Šta je novo?

Gradski izbori 2018.

Što se mene tiče, nisam mislila samo na bojkot izbora već na generalni izlazak naroda na ulice, u mirni protest, bez vođe, da ne kažem gandijevski. A da biram manje zlo, pa to je isto kao kada bih rekla sebi ili nekome, ma dobro je, bolje je što ti je bolesna žuč nego da je srce.

Ali, meni se čini da će ovoj ceremoniji doći kraj koliko ove godine. Sada je potrebno samo strpljenje.

Bender Rodriguez":1pzajuzn je napisao(la):
Ali meni su danas ubedljivo veći glupaci od ovih što ne izlaze na izbore, ispali ovi što su izašli i svesno glasali za ekipe za koje se dobro znalo da neće preći cenzus. Što samo pokazuje da mnogo ljudi ovde ne poznaje ni najosnovnije činjenice o izborima. A kamoli o kandidatima i ishodima.

Pa nije baš tako. Treba znati koliko vrede ti što nisu prešli cenzus.

Sada znamo. Bezbolno (ali i te kako bolno) je to i da smo se svi ujedinili - Beograd ne bi promenio vlast.

Da su se glasovi ispod cenzusa raspodelili na Šapića i Đilasa, i dalje bi bili manjina.

Ovi izbor su šamar, ali sada znamo oko koga opozicija treba da se ujedini i koja kombi stranka može tu da se prikači, ali da bude svesna da nemaju nikakvo pravo glasa. Glavni igrači su Janković, Đilas i Šapić i tu treba tražiti kostur buduće ujedinjene opozicije (ako svi imaju aspiracije za republičku vlast)

@ Bender Rodriguez
Pusti ti tu naivnu priču o nekakvom šatro manjem zlu.

Zbog biranja šatro manjeg zla smo stalno u zlu, i to u sve većem zlu, kapiraš?

Milionima građana u Srbiji koji ne izlaze na "izbore" se odavno ogadilo da glasaju PROTIV, jer hoće ljudi da već jednom glasaju ZA.
Zato što nemaju za koga da glasaju, zato i ne izlaze. Vrlo jednostavno.
Drugo, izbori nikako ne bi trebalo da budu referendumi, a oni su to još uvek. Smučilo se ljudima da biraju šatro nekakvo manje zlo. Zbog referendumskih karakteristika svih dosadašnjih izbora u Srbiji - normalni ljudi su digli ruke od takvih "izbora", zato što to i nisu izbori.

Dakle, izbori ne bi trebalo i ne bi smelo da budu nekakvi referendumi, ali jesu do dana današnjeg.

Ne znam šta je tebi toliko nejasno u mojim izlaganjima...

tragac
Где су људи требали да иду 1999,дали у Немачку ко твој Ђинђић'?Драго ми да бар једно од два зла у мањини,да ви либерали никада нећете владати Србијомјер сте ви највеће зло.

Ko god se do sada kompromitovao u politici ne bih mu dala nikakvu šansu.

@Dule

Pa izvini ali ja smatram da je prevelika cena da se preko izbora testira ko ima koliko procenata. To je kao kad bismo, u nedostatku bolje tehnike, testirali da li ima metaka u šaržeru tako što opalimo. Mislim otprilike, mrzi me sad da smišljam bolji primer. Ali kapiraš na šta mislim.

Da opozicija ne bi pobedila čak i da se ujedinila, to je tačno. Ali nije svejedno da li ima 18% ili 35%. Nije svejedno da li suprotna ekipa ima 45 ljudi i da li ti imaš 18 ili 35. Ne pričam sad o poslanicima, brojke se odnose na osvojene procente. Pričam o odnosu snaga.

S ovim poslednjim se slažem.

@Vladivoje

Sve to stoji. Ali onda nemaš pravo da se buniš kad se sutra probudiš u društvu koje mentalitetom podseća na Severnu Koreju. To je sva nauka. Ne gajim ni ja nade. Ali kao što rekoh, kad god mogu, borim se protiv monopola, ma kog oblika bio.

