Šta je novo?

Gradski izbori 2018.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=522331#p522331:3ojbvff8 je napisao(la):
tzoran1 » 05 Мар 2018, 17:56[/url]":3ojbvff8]Odose u istoriju neke stranke, a nadam se i lideri sa njima (koji su ih uspesno doveli do 1-2%) kao potroseni, neki i kompromitovani politicari .
Valjda vodjeni po onoj de Kubertenovoj.. vazno je ucestvovati.. iako su im ankete signalizirale da su debeli autsajderi usli su u trku i definitivno pukli.
Zanimljivo je da po pisanju stampe o ostavkama slabo razmisljaju... Obraz kao djon.
file.php

Милош је изјавио да ће да предложи да му странка изгласа поверење. а ови остали су пајсери са паролама "Странка, то сам ја", тако да наравно да неће поднети оставку

Evo i jedne moje analize. Podelio sam sve glasove u tri bloka, jer je njihovo glasačko telo uglavnom homogeno i glasači se uglavnom prelivaju unutar bloka.

- Crveno-crni blok: Vučić, Dačić, Šešelj: Stari dobri Slobin blok + nove mlade drčne snage (copyright @stf)
- Demokratski blok: Tradicionalni (da ne kažem "legacy") glasači DS-a.
- Nezavisni blok: DJB, Dveri, NDMB, Beli... Njihove glasače karakteriše odbojnost prema strankama demokratskog bloka, a definitivno su i protiv Vučića i glasača crveno-crnog bloka.

Na grafiku puni pravougaonici predstavljaju ukupan broj glasova, a linije predstavljaju procenat od ukupnog (ne izašlog) glasačkog tela.

Vidimo da je crveno-crni blok doživeo svoj vrhunac 2016. Sada se stabilizovao na nešto nižem nivou (zapravo 435k je najniže još od 2012). Takođe SNS je za 5 godina uspeo da prisvoji sve više i više od ostalih u bloku. Već sam pominjao njihov fantastični piramidalni kapilarni mehanizam i teško je očekivati da će se ovde nešto uskoro promeniti.

U demokratskom bloku, nakon šoka 2016. imamo oporavak, ali se oseća velika zbunjenost glasača, a unutar bloka su promene tektonske. Očigledno je da je pad u ukupnom broju glasača posledica apstinencije, a ne (velikog) prelivanja ka drugim blokovima. Mislim da će Đilas verovatno uspeti da zadrži trenutne glasače, ali i da je potrebna potpuno nova kolona - neka potpuno nova DS. Tek onda će ovaj blok imati raniju snagu.

U nezavisnom bloku je i dalje potpuni haos, ali definitivno postoji ozbiljan potencijal i lično bih voleo da NDMB postane stožer ovakvog jednog zdravog bloka. Ako bi se bavili lokalnim temama uz održivi razvoj i ekologiju, za par godina bi mogli da budu ozbiljan faktor.

Ukratko, poruka opoziciji:

Draga opozicijo,
Ukoliko varijacija na temu četiri puta ne daje rezultata... možda, samo mooožda... nešto sa temom nije u redu.

Nažalost, radi se o daleko više od ta tvoja četiri puta, pošto lažna opozicija radi za vlasti od 1990. godine.

Sudeći po komentarima ovde prisutnih "nezavisnih" ličnosti - i naredni izbori će proći u potpuno identičnom "tonu"... :roll:

Lažna opozicija je već odavno navikla na dobro uigranu ulogu opozicije aktuelnim vlastima.
Sasvim je jasno da u svemu tome ima interesa da tako i ostane... :evil:

Meni drago što će LDP i propalitet na njenom čelu napokon da riknu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=522323#p522323:3u34cdqr je napisao(la):
astrodule » Pon Mar 05, 2018 5:04 pm[/url]":3u34cdqr]
Za mnoge od njih imam objašnjenje - ljudi ne razumeju brojeve i ne prate izborna istraživanja.

Čuli su da neka opcija ima 2-3%, znaju da je cenzus 5%, vidi na Fejsu da svi njihovi poznanici podržavaju tu opciju i uvereni su da je 5% nešto što će lako dostići.

