje neće biti među stanarima. To je ciljna grupa koja se nezadovoljava stanovima u klasi A blok, West 65, BNV izuzimajući St. Regis kulu, i koji traže nešto više i ekluzivnije, što trenutno zadovoljavaju samo 3 zgrade, a to kula BNV St.regis, ova kula na mestu jugoslavije i sličan deltin projekat u okviru Intercontinentala.
Ovo što SNS sada radi sa Beogradom je destrukcija socijalne strukture i relativne homogenosti Srpskog društva, nešto što će tek imati užasne posledice.
Ta relativna homogenost Srpskog društva je zaostavština odnosno posledica 50 godina komunizma, od koje smo se silom prilika oporavljali 30 godina. Da nije bilo sankcija 90tih, narušavanje te homogenosti koju spominješ bi se desilo negde između 2000te i 2005te a ne tek sada. Bio bi taj buffer od desetak godina od 1990 do 2000, i onda bi kapitalizam ušao na velika vrata pre 20ak godina, i verujem da bi sada 95% stanovništva bilo potpuno van tog konzervativnog mindseta koji je posledica tavorenja u komunizmu

Kažeš porodice, a misliš burazeri stranke, kriminalci belih okovratnika, deca nepotizma i mafijaši ugledni biznismeni.

Vrh