Pre XY godina, dok je Google Earth bio relativna novina i privlačna igračkica za fotelja-avanturiste poput mene, čeprkao sam po Jakutiji. Konkretno, po gradu Lensku koji leži 200 km južno od
Mirne, gde se nalazi drugi po veličini najdublji rudnik na svetu usred grada. Elem, ako se sećate, Google Earth je tad bio spojen sa servisom
Panoramio, koji je od pre par godina ugašen. Ja sam njega obožavao, jer mi je omogućavao da neka mesta gledam i iz vazduha, i iz perspektive sa terena. Jednom prilikom, gledao sam neku ulicu u Lensku, i naleteo na ovu sliku. IK-103 na ulici u Lensku, usred Sibira.
Ovo beše pre nekih circa 10 godina, ako se ne varam. Sad me motivisalo da izađem na net i potražim nešto više o ovim primercima. Ispostavilo se da pripadaju lokalnom rudniku u Lensku, gde služe za prevoz radnika. I za divno čudo, još uvek rade. I još uvek su u iznenađujuće dobrom stanju, bar vizuelno.
Preko Gugla, uspeo sam da prokopam do sajta
Fotobus i njihovog
popisa vozila u Lenskom rudniku, gde se vidi da su oko 2003 i 2007 dobili ukupno 12 IK-103 i IK-104, od kojih su 9 i dalje u službi a 3 su povučena.
Pogledajte prilog 3
Koliko sam razumeo iz
ovog i
ovog video priloga, ovi Ikari su 2015-2017 počeli da bivaju zamenjeni novim autobusima, reko bih kineske proizvodnje. Ruski ne poznajem dovoljno dobro da bih razumeo šta pričaju iz videa, pa ako nekog zanima, može da odgleda i da izvuče još informacija.
Sve u svemu, stigao Ikarbus i do Sibira. I bogme, ne samo da je stigao, nego ga dobrano i osvojio.
Nažalost, to sad spada u istoriju i po svemu sudeći, teško da će se ikad više ponoviti.