Šta je novo?

Gradski izbori 2018.

Nadovezeo sam se na post iznad mog o Djilasu, hteo sam da kažem, ako su prošle godine, ne znači da smo zaboravili šta je bilo. Pa sam izneo jedan lični primer, mada naravno, mnogo gore stvari su se dešavale.

Ovaj trotoar levo, nije bio trotoar. To je bilo nezavršeno i ostavljeno tako, neobeleženo. Možda je bilo još malo napred ka Banovom brdu, ne sećam se, ali nije ni bitno, poenta je ista. Kad se spuštaš se niz most, logično je da ideš malo većom brzinom. Možda nisam bio sto posto oprezan, ali idem biciklističkom stazom, novom, lepom, ne očekuješ da te na kraju čekaju prepreke, nisam išao kroz džunglu :mrgreen: Plus mrak.

f5YZCro.png

Svejedno, obaveza je bicikliste da ima neko svetlo i za to nije Đilas kriv. Ako je mrak, uspori. Ako voziš prvi put negde, ne zaleći se. Da li je Đilas kriv što se tek sada radi deo ka Rakovici ili što je tek pre par meseci završen NBG deo. Verovatno je Đilas kriv što još nema šina preko mosta, a ni šiljka.

Svetlo je radilo, ali svakih par meseci ne radi. Prijavio sam pre par meseci i dobio sam odgovor da će ga "hitno" popraviti.

DzonTravolta":zhnpfh1g je napisao(la):
Dobro, i to što kažeš.
Nego, jedan detalj mi je zapao za oko.
Jeremić je gostovao na svojoj "Našoj" TV pre neki dan, i najavio da će Dušan Vujović napustiti Vladu Srbije, jer je nezadovoljan činjenicom da se Srbija našla na spisku zemalja osumnjičenih za pranje novca i saradnju sa terorističkim organizacijama. Vuk reče: "Izmisliće već nešto kao opravdanje".

Dan kasnije je prostrujala vest o rekonstrukciji vlade (preneli su je "Danas" i "Novosti"): Vujović zaista po tom planu leti napolje, a menja ga (tamtamtam) Siniša Mali.

Ja se (bre) zadnjih meseci o politici informisem samo na ovoj stranici :)

vucko":zhnpfh1g je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523238#p523238 je napisao(la):
Vladivoje » 09 Mar 2018 12:24 am[/url]":zhnpfh1g]
opozicija ne postoji, da ja nisam reagovao, niko A ne bi rekao.

Pa ja sve vreme ovde i pričam da je opozicija lažna i da su svi oni u dilu.

I to je tako već 30 godina, ništa novo...

Sve je to jasno većini naroda, zato i bojkotuje takve "izbore"...

Mislim da su izbori pokradeni, na različite načine.

EUREKA :mrgreen:
Bravo, ti pametan mi glupi. imas 7 postova kako si ti najpametniji a mi smo glupi. Shvatili smo...

Ni ja ne vidim NDMBGD kao savršenu opoziciju ali garantujem lično i po ljudima koje znam tamo da nisu lažni niti potkupljeni što se ne može reći za poslanika Đilasa kome ne smeta SNS 5 godina, Šapića sa 6 nelegalnih objekata i kupljenom diplomom i ostalom ekipom...

@vladivoje
Vec pomalo postaje dosadno ponovno ponavljanje jedne te iste price.
"Prepametni" narod prepoznaje "laznu opoziciju"!!!
Pa ako je narod toliko pametan, sto povlaci pogresne poteze?!
Jer i oni koji nisu bas "prepametni" su do sada skapirali da SAMO onaj ko je na vlasti ODLUCUJE!!!
Te samim tim, bojkot izbora NIJE RESENJE!
Taj cak usudicu se reci, ne smisleni i planirani vec inertni bojkot je upravo posledica nedovoljne inteligencije dela gradjanstva.
Ali bi da se sutra kaze "svi su isti, ja nisam glasao, pa eto ne delim ni delic, promil odgovornosti za to kako je"!
Naravno, to je zesca glupost, jer i NE ČINJENJE povlaci neke posledice. Tako je i posledica NEglasanja ovakav izborni rezultat.
Kada kazem ovakav, ne mislim na rangiranje, redosled politickih stranaka i grupa, vec na odnos snaga i APSOLUTNU vecinu koju je stranka na vlasti osvojila.

No ovde je bitnije praviti se pametan pred drustvom u kaficu, kuci u krugu prijatelja, ili po internet portalima uz uobicajeno "jesam vam pricao" i "pa ja sam znao" (...) od preuzimanja odgovornosti i delanja za svoje i opste bolje sutra.

@Vucko
'U svakom zitu ima kukolja' i uvek ce tako biti. Meni licno NDMBG nije primamljiva, ali cenim njihov trud i zelju da svojim ČINJENJEM, angazovanjem i trudom nesto promene. Ja i dalje mislim da im jestrategija pogresna i da jos uvek nastupaju suvise 'elitisticki' i da dok (ako) to ne promene, nemaju sanse za ozbiljniji uticaj i veci uspeh na politickoj sceni, .i Beograda, a jos manje Srbije.
Ali sa druge strane oni su JEDINA paralela i (nazalost bleda) kopija nekadasnjih "studenata" , "mladih" koji su uvek i u svakom drustvu bili i ostali pokretači promena.

