Šta je novo?

Gradske fontane i javne česme

Ево сличице, ништа посебно :|
1zbdid1.jpg

Ево и сличице фонтане :)
2chm5o8.jpg

2mdqcjp.jpg
 
A sada trk da slikamo tablu u nadi da su promenili konacno resenje,bar u smislu da mlazovi fontane budu veci. :)
 
не изгледа лоше. мало је масивно и не знам зашто баш тако изгледа...да ли је надахнут неким часовником или чиме? али формира леп микро амбијент, чини ми се. не знам колико је издвојен од таковске? чек је л то на страни поште или дома скупштине? надам се да је поште...

међутим у извођењу...ове обле форме ако обложе равниум плочама, то може да буде одвратно. па још ако ставе фуге..... :violina:
 
ozbiljnost rendera fantasticno opisuje mastovitost, smelost i sposobnost gemetra koji ju je osmislio...
 
Đaba im takva fontana kad nije predviđena česma da se može umiti i voooode napiti :blah:
 
Уторак, 13. март 2012.

Санација фонтане испред Музеја „25. мај”


Током маја почеће санација фонтане испред Музеја „25. мај”, а рок планиран за завршетак радова је до септембра ове године.

1495144_3_ss.jpg


Радови ће обухватити комплетну архитектонско-грађевинску санацију објекта, замену постојећих инсталација водовода, канализације и хидромашинске опреме, електричних инсталација за потрошаче из хидротехничког дела пројекта и осветљење фонтане. Стручни надзор биће поверен Служби за надзор и припрему „Београдског водовода и канализације”, а Заводу за заштиту споменика културе града Београда конзерваторски надзор.

Фонтана испред Музеја „25. мај” преузета је на одржавање од ЈКП „Београдски водовод и канализација” у априлу 2010. године, на захтев општине Савски венац.

У организацији општине, на том простору (велика фонтана са припадајућим амфитеатром) одржавају се џез фестивали и друге манифестације под покровитељством града, тако да се уређењем овог простора добија један леп и употребљив амбијент за окупљање људи.

Једноспратни објекат „Музеја 25. мај” изведен је према пројекту архитекте Михајла Јанковића, наменски је грађен за смештај поклона Јосипа Броза и отворен је 1962. године поводом његовог седамдесетог рођендана. На фронталној фасади од вештачког камена и стакла доминира централни мотив мозаика. Главни приступ објекту решен је каскадним комплексом стаза, пространих платоа са две фонтане и прилазних степеништа. Према првобитном решењу архитекте Јанковића, фонтана је била конципирана са 11 каскада, базена преко којих се преливала вода. Бочно од фонтане била су и два водоскока. Преуређење простора испред музеја урађено је 1981. године, по конкурсном пројекту архитеката Бранислава и Марије Јовин из 1978, када је решење фонтане измењено у садашњу форму, са већом кружном фонтаном као амфитеатром и округлом позорницом у средишту базена (ова фонтана је предмет санације), као и мањом шестоугаоном фонтаном скулптурално-симболичке форме на горњем платоу. Околни простор има хортикултурно уређење.

Комплекс музеја налази се у оквиру просторне целине „Сењак, Топчидерско брдо и Дедиње”, која ужива статус претходне заштите, те је у складу са тим израда пројектне документације за санацију фонтане била диктирана условима које је прописао Завод за заштиту споменика културе града Београда.

Izvor: Grad Beograd
 
Uvek mi se vise svidjalo staro resenje koje je projektovano sa zgradom. Puno je bolje ukomponovano.

Mada mi je drago da se taj kompleks sredi i aktivira, interesantno je to za posetioce i ta kolekcija ima svasta, ukljucujuci i grumenje sa Meseca. Sramota kako su nam muzeji zapusteni, a onda kukamo kako posetioci grada samo bance na splavovima.
 
direktore taj link ne vodi nigde.

[box]vBulletin Message
No Thread specified. If you followed a valid link, please notify the administrator [/box]

лепа вест. штета што је то тако "заштићено" не знам зашто, вероватно због свих тих новоизграђених вила на месту рестрана "младост". опет штета је што је то окружење, изградњом угоститељских и сл објеката, то би могао да постане баш леп трг, са жел станицом у близини. но са објектима у окружењу као ови, то је неизводљиво.