Da ne pričam o tome da ljudi nisu svesni šta znači 2%. Misle da je to nešto malo, i da je dovoljno da nateraju kevu, ćaleta i par ortaka da glasaju i da je to tih 2%.

Dalje, ljudi misle da istraživanja javnog mnjenja nisu pouzdana, ali nekoliko izbora unazada, nema velikih iznenađenja u odnosu na predviđanja.
To stoji, ali ne radi se tu samo o nemogućnosti boljeg informisanja nego i o lenjosti i aljkavosti. Znam nekoliko ljudi mojih godina i mlađih koji su svesno glasali za papazjaniju jer ih je mrzelo da: 1) pogledaju prognoze (koje nisu definitivne ali su često prilično tačne) i 2) da se informišu o sistemu i shvate šta se dešava ako njihova opcija ne prođe. Ajde penzosi i ljudi u ruralnim sredinama, koji su većinski i dalje u SFRJ mentalitetu. Ali mi je debilno da neko ko od rođenja živi u ''demokratkom'' političkom sistemu neće makar da otvori jedan od 2326 članaka koji su lepo objasnili šta se dešava u zavisnosti od toga kome se da glas.

A što se tiče izlaznosti slažem se. Mislim moglo bi i trebalo bi bolje, ali nije ništa drastično drugačije u odnosu na prethodne godine. Mada kao što smo već pričali - tek se neglasanjem ništa ne postiže. Mislim kome ne smeta ništa, ili ko nema nikakve veze sa stvarima koje se dešavaju oko njega onda ok. Ali ako neko hoće da se nešto menja, ili pak da ostane ovako kako je, onda treba da izađe. Jesmo svi ubijeni u pojam više ali niko ne traži od ljudi da igraju i skaču nego da samo odu i ubace listić ako ih dešavanja oko njih dotiču na bilo koji način.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=522529#p522529:19et5tes je napisao(la):
Bender Rodriguez » 06 Mar 2018, 12:03[/url]":19et5tes]Meni drago što će LDP i propalitet na njenom čelu napokon da riknu.
Bendere, ja se tome nadam još od 2012. godine, ali taj se ne da. Kad ga je juče novinarka pitala da li planira da podnese ostavku, da ne kažem kako se ponašao.
Šutanovac je u mišjoj rupi, samo se Tadić sinoć uključio u emisiju na N1 i rekao da nema ništa protiv toga da dođe do podmlađivanja stranačkog kadra, ali (parafraziram): "Kako neiskusni ljudi da vode stranke, a stranke su nam neophodne, ne pokreti?".

Bojim se da će se opet desiti dve stravične greške:
1. Ideje o prihvatanju lične odgovornosti su iščilile u noći između nedelje i ponedeljka. Opet smo mi lepi i pametni, a narod nas ne razume.
2. Đilas će, izgleda, pucati na osnivanje sopstvene stranke, što će samo dodatno razdrobiti razdrobljenu opoziciju.

Ako se bilo šta od ovoga ne desi, manje je loše. Ako se ništa od ovoga ne desi, čak je dobro.

Ergo:

Brate mili, u ključnom uporištu ti ne veruje više od 1650 ljudi.

Ma da bre, lik se ukorenio dobro i očigledno i dalje ima par mudonja koje ga drže i finansiraju, čim tako opstaje. Da oće više da pokupi to što ima i da ode na neko trpsko ostrvo pa nek uživa tamo do mile volje. Ali ne može, ego je to. Kome bi onda pokazivao tetotvaže, polivao se vodom, pričao o svojim misijama u 63. padobranskoj ( :lol: ), kako je hapsio Slobu, mirio specijalce, probijao barikade i sve ostalo što lupeta.

Što se Đilasa tiče, ne znam, možda bi njegova stranka dovela do toga da se opozicija više ujedini. Pogotovu sad kad su videli da razdeljeni nemaju šanse (mislim na ove baš baš sitne što su bili čak i ispod 3%). Ako je pametan, i ako obuzda malo svoju preku narav, probaće da se udruži s ovim ostalim i da gura neku svoju priču.

