Šta je novo?

Gradski izbori 2018.

RTS je do poslednjeg dana podržavao aktuelnu vlast dinastije Milošević
pa su ga ipak srušile sve generacije koje su bile na ulici i trgovima SRB.

Svaka generacija u srednjim godinama odlučujuće utiče na politiku, a
ne mladi ili penzioneri, što se ovde samo razmatra i stalno analizira.

@Rolande,
Bravo, potpisujem svaku reč! Pogotovu ovo da se stvara takva atmosfera da se kvalitetnim ljudima ogadi bavljenje politikom. Da se sutra pojavi novi Branko Pešić (dakle čovek koji želi da uradi nešto, a ne da ukrade nešto), prvo on ne bi skupio ni 10.000 potpisa. Jer nema kako da dopre do naroda. A drugo, sve i da skupi i prođe na izbore, ne bi nikad pobedio jer bi ga protuve iz ostalih sekti toliko iznapadale da bi ispao iz igre već u startu.

I oni svi to odlično znaju i njima super. Imaju nepisani dogovor da se takvo stanje održava. Jer tako mogu da vladaju u nedogled. Vlada DS par mandata, nakrade se, narod pobesni i oće da ih smeni. Dođe SNS. Vlada par mandata, nakrade se, dojade narodu. Dođe opet DS. I tako u krug i u krug. Jer ko veli bolje da delimo ''plen'' na dva dela, na dve koalicije, nego da pustimo nekog tamo pajsera da nam uzima glasačko telo pa da se pojam plena potpuno eliminiše. Nego podeliš stado u dva tabora, pa lepo žongliraš s njima kako ti volja.

@Travolta
Ma ok, pa ne pričam ja o tebi ili o Duletu, nego o ovim tekstovima i emisijama gde se analizira rad današnjih generacija a niko da se osvrne i na to s kakvim su početnim uslovima one započinjale svoj ''mandat''. Ako već oćemo da vagamo ko je koliko odgovoran i za šta, onda mora sve, apsolutno sve da se stavlja na tas. A ne ''ovo ćemo da izignorišemo, al ovo ćemo da im natrljamo na nos''.

Što se tiče SFRJ, tačno je da je bila na vrhuncu 60ih i 70ih ali upravo tad je i počeo njen lagani pad. Tad je nekolicini postalo jasno da zemlju čeka velika provalija. Ali njih niko nije hteo da sluša nego su svi uživali u momentu. I posle kad im je došlo na naplatu, nisu znali gde su.

Sad, da je bilo optimističnije, bilo je. I toga danas fali. Meni nedostaje onaj optimizam 90ih, koji je skriveno postojao čak i ovde u drugoj polovini decenije. Danas toga više nema. Ali ako nešto znači, nema ga u celom svetu, ne samo u Srbiji. Istrošio se jbg. Prvi talas optimizma je bio posle WW2, kad je pobeđeno zlo i počela obnova. Drugi talas je bio na vrhuncu Hladnog rata i Svemirske trke, i ljudi su se utrkivali da njihova zemlja bude bolja od drugih i ponosili su se svojim radom. Treći talas je bio 90ih, kad je svet skinuo teret hladnog rata i ljudi se okrenuli sebi i novom milenijumu. I to je trajalo negde do polovine nove decenije. I onda 2008. udara kriza i ceo svet gubi nadu. Opet, ne kažem da tako treba. Ali eto, nije to samo do nas Srba. Nego je kod nas to izraženije pošto smo mi umesto jedne imali nekoliko ekonomskih kriza, i to još praćenih ratovima i opštim raspadom društva. I to je ono što razlikuje milenijalce od prethodnih generacija. Nema više ničega da pokrene ljude, jer su svi ''aduti'' (pobeda u WW2, svemirska trka, okončanje hladnog rata, novo doba...) istrošeni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=515075#p515075:25qayhvr je napisao(la):
astrodule » Pet Feb 09, 2018 12:24 pm[/url]":25qayhvr]Taj optimizam je nestao posle neuspešnog 5. oktobra.

Svi smo mislili da će odlazak Slobe nešto da promeni, ali jbg...
A definitivno je sahranjen 2008. Kad je postalo jasno da će sve priče o privatizaciji da se završe katastrofalno i da nas još uz to čeka talas koji će da se prelije i poklopi nas posle Svetske ekonomske krize.

