Za top 1% 500K eur pa navise. Za druge procente nisam bas siguran. Pretpostavljam da bi u top 10% usle porodice sa preko 5K eur pa navise, ali mozda je to ipak konzervativnija procena, mozda je iznad 5K ipak top 15% ili top 20%. Za BG sam skoro siguran da vise od 10% porodica imaju preko 5K eur, za Novi Beograd verovatno je ta cifra blize top 20%. Ali ponovo ovo su moje pretpostavke na osnovu zivotnog i poslovnog iskustva, a ne cinjenice ili proizvod nekog istrazivanja/analize podataka.
Smatram da je ok uzeti kredit za bilo koji stan kojim neko resava svoje stambeno pitanje. Ali takodje smatram da kredit treba podici u skladu sa svojim mogucnostima i tako da ipak ispratis zivotni stil nekog ko zivi tu gde zivis. Na primer, ako se neka porodica snadje za ucesce (nasledstvo, pomoc roditelja i tako to), ali su im prihodi takvi da uz placanje rate za kredit za stan u A bloku ili Westu, a za ostatale zivotne troskove moraju da prave kompromis, onda je A blok/West su bili previsok zalogaj. Isto mislim i za porodice sa recimo dvoje dece u stanu u A bloku, Westu ili BNV od 50 m2. Ti ljudi su se protegli vise od koliko mogu da se pruze da bi mogle da pricaju da zive u A bloku, Westu, BNV. Ali ponovo, ako njima to nije problem i ako su oni OK sa tim da se cetvoroclana porodica gura u 50m2 u stanu od 4000 eur/m2 da bi mama i tata mogli da se pohvale da zive u fensi naselju, to je njihov problem. Ali to je svakako posledica globalno loseg sistema vrednosti i promocije materijalizma, pa onda ljudi odluce da udju u takve besmislene price, svesno praveci kompromise na drugim poljima, da bi ih neko posmatrao kao uspesnije nego sto jesu.
Drugim recima, ko podigne kredit za stan na lokaciji >4K/m2 i pri tome ne pravi nikakve kompromise u zivotnom stilu i drugim troskovima koji idu uz zivot na tom nivou, poslozio je stvari u zivotu kako treba, i od mene puna podrska za to. Nekoliko mojih zaposlenih je u prethodnih 2-3 godine uzelo stambeni kredit za lokacije koje si naveo, i drago mi je da su u situaciji da mogu to da priuste, pri tome znam da su u situaciji da ne moraju da prave nikakve kompromise i da prosto zive na nivou koji je i ocekivan za porodice koje su u takvoj poziciji. Od plate nikad ne bi skupili da iskesiraju za taj stan, i mislim da su doneli odlicnu odluku da uzmu stan u premium kompleksu na kredit.
To vec zavisi od coveka do coveka. Jedan moj drug je kupio stan u kesu u BNV da bi ga izdavao i od te kirije finansira, pazi sad, ratu za lizing za Porse Taycan. Da li je ovo dobra odluka ili ne, jednostavno do coveka je. Ja sam mu predlagao da taj kes vrati u biznis jer mislim da ce vise tako zaraditi (lizing bi svakako uzeo kao firma), on je s druge strane isao logikom da ce cena m2 rasti narocito u BNV, a da mu prihod od rente jednostavno pokriva ratu lizinga, jer da je iskesirao za auto, vrednost auta bi padala kroz godine. Svako ima svoju matematiku za kupovinu stana zarad akumulacije kapitala.