Sve u svemu, meni je samo bitno da ne bude ''monopol'' odnosno da ga bude što manje. Ne pecam se ni na ličnosti ni na programe ni na ideologije, to ostavljam mnogobrojnim bednicima što sad sebi od blata prave novog Slobu a drugima serendaju o kultu ličnosti. Dakle samo je bitno da ne bude čisto jednoumlje i sektašenje. Što više igrača na sceni (mislim u skupštini, jer nema vajde od stranke koja ne učestvuje u odlučivanju), to bolje po nas obične smrtnike. Vučić jeste trenutno ker zapada, ali to znači da mora pod obavezno da ima apsolutnu i totalitarnu vlast.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=522538#p522538:1h3cfy3e je napisao(la):
Bender Rodriguez » 06 Mar 2018, 12:31[/url]":1h3cfy3e]Ma da bre, lik se ukorenio dobro i očigledno i dalje ima par mudonja koje ga drže i finansiraju, čim tako opstaje. Da oće više da pokupi to što ima i da ode na neko trpsko ostrvo pa nek uživa tamo do mile volje. Ali ne može, ego je to. Kome bi onda pričao o svojim misijama u 63. padobranskoj ( :lol: ), kako je hapsio Slobu, mirio specijalce, probijao barikade i sve ostalo što lupeta.

Što se Đilasa tiče, ne znam, možda bi njegova stranka dovela do toga da se opozicija više ujedini. Pogotovu sad kad su videli da razdeljeni nemaju šanse (mislim na ove baš baš sitne što su bili čak i ispod 3%). Ako je pametan, i ako obuzda malo svoju preku narav, probaće da se udruži s ovim ostalim i da gura neku svoju priču.

Sve u svemu, meni je samo bitno da ne bude ''monopol'' odnosno da ga bude što manje. Ne pecam se ni na ličnosti ni na programe ni na ideologije, to ostavljam plaćeničkim bednicima što sad sebi od blata prave novog Slobu. Bitno je samo da ne bude čisto jednoumlje i sektašenje. Što više igrača na sceni, to bolje po nas obične smrtnike.
Nisam za jednoumlje, ali ovu poslednju rečenicu je u drugom kontekstu izgovorila Vesna Pešić pre izbora, pa eto kako se završilo.
E, sad, po meni je rešenje, zapravo, da Šutanovac pojede svoju sujetu i nazove Đilasa, zamoli ga da se vrati u DS. DS ima rasutu, ali još uvek postojeću infrastrukturu, koja bi mogla da predstavlja solidnu osnovu za neku eventualnu koaliciju.

I da, ključna lekcija koju oni nikako da nauče: SNS je sve vreme u kampanji, oni su već danas u kampanji za republičke izbore.
Nema vremena za j***** čekanje, odmah se krpite, sedite makar na ovo prevozno sredstvo sa tzoranove slike i krenite da se rukujete sa ljudima.

Ahaha, nisam mislio da će mi se mišljenja ikad poklopiti sa Vesnom Pešić. A kamoli izjave. :mrgreen:

Inače slažem sa svim što si rekao.

Iako ga ne podnosim, činjenica je da mnogi naši političari mogu svašta da nauče od Vučića. Da ne ulazimo sad u to koliko je tu njegove pameti a koliko stranih savetnika, i stranih podržavaoca. Lik iako je psihopata i egomanijak, kad se radi o tim pitanjima osvajanja glasova, sluša sve i odlično primenjuje. Za razliku od nekih kojima kažeš nemoj da nosiš alkohol kao poklon arapima a on odnese sanduk rakičine. :mrgreen:

SNS je sve vreme u kampanji, oni su već danas u kampanji za republičke izbore.
Nema vremena za j***** čekanje, odmah se krpite, sedite makar na ovo prevozno sredstvo sa tzoranove slike i krenite da se rukujete sa ljudima.

Znači, opet ćete i na sledeće izbore, i to pod ovakvim uslovima (?!).

Nisam ni sumnjao u to.

A koji je tačno tvoj plan? Ajde molim te opiši mi sve u detalje, od početka do kraja. Evo prezentuj nam racionalan i izvodljiv plan koji ima šansu da pobedi i svrgne, ne samo vladajuću garnituru nego i sve iza njih koji ih dobrano podržavaju, i da posle promeni stvari na bolje, i ja ću te podržati.