Ja se tačno sećam godina posle 5. oktobra, svi su bili euforični i verovali u boljitak. Krenule su investicije, otvaranje društva, nove tehnologije i trendovi, svašta nešto. U suštini, dobili smo tad svoju krišku optimizma 90ih, samo jelte sa malim kašnjenjem. Onda već 2005. kreću prvi znaci da od tih velikih snova i ideja ipak nema ništa. To onda traje jedno par godina, dubioza raste ali kao pokušavamo nešto, sačuvamo jednu fabriku na račun 20 drugih koje ugasimo al aj kao zanosimo se da još ima nade. I onda 2008. ''ka-boom'', ceo svet počinje da hramlje. Kod nas na TV izlazi ona štetočina neuništiva i laže kako će Srbija da profitira od krize, ali svima postaje jasno da smo ga ugasili. I tad se definitivno gubi i poslednji tračak nade i optimizma u Srbiji.

@astrodule: Pazi šta ti sada kažem, kao neko ko je imao 11 godina u vreme Petooktobarskih promena (no ipak sam kao klinac išao na sve proteste): moja generacija ga je isp**ila što se tiče nekog aktivnijeg učešća u političkim promenama, prosto zato što smo u adolescentsko vreme smatrali da se jednom za svagda sve to promenilo i da neke potrebe za daljom "intervencijom" nema. Jednostavno smo čekali da dođe to članstvo u EU (a čak i najobjektivniji ljudi su 2000. govorili da do 2010. sigurno ulazimo) i da stvari krenu nekim normalnim tokom.
Sav aktivizam se sveo na levičarsko "Znanje nije roba" (čitaj: hoćemo 48 bodova za budžet) i desničarsko "Kosovo je bilo srpsko, a srpsko i biće, još srpske majke rađaju Obiliće", što je sveukupno krajnje nebitno.

S obzirom na to da su roditelji generacije posle moje (klinci rođeni posle 1995, i mlađi) učestvovali u demonstracijama 90ih, moguće je da su nešto tog pelcera preneli i deci, iako to možda ne izgleda na prvi pogled. Neki indikator toga su oni prošlogodišnji protesti, iako su oni više bili paradnog tipa. A sad ću objasniti zašto se to eventualno može promeniti.

Ko malo pažljivije čita između redova ono što piše u Strategiji EK, shvatiće da nam se ne sprema mnogo toga dobrog.
Suština je: dok naši ne potpišu pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom (de fakto priznanja), nema apsolutno ničega dalje što se tiče pridruživanja EU. Kad se potpiše, može da se priča, a ni tu nema garancije. Građani bogatih zemalja su vrlo skeptični po pitanju ulaska Srbije, jer i Bugarsku, Rumuniju ili Hrvatsku percipiraju kao teret.

E, sad, oni tu imaju dvosekli mač:
-Ako nas prime, već veliki talas iseljenja iz Istočne Evrope će postati još veći, a "moralna dužnost" je da se u ovom trenutku brine o izbeglicama sa Bliskog i Srednjeg istoka, odnosno iz Severne Afrike. Dakle, nesumnjivo će tu postavljati ograničenja, što već rade.
-Ako nas ne prime, rizikuju da ovde uđu Kina ili Rusija, a kako smo mi već "izdržavano lice", moraće da daju još veću lovu za kupovinu socijalnog mira, i to na taj način da se zna da je to stiglo iz EU. Ukratko, veoma kompleksna igra štapa i šargarepe.

Ako shvate da aktuelni režim počne da ucenjuje "promenom strane", EU i SAD će morati opet da sponzorišu promenu režima (kao 2000). A to će najbolje odraditi uticanjem na mlađu generaciju "da uzme svoju sudbinu u svoje ruke".

Mislim da postaje prilično jasno da je Zapadu Vučić potreban još samo da završi posao oko Kosova, a mislim da to nećemo dugo čekati: lepo su pustili da Španci proguraju u strategiju priču da Kosovo ne može ući u EU kao država, pa su isto tako i Haradinaj i Tači ucenjeni da ne vrdaju mnogo.

Može neko da sponzoriše Mlade da izadju na ulicu, ALI

bez učešća Srednje generacije nema promene vlasti.

Kao da je to teško izvesti. Pa kako je srednja generacija izašla 2000?
Tako što su mladi počeli da dobijaju batine. Roditelji ispričali komšijama i rodbini, ovi se svi naljutili i počeli da idu na mitinge DOS-a. Naravno, banalizujem, ali to je suština.