I dokle god ne budemo imali jak 'front' koji cine BAŠ mladi ljudi situacija na politickoj sceni ce ostati ista, ucmala, prljava zabokrecina u kojoj niko od aktera, ni veliki ni oni mali, marginalni ne zele da talasaju!

Edit:
Zaboravih da spomenem.
Sportista Šapić, gradjanin Šapić i političar Šapić - NIJE ISTO!
Lik, najblaze receno NIJE CVEĆKA da ne upotrebim grublje reci.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523345#p523345:55zxuoyb je napisao(la):
astrodule » Pet Mar 09, 2018 11:17 am[/url]":55zxuoyb]Svejedno, obaveza je bicikliste da ima neko svetlo i za to nije Đilas kriv. Ako je mrak, uspori. Ako voziš prvi put negde, ne zaleći se. Da li je Đilas kriv što se tek sada radi deo ka Rakovici ili što je tek pre par meseci završen NBG deo. Verovatno je Đilas kriv što još nema šina preko mosta, a ni šiljka.

Svetlo je radilo, ali svakih par meseci ne radi. Prijavio sam pre par meseci i dobio sam odgovor da će ga "hitno" popraviti.
Ko kaže da nisam imao svetlo? Ti očigledno nemaš pojma o čemu se radi i kako je to izgledalo, ali si spreman da optužiš biciklistu samo da ne bi slučajno neko Djilasa pecnuo. Biciklista je kriv što je upao u neobeleženu i neosvetljenu rupu sa zemljom i šljunkom.

Verovatno su i ovakvi ljudi sami krivi, nije do vlasti

https://www.blic.rs/vesti/beograd/covek ... da/x1qhnyy

laki72":21vr7lgg je napisao(la):
@vladivoje
Vec pomalo postaje dosadno ponovno ponavljanje jedne te iste price.
"Prepametni" narod prepoznaje "laznu opoziciju"!!!
Pa ako je narod toliko pametan, sto povlaci pogresne poteze?!
Jer i oni koji nisu bas "prepametni" su do sada skapirali da SAMO onaj ko je na vlasti ODLUCUJE!!!
Te samim tim, bojkot izbora NIJE RESENJE!
Taj cak usudicu se reci, ne smisleni i planirani vec inertni bojkot je upravo posledica nedovoljne inteligencije dela gradjanstva.
Ali bi da se sutra kaze "svi su isti, ja nisam glasao, pa eto ne delim ni delic, promil odgovornosti za to kako je"!
Naravno, to je zesca glupost, jer i NE ČINJENJE povlaci neke posledice. Tako je i posledica NEglasanja ovakav izborni rezultat.
Kada kazem ovakav, ne mislim na rangiranje, redosled politickih stranaka i grupa, vec na odnos snaga i APSOLUTNU vecinu koju je stranka na vlasti osvojila.

No ovde je bitnije praviti se pametan pred drustvom u kaficu, kuci u krugu prijatelja, ili po internet portalima uz uobicajeno "jesam vam pricao" i "pa ja sam znao" (...) od preuzimanja odgovornosti i delanja za svoje i opste bolje sutra.

Hvala lepo na cenjenom mišljenju, ali se ja sa takvim mišljenjem i stavom apsolutno ne slažem.

Inače, slažem se sa tezom da je inertni bojkot posledica nedovoljne inteligencije građanstva, ali takvih je zaista mali procenat.

Najveći deo bojkotaša čine ljudi sa stavom, koji cene svoj glas i zato ga daju samo onima koji to zaslužuju.

E sad, druga je stvar što ovde niko ne zaslužuje da dobije glas, a to već nije stvar onih koji treba da biraju, već izborne ponude, koja je nikakva, sramna i koja predstavlja uvredu za inteligenciju.

Da ne kvotujem sada Lakija, ugl. nadovezaću se na onu istinu koju je rekao o patkičarima. Oni sve rade ispravno, to je tačno, ali su elitisti. A taj problem sa postojećom infrastrukturom i ljudstvom teško da mogu da prevaziđu. To je jedino u svoje vreme mogla DS. Da elitističko jezgro i njihove ideje "distribuira" na široke narodne mase. I tako ostvari konkurentsku prednost na "političkom tržištu". Baš zato je Vučiću glavni cilj bio da uništi DS, jer ostali, kao ni fragmenti DS ne mogu da mu budu pretnja.

Sada, kad je opozicija doživela potpuni krah, Vučić će se okrenuti drugim prioritetima i zato očekujem da će u narednom periodu biti manje političkog diskursa u medijima, i uopšte manje izbora i kampanje.

Ono što mi je najsmešnije u ovom trenutku je Šutanovac. Umesto da odmah podnese ostavku, on saziva sednicu GO za nedelju, gde će ceremonijalno podneti ostavku! Ne znam da li će se povodom toga organizovati i roštilj, žurka, piknik i narodno slavlje. Većina naših političkih lidera pati od bolesne potrebe za publicitetom u bilo kojoj situaciji.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523190#p523190:41mzt64g je napisao(la):
SRBO » 08 Mar 2018 09:45 pm[/url]":41mzt64g]Хахаххахаххахаххахаха вајс и паткарка

...