JohnyBgood":2weho2kg je napisao(la):
Uvek mi se vise svidjalo staro resenje koje je projektovano sa zgradom. Puno je bolje ukomponovano.

је л има неко слике те старе фонтане?
 
Уторак, 03. април 2012.

Промоција фонтана,чесама и паркова манифестацијом „Април у Београду”

1498598_KZN_1_v.jpg


Заједничку акцију града Београда и комуналних предузећа под називом „Април у Београду” обележиће низ културно-рекреативних манифестација, које ће се организовати поводом обнове постојећих и пуштања у рад нових фонтана, чесама и паркова у престоници, најављено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору.

Градски архитекта Дејан Васовић изразио је задовољство због будуће акције, која ће, према његовим речима, допринети даљем улепшавању града.

– Град је у претходних неколико година изградњом путева, мостова, вртића и школа предузео велике кораке ка унапређењу инфраструктуре, али и уређења отвореног простора у коме проводимо слободно време или којима свакодневно пролазимо. Такође, заложили смо се да у уређење тих простора буду укључени наши суграђани и стручна јавност, а да најбоље архитекте, дизајнери и прејзажне архитекте дају своја решења путем јавног конкурса – истакао је Васовић.

Он је подсетио да је управо таквим конкурсом релизован пројекат „пет вртића” – са обновљивим изворима енергије, од којих ће први, као симбол новог и савременог Београда, бити отворен у наредним данима, нагласивши да су на изради пројекта радили тек свршени студенти Архитектонског факултета у Београду.

Секретар за комунално-стамбене послове града Београда Предраг Петровић подсетио је да је последњих година на територији града удвостручен број јавних чесама, али и да је само током прошле године санирано неколико главних фонтана у граду.

– У акцији коју данас промовишемо биће пуштена у рад нова фонтана испед Главне поште у Таковској улици и још једна хигијенска чесма (Александрова чесма) у зеленилу Кошутњака. Такође, паралелно ће почети санација велике фонтане код бившег Музеја „25. мај” , сада Музеја историје Југославије, која је годинама ван функције – најавио је Петровић.

Директор Јавног комуналног предузећа „Београдски водовод и канализација” Цвијо Бабић рекао је да ће испред фонтане код Храма Светог Саве 7. априла бити обележено свечано пуштање у рад 33 београдске фонтане, када ће наступити дечји хор „Чаролија” и Бојана Стаменов, учесник емисије „Ја имам таленат”.

Директор „Зеленила – Београд ” Радован Драшкић најавио је за 20. април свечано отварање Академског парка, када ће наступити перкусионисти Музичке школе „Стаменковић” и квартет тромбониста и ансамбл „Глас жице”, подсетивиши да је то један од последњих паркова у престоници који су чекали на реконструкцију.

Он је указао да у главном граду има око 3.000 хектара зелених површина, што представља огроман број клупа, жардињера и травњака које треба свакодневно одржавати. Такође, како је најавио, биће настављена акција садње нових садница и подизање еколошког стандарда у граду, као и изградња нових паркова, попут парка на Топчидерској звезди.

Директор ЈП „Ада Циганлија” Зоран Гајић истакао је да ће се то предузеће низом активности придружити акцији „Април у Београду”, додавши да ће 8. априла бити обележен рођендан Моме Капора, док ће пуштање змајева „Обојимо небо” бити организовано током другог априлског викенда. Манифестација ће, како је прецизирао, бити завршена 28. и 29. априла, када ће се одржати Фестивал науке у истоименом парку.

Захваљујући последњим акцијама, осим по атрактивнијем изгледу, посетиоци све више препознају Београд као сјајно место за рекреацију и одмор, заједнички је закључак учесника конференције.

Izvor: Grad Beograd
 
Nije prvi put da to rade fontani Mika Alas. Ovo sada već prerasta u deterdžent epidemiju c c c ...
 
Mislim da te deterdžentlije nisu nikakvi buntovnici, niti da ta njihova "kampanja" ima ikakav drugi smisao, osim što je deci zanljivo da gledaju kako fontana peni.

Ne bi bilo to čak ni toliko strašno da deterdžent ne predstavlja opasnost za pumpe na fontama, a usput i prosto čišćenje fontane posle njihove zezancije dosta košta.