Moji komentari nisu toliko dugački, da ne mogu da se pročitaju.

U njima se trudim da na jednostavan način prezentujem svoj način razmišljanja, kao i razmišljanja većine onih koji bojkotuju ovako retardiranu političku scenu, koja je uvreda za inteligenciju male dece.

Kome nije jasno ono o čemu govorim, ne znam šta uopšte može da mu bude jasno u životu...

Povlačim se iz ove teme, da više ne kvarim atmosferu "nezavisnim" ličnostima iz zavisne "opozicije".

stvarno niste pratili na casu.
covek je lepo rekao da ovce i retardinjosi glasaju a kad on proceni da se pojavila opcija za koju treba glasati onda vise niko nece biti ovca ni retardinjos i svi treba da glasaju.
treba samo da se strpimo da nas covek obavesti.
jednostavno

A meni nije jasno da neko ko je bar 10ak godina stariji od mene odbija da se pomiri sa činjenicom da se stvari u Srbiji drastično menjaju tek onda kad veliki igrači spolja to dozvole. Napominjem ovo ''drastično'', znači pričam o velikim i suštinskim promenama. Mene su vodili na 5. oktobar i sećam ga se odlično, i pored svega ipak drago mi je draže što je sproveden nego da nije bio. Ali ne poričem činjenicu da je on uspeo samo zato što je zapad hteo da uspe. Da mi ovde i sada imamo energiju nekih drugih naroda, koji izađu na ulice čak i kad poskupi struja, pa da razumem tu ideju revolucije i bunta. Ali kao što svi vidimo, trenutno ljudi nemaju kapaciteta za to. Odnosno nema ih dovoljno s takvim kapacitetom.

Ne znam šta se odmah duriš. Za svo vreme pre izbora nigde nisam sugerisao ni za koga glasam, ni zašto glasam za njega. Komentarisao sam stanje u politici, komentarisao sam glasače, i kritikovao sam SNS, mada to nije ništa što nisam radio i u proteklih godinu dana, jer mi se gadi ta sekta i svi beskičmenjaci oko nje. Ovo što sam napisao na temi posle izbora je čista reakcija na bandoglavce, ne samo iz javnosti nego i neke koje lično znam, koji su kao hteli promene da bi na kraju prdnuli u čabar kad su dobili priliku da ih sprovedu u delo.

Inače ne vezujem se ni za koga. Nisam nikad bio član nijedne stranke, niti ću ikad biti. Guram svoju priču i sam se postaram za skoro sve što mi treba, i držim se podalje od nesposobne države i njenih gangrena. Samo što, za razliku od mnogih, sam savršeno svestan u kakvoj smo situaciji. I stoga ne glasam za Peru jer je on totalni anđeo a onaj drugi Mika je totalna propast. Ne, nego posmatram domaću politiku kao jedno veliko tržište. Što i jeste. E kao i kod svakog tržišta, kad je samo jedan igrač glavni, to znači propast za obične ljude. A kad ima više igrača, nebitno dal je odnos 70:30 ili 55:45, to je uvek bolje po nas obične ljude nego da bude 99:1. I to sva nauka.

Sad cekamo jesen i parlamentarne izbore da sns ponovi 2014. kad ce imati oko 170 poslanika, sps 20-30 i ostatak ce da popuni koalicija Djilas-Jeremic-Jankovic. Pocistice ih i odose u istoriju i Dveri i DJB i DS i sve ostale mini stranke.

Zamislite koliko je smesno da Ceda ima 5 poslanika u parlamentu a u BGu ima 1995 glasova?!?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=522315#p522315:zdtvs7jk je napisao(la):
stf » Mon Mar 05, 2018 4:16 pm[/url]":zdtvs7jk]Još jedan izorni ciklus prođe i još jednom sam ispao više nego korektan, kako prema forumu, tako i prema vama, forumašima, potpuno se povukavši iz ove teme kada je agitovanje sa svih strana dostiglo vrhunac. Čisto zato što sam ološ i ljudski talog i sve najgore pa da takav ogavan ne nerviram ovde prisutne moralne veličine.