Не може се рећи да је 50% људи бојкотовало изборе, ко то каже не зна шта је бојкот. За бојкот су потребна два услова, да имамо нерегуларне услове (медији, полицијска тортура и слично) и да нека релевантна снага (странка, покрет утицајна личност...) позове људе на бојкот. Овај први услов је у некој мери можда испуњен, али овај други свакако није (Владивоје немам ниша против тебе али претпостављам да ниси утицајна личност).
Ових 50% што нису изашли на изборе су делом људи који су се одселили (или неки чак умрли) а нису избачени са бирачких спискова и људи којима је све апсолутно равно до Косова, и неких 5-10% људи који мисле да је то бојкот и да тиме шаљу неку поруку (попут Владивоја).
Као што каже Ксенија да би бојкот имао ефекта, мора да буде много већи број људи спремних да бојкотује и ипак неко ко ће то да организује (странка, покрет, утицајне личности... па и страни фактор). И наравно ништа без улице.

astrodule":2bma751a je napisao(la):
Glavni igrači su Janković, Đilas i Šapić i tu treba tražiti kostur buduće ujedinjene opozicije (ako svi imaju aspiracije za republičku vlast)
Ma čoveče, mani se ovih i svih drugih likova. To sve treba pod lustraciju, pa utvrditi i krivičnu odgovornost svake vaške sa ove smrdljive političke scene.

Ti misliš da će oni da se ujedine? Pa opet će da odrade isto što i danas.

Čoveče, samo novi ljudi, nove stranke i nova opozicija, ništa drugo...

Ko god se do sada kompromitovao u politici ne bih mu dala nikakvu šansu.
Tako je. TAČKA.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=522144#p522144:2k2spk13 je napisao(la):
Vladivoje » Pon Mar 05, 2018 12:03 am[/url]":2k2spk13]
Čoveče, samo novi ljudi, nove stranke i nova opozicija, ništa drugo...

Ovo podržavam. Samo... kako?

To je kao kad bi se sad skupilo nas 10 s foruma i odlučilo da osnujemo novu aviokompaniju u Americi koja će biti među top 5. Nemoguće nije. Ali su šanse 1:10000000000.
Nadam se da ne moram da obrazlažem zašto.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=522102#p522102:2fsknzja je napisao(la):
Vladivoje » 04 Mar 2018 10:48 pm[/url]":2fsknzja]
@Vladivoje
Pa lepo sam vas pitala, vidim da ste analitični za raziku od mene.
Pa ako ništa drugo, kakvi su izborni uslovi?

Lažna opozicija je pristala na katastrofalne i sramne izborne uslove, izašla na TAKVE "izbore" i svojim izlaskom im dala legitimitet.

Šta je tu Vama nejasno? Da li ovako nešto treba da se crta?

I ponovo, lažna opozicija je, po ko zna koji put, odradila dobar posao za aktuelne vlasti.
Jedini problem sa ovom tvojom tezom jeste to sto je ucestvovanje na izborima, praktichno, jedini nachin da se obratish ili predstavish izbornom telu ako si opozicionar jer sa ovakvom kontrolom medija koji su relevantni (lako je reci tu je internet, ne mora da se gleda RTS, pink ali prosek biracha u Srbiji je preko 45 godina, ako ne i vishe a ta generacija ne koristi net) mrak je potpun i jedini politicari koji postoje su iz pozicije.

Ne postoji čista osoba!

Možda neki glumac ili sportista, ali to je nerealno očekivati (iza njih će opet biti neko ko nije čist)

Skupimo se svi na forumu i napravimo nasu listu.
Izadjemo na izbore, dobijemo 1,2%
Sta smo uradili?
Nista.

Vladivoje
Ујединимо се око мене не припадам ни либералима ни назадњацима.

mradulovic":xdnzextg je napisao(la):
Jedini problem sa ovom tvojom tezom jeste to sto je ucestvovanje na izborima, praktichno, jedini nachin da se obratish ili predstavish izbornom telu ako si opozicionar jer sa ovakvom kontrolom medija koji su relevantni (lako je reci tu je internet, ne mora da se gleda RTS, pink ali prosek biracha u Srbiji je preko 45 godina, ako ne i vishe a ta generacija ne koristi net) mrak je potpun i jedini politicari koji postoje su iz pozicije.
E ajde da se ne pravimo ludi, jer ludi nismo.

Ako je opozicija prava, ona će se izboriti za medijske i sve druge fer izborne uslove.