Sramotno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523360#p523360:jv67lg33 je napisao(la):
Beki » Today, 12:20[/url]":jv67lg33]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523345#p523345:jv67lg33 je napisao(la):
astrodule » Pet Mar 09, 2018 11:17 am[/url]":jv67lg33]Svejedno, obaveza je bicikliste da ima neko svetlo i za to nije Đilas kriv. Ako je mrak, uspori. Ako voziš prvi put negde, ne zaleći se. Da li je Đilas kriv što se tek sada radi deo ka Rakovici ili što je tek pre par meseci završen NBG deo. Verovatno je Đilas kriv što još nema šina preko mosta, a ni šiljka.

Ko kaže da nisam imao svetlo? Ti očigledno nemaš pojma o čemu se radi i kako je to izgledalo, ali si spreman da optužiš biciklistu samo da ne bi slučajno neko Djilasa pecnuo. Biciklista je kriv što je upao u neobeleženu i neosvetljenu rupu sa zemljom i šljunkom.

Aktivni sam biciklista i nisam glasao za Đilasa na poslednjim izborima.

Vrlo često sam vozio po mraku i nikada nisam pao jer sam uvek vozio oprezno jer znam na šta može da se naiđe na našim ulicama i stazama.

Ti si prvi put vozio tuda i zeznuo si se. Šta da ti kažem osim da nisi bio oprezan.

Ljudi imaju običaj da krive nekoga na vrhu za stvari za koje su odgovorni neki na nižim pozicijama. U ovom tvom slučaju je kriv neki nadzorni organ ili izvođač radova. Po toj logici mogao si da opsuješ i trenutnog predsednika države jer je on samo malo manje bio kriv za tvoju nezgodu od Đilasa.

Zezajte patkicu, ali ona radi, i posle izbora.

Građani sprečavaju iseljenje porodice Maurer

Više ljudi okupilo se ispred stana porodice Maurer u Bulevaru kralja Aleksandra, kako bi sprečilo iseljenje te porodice, ali se izvršitelji, čiji je dolazak bio najavljen za 9, nisu pojavili.

Silvana Maurer rekla je da je u novembru 2016. godine saznala da bi mogla da ostane bez stana.

Njena ćerka Nina Maurer rekla je agenciji Beta da je problem nastao kada je njihov podstanar falsifikovao papire i u Eurobanci podigao kredit od 145.000 evra, gde je založio stan pod hipoteku.

iseljenje-maurer

Ona je rekla da je policija utvrdila da su dokumenti falsifikat, da su rekli da će tog čoveka goniti, jer im je poznat i znaju njegovo pravo ime, ali da se to obustavilo.

"Banka je odlučila da proda naš stan, jer od njega nije mogla da izvuče pare, iako je znala da to nije njegov stan. Mi smo od tada intenzivirali borbu", rekala je Nina Maurer.

Ona je rekla da je njena porodica podnela tužbu protiv podstanara i banke, ali da proces i dalje traje.

Maurer je dodala da je stan bio na javnoj prodaji, da je njena majka Silvana otišla da ljudima objasni o čemu je reč i da su svi zainteresovani osim jednog kupca odustali.

Ona je kazala i da su noćas ljudi spavali u njihovom stanu kako bi reagovali ako izvršitelji dođu.

Ispred zgrade parkiran je "patkomobil" Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", ljudi su nosili transparente "Niko bez krova", "Stop" i "Sram, sram, sram", dok je preko ulaza bio zakačen transparent "Ne damo". Hor je na ulazu u zgradu pevao "Aj karmela", "Internacionalu", "Budi se istok i zapad" i pesme posvećene radničkoj klasi.

http://rs.n1info.com/a370371/Vesti/Grad ... odice.html

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523385#p523385:382h6vhn je napisao(la):
astrodule » Pet Mar 09, 2018 1:27 pm[/url]":382h6vhn]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523360#p523360:382h6vhn je napisao(la):
Beki » Today, 12:20[/url]":382h6vhn]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523345#p523345:382h6vhn je napisao(la):
astrodule » Pet Mar 09, 2018 11:17 am[/url]":382h6vhn]Svejedno, obaveza je bicikliste da ima neko svetlo i za to nije Đilas kriv. Ako je mrak, uspori. Ako voziš prvi put negde, ne zaleći se. Da li je Đilas kriv što se tek sada radi deo ka Rakovici ili što je tek pre par meseci završen NBG deo. Verovatno je Đilas kriv što još nema šina preko mosta, a ni šiljka.

Aktivni sam biciklista i nisam glasao za Đilasa na poslednjim izborima.

Vrlo često sam vozio po mraku i nikada nisam pao jer sam uvek vozio oprezno jer znam na šta može da se naiđe na našim ulicama i stazama.

Ti si prvi put vozio tuda i zeznuo si se. Šta da ti kažem osim da nisi bio oprezan.