Kad bismo bili sposobni da korupciju stavimo pod kontrolu, ne bi nam trebala ni EU ni bilo šta drugo, sami bismo mogli da se razvijamo i da povećamo ugled u svetu kroz dostignuća, znanje i ekonomiju. Ali pogledaj oko sebe, videćeš klince koji čekaju da ih mama i tata uglave u državnu službi, videćeš i one koji se strpljivo spremaju da odu odavde, i videćeš one koji nemaju tehničke predispozicije da odu i da ih bilo koja zemlja primi, niti imaju perspektivu ovde. Takvima preti da postanu lumpenproletarijat i ostanu na marginama društva.

Dobro, da se nešto razumemo. 5. oktobar je uspeo i zato što su strane sile želele da uspe. Mislim meni je drago što je Sloba skinut ali činjenica je da se ta revolucija desila uz finansiranje, obuku i podršku zapada. Da smo se uzdali samo u sebe, pitanje je kako bi sve to prošlo.

Što nas opet vraća na onu priču o generacijama. Svaka čast toj generaciji koja je iznela tu revoluciju na svojim leđima. Ali veeeliko je pitanje kako bi se to završilo da su delali potpuno sami. Ne kažem da bi sedeli hipnotisani i trpeli šta se dešava. Ali ko zna kako bi se sam proces revolucije završio.

Danas je problem ponoviti to jer nema više optimizma - ljudi nemaju mnogo čemu da se nadaju na ličnom nivou. Nema ni motivacije - loše jeste, ali je i dalje ništa u poređenju sa propašću 90ih. I treće - nema ni podrške. Zapadu odgovara ovakav trenutni poredak u Srbiji. Ili aj da kažem ovako - ne smeta mu ovaj establišment dovoljno da se cima da ga sklanja.

Uz to, danas je na vlasti čovek koji, iako psihički bolestan, je ipak i jako pametan. Te je naučio sve moguće greške prethodnih vladara i tačno zna kako da diriguje najvećim glasačkim telom (penzionerima i radničkom klasom) i zadrži se na vlasti uprkos svemu. Mislim ja ga prvi ne podnosim i smatram da je psihopata. Ali to i jeste problem s psihopatama, što su pametni i lukavi. I osim ako nisi jedan od njih, ili bar njihov nivo, teško je doskočiti im.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=515093#p515093:397gp08y je napisao(la):
tragac » 09 Feb 2018, 12:53[/url]":397gp08y]Kad bismo bili sposobni da korupciju stavimo pod kontrolu, ne bi nam trebala ni EU ni bilo šta drugo, sami bismo mogli da se razvijamo i da povećamo ugled u svetu kroz dostignuća, znanje i ekonomiju. Ali pogledaj oko sebe, videćeš klince koji čekaju da ih mama i tata uglave u državnu službi, videćeš i one koji se strpljivo spremaju da odu odavde, i videćeš one koji nemaju tehničke predispozicije da odu i da ih bilo koja zemlja primi, niti imaju perspektivu ovde. Takvima preti da postanu lumpenproletarijat i ostanu na marginama društva.
Na neki način, s tim što mi bukvalno nismo sposobni da stavimo korupciju pod kontrolu. Vidi jednu krajnje očiglednu situaciju oko Kragujevačkog Rektora, jedne obične drtine, koju nisu sposobni da smene. Ruku dajem da će na kraju to stići do Vučića ili barem Brnabićke.

Peti oktobar je uspeo zato što su ključni ljudi dobijali finansijsku i logističku podršku SAD i EU, to više nije nikakva tajna.
Isto tako nije tajna da Peti oktobar ne bi uspeo da nije bilo nagomilanog nezadovoljstva, koje je naročito akumulirano od završetka bombardovanja.
Razlika u odnosu na sadašnje vreme je što je neko tada to nezadovoljstvo umeo da kanališe na pravi način.
Sada imaš nezadovoljstvo, koje je propraćeno apatijom i nihilizmom.
Ali, ako nas nešto istorija uči, to je da apatija kod Srba nikada nije trajno stanje. Međutim, potrebno je da se nešto radikalno dogodi, pa da se to promeni. Ja lično ne volim one priče kako su promene krenule 1996/97: tog istog 3. novembra 1996. godine, kada je Milošević počeo da gubi Beograd, bili su i savezni parlamentarni izbori, koje je osvojio SPS. Naredne godine, SPS je dobio sve izbore, a SPO i SPS su smenili Đinđića sa mesta gradonačelnika. Dakle, tek je bombardovanje bilo faktor okidač.
Ne bih voleo da se dogodi nešto toliko dramatično, ali pre promena će nešto morati da nas prodrma. Bojim se da će to biti ova priča oko Kosova.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=515092#p515092:i7yfy563 je napisao(la):
DzonTravolta » 09 Feb 2018 12:53 pm[/url]":i7yfy563]Kao da je to teško izvesti. Pa kako je srednja generacija izašla 2000?
Tako što su mladi počeli da dobijaju batine. Roditelji ispričali komšijama i rodbini, ovi se svi naljutili i
počeli da idu na mitinge DOS-a. Naravno, banalizujem, ali to je suština.
Ko ti je ispričao da je "to suština" ?!. . .mnogo ti je to banalizovano i netačno.
Zaboravio si na bombardovanje i na pljačku kroz inflaciju, kriminal i ubistva,. . .
A, radi batina koje su dobila deca na ulici, ne bi se pokrenulo ni 100 roditelja.