BTW, raspisan tender za fontanu ispred Muzeja "25. maj":

Среда, 11. април 2012.
Град Београд – Секретаријат за комуналне и стамбене послове – Управа за воде

Јавни позив за извођење радова на санацији фонтане испред Музеја „25. мај”, општина Савски венац

На основу члана 69. и члана 72. став 1. тачка 1. Закона о јавним набавкама
ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА
Секретаријат за комуналне и стамбене послове – Управа за воде
Краљице Марије број 1, Београд

упућује

ЈАВНИ ПОЗИВ
за достављање понуда у отвореном поступку за
ИЗВОЂЕЊЕ РАДОВА НА САНАЦИЈИ ФОНТАНЕ ИСПРЕД МУЗЕЈА „25. МАЈ”, ОПШТИНА САВСКИ ВЕНАЦ
(јавна набавка радова број 6/12)

Право учешћа имају сви понуђачи који испуњавају услове у складу са чл. 44., 45. и 46. Закона о јавним набавкама („Службени гласник РС” број 116/08), који су основани и регистровани за ову врсту радова и који имају референце за извођење следећих радова:
– на изградњи, реконструкцији или санацији минимум 3 јавне фонтане, које се налазе на јавним површинама, при чему укупна вредност изведених радова на референтним фонтанама мора бити преко 15.000.000,00 динара (без ПДВ-а);
– на реконструкцији или санацији минимум 2 објекта који се налазе под заштитом Завода за заштиту споменика културе, при чему укупна вредност изведених радова на референтним објектима мора бити преко 10.000.000,00 динара (без ПДВ-а).

Понуђач наведене услове може заједнички испунити тако што ће доставити референце за извођење радова на изградњи, реконструкцији или санацији минимум 3 јавне фонтане, које се налазе на јавним површинама, од којих се 2 фонтане налазе под заштитом Завода за заштиту споменика културе (укупна вредност изведених радова на референтним фонтанама под заштитом Завода мора бити преко 10.000.000,00 динара без ПДВ-а, а укупна вредност изведених радова на све 3 референтне фонтане мора бити преко 15.000.000,00 динара без ПДВ-а).

Уз понуду доставити доказе о испуњењу услова, у складу са условима из конкурсне документације.
Конкурсна документација може да се прeузме у Секретаријату за комуналне и стамбене послове, Ул. Краљице Марије број 1 (спрат 13, канцеларија 4) радним данима од 10 до 14 часова, уз доказ о уплати 1.000,00 динара на име манипулативних трошкова, на рачун број 840-742341843-24, (модел - 97, позив на број 33-501-06 ), са назнаком „За конкурсну документацију број III-07-325-14/12, јавна набавка број 6/12”. Накнада за преузимање конкурсне документације је бесповратна.

Понуда мора да садржи:
• јединичне цене и паушалне цене по свим позицијама из обрасца Структуре цене;
• рок завршетка радова (изражен у календарским данима – максимум 3 месеца);
• гарантни рок за изведене радове (минимум 2 године од дана примопредаје);
• просечан бруто норма час за евентуалне додатне радове;
• попуњене ОБРАСЦЕ и сву тражену документацију;
• цене су фиксне до завршетка радова.
Важност понуде мора да буде 90 дана од дана отварања понуде.
Не прихватају се понуде са варијантама.
Понуде се подносе у складу са јавним позивом и конкурсном документацијом.
Понуђач је дужан да на полеђини омота назначи назив, адресу, телефон и контакт особу, а на лицу омота да стави заводни печат са бројем и датумом понуде.

Понуда мора бити јасна, недвосмислена, читко попуњена, оверена печатом и потписана од стране одговорног лица понуђача.
Понуду доставити на српском језику.