Ljudi imaju običaj da krive nekoga na vrhu za stvari za koje su odgovorni neki na nižim pozicijama. U ovom tvom slučaju je kriv neki nadzorni organ ili izvođač radova. Po toj logici mogao si da opsuješ i trenutnog predsednika države jer je on samo malo manje bio kriv za tvoju nezgodu od Đilasa.
Ok, zamisli da nisam pao. Zakočio sam. Je li onda u redu što su rupe i šljunak neobeleženi na sred staze na kraju mosta? Moja priča je samo opis Djilasove vladavine u dve rečenice. Gore je pilon, most, sija, šljasti, slikanje, novinari, a dole krš i lom. Pokazatelj je kako su se izvodili radovi, obeleževala mesta gde se izvode radovi tj. kako su poštovali propisi za vreme Djilasa. Nisam ja upao u rupu negde na Karaburmi pa da kažem, ok, o ovom gradu niko ne brine decenijama, ne može sve za vreme jednog mandata da se sredi. Skršio sam se na dnu novog mosta, mosta koji je on naručio, unajmio izvodjadje radova... Nije ni Hitler ubijao lično ljude po Aušvicu (mrzim ove glupe primere :mrgreen: ). Evo drugi, nije Mali kriv za Savamalu, nije on vozio bager :laugh:

A to je karakteristično samo za Đilasovu vladavinu?

To znači da za svaki problem pljuješ trenutnog gradonačelnika. To mi je OK (iako se ne slažem sa tim)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523409#p523409:2xd87xe9 je napisao(la):
astrodule » Pet Mar 09, 2018 2:34 pm[/url]":2xd87xe9]A to je karakteristično samo za Đilasovu vladavinu?

To znači da za svaki problem pljuješ trenutnog gradonačelnika. To mi je OK (iako se ne slažem sa tim)
Pa nemamo gradonačelnika :lol: Al' da, j... mu ja mater.
Nije karakteristično samo za Djilasa, to je i poenta, isto g***o ko i ovi, al' prošle godine pa kao nema veze. To je ono što sam prvo i napisao.

Nije vezano za BG izbore, ali, između ostalog i, zbog ovoga bi me bila sramota da bilo kako i bilo zbog čega podržavam SNS

https://www.blic.rs/vesti/politika/novi ... ni/mnmv6gk

vladajuća koalicija u Skupštini Srbije čini sve da vidljivost opozicije u parlamentu svede na minimum. Naprednjaci su i ovog puta primenili oprobani recept - podneli su 350 gotovo identičnih amandmana, čime će onemogućiti opozicionim poslanicima da učestvuje u raspravi.
...
Više od 30 poslanika naprednjaka podnelo je po 10 amandmana na Predlog zakona o strancima, a kada se oni uporede razlikuje im se samo kraj rečenice.
...
Prema Poslovniku Skupštine Srbije, svaki poslanik dobija dva minuta za predlaganje svakog amandmana, što znači da bi samo poslanicima naprednjaka i njihovim partnerima trebalo blizu 12 sati da sve što su predložili i obrazlože.

Ipak, o amandmanima je moguće raspravljati maksimalno 10 sati, a iz toga proizilazi ne samo da za parlamentarce iz redova SNS neće biti dovoljno vremena, već i da opozicija neće doći do reči.

I za kraj, još se prave ludi

- Ne razumem u čemu je tu problem. To što podnosimo iste amandmane znači da isto razmišljamo - navodi Rističević.

- Nisam upućen i ne bih to komentarisao. Mogu samo da govorim o onom što sam ja predložio i o čemu sam donosio odluku - kaže za "Blic" Linta.

Vladimir Orlić takođe tvrdi da ne zna kakve su amandmane podnele njegove kolege. Zvuči neverovatno, budući da je tekst svih onih koji su ih podnosili gotovo identičan.

Ja ne znam ni za jednu drugu reč koja može da opiše ovakve ljude no G O V N A

Rizkovaću i reći ću da je su poređenju sa ovima 90te bilo zlatno doba demokratije u Srbiji. Skupština na ovaj način nikad nije opstruisana.

U ostalim aspektima i poređenja dve epohe, gde su 90te neuporedivo mračnije, plašim se da dolazi do približavanja:

Izbacivanje nedužnih ljudi na ulicu (seća li se ko Baralića u Zemunu), sad su ljudi žrtve nesposobnog pravnog poredka ali ko garantuje da će samo na tome ostati, otimanje imovine, nelegalno rušenje (to je ono što se zna zvanično, a javna je tajna da je dosta ugostiteljskih objekata oteta pod prisilom), pretnje funkcionera (pomoćnik ministra pravosuđa na N1), funkcioner sa uslovnim kaznama.... Toliko toga ima da jednostavno stvari ne mogu a da ne krenu u lošem pravcu...

Fale nam politička ubistva, ako već nisu počela.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523363#p523363:1771drp5 je napisao(la):
Vladivoje » Pet Mar 09, 2018 12:33 pm[/url]":1771drp5]
laki72":1771drp5 je napisao(la):
Hvala lepo na cenjenom mišljenju, ali se ja sa takvim mišljenjem i stavom apsolutno ne slažem.

Inače, slažem se sa tezom da je inertni bojkot posledica nedovoljne inteligencije građanstva, ali takvih je zaista mali procenat.