PS . . .vidim da si postavio još jedan korigovani post, koji je mnogo realniji.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=515100#p515100:2yxmrlqf je napisao(la):
dragan » 09 Feb 2018, 13:12[/url]":2yxmrlqf]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=515092#p515092:2yxmrlqf je napisao(la):
DzonTravolta » 09 Feb 2018 12:53 pm[/url]":2yxmrlqf]Kao da je to teško izvesti. Pa kako je srednja generacija izašla 2000?
Tako što su mladi počeli da dobijaju batine. Roditelji ispričali komšijama i rodbini, ovi se svi naljutili i
počeli da idu na mitinge DOS-a. Naravno, banalizujem, ali to je suština.
Ko ti je ispričao da je "to suština" ?!. . .mnogo ti je to banalizovano i netačno.
Zaboravio si na bombardovanje i na pljačku kroz inflaciju, kriminal i ubistva,. . .
A, radi batina koje su dobila deca na ulici, ne bi se pokrenulo ni 100 roditelja.

PS . . .vidim da si postavio još jedan korigovani post, koji je mnogo realniji.
Vraćamo se temi, Igore.
Bombardovanje da. Ali pre batinanje dece nego bilo kakva inflacija ili kriza ili kriminal po ulicama.
Naš narod dok ne dobije po leđima/njušci ima veoma visok stepen trpeljivosti.

Batine su dobijali svi, a deca najmanje jer ih je i bilo najmanje.

Ja i moji prijetelji nismo izlazili radi batina, tu mnogo grešiš.

Nego, kakva su poslednja validna istraživanja za ove izbore?

Ali mnogi jesu. Konkretno, znam da su mnogi SPS-ovci promenili stranu kad su im klinci dobili po leđima.

Sns nikad ne bi pobedio da prikazuje samo svoje rezultate jer ih nema, ako su toliko dobri i narod ih voli zasto u svakoj kampanji obaraju rekord po prljavstini i pljuvanju svojih protivnika.
Zato su jadni a jos jadniji i bedniji njihovi glasaci koji citaju Imformer i ostale bljuvotine snsa...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=515128#p515128:3pl4pz67 je napisao(la):
loyola » 09 Feb 2018, 14:02[/url]":3pl4pz67]Sns nikad ne bi pobedio da prikazuje samo svoje rezultate jer ih nema, ako su toliko dobri i narod ih voli zasto u svakoj kampanji obaraju rekord po prljavstini i pljuvanju svojih protivnika.
Zato su jadni a jos jadniji i bedniji njihovi glasaci koji citaju Imformer i ostale bljuvotine snsa...
I onda te jeftino porekoše:
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... m-Beograda

Tataratira

DVhj7zPXUAAfZyT.jpg:large

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=515114#p515114:3bfo52ob je napisao(la):
DzonTravolta » 09 Feb 2018 01:31 pm[/url]":3bfo52ob]Ali mnogi jesu. Konkretno, znam da su mnogi SPS-ovci promenili stranu kad su im klinci dobili po leđima.

ju, ju..ispasce da je vulin ladnom vodom polivao marka i mariju pa kad su se oni prehladili sloba rekao e sad je dosta, dobice mi deca bronhitis... sto je najgore i ovoga puta ce biti isto, nece proci ni dva dana nakon pada olosa pre nego krene brisanje memorije i iscudjavanje ko je uopste i podrzavao kompetne idiote.

DzonTravolta":1v7b0gaz je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=515128#p515128 je napisao(la):
loyola » 09 Feb 2018, 14:02[/url]":1v7b0gaz]Sns nikad ne bi pobedio da prikazuje samo svoje rezultate jer ih nema, ako su toliko dobri i narod ih voli zasto u svakoj kampanji obaraju rekord po prljavstini i pljuvanju svojih protivnika.
I onda te jeftino porekoše:
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... m-Beograda

hahaha

Vrh