Šta je novo?

Gradski prevoz u svetu

напомена: слике су 1600х1067, тако да се може десити да се спорије учитава

за почетак, Дрезден, главни град немачке савезне републике Саксоније, са 530.754 становника. јавни превоз у Дрездену се састоји од трамваја, аутобуса и С-бана. кичму превоза чине трамваји, који имају 12 линија, а мрежа је дужине око 130 км (просечна дужина линије је 17 км и има 35 стајалишта и треба јој око 53 минута, а најдужа линија је 4 дужине 28,9 км, 79 минута и 56 стајалишта), нормалног колосека (1.435 мм). мрежу можете видети овде. возила су једносмерна, као код нас, и има их 166 модерних, нископодних, и 31 старих Татри Т4. нископодних имају 4 врсте са 6 (NGT 6 DD, дужине 29,2 м), 8 (NGT 8 DD, дужине 41 м и NGT D8 DD, дужине 30 м) и 12 (NGT D12 DD, дужине 45 м) осовина. њихов ГСП се зове Dresdner Verkehrsbetriebe AG (DVB), а стајалишта им изгледају:

апарати за куповину карата:

електронски дисплеји:

инфо-панои:

ред вожње на стајалишту:

трамваји:

С-бан Дрезден се састоји од три линије, укупне дужине 128 км, чију мрежу можете видети овде. возови раде по пуш-пул систему и имају једну локомотиву и 3 до 5 двоспратних вагона, а све три линије се секу на главној станици (Dresden Hauptbahnhof), чији екстеријер и улазни хол изгледају:

иначе, станица има укупно 14 перона распоређена на два ниво. доњи, приземни ниво има 7 терминалних колосека (6 и 9-14). горњи ниво је подељен на два дела, од којих један има 4 (3 пролазна (1-3) и 1 терминални (4)), а други 3 пролазна колосека (17-19). шема изгледа овако,а терминални перони:

перони на горњем нивоу:

иначе, поред степеница које иду на горњи ниво се налази и покретна трака, која се укључује када се на њу стави пртљаг:

С-бан воз:

касније у току дана ће бити Берлин и Минхен

идемо сада у Берлин. нећу да пишем пуно о граду, знате већ и сами доста о том граду, па ћу одмах прећи на јавни превоз. и овде имамо, као и у Дрездену, трамваје, аутобусе и С-бан, али на то треба додати и метро, који је један од најстаријих (од 1902. године). највише путника у Берлину има, наравно, метро (око 457 милиона годишње), бус (407), С-бан (376) и затим трамвај (171, мада он само покрива Источни Берлин). јавним превозом управља Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) и возила су, као и у Дрездену, жуте боје.

за почетак, трамваји. мрежа им има 22 линије (13 регуларних и 9 "метро" трамвајских линија), дужине 190 км, нормалног колосека. "метро" трамвајске линије возе 24 часа и имају испред броја ознаку М (као и метробусеви). флота је шарена, тј. има и једносмерних и двосмерних трамваја, укупно око 600, али су у принципу у функцији три типа трамваја: Татра КТ4 (као наша, само шира), GT6N (дужина 26,8 м) и Bombardier FlexityClassic (дужине 30,8 и 40 м)

о берлинском метроу је овде већ било речи, захваљујући Стеви и другим члановима, тако да нећу пуно да пишем, већ само укратко да се састоји од 10 линија (1-9 и 55), а дужина мреже је 151,7 км, просечна брзина је 30,7 км/х. имају две категорије возова, широкопрофилне (2,65 м ширине) и ускопрофилне (2,3 м ширине). овде сам се фокусирао на станице:

и инфо-пано са мрежом линија:

и за крај, слике са станице Zoologischer Garten:

и Hauptbahnhof:

иначе, станица је отворена 2006. године, и има укупно 5 нивоа (2 подземна, приземље и 2 надземна нивоа). има 13 колосека на нивоима -2 и +2, и то бројеви: 1-8 на -2 и 11-16 на +2 (колсеци 15 и 16 су колосеци С-бана). шема станице