Da se osvrnem na rezultate izbora i analiziram razloge zašto su baš ove četiri liste jedine prešle cenzus a bojim se da to ovde niko ne uviđa.

Ovaj narod jednostavno voli gazdu. Nekog ko će da lupi šakom o sto i vikne "tišina tamo". Predugo smo pod uticajem autoritativnih sistema da bi bilo drugačije. Demokratija je mlada i decenije će proći a to se možda neće promeniti. Od Kneza Miloša na ovamo.

Elem, niko ne spori da je SNS stavio u naziv liste ALeksandra Vučića zbog većeg procenta glasova. Narvno da je SNS dobio više glasova sa njim, nego što bi dobio bez njega. ALI. Ono što većina ovde ispušta iz vida jeste da je, kada govorimo o opoziciji, najviše glasova dobio najmanje demokratski orijentisan lik u celom tom demokratskom miljeu. Đilas je za vreme svog mandata pokazao neverovatne težnje ka diktaturi (doneo je statut kojim je grad maksimalno centralizovan, de fakto je ukinuo Mesne zajednice, a Gradske opštine sveo na nivo Mesnih zajdnica oduzevši im skoro sve nadležnosti) To je učinio kako bi stoprocentno kontrolisao finansije celog Beograda. To je nezapamćeni skadal jednog "demokratskog" lidera. Koketirao je i sa fašizmom prilikom raseljavanja romskih naselja. Ozbiljno koketirao sa fašizmom. Eto, takav lik je na drugom mestu.

Treći lik jeste Šapić. Opet ličnost. On nije autoritativac, ali je LIČNOST.

Četvrta lista je SPS koja je ovim izbornim ciklusom svedena na svoje jezgro. Ispod ovoga oni nikada neće ići. I jedina su stranka, jedina ideologija koja je uspela da preživi.

Dakle, na izborima su najviše glasova dobile LIČNOSTI, tj. GAZDE, a ne stranke. Ne ideologije. Ne programi. Da opozicioni birači iole razmišljau o programima i ideologiji, DS bi bio drugi, SPS treći a DSS četvrti. Ali ne, narodu je potreban GAZDA, i isto misle i glasači Aleksandra Vučića, i Dragana Đilasa, i Šapića. Potpuno isti mentalni sklop.

Na kraju bih čestitao inicijativi Ne davimo BG jer je sa nula infrastrukture uletela u jako grub politički ring i osvojila sasvim pristojan broj glasova.

Apsolutno se slažem sa svim napisanim.
Dodao bih jednu bitnu stvar: izborni rezultati bi i uprkos ovome drastično drugačije izgledali da je birački spisak sređen (glasovi sa strane) i da nije bilo kupovine glasova.

http://rs.n1info.com/a369619/Bg-Izbori/ ... rbije.html
Đilas za koaliciju na nivou Srbije
30147715_b.JPG

Kandidat izborne liste "Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" Dragan Đilas izjavio je da još ne zna da li će praviti sopstvenu partiju ili će naći neki drugi model za političko delovanje, ali da grupacija koja je stala iza njega na beogradskim izborima treba da se održi na nivou Srbije.

"Odgovor još nemam", rekao je Đilas na konferenciji za novinare i istakao da ga trenutno zanima kako da rezultat napravljen na lokalnim izborima u Beogradu, ali i u Boru i Sevojnu proširi i na celu Srbiju.

"Postoje razne mogućnosti. Grupacija koja je napravila taj rezultat treba da se održi na nivou Srbije i naš stav je da ostale političke stranke koje su protiv aktuelne vlasti treba da participiraju u svemu tome. Smatram da sujetu treba da sklonimo u stranu i zaboravimo priču o liderstvu, jer nas je to koštalo", rekao je Đilas.

Navodeći da nije zadovoljan rezultatima izbora, jer nije postigao cilj da se promeni vlast, Đilas je rekao da je grupacija koja ga je predložila za gradonačelnika pokazala da je kao neki svetionik, nešto što ljudi video kao nadu za bolju budućnost.

"Naša koalicija neće glasati na Gradskoj izbornoj komisiji za prihvatanje rezultata, jer su nelegalni i nelegitimni", rekao je Đilas.

