Uglavnom, kraj je polako na vidiku, pa da rezimiram(o) situaciju:
1. Veza sa bgd obilaznicom (A1) i auto-putem A2 direktno iz savskih blokova
najzad će biti operativna (ovo je u svakom logičkom smislu bio integralni deo projekta A2 i puno smo, možda i previše, čekali na završetak, no dobro). Izgrađena je skupo, na donjem minimumu funkcionalnosti (sve što je moglo da otpadne, otpalo je iz ovog "završetka" projekta), ali će proraditi! Zbog ovog ošljarenja i polurešenja teško će stomaku biti sledećih 5-10 dana oko otvaranja, no vezu imamo i dobili smo je,
neka nam je srećna, vala smo je čekali, platili i preplatili!
2. Uticaj priliva saobraćaja sa A2 i A1 na postojeći mali, neadekvatni i mučeni kružni tok, koji na kraju Vojvođanske nije dobio svog projektovanog sukcesora, još je nejasan. Lično nisam siguran da će biti kolapsa, ali nisam siguran ni da sam u pravu
, što bi rekli Ameri - porota je još van sale
. Zato smo mi laici, a nadam se ipak da je bio neko stručan da tu nešto izračuna, videti ćemo...
3. Velika je šteta što je zamah i politička nužnost za medijskim pokrivalicama propušten i u ovom izvlačenju nismo isposlovali proširenje bar surduka ka Ledinama, ako ne i vezu ka Jurija Gagarina (T6 ne pominjem, to su ipak uvek bile samo naše lepe želje). Iskustvo nas uči, na raznim projektima ovde, kako nakon velikih i politički inspirisanih sprintova dolazi nekoliko godina antiklimaksa i potpune neaktivnosti na projektu. Uostalom, i ova nova veza je svedok upravo tome (dug period neaktivnosti nakon puštanja A2 prethodio je dugoj i kilavoj realizaciji iste!)
4. Za krak ka JG i preostale dve bočne veze sa Vinogradskom ostaje nada da neće trebati duže od 5 godina za realizaciju. Videćemo. Naročito je naravno bitan krak ka JG, profesionalni opsenari sa obrazom koji ih ne obavezuje
pričaju o početku gradnje već u maju, ali to je potpuni nonsens (osim možda neke šarade i igrokaza sa parkiranim bagerom). Na terenu, naime, nema bilo kakvih naznaka za tako nešto. Kafana radi, ostali objekti na trasi stoje, od neophodnog proširenja od kote "kada šina savije", pa ka novom kraku -> u stvarnosti nema ni jedne pokošene travke kao pokazatelja svetle budućnosti... Nadajmo se da bar tih 5 godina nije preoptimističan rok
. Videćemo i to.
Što bi rekle ove mlade kolege, jer ako nisu mladi i poletni ružičaste naočare kroz koje gledaju svet mLogo su mi sumnjive, ŽIVELA SRBIJA!!