Shvatite da će Vučić sići s vlasti kada sprovede zadatke zbog kojih je postavljen. Kakvo ujedinjavanje opozicije, novi lideri itd. Kad AV završi priču s Kosovom, dokrajči zemlju i zauvek joj onemogući da bude sposobna za samostalno delovanje, tada ćemo biti spremni za EU i tu se njegov posao završava. Zar iko misli da svet ne zna sve o Vučiću, kako vlada, kakvo je ovde stanje. Drže ga jer im takav odgovara, kad im više ne bude odgovarao-upumpaće pare u novog lika kojeg budu izabrali u to je to. I Milošević je bio princ Balkana, faktor mira i stabilnosti kada je to Zapadu odgovaralo, a kako je završio? Ne budite naivni. Ništa ovde običan narod neće moći da uradi, kao što nikad nije ni mogao.

Vox tačno je to što pričaš. Ali to što je Vučić kerče pod protekcijom zapada ne znači da će zapad baš o svemu da se pita. Zapadu je bitno da najvažnije stavke idu po planu. Ostalo je nama na volji. Stoga treba gledati da monopol vlasti bude što je manji mogući. Dobro pročitati šta sam rekao - da bude što je moguće manji. Dakle neizbežan jeste. Ali ne mora da bude baš apsolutistički. Uvek je bolje kad na sceni ima više igrača, čak i ako je jedan glavni i najjači. Sve je bolje od apsolutnog jednoumlja i monopola.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=522152#p522152:3tjvw3sk je napisao(la):
Vladivoje » 05 Mar 2018 12:11 am[/url]":3tjvw3sk]
mradulovic":3tjvw3sk je napisao(la):
E ajde da se ne pravimo ludi, jer ludi nismo.

Ako je opozicija prava, ona će se izboriti za medijske i sve druge fer izborne uslove.
kako to mozesh da se izborish ajde objasni?nemash pare kao pozicija jer ne mozesh da kradesh na tenderima, iz budzeta itd....ne mozesh da apelujesh na obraz i moral jer pozicija nema....ne mozesh da apelujesh nikome u svetu, jer je vucic ocigledno dobar i Eu i Americi i Rusiji....
Sta ti onda ostaje? Ulica i palica?

Bender Rodriguez":1o037abn je napisao(la):
Uvek je bolje kad na sceni ima više igrača, čak i ako je jedan glavni i najjači. Sve je bolje od apsolutnog jednoumlja i monopola.
Tako je. Ali pravih igrača, a ne veštačkih i lažnih, kao što je to slučaj od 1990. godine do danas.
U tome je čitav problem ove tzv. političke scene, jer je sve fingirano...

Tako je. Ostaje ulica i palica.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=522139#p522139:3kr8rep2 je napisao(la):
Авалон » 05 Mar 2018 12:00 am[/url]":3kr8rep2]tragac
Где су људи требали да иду 1999,дали у Немачку ко твој Ђинђић'?Драго ми да бар једно од два зла у мањини,да ви либерали никада нећете владати Србијомјер сте ви највеће зло.
Da postavljaju radio-lokatore. Eto gde.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=522161#p522161:1koj95ex je napisao(la):
Vladivoje » Pon Mar 05, 2018 12:24 am[/url]":1koj95ex]Tako je. Ali pravih igrača, a ne veštačkih i lažnih, kao što je to slučaj od 1990. godine do danas.
Slažem se skroz. Ali nažalost, to je scena na kojoj pošteni i sposobni ljudi nemaju šansu trenutno.

Imaće šansu tek kad bismo svi mi seli u kola i prošli Srbiju objašnjavajući ljudima zašto je bitno da se dooooobro informišu o političkom sistemu i kandidatima pre nego što glasaju. Imaće šansu tek kad se promeni mentalitet u narodu i kad narod prestane da glasa za poglavice, faraone i božanstva, već počne da glasa za običnog čoveka od krvi i mesa koji se bira da obavlja neku funkciju.
A onda sledi još teža borba - uklanjanje kriminalne gangrene koja je obuhvatila sve ekstremitete na telu. I pokušaj da se ona odstrani uz što manje štete i žrtava. Što je jako teško.
E tek onda kad se ta dva obave, onda će postojati uslov za nove igrače i nove ekipe, da se pojave i uspeju u svojoj političkoj borbi.