@Igor: predlažem da se polako napravi tema Parlamentarni izbori 2018-2020, pa da je preimenujemo kad naiđu ti izbori.
Ili da se napravi jedna tema "Svakodnevna politika", koja bi išla u "Opšte diskusije".

занимљиво је и да су на Савском венцу имали пораст од скоро 4% (са 31 на 35). Дакле и афера Савамала је прошла некажњено.

Možda bi opozicija morala da insistira malo na medijima. Verujem da do većine ljudi ne dopiru mnogobrojne afere jer o njima nema vesti na medijima sa nacionalnom frekvencijom.

Ja vidim veliku paralelu između DS uništavanja radikala (kroz stvaranje SNS-a) i SNS-ovog uništavanja DS-a. I jednima i drugima se to olupalo o glavu.
Kao što, uništivši radikale (tad sam se ponadao priznajem) nije mogla da sae unšti ideja kroz dve decenije prilično jednakog broja glasača kojki su glasali za ovu ili onu opciju (SNS, SPS, SRS), tako se ni uništavanjem DSa ili drugih opozicionih stranaka neće uništiti opredeljenost dobrog dela biračkog tela (sa propalim glasovima i dobijenim to je trenutno blizu ili oko 40%).

Kao što se uništenjem radikala stvorio mutant SNS, na jednak način će se u sledećih par izbornih ciklusa stvoriti novi mutant koji pikira "demokratkse" glasače. Sad deluje da će to biti Đilas + Jeremić + Janković, ali ko zna.

Ja predviđam da se uz pad ukupnog broja glasova koje crveno-crni imaju od 2016 poklapa još par stvari:

-odlazak SPS ispod cenzusa na svim nivoima (meni i sad nije jasno zašto neko pored živog Vučića za SPS glasa, nije mi jasna @stf ova priča o jedinoj ideologiji, kad im je ideologija postala vezana za SNS, na nivou vulina. Najviše sam ih cenio dok su davali manjinsku podršku DSS nakon izbora 2003, pokazali su se vizionarima. nisam dss ov glasaš nikad bio)

-ispunjenje EU/SAD uslova koji pomažu (ne mogu da kažem da održavaju) Vučića na vlasti, dakle Kosovo

-formiranje nove "demokratkse" opcije koja bi nasledila SNS (sa ili bez evrope-sad, verovatno sa jer će im još par ciklusa biti bitno da održe "pravno obavezujući sporazum" koji Vučić ove godine mora da proda svojim glasačima ne koristeći reč "priznanje".

U tom mi je smislu upadnjiv ravnodušan ton Đilasa nakon zatvaranja biračkih mesta. Čovek se nada/očekuje/zna da će uzeti vlast nakon Vučićevih ispunjenih obećanja zapadu.
Budući da je SNS one man army (eventualno two, uz brata) sledi žestok pad i cepanje nakon njihovog odlaska (u svajcarsku da pišu memoare) i povlačenja. Naravno, biračko telo ostaje verno ali iscepkano, kao sadašnja opozicija, a oni malo liberalniji i pristojniji članovi i funkcioneri (Zorana npr. da, mislim da je pristojna) će naći svoje mesto u novoj strukturi. Jedva čekam njihove unutrašnje dijaloge i pranje biografija.

Mi ćemo ponovo živeti u periodu medijskih i građanskih sloboda (koje svakako smatram bitnim), ali to je jedino što ćemo dobiti, do nekog novog obrta.

Da sumiram, vidim skori pad SNS a ali ne očekujem ništa pozitivno iz njega. Iz pada DSa 2012 sam video (tj nadao im se) pozitivne stvari u vidu njihovog podmlađivanja i pročišćenja koje ne da se tad nije desilo nego se neće desiti ni sad.

Mog komšiju (prosvetar, ima više izvora prihoda) vrbovao drugi komšija da glasa za esenes dobrom žvakom. "Komšija, završio sam fakultet, nemam posao, i morao sam da se učlanim u SNS, ali posao dobijam tek ako nagovorim dovoljno ljudi da glasaju za esenes". Usput je delio pakete sa kućnom hemijom i boranijom.

Vrh