Уз понуду доставити:
– оригиналну банкарску гаранцију за озбиљност понуде на износ од 380.000,00 динара, која мора бити са клаузулама: неопозива, безусловна, наплатива на први позив и без права на приговор, важности 90 дана од дана отварања понуде;
– оригинално писмо о намерама пословне банке да ће издати банкарску гаранцију за повраћај аванса, која ће бити са клаузулама: неопозива, безусловна, наплатива на први позив и без права на приговор, на износ уговореног аванса, који је обрачунат у односу на уговорену вредност радова (максимум 20% ако се тражи аванс), у року од 8 дана од дана потписивања уговора и са роком важности који је 30 дана дужи од рока датог за извршење посла;
– оригинално писмо о намерама пословне банке да ће издати банкарску гаранцију за добро извршење посла, која ће бити са клаузулама: неопозива, безусловна, наплатива на први позив и без права на приговор, у висини 10% од уговорене вредности радова, у року од 8 дана од дана потписивања уговора и са роком важности који је 30 дана дужи од рока датог за коначно извршење посла;
– оригинално писмо о намерама пословне банке да ће издати банкарску гаранцију за отклањање недостатака у гарантном року, која ће бити са клаузулама: неопозива, безусловна, наплатива на први позив и без права на приговор, у висини 5% од вредности изведених радова, и са роком важности који је 30 дана дужи од гарантног рока;
– изјаву потписану и оверену од стране понуђача („носиоца посла“) да ће на дан увођења у посао доставити доказ о плаћеној премији полисе за осигурање од одговорности према трећим лицима и стварима за период до завршетка радова.
Довољан финансијски капацитет понуђач испуњава ако је у претходне три обрачунске године (2008, 2009 и 2010) остварио укупан приход који не сме бити мањи од 100.000.000,00 динара.

Понуђач за реализацију јавне набавке мора имати следећи технички капацитет:
1. Камиони носивости до 3,5 тона - 2 комада;
2. Камион кипер носивости 10 тона или преко 10 - 1 комад;
3. Скип-ровокопач - 1 комад.
Понуђач за реализацију јавне набавке мора имати следећи кадровски капацитет:
1. Дипломирани инжењер електротехнике, са лиценцом 450 или 451 или 453;
2. Дипломирани инжењер грађевине, са лиценцом 413 или 414 или дипломирани инжењер машинства, са лиценцом 432;
3. Дипломирани инжењер архитектуре, са лиценцом 400 или 401;
4. Најмање 15 стално запослених лица, од којих су 3 лица напред наведени инжењери, именовани за одговорне извођаче радова.

Сва ангажована лица морају бити у сталном радном односу.

Понуђачи су дужни да понуду сачине према упутству Наручиоца и да је поднесу до 11. маја 2012. године, до 11 часова, без обзира на начин достављања, у запечаћеном омоту, преко писарнице на адресу: Градска управа Града Београда, Секретаријат за комуналне и стамбене послове, Краљице Марије број 1, Београд, са назнаком „Понуда за извођење радова на санацији фонтане испред Музеја „25.мај“, општина Савски венац – јавна набавка редни број 6/12 -НЕ ОТВАРАТИ“. Рок за подношење понуда почиње да тече од првог наредног дана од дана објављивања јавног позива у „Службеном гласнику РС“. Јавни позив објављен је у „Службеном гласнику РС“ у броју 25 од 4. априла 2012. године.

Јавно отварање понуда ће се обавити дана 11.05.2012. године, у 11,30 часова у просторијама Градске управе Града Београда, на XIV спрату у свечаној сали, Краљице Марије број 1, Београд, уз присуство овлашћених представника понуђача. Представници понуђача су дужни да доставе овлашћења за заступање. Овлашћење мора да буде заведено код понуђача, оверено печатом и потписано од стране одговорног лица понуђача.

Непосредан увид у конкурсну документацију наручилац ће омогућити свим заинтересованим лицима од дана објављивања јавног позива, сваког радног дана од 10 до 14 часова на адреси: Секретаријат за комуналне и стамбене послове, Ул. Краљице Марије број 1 (спрат 13, канцеларија 4), до истека рока за преузимање конкурсне документације. Увид у конкурсну документацију у име заинтересованог лица, може обавити лице које има писано овлашћење за то, уз прилагање истог.

Подносилац понуде може, у писаном облику, тражити од наручиоца додатне информације или појашњења у вези са припремањем понуде, најкасније 5 дана пре истека рока за достављање понуде.

Наручилац ће у оквирном року од 30 дана од дана отварања понуда донети одлуку о избору најповољније понуде, о чему ће обавестити све понуђаче.