Sad, ne kažem da treba da se odustane u startu. Ne. Ali do daljnjeg, ovako je kako je.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=522161#p522161:11zp1aw0 je napisao(la):
Vladivoje » 05 Mar 2018 12:24 am[/url]":11zp1aw0]
Bender Rodriguez":11zp1aw0 je napisao(la):
Uvek je bolje kad na sceni ima više igrača, čak i ako je jedan glavni i najjači. Sve je bolje od apsolutnog jednoumlja i monopola.
Tako je. Ali pravih igrača, a ne veštačkih i lažnih, kao što je to slučaj od 1990. godine do danas.

Tako je. Ostaje ulica i palica.

na to cesh da cekash jedno 70, 80 godina, jer smo kao nacija nakon 5tog oktobra, ds, sns i ostalih, spali na to da se glasovi kupuju i za 1500 dinara. ako ti je obraz toliko jeftin, za sta cesh onda da se dignesh,zajedno sa motikom ?? to ce se desiti samo kada vecina, bukvalno, ne bude imala NISTA da jede.

Ja uopšte ne živim u Bg, nego u Pa, na izbore sam do sada uvek izlazio, ali nisam naivan i znam kako svet funkcioniše. Ovo o čemu pričam je poznata stvar. Ljudi, Ameri u Francuskoj pred izbore eliminišu svakoga ko im nije po volji, izbunare mu neku aferu poput Štros Kanovih sobarica i na vlast dodju pijuni poput Olanda ili Makrona. A šta mislite da se ovde tek radi. U ovih 200 godina se u Srbiji nijedna dinastija ili vlast nije promenila bez stranog uticaja. Neće ni u budućnosti. Ljudi, Tadić je svoju karijeru završio kad je bilo ono paljenje barikada na Jarinju, kad mu je došla Merkel i rekla-nisi u stanju da rešiš Kosovo, ima ko će. Par godina pre 2012. kreće medijsko pranje Vučića, gostuje kod Marinkoviće, pleše u onoj emisiji sa zvezdama itd itd i polako kreće njegov uspon. Zar mislite da je normalno da neko pre deset godina skida table sa Djindjicevim imenom, a sad je kao Evropejac i gradi mu spomenik? Ne, dobio je pare, video je da sa radikalskom politikom nikad neće doći na vlast, a samo o tome misli celog života, njemu je politika i vlast smisao postojanja. Zato se preobukao u Evropljanina i radi to što radi. Pa nekad je u Skupštinu donosio robijaško odelo za Dinkića, a sad mu je on glavni za arapske poslove. Mrzeo MMF, a sad im ne izlazi iz pozadine, itd, itd. Kad obavi to što ima-ili će dobiti pare da obezbedi i svoje praunuke i npr. dobiti neko mesto u briselskoj administraciji i otići odavde, ili će završiti u zatvoru kao Sanader. Nemojte misliti da strane službe o Vučiću nemaju podebele dosijee koji će izaći na svetlo dana ako zatreba..Ja sam inače kivan na narod, na ovih 50% što ne izadju, pa zar je moguće da im je dobro i da bar ne žele da probaju nešto da promene. Da je narod prosvećeniji, drugačija bi se pesma pevala i ne bi se moglo tako lako manipulisati. Ali kad bolje razmislim, u celom svetu je tako. Svi vladari su samo šahovske figure, a poteze vuče veliki brat.

Što se tiče rezultata, moraće da odleže, pre nego što ih sutra prokomentarišem.
Da su generalno loši po opoziciju, loši su.
Ali, najzad se dogodilo nešto što je najkasnije moralo da se desi 2014. godine: jezgro onoga što nije valjalo u prethodnoj garnituri vlasti je doživelo debakl, a to je za mene dobra vest.
Najviše žalim "Ne Davimo Beograd", pomalo čak i DJB-Dveri, ali šta da se radi.

P.S: dobro, hajde jedan komentar:

Вучићеви најверни гласачи управо су ти који немају да једу.Парадоксално да они коју и имају паре у Србији да су сви до једног против Вучића, а они најсиромашни увек гласају за Снс.Не знам ваљда ове сматрају блиским њима, од ових који изгледају превише урбано за њих.

Vrh