Šta je novo?

Gradske linije javnog saobraćaja - Predlozi, rešenja

Нажалост, не може се без Стреле. Имају много возила, отели су много линија. Колико би се само линија смањило и редуковало када би се Стрела избацила.
u potpunosti se slažem sa tobom. Nemoguće je bez Strele, pogotovo jer fali 5 prevoznika, plus što bi se vratili korak unazad. Strela mora da nastavi da postoji makar još izvesno vreme. Uostalom, nek svako misli kako hoće. Ja ću nastaviti gotivim Strelu, i to niko ne može da mi zabrani. Šta će ko da misli o meni, briga me. Ja sam samo realan, i ne nosim ružičaste naočare. ;)

Realni ste (množina) koliko i oni koji veruju da živimo u blagostanju koje nam dolazi sa malih ekrana. ;)

Pa nije ni realno da GSP u iole skorijoj budućnosti drži sve dvocifrene linije, a ne mislim da tome treba i težiti po svaku cenu. Velika većina evropskih gradova, i dosta manjih od Beograda, ima organizovan prevoz po sličnom principu kao i Beograd. Privatno javno partnerstvo nije sad ne znam kako loša stvar, ako se vrše kontrole prevoznika, jer ipak omogućava viši stepen fleksibilnosti kad postoji potreba uvećanja broja vozila na linijama. Prag je među najboljima po tom pitanju, pa imaju dosta veliki udeo privatnika u javnom prevozu. GSP može da se širi i bez proterivanja privatnika, jer svakako će Beograd u godinama koje dolaze imati potrebe i za novom linijama i za većim brojem vozila. Da bi potpuno zamenili privatnike, zasigurno bi nam trebala još barem dva velika pogona sa oko 200 vozila, odnosno 400 ukupno, i jedan veličine Zemuna sa kapacitetom od barem 100 autobusa. To su ogromna investiciona ulaganja, zatim kadrovi, a velika državna preduzeća su po pravilu troma, pa bi svi mi i te kako godinama ispaštali tokom te tranzicije. Privatnike apsolutno treba strogo držati pod kontrolom ne bi li poštovali sve ugovorene obaveze, gradsku firmu očuvati i držati ti je u dovoljnoj snazi da Grad ne može tek tako biti ucenjen od strane privatnih prevoznika. I kako sam pisao i pre, iluzorno je očekivati da će jedna Strela posle svega ovoga nestati tek tako samo ako se vlast promeni. Brdo para je utucano u nju, i teško da tu ima nazad bez ne baš naivnih posledica. Neće ni jedna vlast da se rve tek tako sa vlasnicima krupnog kapitala, jer na kraju pare su pare za sve, ma ko bio na vlasti. Čiji god kapital da stoji iza Strele, osigurali su se vlasnici dobro, da im biznis ne zavisi samo od toga ko je na vlasti, kao što godinama opstaju i mnogi drugi prevoznici iako poprilično lošeg renomea i poslovnog ugleda. Na kraju, ni bivša Arriva nije bila ni najmanje sjajna ni po pitanju vozila, niti po bilo kom drugom pitanju.

Ja sam protiv toga. Privatnicima po mom mišljenju nema mesta u javnoj komunalnoj delatnosti. Na to monopol treba da ima grad i tačka, jer to nije komercijalna delatnost. Nema te kontrole koja bi mogla da iskontroliše bahate pilićare, dokazano u praksi svih ovih godina. Ovo ne znači da idealizujem gradkog prevoznika, daleko od toga, ali smatram da on treba da drži celokupan prevoz. Imam daleko više poverenja u autobuse koji se parkiraju u garaži i prolaze pregled, nego u autobuse koji vozači parkiraju u svom dvorištu ili na nekoj poljani. Privatnici ovakvi kakvi su su poraz Beograda i to je jedina istina.

Dokle god mogu kojekakvi "Šumaheri" da bez problema voze kod privatnika, da privatnik može da dovlači razmora'ne tamnopute vozače bezz ikakve provere dozvole koju su stekli i sl. što manje istih to bolje. Da se lepo uvede da privatnici moraju da poštuju sve procedure i pravila kao i GSP, pa kom obojci kom opanci. I da važi i retrogradno za privatnike. I da, obavezno uvesti za stranca da mora da ima B2 nivo Srpskog da bi mogao da bude vozač. Ali da se zaista i proveri znanje, a ne da se slepo veruje papiru. ITD.​

Da se ne lažemo, dovoljno je pogledati liniju 9A koja je skroz GSP, to je poplava nepravilnosti, praznih vožnji, nepoštovanja reda vožnje, kraćenja i ostalog - svega onog što smo zamerali privatnicima. Ja sam siguran da bi ozloglašena Strela imala mnogo bolju realizaciju na 9A, jedino što bi gasila klime leti posle 21h

Da se ne lažemo, dovoljno je pogledati liniju 9A koja je skroz GSP, to je poplava nepravilnosti, praznih vožnji, nepoštovanja reda vožnje, kraćenja i ostalog - svega onog što smo zamerali privatnicima. Ja sam siguran da bi ozloglašena Strela imala mnogo bolju realizaciju na 9A, jedino što bi gasila klime leti posle 21h
zaboravio si lažna bolovanja i sporu vožnju na potezu 300 kako bi ispali iz turaže.

Linija 9A je kružna i pauza je samo na Bloku. Šta se tačno radi, ne znam jer ne koristim često liniju, ali je redovno viđam i ne vidim veće probleme. Isto su tako od dužih linija kružne i 15 i 84 i dešava se da se stignu pa idu u koloni. To vidim nekad i na 9A. Za to je više zaslužno pretvaranje linija u kružne nego bilo šta drugo. Ali kao i sve, može da se sredi oštrijom kontrolom.

1000035535.jpg

Па дешавало ми се, полазак био у 17:15 из Блока, возач ленчарио на окретници до 17:19 и онда дошао и пријавио полазак на апарату у 17:15.

Kažem da nemam pojma, ovo je sa aplikacije bilo i ne vidim neki veći poremećaj. Ovaj četvrti stoji na okretnici, nije bio krenuo. Ako je tako kao što kažete, što ne prijavljujete? Ja na linijama koje redovno koristim prijavljujem nepravilnosti.

Turaza na 9A od kako je kruzna je zaista odlična i po 4 vozila sa linije budu na okretnici u Bloku 45. Drugim rečima, šansa da se ispadne iz turaže je relativno mala.
Evo kako muljaju na intervalu od 10 min:
  • jedan krene kasnije 4-5 min i vozi sporo, a iza njega na vreme ili minut ranije nešto brže, sustigne ga, nakon Slavije on vozi, a ispred ode prazan
  • produži pauzu pa prijavi lažno kašnjenje i krati se ispod Brankovog mosta
  • isključe se ranije za garažu ili voze prazni poslednji poluobrt ili polu-prazni (npr. samo jedan smer sa putnicima)
  • i naravno razna isključenja zbog "kvarova" i ostalog, odlazak po zamensko vozilo

Vrh