(иначе, по мени би станица НБГ требала да се уради по узору на ову)

и за крај, РЕ2 и РЕ4 вози приватна компанија (Ostdeutsche Eisenbahn) са Штедлер Кис двоспратним гарнитурама:

сутра пар слика из Минхена

Katice su iste sirne vagon ali je postolje tj osvinski razmak drugaciji .Ja bi vrlo rado otkupio njihove polovne kate i prpakovoa na nasa postolja

direktor":1q8wjh0x je napisao(la):
Katice su iste sirne vagon ali je postolje tj osvinski razmak drugaciji .Ja bi vrlo rado otkupio njihove polovne kate i prpakovoa na nasa postolja

Ne na nasa postolja, vec na nova MAN-ova, kao sto su uradili u Halle-u. :grand:

Tek sad sam okacio slike iz Graca, voz railjet saobraca na liniji Grac-Prag, crvena garnitura je austrijskih zeleznica, plave su Ceske. Imaju vagone za bicikle, restoran vagon, udobna sedista, slikao sam koliko mesta ima za visoke ljude, s obzirom da imam 194 cm. Izmedju svakog sedista ima uticnica 220v. Ovo je 2. razred.

"Gradski" voz u Becu

Metro Bec

Autobuska Zagreb

direktor":13glbmdn je napisao(la):

шире су за један ред седишта

@loyola
и, какав је Рејлџет?

и да завршим мини немаћку репоратажу са Минхеном. тек о њему је све речено на овом форуму, тако да вам само постављам слике.

стари П трамвај:

нови трамвај (мислим да је GT6N, тј. Р2):

станица Fröttmaning код Алијанц арене:

и за крај, Marienplatz, метро станица:

интересантно је да је С-бан станица Marienplatz урађена у овом фазону, само што има по два перона на сваком нивоу (један перон за улаз, други за излаз, тзв. шпанско решење)

Ne znam kakav je flirt za udobnost, al ja bi ovim vozom putovao 10 sati ko nista, ima sve, udobna sedista....

JohnnyLee

Nema veze broj sjedista i u nase mozes staviti raspored 1+2

Bitna je sirina sanduka iznad postolja koja iznosi 2200 mm sto je identicno bg katri razlikuje se samo sirina osovina na postolju

U tome je i razlika između ČKD KT4YU za gradove bivše Jugoslavije (Zagreb i Beograd) i ČKD KT4D za gradove bivše Istočne Nemačke. Nemački imaju 2+1 sedište, dok naši imaju 1+1. Ako se sećate tramvaj T4D g.br 1004 koji došao u Beograd iz Hallea, on isto ima 2+1 red, dok T4U imaju 1+1.

Evo snimka prigradske železnice Patre. Dizel motorni vozovi Stadler GTW 2/6 širine 3m, sve na metarskom koloseku. Na žalost, i Grci imaju problema sa žvrljačima-pseudo umetnicima.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=klqeURpBEWY[/youtube]

Имају и немци, и то још горе.. Ево вам "фантастична немачка"
- by txmx 2, on Flickr
- by txmx 2, on Flickr
Класично фарбање кофом :lol:
- by txmx 2, on Flickr
- by txmx 2, on Flickr
- by txmx 2, on Flickr
- by txmx 2, on Flickr
Могу овако до сутра, ваљда схватате поенту

Somi303":ttlxcuu7 je napisao(la):
Имају и немци, и то још горе.. Ево вам "фантастична немачка"

Могу овако до сутра, ваљда схватате поенту

Ма схватили смо, Грци немају толико пара да унакараде целу површину!

Треба забранити продају спрејева! :rant:

Ne, nego treba hvatati ove koji to rade, a svakog uhvacenog poslati sa da sa smirglom p400 i cetkom velicine 40 prefarba neki javni objekat ili sredstvo u povrsini od 400m2 kao kaznu (drustveno korisna aktivnost).

zar grci nemaju neki hemijski voz da isprska ovu travuljinu što im raste iz šina?

Vrh