Najveći deo bojkotaša čine ljudi sa stavom, koji cene svoj glas i zato ga daju samo onima koji to zaslužuju.

E sad, druga je stvar što ovde niko ne zaslužuje da dobije glas, a to već nije stvar onih koji treba da biraju, već izborne ponude, koja je nikakva, sramna i koja predstavlja uvredu za inteligenciju.
Slažem se sa Vladivojem.
Ne razumem one koji pričaju o lažnoj opoziciji i pri tom osuđuju one koji bojkotuju izbore. Pa kako da izađem na izbore ako nema moje opcije a da biram po sistemu "od dva zla biram manje", bila bi me sramota jer je za očekivati da svako svestan bira dobro a ne "najmanje zlo". Ko sebi želi i "najmanje zlo" uputila bih ga na detaljni psihijatrijski pregled duše.

Svašta čovek može pročitati na ovoj temi koju bih zaključala sada i osmah ili joj makar promenila naziv u "post scriptum", ionako ćemo ponovo imati izbore ali ovoga puta zdrave. Doduše, možda nas neće ni pitati a mi ćemo biti zadovoljni (ne odnosi se na one koji više vole bistriti o politici nego o ligi šampiona, npr.).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523357#p523357:1771drp5 je napisao(la):
laki72 » Pet Mar 09, 2018 12:07 pm[/url]":1771drp5] I dokle god ne budemo imali jak 'front' koji cine BAŠ mladi ljudi situacija na politickoj sceni ce ostati ista, ucmala, prljava zabokrecina u kojoj niko od aktera, ni veliki ni oni mali, marginalni ne zele da talasaju!
Šta je pisac laki72 hteo ovim da kaže? Ko su marginalci, za ostale kategorije objašnjenje mi nije važno. Kada se diskutuje o politici onda moraš biti jasan računajući da će te poslušati i po koji mali marginalac.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523151#p523151:1eb5k83k je napisao(la):
relja » Čet Mar 08, 2018 7:21 pm[/url]":1eb5k83k]https://www.vice.com/rs/article/gy87p7/vice-intervju-sa-ksenijom-radovanovic-kako-zenski-glasovi-menjaju-srpsku-politiku

VICE intervju sa Ksenijom Radovanović: Kako ženski glasovi menjaju srpsku politiku

Sara Radojković
mar 8 2018, 10:41am
Ženski princip je taj koji uključuje druge ljude.

Čak i oni koji su površno pratili izbornu kampanju kandidata pred lokalne izbore u Beogradu morali su da primete jedno istinski drugačije lice u srpskom medijskom prostoru. Sa druge strane ljudi koji su aktivno pratili proteste koje je organizovala Inicijativa ne davimo Beograd jasno su uočili kako je glas Ksenije Radovanović, u borbi za prava građana, vremenom postajao sve snažniji.

Danas, kada se usled promena u svetu koje se tiču preispitivanja dominantih muških pozicija moći sve više radi na tome da se ženski glasovi čuju i podrže, i baš uoči još jednog ženskog marša protiv fašizma koji se organizuje kako globalno tako i u Beogradu, razgovarali smo sa Ksenijom o tome zašto i kako ženski glas može promeniti političku scenu u Srbiji.

Za početak, pokušali smo da razumemo kako je uopšte biti u ulozi liderke Inicijative ne davimo Beograd koja je odlučila da uđe u političku igru.

Nama je bilo bitno da pokažemo da žene imaju pravo i zaslužuju da budu nositeljke liste. Koliko je danas bitno istaći ovo pravo pokazuje i salva negativnih komentara koje smo dobili kada smo uveli reč “nositeljka” kao oznaku za poziciju koju sam zauzela. Međutim, ja ne bih rekla da sam liderka, već da predstavljam grupu žena Inicijative Ne davimo Beograd. One meni daju snagu da nas predstavljam na najbolji mogući način i nadam se da to činim dobro - objašnjava mi Ksenija.

VICE SRBIJA: Kako je u toj ulozi predstavnice, glasnogovornice?

Ksenija Radovanović: Iskrena da budem, ja sam ogroman tremaroš pred kamerama i izbegavala sam ih u širokom luku i na ulici kada ih vidim. Jako je stresno biti u centru pažnje, iako me sad ljudi hvale zbog nekih komunikacionih sposobnosti, a ja se i dalje tresem pred svakom tom kamerom. Ja sam arhitekta, pa kroz svoje obrazovanje nisam imala prilike da vežbam govorništvo kakvo ovi nastupi zahtevaju. Međutim, iako verujem da se sa vežbom stvari dovode do savršenstva, na neki način se i ponosim svakim zadrhtalim glasom i prenaglašenim pokretom rukom jer želim da verujem da možemo da se dogovorimo da je važnije šta se govori, a ne kako taj koji govori ili ta koja govori izgleda.

Kako u odnosu na rečeno, ti u praksi vidiš rodnu ravnopravnost u politici?

Rodna ravnopravnost se mora manifestovati kroz apsolutno ravnopravno učešće i muškaraca i žena u političkom životu, i to ne kao u dosadašnjoj praksi gde su žene prisutne, ali ne odlučuju i gde su najčešće instrumentalizovane kako bi se ispunila neka kvota.

