Drage i poštovane komšije.
Od toga kako ćemo voditi računa o svojim stanovima, svojoj zgradi i njenom dvorištu i okolini zavisi koliko će nas koštati samo održavanje (manje štete, manji računi za održavanje) za kolika će moći da se izdaju stanove ili za koliko će neko taj stan moći da proda za 15-20 godina.
Amerikanci uopšte nisu ludi sa svojim drakonski restriktivnim "home owners association"-ima.
Za naše dvorište (da to je dvorište, to nije nikakav park, ni privatan ni javan) ćemo sigurno mi biti odgovorni da plaćamo održavanje, tako da trebamo i biti odgovorni da ga sačuvamo. Siguran sam da je u interesu svih koji su uzeli one divne stanove sa baštama u unutrašnjem dvorištu da ne može svako sa ulice da uskoči u njihovu imovinu.
Što se tiče grada i novih ulice do Cara Dušana, neće to skoro, jer za to treba dosta ekspropriacije. Ali ima drugih stvari zbog kojih na žalost nije moguće jednostavno ograditi ceo komplekts.
Pošto je Lamela 1 nedostupna sa ulice pristup makar do nje se mora obezbediti zbog vrtića. Dalje, na nekima od okolnih plačeva, do kojih će pristup biti moguć samo oko naše zgrade, postoje planovi za gradnju. Za sada su građevinske dozvole srećom odbijene ali jednog dana ćemo imati gradilište na severoistočnom ćošku, gde je sada šuma, to je neminovno nažalost.
Tako da od ideje da se ceo komplekts ogradi nema ništa na žalost.
Od početka priče ja nisam ni na sekund shvatao ljude koji blizinu stadiona vide kao prednost.
Ono što možemo i moramo, je da rešimo problem parking mesta i unutrašnjeg dvorišta. Živeo sam u zgradi na stotinak metara od jednog velikog sportkog objekta, jako je nezgodno kada su utakmice, čast izuzetcima ali ima dovoljno izgradnika da čas čas nešto bude demolirano. Bolje je u startu smisliti kako da obezbedimo zgradu nego da posle kukamo kako su navijači polupali interfone ili kameri ili šta već... Ako ostavimo sve na izvolte to je neminovno.
Ne znam da li je moguće i po kojoj ceni angažovati fizičko obezbeđenje za kompleks, moguće da bi ta stavka u računu mesečnog održavanja bila neprihvatljiva mnogima. I nije da jedan čuvar/portir može da spreči grupicu pijanih navijača da radi šta hoće, ali bar može da odvrati pojedinačne vandale.
Za parking mesta je sve već rečeno. Ako ih mi ne ogradimo, parkiraće se ko hoće, a uvek može i neko baš drzak iz neke druge zgrade da dođe i postavi stubiće.
Kada ja kao najgori komunjara da objašnjavam ljudima da ovo nisu "stanovi od preduzeće" niti sa "sindikalne liste" već da su stanovi naša privatna svojina i da briga o njima i zgradi i okoloni leži samo na nama. Ko hoće da ne misli za sebe trebao je da uzme stan u nekim od zgrada po NBG koji i dalje imaju održavanje od strane vojske.