Критеријум за оцену понуда је економски најповољнија понуда са следећим елементима:
- цена: 95 пондера
понуда са најнижом понуђеном ценом вреднује се са 95 пондера, а остале понуде се вреднују према формули:
број пондера = (најнижа понуђена цена / понуђена цена) x 95
- вредност просечног бруто-норма часа за додатне радове: 5 пондера
понуда са најнижом понуђеном вредношћу просечног бруто-норма часа, за додатне радове, вреднује се са 5 пондера, а остале понуде вредноваће се према формули:
број пондера = (најнижа вредност просечног бруто норма часа/понуђена вредност бруто норма часа) x 5

Неблаговремене понуде се неће отварати и по окончању поступка отварања биће враћене понуђачу уз повратницу, са назнаком да је иста поднета неблаговремено.

Наручилац задржава право да донесе одлуку о обустави поступка јавне набавке уколико установи да ни једна понуда не одговара условима из Закона о јавним набавкама, јавног позива и конкурсне документације или из неког другог објективног и доказивог разлога.

Наручилац задржава право да у року од 3 (три) године од закључења уговора по овом јавном позиву поступи на начин утврђен чланом 24. став 1., тачка 8. Закона о јавним набавкама („Службени Гласник РС“, бр. 116/08).

Наручилац задржава право да одбије понуду понуђача уколико поседује доказ који потврђује да понуђач није испуњавао своје обавезе по раније закљученим уговорима о јавним набавкама који су се односили на исти предмет набавке, за период од претходних пет година.

Контакт особа за додатне информације: Катарина Максимовић, дипл. инж. машинства, телефон: 715-7306.

Izvor: Grad Beograd
 
Ispred Pošte u Takovskoj su razrovalili ceo trotoar i trenutno podižu ivičnjak i nasipaju šljunak na koji će verovatno doći neke ploče (srce kaže granit, mozak kaže behaton). Iznad fontanice je montiran šator kako bi majstori mogli neometano da rade. Dakle, ceo plato ispred Pošte dobija novi izgled do kraja meseca :)
 
Tananana, premijera fontane ispred Glavne poste! Nekako je mala, neupecatljiva. Isti materijali i logika kao fontana na Tasu!

1.jpg


Mislim da su kocke od granita, ako je tako :kk:
2.jpg


3.jpgIviicnjaci prema Takovskoj su odradjeni, bilo je dosta radnika na terenu ali su svi pobegli od kise u postu :)
4.jpg


Izgleda kao da zavrsavaju uskoro, jos kad bi zasadili drvored ka ulici!
 
Mislim da su kocke od granita, ako je tako :kk:
2.jpg


Smrc, ispravka, danas vidoh, behaton u dve nijanse sive boje, kao na Tašu.
 
Fontanica i plato ispred Pošte. Ne bi me čudilo da je puste u rad u subotu uveče :D

posta1.jpg

posta2.jpg

posta3.jpg

posta4.jpg


Trg Nikole Pašića:

pasic1.jpg

pasic2.jpg


Sorry što su slike toliko mračne, nisam baš ovladao noćnom fotografijom.
 
и која је поента ове фонтане, мени није јасно.
 
Poćela je rekonstrukcija velike fontane i platoa ispred zgrada NIS-a i Hyatta :)
 
- Beograd će sutra dobiti novu fontanu, a u subotu i jednu javnu česmu, saopštio je Sekretarijat za komunalne i stambene poslove.
http://www.kurir-info.rs/beograd-dobija-novu-fontanu-i-obnovljenu-cesmu-clanak-231124

lepo je to što obnavljaju, i treba sve stare obnoviti :kk: ali za ovoliki grad treba mnogooo novih
prava je sramota kada bude udarila žega, videti opet cisterne sa vodom po ulicama ko da smo u Sahari :(
 
Klupa (model "tenk serman")veca od fontane X 5 :rolleyes:
A ovo anemicno drvece posadjeno strateski da zakloni monumentalni ulaz i ovaj izvanredni fenjer koji je nekim cudom uspeo da prezivi 70 godina.
Srpska mikro-urbana tragedija se nastavlja...www.beograd.rs
 
Te klupe su tu bile i ranije model stari beograd .Dobro bi bilo kad bi sve modele klupa pobrojali sa slikama i ostalog mobilijara na jednom mjestu.Vec sam objasnio zasto je fontana manja nego sto je trebala biti.A raspored novih sadnica nemam komentar :|
 
Vrh