Tužno je da je jedina žena sa kojom sam bila u prilici da javno sučeljavam mišljenja bila Milica iz Zavetnika u “debati” na RTS-u. Sa jedne strane mi je drago što vidim politički aktivnu ženu, a sa druge strane ona predstavlja sve što je pogrešno u našem društvu, jer je prihvatila da bude čuvarka patrijarhata i SNS trol.

Lista Inicijative Ne davimo Beograd sastavljena je po zip modelu, odnosno na njoj se naizmenično smenjuju kandidati i kandidatkinje. U krajnjem zbiru mi imamo na listi više žena nego muškaraca i time se svi veoma ponosimo, baš zato što prikazuje i odnos učešća žena i muškaraca u aktivnostima inicijative.

S druge strane, na listi Aleksandra Šapića žene su zastupljene u većem procentu nego na našoj. Formalno, on je dao ženama više prostora, ali šta smo mi od njih tokom kampanje čule? Ništa. Ove žene ostale su uskraćene za pravo pojavljivanja, iskorišćene su kao senka jednog jakog muškarca, a nama ostaje samo da se nadamo da će kao gradske odbornice imati više glasa.

Žene u politici često vode borbu na dva fronta. Na stereotipnom, patrijarhalnom ambijentu gde „moraju da se dokažu“ i na političkom. Da li si sada, posle ove kampanje i izbora, i sama osetila to?

Kako da ne. Ali to ide i dalje od same kampanje. Na primer, kada sam kao arhitektica koja već nekoliko godina radi u svojoj struci, išla pred komisije da branim primedbe u raznim slučajevima od izmena Generalnog plana za potrebe uglavljivanja projekta “Beograd na vodi”, preko primedbi na plan za rušenje najstarije zgrade na Novom Beogradu, bivše upravne zgrade fabrike aviona “Ikarus” pa nadalje, dobijala sam snishodljive poglede od strane zastupnika institucija. Jednostavno, kao da postoje kalupi koje je teško probiti i koji su prisutni u mnogim sferama. Oni govore da se arhitekturom mogu baviti samo sedi sredovečni muškarci. I to važi i za politiku.

To nije mesto za “obične građane” i nije mesto za „devojčice“, a pogotovu „mlade devojčice“. Ovakav pristup mora da se promeni i verujem da inicijativa Ne davimo Beograd svojim delovanjem, svojom strukturom i načinom organizovanja upravo pokazuje da su građani i građanke više nego sposobni, odnosno sposobne, da učestvuju u oblikovanju svog grada.

Kad smo već kod stereotipa o tome kako bi žena u politici „trebalo da izgleda“, možda je najbolje da podsetim na tvit profesora Pavlovića nakon debate na RTS-u koji kaže: „Čast je biti u senci jedne od najlepših kandidatkinja na ovim izborima.“

Kakve veze to kako izgledam ima sa bilo čim?

Kako bi Beograd funkcionisao na drugačiji način da je više žena učestvovalo u donošenju odluka vezanih za njegovo upravljanje?

Ženski princip je taj koji uključuje druge ljude.

Žene bi uvek otvarale svoja vrata drugima jer se ne lože na jednoumlje, na to ko je glasniji i na to neko muško nadmetanje i „obaranje ruku“. Nama nije teško da uložimo dodatni napor i dodatno vreme u definisanje rešenja koja su najbolja za sve.

Dakle, verujem da su žene odlučivale, da definitivno ne bi bilo vezivanja građana i rušenja čitavih ulica. Takođe, ne bi nas budio zvuk testere koja bez najave i obrazloženja masakrira platane na Bulevaru, niti bismo odobrile ideju Komunalne policije koja zavrće ruke sugrađankama i sugrađanima po javnom prevozu. Ipak, nasilje koje doživljavamo je produkt pogrešno postavljenog sistema koji namerno isključuje građane, i žene i muškarce, iz procesa odlučivanja, a poslednji događaji su samo kulminacija ovog procesa. Dok god kvalitet razvoja zavisi od ličnosti onog ko odluke donosi, nećemo imati srećan grad.

Kako ženski glasovi mogu promeniti političku scenu u Srbiji?

Ono čemu bi žene mogle da doprinesu je istinska otvorenost, spremnost za horizontalnost u organizaciji i uključivanja različitih glasova i potreba. Ženski princip ne dozvoljava podele na “mi Srbi” i “mi Beograđani” već neguje “mi” kao zajednicu u kojoj smo i mi-samohrani roditelji i mi-lgbt zajednica, i mi muškarci i mi i žene, i zaista svi mi.

Te “mi” smo solidarne, a to znači da ne osuđujemo ljude koji su glasali za litru ulja i kilo brašna, već pronalazimo načine da odvojimo od onoga što mi imamo, za one koji nemaju ništa ili imaju jako malo. Naša hrabrost se nalazi u zajedništvu, a ne mišićima.

Kad smo već kod mišića moramo reći da je bilo raznih pokušaja zastrašivanja i fizičkih napada na tebe. Šta misliš šta je to što na kraju obuzda te siledžije?

Ja moram odmah da kažem da se u mnogim slučajevima siledžije nisu zadržavale na pretnjama. To najbolje znaju pripadnici LGBT zajednice i vrlo dobro znaju aktivisti i aktivistkinje za LGBT prava.

U slučajevima u kojima sam ja bila izložena pretnjama, ja verujem da nije stvar u tome da su se obuzdali, već je u pitanju perfidiniji način nasilja koji ima za cilj da mi odustanemo od svojih borbi. Radi se više o psihičkom nasilju i usađivanju ideje da ovaj grad nije bezbedno mesto za nas.

Zbog toga boli kada Zaštitnik građana kaže da, u slučaju kada su dvojica mladića, naočigled i pod direktnom zaštitom policije, pokušala da me uteraju u nepoznati auto, ja “nisam pretrpela naročito štetne posledice” zbog čega neće uputiti ni formalnu opomenu MUP-u. A ja sam tri meseca skupljala hrabrost da se noću zateknem sama na ulici.

Ovo sve podgrevaju tabloidi kao što je Informer koji su nas tokom 2016. godine kontinuirano optuživali da smo izdajnici, strani plaćenici... U junu 2016. godine ja sam istaknuta imenom i prezimenom kao prva na listi “formalnih predvodnika protesta”. U avgustu je moja poseta Dokufestu u Prizrenu iskorišćena za optužbu da sam prodala Kosovo. Ovaj put se pored mog imena našla i moja slika, a pored moje slike i slika gole žene u izazovnoj pozi sa natpisom “treba joj patka”. Uvrede i pretnje se zatim prenose na društvene mreže gde su za žene, kao po nekom uputstvu, rezervisana karakterizacija da smo narkomanke koje treba silovati.

Sa društvenih mreža, pretnje se prenose i na ulicu. Reakcija policajca koji je došao po mom pozivu nakon što mi je grupa momaka pretila batinama, po danu, u centru grada, je ono gde leži suštinski problem.

Rečenice “Nisam ti ja birao čime ćeš da se baviš” i “Treba uvek da vodiš dečka ili tatu sa sobom” dokazuju u kojoj meri su institucije nezaineresovane da se bave iskorenjavanjem nasilja u našem društvu. Nažalost, koliko smo svi normalizovali ovo stanje, govori i najčešća reakcija koju dobijamo od prijatelja, sadržana u rečenici “Pa, sada će vam se takve stvari dešavati”.

Koje žene te motivišu na borbu?

Imala sam sreću i privilegiju da odrastem sa roditeljima koji nikada nisu dovodili u pitanje pravo nas tri sestre da se u životu hvatamo u koštac i bavimo aktivnostima i temama koje se tradicionalno smatraju muškim. Naprotiv, ohrabrivali su nas. Promena dolazi kada ne pristajemo na ustaljene norme i kalupe. Ako je moja pra-pra-prababa Ilinka ušla u narodno predanje i čitavoj jednoj crnogorskoj porodici dala svoje ime zato što je prekinula lanac krvne osvete i odbila da pogubi Turčina koji je ubio njenog sina, ko smo mi da svoje srce zaustavljamo na manjem. Moja porodica me je naučila i hrabrosti i solidarnosti sa onima kojima je naša snaga potrebna, a kao jedna od žena inicijative Ne davimo Beograd, svakog dana učim kako se ta solidarnost pretvara u aktivnu borbu za jednaka prava za nas sve.

Odakle ti hrabrosti?

Pa, nema tu mnogo razmišljanja. Kada izbaciš ideju da odustaneš, ne postoji druga opcija nego da nastaviš da se boriš. Ne bih volela da živim sa osećajem da sam prestala da se bavim odbranom svojih vrednosti, samo zato što mi je grupa bahatih nasilnika pretila.

Zar nije normalno verovati da postoji nešto veće i važnije od svakog od nas pojedinačno?

Da li se vidimo na ženskom maršu?

Naravno!

Ksenija, hvala ti.
:laugh: :laugh: :laugh:
Ovoliko lajkova samo zato što je gospon relja preneo intervju. O, Tempora! O, Mores!
Ček' još malo da se nasmejem. :lool:

Da li je bilo potrebe za citiranjem cjelog clanka za rad 2 rijeci na latinskom

Kako da nije dišo?! Latinski zanemari, odabir gospodina relje je nešto što se ne sme zanemariti i ovo računam u podvig godine. Ako je nešto dobro onda mora doživeti i reprizu ali neću više osim ako mi se omakne :lol:

Slažem se sa Vladivojem.
Ne razumem one koji pričaju o lažnoj opoziciji i pri tom osuđuju one koji bojkotuju izbore. Pa kako da izađem na izbore ako nema moje opcije a da biram po sistemu "od dva zla biram manje", bila bi me sramota jer je za očekivati da svako svestan bira dobro a ne "najmanje zlo". Ko sebi želi i "najmanje zlo" uputila bih ga na detaljni psihijatrijski pregled duše.

@ Ksenija,

Drago mi je što se potpuno razumemo. :)

Samo da dodam još nešto što je jako bitno napomenuti.

Najveći deo sadašnjih apstinenata čine bivši glasači lažne opozicije Slobodanu Miloševiću tokom 1990-ih godina.

Ja sam samo jedan od tih nekoliko miliona građana, koji ipak predstavljaju većinu biračkog tela, s obzirom na činjenicu da manje od polovine birača izlazi na (ovakve) izbore.

E sad, to što se čak i podaci o izlaznosti šteluju nije problem onih koji bojkotuju takve izbore, već lažne opozicije koja im neprekidno daje legitimitet.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523458#p523458:10utvtlh je napisao(la):
Ksenija » 09 Mar 2018 06:49 pm[/url]":10utvtlh]Kako da nije dišo?! Latinski zanemari, odabir gospodina relje je nešto što se ne sme zanemariti i ovo računam u podvig godine. Ako je nešto dobro onda mora doživeti i reprizu ali neću više osim ako mi se omakne :lol:

Ksenija, nisam neko ko radi stvari da bi skupljao pohvale.
Ovde je pohvale (pluseve) dobila tvoja imenjakinja iz inicijative NDBG , ja sa time nemam ništa.

A razlog zašto sam to preneo je zato što me je pogodilo ovo kroz šta prolazi samo zato što se bavi čime se bavi i što ima različito mišljenje od sadašnje vlasti.

A ja tebi najiskrenije želim da se nikada u životu ne nađeš u takvom položaju da te neko proganja, šikanira, da ti prete i ne daj bože nešto gore, samo zato što su odlučili da te uzmu na zub.

To je ono što ne razumete - nije ovde stvar kakva je opozicija, da li je "lažna" ili "prava", nego što se kod nas se radi o stvaranju fašizma. Ova zemlja je već videla ubijanje ljudi za koje se takođe tvrdilo sa su "isti kao oni", zatvaranje, premlaćivanja, izbacivanja sa posla, uskraćivanja egzistencije, razaranja porodica i života ljudi.
Svaki fašizam se rađao na neki svoj način i imao neke svoje osobenosti, a ovo je "naš" srpski. Ovde su u toku procesi koji treba da učvrste apsolutnu vlast jedne konkretne grupe ljudi na veoma dug period, u kojem ćemo, plašim se, videti stvari za koje smo mislili da se više nikada neće ponoviti, ili koje se dešavaju samo u Latinskoj Americi ili u Africi. Nadam se grešim i da se to neće dogoditi, ali razvoj događaja me razuverava. I baš zato što je SNS spreman i voljan da to radi a ovi drugi nisu, zato ne verujem da su svi isti.

To je ono što ne razumete - nije ovde stvar kakva je opozicija, da li je "lažna" ili "prava", nego što se kod nas se radi o stvaranju fašizma.

Ne, Vi ne razumete da stvaranju fašizma kumuje upravo lažna opozicija Aleksandru Vučiću, kao što je svojevremeno bila lažna opozicija i Slobodanu Miloševiću.

Dakle, ako se sada radi o fašizmu (kako Vi kažete, a ja se u tome slažem sa Vama), onda lažna opozicija daje legitimitet izborima koje organizuju fašisti i na kojima glasove prebrojavaju fašisti.

Bolje dobro razmislite pre nego što nešto napišete...

@vladivoje

E sad preteruješ. Devedesetih je opozicija bila nikad autentičnija. Nikad nije bilo više ideologije nego tad. Od građanskog saveza do šešelja. Da ne nabrajam sve... Sad postoji tvoja legitimna odluka da bojkotuješ celokupnu opoziciju iako se ja duboko ne slažem sa tim, ali za 90te si garantujem imao dosta izbora koji nisu bili lažna. Šešelj jeste, tu bih stao.

Vladivoje, taj stav je sam posebi kontradiktoran. Ako su "lažna opozicija", zašto su bili premlaćivani, hapšeni, otpuštani, zašto su organizovani atentati?
Izlaskom na izbore se daje legitimitet sistemu a ne trenutnim vlastima, zato što su izbori sistemski proces propisan ustavom i zakonima, a ne slobodna volja i nekakva milost vlasti. Izbori nisu fer zato što vladajuća partija sve čini da ostane na vlasti i to je još jedna stvar u kojoj se bitno razlikuju. Prošlost nas je naučila da se bojkotom ama ništa ne dobija već se samo gubi i da se vlastima daje još veća moć nego ranije.

A da su ljudi oduvek smatrali da je sve beznadežno, da je sve unapred određeno, da postoji neka viša spoljna sila protiv koje smo nemoćni - e pa ne bi smo sada ovde diskutovali, jer ne bi smo imali ni svest o ovim stvarima, ne bi smo imali ni školovanje, ni struju, ni internet, ne bi smo imali ni društvo već bi smo i dalje živeli po pećinama i skupljali hranu.
Ali možda nekome tako odgovara.

Ne, nije ništa kontradiktorno. I ja isto to mogu da kažem za ono što Vi pričate.

Naravno da i jedna ili druga varijanta nekome odgovaraju.

Ksenija je lepo, jasno, logično i zdravorazumski objasnila zašto većina građana apstinira na izborima.

Dalja polemika oko toga je zaista nepotrebna, osim ako neko želi da se u ovoj temi stalno vrtimo u krug.

Vrh